Noc Biologów
NOC BIOLOGÓW
w Piątek, 14 stycznia 2022

Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych

Uniwersytet Mikołaja Kopernika

Ul. Lwowska 1

87-100 Toruń

Program   szukaj    układ godzinowy    układ tabelaryczny

 Konkurs


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

06:00-06:00

KONKURS FOTOGRAFICZNY "Bioróżnorodność w czterech porach roku"


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym: "Bioróżnorodność w czterech porach roku"
Konkurs skierowany jest do miłośników fotografii, niezależnie od poziomu zaawansowania. Uczestnikiem Konkursu może być każdy.

Uczestnictwo w Konkursie polega na wykonaniu przez Uczestnika fotografii zgodnej z tematyką konkursu "Bioróżnorodność w czterech porach roku" (Interpretacja tematu jest dowolna), wykonanej za pomocą cyfrowego aparatu fotograficznego, smartfona, action-cama lub aparatu tradycyjnego (z zastrzeżeniem, że zgłoszona praca dostarczona będzie do Organizatora w formie cyfrowej) i przesłaniu jej w formie cyfrowej na adres nocbiologow@umk.pl, celem kwalifikacji konkursowej przez Organizatora i ewentualnego przyznania nagrody.
Szczegółowe informacje oraz Regulamin konkursu i niezbędne oświadczenia znajdują się na stronie Wydziału Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych UMK.
Zapraszamy do udziału w Konkursie!
Na Autorów najlepszych zdjęć czekają atrakcyjne nagrody!!!

szkoła podstawowa, szkoła średnia, dorośli

Bez ograniczeń

Nie

 Pokazy on-line


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

15:00-15:40

Mikroorganizmy – przyjaciele i wrogowie człowieka

Prowadzą: mgr Magdalena Świecimska, mgr Joanna Trzcińska

Uczestnicy poznają pracę mikrobiologa, poznają zasady przygotowywania preparatów mikrobiologicznych. Zaobserwują bakterie i grzyby rozwijające się na podłożach mikrobiologicznych wyizolowane z żywności oraz skóry i błon śluzowych człowieka. Poznają pozytywny i negatywny wpływ drobnoustrojów towarzyszących człowiekowi na jego zdrowie i życie codzienne.

13 - 16 lat

Bez ograniczeń

Nie

15:00-15:15

Barwny świat mikroorganizmów

Prowadzą: dr Dariusz Laskowski; dr Sonia Szymańska; dr Edyta Deja-Sikora

Bakterie były pierwszymi organizmami, które pojawiły się na Ziemi. Trzy i pół miliarda lat ewolucji zaowocowało niesłychaną różnorodnością bakterii pod względem morfologicznych i fizjologicznych właściwości, co umożliwiło im opanowanie praktycznie wszystkich środowisk na Ziemi. Zajęcia w formie pokazów przybliżą Uczestnikom różnorodność mikroorganizmów w mikro- i makroskali.

10-12 lat

Bez ograniczeń

Nie

15:15-16:00

Transformacja, czyli genetyczny upgrade.

Prowadzi: mgr Milena Kulasek

Niczym bohaterowie wielu trzymających w napięciu gier komputerowych, bakterie muszą stale się upgradować, aby nie wypaść z gry. Robią to przez zdobywanie cennych artefaktów - cząsteczek DNA, które mogą im nadać pożyteczną cechę. Na zajęciach uczniowie na własne oczy zobaczą, jak bakterie przechodzą na wyższy poziom przez transformację metodą elektroporacji. Zapraszam do gry!

13 - 16 lat

Bez ograniczeń

Nie

15:30-15:45

Barwny świat mikroorganizmów

Prowadzą: dr Dariusz Laskowski; dr Sonia Szymańska; dr Edyta Deja-Sikora

Bakterie były pierwszymi organizmami, które pojawiły się na Ziemi. Trzy i pół miliarda lat ewolucji zaowocowało niesłychaną różnorodnością bakterii pod względem morfologicznych i fizjologicznych właściwości, co umożliwiło im opanowanie praktycznie wszystkich środowisk na Ziemi. Zajęcia w formie pokazów przybliżą Uczestnikom różnorodność mikroorganizmów w mikro- i makroskali.

