Ul. Wąska 13
71-415 Szczecin
|
Program układ kategoriami układ tabelaryczny 15:00
Kategoria: pokazy CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 15:00-15:40 | Zima w kolbie
Prowadzą: studenci z KN Chemików „Dzicy Chemicy”: Wiktoria Witańska, Katarzyna Stoilovska, Jgor Kraska, Martyna Lipniacka, Marta Gołębiowska, Weronika Tuziemska (opiekun KN: Anna Bucior-Kwaczyńska) Pokaz prostych doświadczeń z wykorzystaniem suchego lodu (czas pokazu ok. 40 min) REZERWACJA TAK rezerwacja przez sms pod nr tel. 692530904 i tylko po otrzymaniu potwierdzającej informacji zwrotnej
| 6-10 lat | sala 05 ul. Wąska 13 | 20 | Tak | 15:00-16:00 | W Pracowni Metagenomiki i Proteomiki IB US
Prowadzą: Dr Alicja Trzeciak-Ryczek, Dr Agata Wszołek Zapoznanie ze specyfiką pracy biologa/mikrobiologa/biotechnologa w „Laboratorium Biologii Infekcyjnej i Molekularnej oraz Immunologii” oraz Pracowni Metagenomiki i Proteomiki- pokaz zaplecza badawczego, stosowanych technik badawczych i sposobów rozpowszechniania wyników badań naukowych. REZERWACJA: TAK
agata.wszolek@usz.edu.pl
| liceum | sala 317 ul. Wąska 13 | 8 | Tak | 15:00-15:30 | Pożyteczne czy szkodliwe – cała prawda o grzybach jadalnych i trujących
Prowadzą: Dr hab. Małgorzata Stasińska, prof. US; Członkowie koła naukowego Systematyki roślin i grzybów „Głazowisko” Prezentacja wybranych gatunków grzybów jadalnych i trujących; suche i ‘świeże’ okazy grzybów; preparaty trwałe, plakaty, plansze. Omówienie roli i znaczenia wybranych grzybów jadalnych i trujących dla życia człowieka. REZERWACJA: malgorzata.stasinska@usz.edu.pl | bez ograniczeń | sala nr 17 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak | 15:30-16:00 | Pożyteczne czy szkodliwe – cała prawda o grzybach jadalnych i trujących
Prowadzą: Dr hab. Małgorzata Stasińska, prof. US; Członkowie koła naukowego Systematyki roślin i grzybów „Głazowisko” Prezentacja wybranych gatunków grzybów jadalnych i trujących; suche i ‘świeże’ okazy grzybów; preparaty trwałe, plakaty, plansze. Omówienie roli i znaczenia wybranych grzybów jadalnych i trujących dla życia człowieka. REZERWACJA: malgorzata.stasinska@usz.edu.pl | bez ograniczeń | sala nr 17 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak | 15:30-16:30 | Zdrowie naszych kości-warsztaty z naturalnym ludzkim materiałem kostnym
Prowadzą: dr hab. Ewa Rębacz-Maron, prof.US Przekazane treści dotyczą zdrowia naszych kości, zmian w rozwoju osobniczym, wpływie zdrowego stylu życia (aktywność fizyczna, odżywianie), zmian w osteoporozie, roli kośćca w organizmie. Pokaz ludzkich kości, będzie można zobaczyć i dotknąć. Zajęcia trwają godzinę zegarową. REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 1655 p. mgr inż.Beata Kiriaka
| od 12 lat | sala 103 ul. Wąska 13 | 24 | Tak | 15:50-16:30 | Zima w kolbie
Prowadzą: studenci z KN Chemików „Dzicy Chemicy”: Wiktoria Witańska, Katarzyna Stoilovska, Jgor Kraska, Martyna Lipniacka, Marta Gołębiowska, Weronika Tuziemska (opiekun KN: Anna Bucior-Kwaczyńska) Pokaz prostych doświadczeń z wykorzystaniem suchego lodu (czas pokazu ok. 40 min) REZERWACJA TAK rezerwacja przez sms pod nr tel. 692530904 i tylko po otrzymaniu potwierdzającej informacji zwrotnej
| 11-14 lat | sala 05 ul. Wąska 13 | 20 | Tak |
Kategoria: warsztaty CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 15:00-18:00 | Warsztaty entomologiczne: motyle i chrząszcze
Prowadzi: dr Rafał Popko dr Tomasz Krepski Warsztaty związane z biologią i preparatyką motyli oraz chrząszczy. Pokaz spreparowanych owadów z Europy, Afryki, Azji Australii i Ameryki Południowej. | bez ograniczeń | 011 ul. Wąska 13 | Bez ograniczeń | Nie | 15:00-16:00 | W świecie wodnych pajęczaków
Prowadzą: Dr Aleksandra Bańkowska oraz Studenckie Koło Naukowe „Robal” Mało znani mieszkańcy naszych wód czyli wodopójki: podczas warsztatów poznasz nietuzinkową urodę tych stworzeń oraz mroczną stronę ich natury 😊 Zapraszamy na warsztaty z preparowania i oznaczania Hydrachnidia. REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 1622 w godz. 8.00-15.00
| liceum | sala 403 ul. Wąska 13 | 10 | Tak | 15:00-16:00 | ZOO bakteryjne - wady i zalety
Prowadzą: dr hab. Beata Tokarz-Deptuła, prof. US, Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów i Immunologów „Antygen” Świat drobnoustrojów jest niewyobrażalny. Mikroorganizmy, które bytują na nas i w nas są dla oka niewidoczne. Nie zdajemy sobie sprawy jak bakterie pomagają nam każdego dnia. W czasie warsztatów chcemy pokazać pożyteczną stronę działalności mikrobów i jakie ma to znaczenie w życiu codziennym. Warsztaty będą zawierały elementy mikrobiologii i biotechnologii. Pokażemy, jak się izoluje bakterie i jak wyglądają, kiedy zostają pobrane ze środowiska naturalnego. Odpowiemy na pytanie jak możemy je wykorzystać. REZERWACJA: TAK
k.widoniak@samorzad.usz.edu.pl
| liceum | sala 109 ul. Felczaka 3c | 15 | Tak | 15:00-16:00 | Strumień daru życia i jego składowe
Prowadzą: dr hab. Beata Tokarz-Deptuła, prof. US, Karolina Widoniak, Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów i Immunologów „Antygen” Krew to jedyna tkanka płynna naszego organizmu, nie mająca zamiennika sztucznie skonstruowanego, stąd taka cenna i dzięki której można uratować życie człowiekowi. To dar jedyny taki, w którym strumieniu możemy podglądać komórki wchodzące w skład układu odpornościowego który to pełni rolę tzw.: "anioła stróża" naszego organizmu. W czasie warsztatów każdy chętny uczestnik będzie mógł samodzielnie wykonać rozmaz krwi, poznać techniki diagnostyczne wykorzystywane w laboratoriach oraz pooglądać komórki pod mikroskopem. REZERWACJA: TAK
k.widoniak@samorzad.usz.edu.pl
| liceum | sala 120 ul. Felczaka 3c | 15 | Tak | 15:00-16:00 | Wpływ zmiennych temperatur na tkanki zwierzęce
Prowadzi: dr Lucyna Kirczuk Prezentacja multimedialna + warsztaty z samodzielnym mikroskopowaniem preparatów histologicznych Warsztaty w ramach programu: Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej i Monitoringu Środowiska "PotamON" REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 16 22 w godz. 8.00-15.00
| 12-18 lat | sala 202 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak | 15:00-17:00 | ,,Flora in vitro’’
Prowadzi: dr Anna Kujawska dr Paulina Król dr Piotr Karczyński mgr Emilia Jesionowska Mikrozmnażanie zagrożonych gatunków roślin pomorza zachodniego. WARSZTATY w ramach programu: ,,Flora in vitro’’ REZERWACJA: TAK emilia.jesionowska@usz.edu.pl Tel: 91 444 15 27
REZERWACJA | szkoła średnia | sala 211 ul. Wąska 13 | 10 | Tak | 15:00-16:00 | Oznaczanie grup krwi w układzie AB0
Prowadzą: dr inż. Ewa Skotnicka, magistranci kierunku biotechnologia: Jowita Szal, Maksymilian Andrzejak samodzielne wykonanie oznaczania grupy krwi w układzie ABO we krwi włośniczkowej, z wykorzystaniem przeciwciał monoklonalnych REZERWACJA: TAK
ewa.skotnicka@usz.edu.pl
| szkoła średnia, szkoła podstawowa (kl. 7-8) | sale 401 i 402 ul. Felczaka 3c | 14 | Tak | 15:00-16:00 | Oznaczanie grup krwi w układzie AB0
Prowadzą: dr inż. Ewa Skotnicka, magistranci kierunku biotechnologia: Jowita Szal, Maksymilian Andrzejak samodzielne wykonanie oznaczania grupy krwi w układzie ABO we krwi włośniczkowej, z wykorzystaniem przeciwciał monoklonalnych REZERWACJA: TAK