10-12 lat

Bez ograniczeń

Nie

16:00-16:15

Barwny świat mikroorganizmów

Prowadzą: dr Dariusz Laskowski; dr Sonia Szymańska; dr Edyta Deja-Sikora

Bakterie były pierwszymi organizmami, które pojawiły się na Ziemi. Trzy i pół miliarda lat ewolucji zaowocowało niesłychaną różnorodnością bakterii pod względem morfologicznych i fizjologicznych właściwości, co umożliwiło im opanowanie praktycznie wszystkich środowisk na Ziemi. Zajęcia w formie pokazów przybliżą Uczestnikom różnorodność mikroorganizmów w mikro- i makroskali.

10-12 lat

Bez ograniczeń

Nie

16:15-17:30

Detektywi w laboratorium – świat bakterii

Prowadzą: dr hab. Patrycja Golińska, prof. UMK, Wiktoria Piórkowska, Julia Nadrowska

Pacjenci i lekarze na co dzień spotykają się z wieloma chorobami infekcyjnymi wywoływanymi przez bakterie. Aby dobrać odpowiednie leczenie, kierują pacjentów do laboratoriów diagnostycznych, gdzie z pobranych od pacjentów próbek izoluje i identyfikuje się mikroorganizmy oraz oznacza ich wrażliwość na antybiotyki w celu doboru odpowiedniej terapii. Podstawowym testem diagnostycznym jest barwienie metodą Grama, ukierunkowujące dalsze postępowanie. Na proponowanych zajęciach uczestnicy nauczą się wykonywać to podstawowe badanie diagnostyczne.

VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoły średnia

Bez ograniczeń

Nie

17:00-17:45

Co w trawie skacze, czyli jak odróżnić ropuchę od żaby?

Prowadzi: dr Krzysztof Kowalski

Skaczą, kroczą, rechoczą. Płazy – choć często przez nas niedostrzegane i niedoceniane – pełnią ważne funkcje w ekosystemach. Są niestety najbardziej zagrożoną grupą kręgowców! W Polsce możemy spotkać 19 gatunków płazów. Jeśli chcesz nauczyć się je rozpoznawać nie zwlekaj i już dziś zapisz się na nasze zajęcia!

VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoły średnia

Bez ograniczeń

Nie

18:00-18:45

Co w trawie skacze, czyli jak odróżnić ropuchę od żaby?

Prowadzi: dr Krzysztof Kowalski

Skaczą, kroczą, rechoczą. Płazy – choć często przez nas niedostrzegane i niedoceniane – pełnią ważne funkcje w ekosystemach. Są niestety najbardziej zagrożoną grupą kręgowców! W Polsce możemy spotkać 19 gatunków płazów. Jeśli chcesz nauczyć się je rozpoznawać nie zwlekaj i już dziś zapisz się na nasze zajęcia!

VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoły średnia

Bez ograniczeń

Nie

 quiz


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

14:00-14:30

Zgadnij jaka to roślina

Prowadzi: dr Anna Hetmann

W otaczającym nas świecie można zobaczyć wiele roślin. Chcesz się sprawdzić czy znasz ich nazwy? A może potrafisz rozpoznać roślinę po jej kwiatach, liściach, łodydze?
Zapraszam wszystkich ciekawych, którzy chcą sprawdzić swoja wiedzę. Dla trzech najlepszych znawców roślin przygotowaliśmy upominki.

Szkoła Podstawowa

Bez ograniczeń

Nie

 warsztat


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

12:30-13:00

Sensors for bacteria detection

Prowadzą: Dr Sweta, Dr hab. Agnieszka Kalwasińska, prof. UMK

Warsztaty pt” Sensors for bacteria detection” omawiają sposoby przylegania bakterii do różnych materiałów i sposoby wykorzystania tego zjawiska do wykrywania bakterii o określonych cechach. Na tych zajęciach uczestnicy sami próbują wykonać „wykrywacz” bakterii czyli sensor bakteryjny.
Warsztaty będą prowadzone w języku angielskim (ale w obecności tłumacza), co daje dodatkową okazję do poćwiczenia praktycznych zdolności posługiwania się językiem obcym.

VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoły średnia

Bez ograniczeń

Nie

13:00-14:30

Warsztaty z zakresu fotografii przyrodniczej

Prowadzi: Łukasz Gwiździel z Nadleśnictwa Lutówko

Jeśli chcesz z lasu przynieść ciekawe zdjęcia przyrody, musisz zabrać na wycieczkę nie tylko aparat fotograficzny, ale również cierpliwość. O ile rośliny i grzyby będą „czekać” na fotografa, o tyle zwierzęta stosują odmienną taktykę i nie tak łatwo uchwycić je w kadrze. Jeśli chcecie dowiedzieć się jaki aparat z sobą zabrać i kiedy najlepiej robić zdjęcia lasu, zajrzyjcie koniecznie na warsztaty.