ewa.skotnicka@usz.edu.pl
| szkoła średnia, szkoła podstawowa (kl. 7-8) | sale 401 i 402 ul. Felczaka 3c | 14 | Tak | 15:00-16:00 | Jak zrobić preparat histologiczny
Prowadzą: dr hab. Katarzyna Dziewulska, prof. US Celem zajęć jest poznanie procedury wykonania trwałego preparatu mikroskopowego połączone z samodzielnym wykonaniem niektórych etapów. REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 1622 w godz. 8.00-15.00
| od 12 lat | sala 016 ul. Wąska 13 | 12 | Tak | 15:00-16:00 | Złapane na podziale
Prowadzą: dr hab. Magdalena Achrem, prof. US dr Anna Kalinka Każdy uczestnik samodzielnie wykona preparat mitotyczny i przeanalizuje wszystkie fazy tego procesu pod mikroskopem REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 16 41
| od lat 14 | sala 23 ul. Wąska 13 | 12 | Tak | 15:00-16:00 | DNA pod lupą biologa
Prowadzi: dr Ewa Filip dr Izabela Szućko-Kociuba Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda Twoje DNA? Ten tajemniczy nośnik informacji genetycznej, który czyni Cię wyjątkowym, wcale nie musi pozostać niewidzialny! Podczas tych fascynujących zajęć staniesz się prawdziwym biologiem molekularnym i własnymi rękami wyizolujesz własne DNA. W prosty, ale niezwykle efektowny sposób, wykorzystując składniki, które można znaleźć w każdym laboratorium (a nawet w domu!), przeprowadzisz prawdziwą ekstrakcję DNA. Zobaczysz, jak zwykła sól kuchenna, delikatny detergent i zimny alkohol pomagają wydobyć tę cenną molekułę z Twoich własnych komórek. Co najbardziej fascynujące - na własne oczy zobaczysz DNA w formie delikatnej, białawej chmurki unoszącej się w probówce. Tak właśnie wygląda Twój osobisty kod genetyczny! To nie science fiction, to prawdziwa nauka w zasięgu Twojej ręki. REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 16 41
| od lat 14 | sala 24 ul. Wąska 13 | 15 | Tak |
Kategoria: wykład CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 15:00-16:00 | Wpływ zmian klimatu na pasożyty człowieka i zwierząt
Prowadzą: Dr hab. Izabella Rząd, prof. US Wpływ zmian klimatu na biologię pasożytów człowieka i zwierząt udomowionych oraz dziko żyjących. Zmiany zasięgów geograficznych pasożytów pod wpływem zmian klimatu. Profilaktyka zarażeń. | liceum | sala 107 ul. Wąska 13 | 20 | Nie | 15:00-16:00 | Śladami DNA: Jak barkoding pomaga zrozumieć zmiany klimatyczne
Prowadzą: dr hab. Lidia Skuza, prof. US Barkoding DNA jest metodą identyfikacji gatunków różnych organizmów na podstawie analiz DNA. Jest to narzędzie, które pozwala na rozwiązywanie zagadek związanych z bioróżnorodnością i zmianami klimatycznymi. Barkoding DNA działa jak detektyw, pomagając w wykrywaniu zmian w ekosystemach, identyfikowaniu zagrożonych gatunków czy monitorowaniu wpływu zmian klimatycznych na różnorodność biologiczną. Uczestnicy poznają fascynujące przypadki, w których ta technologia pozwala odkrywać, jakie organizmy znikają lub migracje zwierząt zmieniają się w odpowiedzi na zmieniający się klimat. REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 16 41
| od lat 14 | sala 104 ul. Wąska 13 | 60 | Tak | 15:00-15:45 | Seks w świecie owadów
Prowadzi: dr Tomasz Krepski Wykład ma na celu przybliżenie strategii rozrodczych owadów oraz znaczenie tego zagadnienia dla ich ewolucji i ekologii.
| od 16 lat | sala 203 ul. Wąska 13 | 60 | Nie | 15:00-16:15 | Historia poznania ludzkiego genomu, HGP
Prowadzą: dr hab. Marianna Soroka, prof. US Wykład dotyczy poznania genomu mitochondrialnego i wyścigu naukowców przy określeniu sekwencji genomu jądrowego oraz aktualnej liczby genów u człowieka.