Szkoła Podstawowa, Młodzież licealna

Bez ograniczeń

Nie

 wykład


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

09:00-09:45

Jak stworzyć roślinę genetycznie zmodyfikowaną - GMO?

Prowadzą: dr hab. Justyna Wiśniewska, prof. UMK

Czyli od pomysłu do kompletnej rośliny o nowych nieznanych cechach! Nasza wyobraźnia może nie mieć granic, możemy mieć wiele pomysłów na nowe cechy dla roślin. Niebieski goździk, truskawki leczące choroby przyzębia u psów, niebrązowiejące po przekrojeniu jabłka czy ziemniaki - czy ich uzyskanie jest trudne? Jakimi metodami można to zrobić? Jakich narzędzi użyć? Odpowiedzi na te pytania uzyskacie na wykładzie.

VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoły średnia

Bez ograniczeń

Nie

10:00-10:30

Biotechnologia przyczynia się do utrzymania bioróżnorodności czy raczej nie?

Prowadzą: Natalia Chojnacka, Katarzyna Dembińska

Czym jest biotechnologia? To nauka interdyscyplinarna o bardzo szerokim spektrum zainteresowań. Na wykładzie postaramy się przybliżyć czym zajmuje się biotechnologia i czy może się przyczyniać do utrzymania różnorodności biologicznej. Opowiemy również dlaczego bioróżnorodność jest tak istotna i w jaki sposób można ją chronić.

VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoły średnia

Bez ograniczeń

Nie

10:00-11:00

Trujące rośliny w naszym domu i ogródku

Prowadzi: dr Justyna Maliszewska

Czy wiesz, że niektóre rośliny rosnące w naszych ogródkach mogą mieć działanie szkodliwe dla zdrowia? Na wykładzie poznamy trujące rośliny, dowiemy się jakie substancje odpowiadają za ich szkodliwe działanie oraz jakie są objawy występujące w przypadku zatrucia.

10-18 lat

Bez ograniczeń

Nie

11:00-11:45

Rolnictwo molekularne roślin (PMF ang. Plant Molecular Farming) to nowa gałąź biotechnologii roślin, a czym się zajmuje?

Prowadzi: Paulina Grochalska

Rolnictwo molekularne roślin (PMF ang. Plant Molecular Farming) to nowa gałąź biotechnologii roślin, w której rośliny są konstruowane do wytwarzania rekombinowanych białek farmaceutycznych i przemysłowych w dużych ilościach. PMF wciąż stara się uzyskać porównywalną akceptację społeczną, jak już istniejące systemy produkcyjne, które wytwarzają te cenne białka w systemach ekspresji drobnoustrojów, drożdży lub ssaków. Na wykładzie zostaną przedstawione różne roślinne platformy ekspresyjne wykorzystywane do produkcji farmaceutyków, które są opracowywane w celu poprawy ich wydajności i jakości farmaceutyków, czyniąc w ten sposób ten system produkcji odpowiednią alternatywą dla istniejących systemów.

VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoły średnia

Bez ograniczeń

Nie

12:00-12:45

Jadalne szczepionki roślinne - zalety i wyzwania

Prowadzi: Weronika Staszewska

Szczepionki są preparatami biologicznymi, zwierającymi substancje zdolne do indukcji procesów immunologicznych, które warunkują powstanie trwałej odporności bez wywołania działań toksycznych. poprawiają one naszą odporność na wiele chorób. Imitują one naturalną infekcję, stymulując nasz organizm do rozwoju odporności czyli indukują tzw. swoistą odpowiedź immunologiczną do walki z określonym patogenem. Tradycyjnie produkowane szczepionki mają wiele ograniczeń i z tego powodu pojawił się pomysł stworzenia jadalnej szczepionki, której pomysłodawcą był Hiatt i współpracownicy w 1989 roku. Ten rodzaj szczepionek oferuje nam bardziej opłacalną, bezigłową, wygodniejszą, bezpieczniejszą, łatwiejszą i lepszą alternatywę dla produkcji „tradycyjnych” szczepionek. Obecnie wiele jadalnych szczepionek jest w fazie badań klinicznych. Jak one działają i na jakie choroby wywołane przez wirusy oraz bakterie, które atakują ludzi ale też i zwierzęta zostały opracowane dowiesz się na wykładzie.

VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoły średnia

Bez ograniczeń

Nie

12:00-13:00

Zima w lesie

Prowadzi: Kamila Czajka z Nadleśnictwa Dobrzejewice

Jeśli do lasu chodzisz głównie latem, to zajrzyj koniecznie na zajęcia z leśnikiem. Pani Kamila opowie, co się dzieje w lesie zimą i jak rozpoznać jego mieszkańców po tropach. Może udział w zajęciach będzie zachętą do zimowych wycieczek w leśne ostępy? Serdecznie zapraszamy!

Szkoła Podstawowa, Młodzież licealna

Bez ograniczeń

Nie

16:00-17:00

„Mam tę moc!” – komórki macierzyste i ich możliwości

Prowadzą: dr hab. Katarzyna Roszek, prof. UMK

Każdy z Was słyszał na pewno o komórkach macierzystych – niezwykłych komórkach zdolnych do „samoodnawiania” i regeneracji uszkodzeń. Od kilku dekad fascynują one naukowców, lekarzy oraz zwykłych ludzi. Skąd możemy pozyskać komórki macierzyste? Co potrafią? Dlaczego są tak niezwykłe? Wyniki badań nad komórkami macierzystymi wskazują na ich wysoki potencjał terapeutyczny i możliwość zastosowania w medycynie regeneracyjnej. Jak zatem możemy wykorzystać ich moc? Czy są naszym sposobem na długowieczność?

10-18 lat

Bez ograniczeń

Nie

17:00-18:00

Mroczne opowieści z krypty

Prowadzi: dr Alicja Drozd-Lipińska

„I żyli długo i szczęśliwie...” – tymi słowy kończy się większość baśni. Co jednak dzieje się z nami po śmierci? Uczestnicy spotkania będą mogli usłyszeć, jakim procesom zaczyna podlegać wtedy nasze ciało. Wykład przybliży w barwny i przystępny sposób kwestie dotyczące mumifikacji oraz rozkładu zwłok. Słuchacze poznają m.in. takie pojęcia jak strupieszenie, zeszkieletowanie, czy pogrzeb powietrzny.
Całość prelekcji będzie bogato ilustrowana zdjęciami - w tym także wykonanymi w trakcie prac badawczych, w jakich osobiście miała okazję uczestniczyć prowadząca.

VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoły średnia

Bez ograniczeń

Nie

18:00-18:30

Jak substancje naturalnie występujące w przyrodzie mogą wpływać na wzrost nowotworu?

Prowadzą: dr Kinga Linowiecka, mgr inż. Justyna Szpotan, dr hab. Anna Brożyna, prof. UMK

Czy substancje występujące naturalnie w ekosystemie mogą okazać się skuteczne w leczeniu nowotworów? Już od czasów starożytności niektóre rośliny były wykorzystywane w leczeniu różnych schorzeń np. sok z aloesu na poparzenia skóry, lukrecja jako substancja działająca przeciwzapalnie, mięta jako lek na dolegliwości trawienne. Wobec czego pojawia się pytanie czy możemy wykorzystać substancje aktywne znajdujące się w roślinach do leczenia chorób onkologicznych? Ostatnie doniesienia naukowe wskazują, że jest to możliwe. Kapsaicyna znajdująca się w papryce chili lub kurkumina ekstrahowana z ostryżu długiego wykazują działanie hamujące wzrost komórek nowotworowych in vitro. Celem wykładu będzie zaprezentowanie antynowotworowego działania związków ekstrahowanych z roślin występujących naturalnie w ekosystemie. Uczestnicy będą mieli okazję dowiedzieć się jak działają określone związki chemiczne na różne komórki nowotworowe.