REZERWACJA TAK
Tel. 91 444 1622 w godz. 8.00-15.00
| 14-19 lat | sala 102 ul. Wąska 13 | 60 | Tak | 15:00-16:00 | Gatunki obce – korzyści i zagrożenia
Prowadzi: dr hab. Monika Myśliwy Przedstawienie najważniejszych korzyści i zagrożeń wynikających ze sprowadzania/zawlekania gatunków obcych geograficznie. Problem inwazji biologicznych (także w kontekście zmian klimatycznych), wpływ gatunków inwazyjnych na przyrodę i gospodarkę człowieka. Prezentacja multimedialna. REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 1672
| szkoła średnia | sala 302 ul. Wąska 13 | 20 | Tak |
Kategoria: wykład z pokazem CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 15:00-15:45 | Śmiech to zdrowie czyli jak pokonać stres
Prowadzą: dr hab. Małgorzata Puc, prof. US Skąd bierze się śmiech? Skoro żyje nam się tak dobrze, dlaczego czujemy się tak źle? Śmiech a młodość i odchudzanie oraz sposób na zdobywanie przyjaciół; Śmiech kontra stres, którego źródłem jest rosnące tempo życia i natłok informacji. Pokaz kilku technik śmiechoterapeutycznych - jak mięśnie policzkowe mogą oszukać mózg? Joga śmiechu. REZERWACJA TAK malgorzata.puc@usz.edu.pl (ze względu na ograniczoną liczbę miejsc - proszę o informację – w razie rezygnacji)
| od 12 lat | sala 005 ul. Felczaka 3c | 30 | Tak |
Kategoria: wystawa CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 15:00-15:45 | Od retorty po bagietkę –
wystawa szkła i plastiku laboratoryjnego
Prowadzi: dr Agnieszka Maruszewska Szklane naczynia są podstawowym wyposażeniem każdego laboratorium, a ich historia sięga czasów starożytnych. W obecnych czasach w coraz większym zakresie stosuje się ich plastikowe odpowiedniki. Wystawa ukazuje historię oraz różnorodność kształtów i zastosowań szklanych i plastikowych narzędzi laboratoryjnych. REZERWACJA: TAK
Tel. 533734337
| uczniowie od klasy 4 szkoły podstawowej wzwyż | sala 23 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak | 15:00-18:00 | AKWARIUM
Prowadzi: STUDENCI SKN Hydrobiologów Urszula Mordacz Oliwier Urbanek Amelia Chudzik-Pawlik Biotop Malawi - kontrast surowego krajobrazu pod powierzchnią wody oraz kolorowych i dynamicznych pielęgnic zwanych pyszczakami. Wystawa w ramach programu: Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej i Monitoringu Środowiska "PotamON" | bez ograniczeń | hol na parterze ul. Felczaka 3c | Bez ograniczeń | Nie |
16:00
Kategoria: pokazy CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 16:00-17:00 | W Pracowni Metagenomiki i Proteomiki IB US
Prowadzą: Dr Alicja Trzeciak-Ryczek, Dr Agata Wszołek Zapoznanie ze specyfiką pracy biologa/mikrobiologa/biotechnologa w „Laboratorium Biologii Infekcyjnej i Molekularnej oraz Immunologii” oraz Pracowni Metagenomiki i Proteomiki- pokaz zaplecza badawczego, stosowanych technik badawczych i sposobów rozpowszechniania wyników badań naukowych. REZERWACJA: TAK
agata.wszolek@usz.edu.pl
| liceum | sala 317 ul. Wąska 13 | 8 | Tak | 16:00-16:30 | Pożyteczne czy szkodliwe – cała prawda o grzybach jadalnych i trujących
Prowadzą: Dr hab. Małgorzata Stasińska, prof. US; Członkowie koła naukowego Systematyki roślin i grzybów „Głazowisko” Prezentacja wybranych gatunków grzybów jadalnych i trujących; suche i ‘świeże’ okazy grzybów; preparaty trwałe, plakaty, plansze. Omówienie roli i znaczenia wybranych grzybów jadalnych i trujących dla życia człowieka. REZERWACJA: malgorzata.stasinska@usz.edu.pl | bez ograniczeń | sala nr 17 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak | 16:25-17:00 | Pożyteczne czy szkodliwe – cała prawda o grzybach jadalnych i trujących
Prowadzą: Dr hab. Małgorzata Stasińska, prof. US; Członkowie koła naukowego Systematyki roślin i grzybów „Głazowisko” Prezentacja wybranych gatunków grzybów jadalnych i trujących; suche i ‘świeże’ okazy grzybów; preparaty trwałe, plakaty, plansze. Omówienie roli i znaczenia wybranych grzybów jadalnych i trujących dla życia człowieka. REZERWACJA: malgorzata.stasinska@usz.edu.pl | bez ograniczeń | sala nr 17 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak | 16:40-17:20 | Zima w kolbie