liceum

Bez ograniczeń

Nie

18:00-18:30

Enzymy - małe roboty od szybkiej roboty

Prowadzi: dr Barbara Wojczuk

Wszystko wokół nas zbudowane jest z atomów. Z atomów zbudowane są również istoty żywe. Istnieje jednak coś, co zdecydowanie odróżnia istoty żywe od pozostałych zbiorów atomów. Są to reakcje chemiczne nieustannie zachodzące zarówno w organizmach zwierzęcych jak i roślinnych. Reakcje te zachodzą przy udziale specjalnych białek, które regulują ich szybkość. Białka te to enzymy. Na czym polega fenomen ich działania? Enzymy posiadają szczególną zdolność przyspieszania różnorodnych reakcji chemicznych, które bez ich udziału trwałyby nieskończenie długo. Dzięki obecności enzymów reakcje zachodzą przynajmniej milion razy szybciej. Uważano też, że działanie enzymów związane jest nierozerwalnie z przestrzenią komórki. Okazało się jednak, że enzymy można wyizolować i pokazać, że mogą działać również poza komórką. Tę ich właściwość wykorzystano w różnych dziedzinach życia, i tak np. enzymy mogą „kleić” mięso czy sprawiać, że nadzienie w cukierkach będzie płynne.

VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoły średnia

Bez ograniczeń

Nie

18:15-19:15

Mroczne opowieści z krypty

Prowadzi: dr Alicja Drozd-Lipińska

„I żyli długo i szczęśliwie...” – tymi słowy kończy się większość baśni. Co jednak dzieje się z nami po śmierci? Uczestnicy spotkania będą mogli usłyszeć, jakim procesom zaczyna podlegać wtedy nasze ciało. Wykład przybliży w barwny i przystępny sposób kwestie dotyczące mumifikacji oraz rozkładu zwłok. Słuchacze poznają m.in. takie pojęcia jak strupieszenie, zeszkieletowanie, czy pogrzeb powietrzny.
Całość prelekcji będzie bogato ilustrowana zdjęciami - w tym także wykonanymi w trakcie prac badawczych, w jakich osobiście miała okazję uczestniczyć prowadząca.

VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoły średnia

Bez ograniczeń

Nie

18:30-19:00

Kto jest ojcem? DNA prawdę Ci powie...

Prowadzą: mgr inż. Justyna Szpotan, dr n.med. Kinga Linowiecka, mgr Zofia Szota

W momencie poczęcia otrzymaliśmy jedną pulę genów od matki, drugą od ojca. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy w połowie podobni do każdego z rodziców. Różnimy się na pierwszy rzut oka. O unikalności każdego człowieka stanowi zróżnicowanie na poziomie wyglądu, zachowania, czy psychiki. Zatem na jakiej podstawie ustalić ojcostwo? Postęp genetyki oraz osiągnięcia inżynierii genetycznej przyczyniły się do rozwiązania tej zagadki. Osoby uczestniczące w wykładzie dowiedzą się jak „w praktyce” wyglądają testy DNA pozwalające na ustalenie ojcostwa? Dlaczego możemy wykluczyć biologiczne ojcostwo z prawdopodobieństwem 100%, a potwierdzić z prawdopodobieństwem wynoszącym ponad 99,99%?

Młodzież licealna

Bez ograniczeń

Nie

19:00-19:45

Enzymy i trucizny.

Prowadzi: dr Joanna Czarnecka

Biocząsteczki kluczowe dla organizmów to białka: wrażliwe na czynniki fizyczne i chemiczne molekuły, które są zarówno budulcem jak i elementami funkcjonalnym naszych ciał.
W każdej sekundzie naszego życia, w każdej z naszych komórek, z niezwykłą szybkością zachodzą reakcje chemiczne. Białka uczestniczą w każdej z nich, jako delikatne, ale niezwykle precyzyjne katalizatory: enzymy, które jak trybiki w maszynie kontrolują kierunek i tempo procesu. Odwracalne wyłączniki ich aktywności to inhibitory. Inhibitory wykorzystywane są jako bezpieczny, naturalny sposób czasowego zatrzymywania działania enzymu. Nasze enzymy wrażliwe są również na inhibitory nieodwracalne - cząsteczki, które wyłączają białka na stałe.
Każdy mechanizm można zepsuć, Każdy trybik zatrzymać. Czasem, jak w każdym złożonym systemie, zatrzymanie jednego z elementów może doprowadzić do poważnej awarii. Zatrzymanie jednego z enzymów może prowadzić do śmierci. Tak mogą działać związki, które nazywany truciznami.

od 13

Bez ograniczeń

Nie

Odwiedzin: 3625260 | Ostatnia aktualizacja: 2022-01-16, 20:30  Copyright 2011 Wydział Biologii UAM w Poznaniu. Projekt i wykonanie: Rafał Bajaczyk brav

Pełną odpowiedzialność za organizację wydarzeń w ramach Nocy Biologów ponoszą lokalni organizatorzy akcji.