Prowadzą: studenci z KN Chemików „Dzicy Chemicy”: Wiktoria Witańska, Katarzyna Stoilovska, Jgor Kraska, Martyna Lipniacka, Marta Gołębiowska, Weronika Tuziemska (opiekun KN: Anna Bucior-Kwaczyńska) Pokaz prostych doświadczeń z wykorzystaniem suchego lodu (czas pokazu ok. 40 min) REZERWACJA TAK rezerwacja przez sms pod nr tel. 692530904 i tylko po otrzymaniu potwierdzającej informacji zwrotnej
| 15-16 lat | sala 05 ul. Wąska 13 | 20 | Tak |
Kategoria: warsztaty CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 16:00-17:00 | ZOO bakteryjne - wady i zalety
Prowadzą: dr hab. Beata Tokarz-Deptuła, prof. US, Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów i Immunologów „Antygen” Świat drobnoustrojów jest niewyobrażalny. Mikroorganizmy, które bytują na nas i w nas są dla oka niewidoczne. Nie zdajemy sobie sprawy jak bakterie pomagają nam każdego dnia. W czasie warsztatów chcemy pokazać pożyteczną stronę działalności mikrobów i jakie ma to znaczenie w życiu codziennym. Warsztaty będą zawierały elementy mikrobiologii i biotechnologii. Pokażemy, jak się izoluje bakterie i jak wyglądają, kiedy zostają pobrane ze środowiska naturalnego. Odpowiemy na pytanie jak możemy je wykorzystać. REZERWACJA: TAK
k.widoniak@samorzad.usz.edu.pl
| liceum | sala 109 ul. Felczaka 3c | 15 | Tak | 16:00-17:00 | Strumień daru życia i jego składowe
Prowadzą: dr hab. Beata Tokarz-Deptuła, prof. US, Karolina Widoniak, Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów i Immunologów „Antygen” Krew to jedyna tkanka płynna naszego organizmu, nie mająca zamiennika sztucznie skonstruowanego, stąd taka cenna i dzięki której można uratować życie człowiekowi. To dar jedyny taki, w którym strumieniu możemy podglądać komórki wchodzące w skład układu odpornościowego który to pełni rolę tzw.: "anioła stróża" naszego organizmu. W czasie warsztatów każdy chętny uczestnik będzie mógł samodzielnie wykonać rozmaz krwi, poznać techniki diagnostyczne wykorzystywane w laboratoriach oraz pooglądać komórki pod mikroskopem. REZERWACJA: TAK
k.widoniak@samorzad.usz.edu.pl
| liceum | sala 120 ul. Felczaka 3c | 15 | Tak | 16:00-17:00 | Wpływ zmiennych temperatur na tkanki zwierzęce
Prowadzi: dr Lucyna Kirczuk Prezentacja multimedialna + warsztaty z samodzielnym mikroskopowaniem preparatów histologicznych Warsztaty w ramach programu: Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej i Monitoringu Środowiska "PotamON" REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 16 22 w godz. 8.00-15.00
| 12-18 lat | sala 202 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak | 16:00-17:00 | Denne życie bezkręgowców – warsztaty bentologiczne
Prowadzi: Dr Tomasz Krepski Mgr Katarzyna Kuczyńska W trakcie tych warsztatów uczestnicy dowiedzą się co żyje na dnie rzek i jezior, poznają przystosowania tych organizmów do życia w tak trudnym środowisku, oraz nauczą się rozpoznawać najczęściej spotykane bezkręgowce wodne. Warsztaty odbywają się przy użyciu mikroskopów stereoskopowych. Warsztaty w ramach programu: Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej i Monitoringu Środowiska "PotamON" REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 16 22 w godz. 8.00-15.00
REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 1622 w godz. 8.00-15.00
| bez ograniczeń | sala 016 ul. Wąska 13 | 12 | Tak | 16:00-17:00 | Złapane na podziale
Prowadzą: dr hab. Magdalena Achrem, prof. US dr Anna Kalinka Każdy uczestnik samodzielnie wykona preparat mitotyczny i przeanalizuje wszystkie fazy tego procesu pod mikroskopem REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 16 41
| od lat 14 | sala 23 ul. Wąska 13 | 12 | Tak | 16:00-17:00 | DNA pod lupą biologa
Prowadzi: dr Ewa Filip dr Izabela Szućko-Kociuba Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda Twoje DNA? Ten tajemniczy nośnik informacji genetycznej, który czyni Cię wyjątkowym, wcale nie musi pozostać niewidzialny! Podczas tych fascynujących zajęć staniesz się prawdziwym biologiem molekularnym i własnymi rękami wyizolujesz własne DNA. W prosty, ale niezwykle efektowny sposób, wykorzystując składniki, które można znaleźć w każdym laboratorium (a nawet w domu!), przeprowadzisz prawdziwą ekstrakcję DNA. Zobaczysz, jak zwykła sól kuchenna, delikatny detergent i zimny alkohol pomagają wydobyć tę cenną molekułę z Twoich własnych komórek. Co najbardziej fascynujące - na własne oczy zobaczysz DNA w formie delikatnej, białawej chmurki unoszącej się w probówce. Tak właśnie wygląda Twój osobisty kod genetyczny! To nie science fiction, to prawdziwa nauka w zasięgu Twojej ręki. REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 16 41
| od lat 14 | sala 24 ul. Wąska 13 | 15 | Tak | 16:15-17:15 | W świecie wodnych pajęczaków
Prowadzą: Dr Aleksandra Bańkowska oraz Studenckie Koło Naukowe „Robal” Mało znani mieszkańcy naszych wód czyli wodopójki: podczas warsztatów poznasz nietuzinkową urodę tych stworzeń oraz mroczną stronę ich natury 😊 Zapraszamy na warsztaty z preparowania i oznaczania Hydrachnidia. REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 1622 w godz. 8.00-15.00
| liceum | sala 403 ul. Wąska 13 | 10 | Tak | 16:30-18:00 | Muszka owocowa jako organizm modelowy w badaniach genetycznych
Prowadzą: dr hab. Marianna Soroka, prof. US Zapoznanie uczestników z cyklem życiowym i dymorfizmem płciowym muszki owocowej. Oglądanie mutantów, sposób zapisywania krzyżówek i osiągnięcia genetyczne. REZERWACJA: TAK
Tel. 914441622 w godz. 8.00-15.00
| od lat 14 | sala 407 ul. Felczaka 3c | 15 | Tak |
Kategoria: wykład CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 16:00-17:00 | Czy geny grają w uprzedzenia? Pojęcie ras ludzkich w świetle danych genetycznych
Prowadzi: dr Barbara Wąsowicz W trakcie wykładu podjęta zostanie tematyka relacji między genetyką a koncepcjami rasowymi, które ukształtowały nasze postrzeganie różnorodności ludzkiej na przestrzeni wieków. Poruszone zostaną zagadnienia związane z genetycznymi podstawami różnic międzyludzkich, obalając mity o "rasach" jako kategoriach genetycznych. Ponadto omówione zostanie, jak współczesna genetyka wyjaśnia zmienność populacyjną i dlaczego koncepcja ras ludzkich jest bardziej konstruktem kulturowym niż biologicznym. REZERWACJA
TAK
barbara.wasowicz@usz.edu.pl
| 6-8 klasa/ liceum | sala 203 ul. Wąska 13 | 30 | Tak | 16:15-17:00 | Życie jezior od noworodka do staruszka Prowadzi: prof. dr hab. Robert Czerniawski Jezioro, jak człowiek, kiedyś się rodzi i kiedyś umiera. Wykład przedstawia jak wygląda proces życia jezior i jakie zmiany w nim zachodzą wraz z jego wiekiem. Wykład w ramach programu: Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej i Monitoringu Środowiska "PotamON" REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 16 22 w godz. 8.00-15.00
| od 15 lat | sala 104 ul. Wąska 13 | 60 | Tak | 16:30-17:30 | Rośliny drzewiaste: rekordy i znaczenie przyrodnicze
Prowadzą: Dr hab. Beata Bosiacka, prof. US Definicje i historia roślin drzewiastych. Najstarsze, najwyższe, najgrubsze drzewa. Udział drzew w biomach kuli ziemskiej. Formacje leśne. Zagrożenia i znaczenie lasów dla bioróżnorodności, klimatu, obiegu wody i materii. REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 1672
| od 12 lat | sala 302 ul. Wąska 13 | 15 | Tak | 16:30-17:30 | Dobieranie się ludzi w pary
Prowadzą: dr hab. Dariusz Wysocki, prof. US Wykład dotyczący dobierania się ludzi w pary. Różnice preferencji między mężczyzną i kobietą, pochodzenie tych różnic. REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 1622; w godz. 8.00-15.00
| od 15 lat | sala 102 ul. Wąska 13 | 60 | Tak |
Kategoria: wykład z pokazem CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 16:00-16:45 | Śmiech to zdrowie czyli jak pokonać stres
Prowadzą: dr hab. Małgorzata Puc, prof. US Skąd bierze się śmiech? Skoro żyje nam się tak dobrze, dlaczego czujemy się tak źle? Śmiech a młodość i odchudzanie oraz sposób na zdobywanie przyjaciół; Śmiech kontra stres, którego źródłem jest rosnące tempo życia i natłok informacji. Pokaz kilku technik śmiechoterapeutycznych - jak mięśnie policzkowe mogą oszukać mózg? Joga śmiechu. REZERWACJA TAK malgorzata.puc@usz.edu.pl (ze względu na ograniczoną liczbę miejsc - proszę o informację – w razie rezygnacji)
| od 12 lat | sala 005 ul. Felczaka 3c | 30 | Tak |
Kategoria: wystawa CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 16:00-16:45 | Od retorty po bagietkę –
wystawa szkła i plastiku laboratoryjnego
Prowadzi: dr Agnieszka Maruszewska Szklane naczynia są podstawowym wyposażeniem każdego laboratorium, a ich historia sięga czasów starożytnych. W obecnych czasach w coraz większym zakresie stosuje się ich plastikowe odpowiedniki. Wystawa ukazuje historię oraz różnorodność kształtów i zastosowań szklanych i plastikowych narzędzi laboratoryjnych. REZERWACJA: TAK
Tel. 533734337
| uczniowie od klasy 4 szkoły podstawowej wzwyż | sala 23 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak |
17:00
Kategoria: pokazy CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 17:00-18:00 | W Pracowni Metagenomiki i Proteomiki IB US
Prowadzą: Dr Alicja Trzeciak-Ryczek, Dr Agata Wszołek Zapoznanie ze specyfiką pracy biologa/mikrobiologa/biotechnologa w „Laboratorium Biologii Infekcyjnej i Molekularnej oraz Immunologii” oraz Pracowni Metagenomiki i Proteomiki- pokaz zaplecza badawczego, stosowanych technik badawczych i sposobów rozpowszechniania wyników badań naukowych. REZERWACJA: TAK
agata.wszolek@usz.edu.pl
| liceum | sala 317 ul. Wąska 13 | 8 | Tak | 17:30-18:00 | Pożyteczne czy szkodliwe – cała prawda o grzybach jadalnych i trujących
Prowadzą: Dr hab. Małgorzata Stasińska, prof. US; Członkowie koła naukowego Systematyki roślin i grzybów „Głazowisko” Prezentacja wybranych gatunków grzybów jadalnych i trujących; suche i ‘świeże’ okazy grzybów; preparaty trwałe, plakaty, plansze. Omówienie roli i znaczenia wybranych grzybów jadalnych i trujących dla życia człowieka. REZERWACJA: malgorzata.stasinska@usz.edu.pl | bez ograniczeń | sala nr 17 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak |
Kategoria: warsztaty CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 17:00-18:00 | Co otrzymujemy od pszczół? Właściwości i zastosowanie produktów pszczelich
Prowadzi: Dr Agata Poniewierska-Baran Warsztaty, na których uczestnicy będą mieli okazję poznać smak, zapach i konsystencję produktów pszczelich (miód, wosk pszczeli, propolis, pierzga, pyłek kwiatowy). Uczestnicy dowiedzą się również w jaki sposób one powstają oraz jakie jest ich zastosowanie i znaczenie dla zdrowia. REZERWACJA: TAK
agata.poniewierska-baran@usz.edu.pl
| bez ograniczeń | sala 102 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak | 17:00-18:00 | Ewolucyjne przystosowania skorupiaków planktonowych
Prowadzą: dr hab. Łukasz Sługocki SKN Hydrobiologów: Urszula Mordacz, Oliwier Urbanek, Amelia Chudzik-Pawlik Ekologia i cechy skorupiaków planktonowych. Doświadczenia na przykładzie rozwielitki. Obserwacje mikroskopowe. Wykład w ramach programu: Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej i Monitoringu Środowiska "PotamON" REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 16 22 w godz. 8.00-15.00
| od 12 lat | sala 016 ul. Wąska 13 | 10 | Tak | 17:00-18:00 | DNA pod lupą biologa Prowadzi: dr Ewa Filip dr Izabela Szućko-Kociuba Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda Twoje DNA? Ten tajemniczy nośnik informacji genetycznej, który czyni Cię wyjątkowym, wcale nie musi pozostać niewidzialny! Podczas tych fascynujących zajęć staniesz się prawdziwym biologiem molekularnym i własnymi rękami wyizolujesz własne DNA. W prosty, ale niezwykle efektowny sposób, wykorzystując składniki, które można znaleźć w każdym laboratorium (a nawet w domu!), przeprowadzisz prawdziwą ekstrakcję DNA. Zobaczysz, jak zwykła sól kuchenna, delikatny detergent i zimny alkohol pomagają wydobyć tę cenną molekułę z Twoich własnych komórek. Co najbardziej fascynujące - na własne oczy zobaczysz DNA w formie delikatnej, białawej chmurki unoszącej się w probówce. Tak właśnie wygląda Twój osobisty kod genetyczny! To nie science fiction, to prawdziwa nauka w zasięgu Twojej ręki. REZERWACJA : TAK Tel. 91 444 16 41
| od 14 lat | sala 24, ul. Wąska 13 | 15 | Tak | 17:15-18:30 | Analiza mikrobiologiczna próbek wody. Warsztaty laboratoryjne
Prowadzi: mgr Joanna Ziętara-Wysocka Na warsztatach połączonych z prezentacją multimedialną, zostaną zaprezentowane metody wykorzystywane w badaniach laboratoryjnych do analizy mikrobiologicznej wody. REZERWACJA: TAK
joanna.zietara-wysocka@phd.usz.edu.pl
tel. 506-062-396
| uczniowie SP od klasy 7 uczniowie liceum | sala 109 ul. Felczaka 3c | 15 | Tak | 17:30-18:30 | Kolorowa chemia
Prowadzi: dr inż. Anna Bucior-Kwaczyńska Warsztaty, podczas których uczestnicy warsztatów będą mogli przeprowadzić samodzielnie z pomocą prowadzącego proste doświadczenia z wykorzystaniem chemii gospodarstwa domowego i tej zawartej w środkach farmaceutycznych i spożywczych. REZERWACJA:TAK: rezerwacja przez sms pod nr tel. 507526861 i tylko po otrzymaniu potwierdzającej informacji zwrotnej (tylko osoby indywidualne, nie grupy zorganizowane)
| 6-10 lat | sala 05 ul. Wąska 13 | 12 | Tak |
Kategoria: wykład CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 17:00-17:30 | Bagno wciąga – torfowiska bałtyckie w w dobie zmian klimatycznych i przekształceń antropogenicznych
Prowadzą: dr hab. Zofia Sotek, prof. US Charakterystyka i rozmieszczenie torfowisk typu bałtyckiego, warunki siedliskowe, rośliny występujące na torfowiskach wysokich, w tym mięsożerne. Pokaz alegatów zielnikowych wybranych gatunków roślin torfowiskowych. REZERWACJA: TAK
Zainteresowane osoby udziałem w wykładzie przesyłają zgłoszenie na adres mailowy:
zofia.sotek@usz.edu.pl
| od 12 lat | sala 5 ul. Felczaka 3c | 20 | Tak | 17:15-18:00 | „Nad brzegiem rzeki Koko” – ekspedycja naukowa do Rwandy
Prowadzą: Dr Tomasz Krepski, Mgr Katarzyna Kuczyńska Uczestnicy wykładu poznają szczegóły i trudy badań terenowych prowadzonych przez Katedrę Hydrobiologii na temat bezkręgowców wodnych rzeki Koko w Rwandzie oraz dowiedzą się, jak wygląda życie codzienne naukowca w trakcie wyprawy do Afryki. Całość wzbogacą zdjęcia oraz interesujące historie „zza kulis” podróży | bez ograniczeń | | Bez ograniczeń | Nie | 17:15-18:00 | Epigenetyka i zmiany klimatyczne
Prowadzą: dr hab. Magdalena Achrem, prof. US ; dr Anna Kalinka Do zmian klimatycznych organizmy muszą się albo przystosować, albo stawić czoła potencjalnemu wyginięciu. Adaptacje do zmian, mogą wystąpić nie tylko poprzez zmiany genetyczne, ale także poprzez mechanizmy epigenetyczne, które wpływają na zmianę ekspresji genów bez zmiany sekwencji DNA. Mechanizmy epigenetyczne reagują na liczne zmiany środowiskowe, a epimutacje rozprzestrzeniają się szybciej w populacjach niż mutacje genetyczne. REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 16 41
| od lat 14 | sala 104 ul. Wąska 13 | 60 | Tak | 17:30-18:30 | Pochodzenie roślin uprawnych
Prowadzą: dr hab. Helena Więcław, prof. US Skąd przybył pomidor, ziemniak, ananas itp.? Rośliny z ośrodka południowo-amerykańskiego: morfologia, biologia, czas przybycia do Europy, znaczenia dla człowieka. Pokaz multimedialny. REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 1672
| młodzież w wieku licealnym | sala 302 ul. Wąska 13 | 25 | Tak | 17:30-18:30 | Jaka przyszłość czeka Park Narodowy w Dolinie Dolnej Odry? Jak zmiany klimatyczne mogą wpłynąć na ten obszar.
Prowadzą: dr hab. Agnieszka Szlauer-Łukaszewska, prof. US Członkini grupy Inicjatywnej Utworzenia PNDDO opowie o tym niezwykłym miejscu, zwanym polską Amazonią. REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 1663
| 6-8 klasa/ liceum | sala 403 ul. Wąska 13 | 20 | Tak |
Kategoria: wystawa CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 17:00-17:45 | Od retorty po bagietkę –
wystawa szkła i plastiku laboratoryjnego
Prowadzi: dr Agnieszka Maruszewska Szklane naczynia są podstawowym wyposażeniem każdego laboratorium, a ich historia sięga czasów starożytnych. W obecnych czasach w coraz większym zakresie stosuje się ich plastikowe odpowiedniki. Wystawa ukazuje historię oraz różnorodność kształtów i zastosowań szklanych i plastikowych narzędzi laboratoryjnych. REZERWACJA: TAK
Tel. 533734337
| uczniowie od klasy 4 szkoły podstawowej wzwyż | sala 23 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak |
18:00
Kategoria: pokazy CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 18:00-18:30 | Pożyteczne czy szkodliwe – cała prawda o grzybach jadalnych i trujących
Prowadzą: Dr hab. Małgorzata Stasińska, prof. US; Członkowie koła naukowego Systematyki roślin i grzybów „Głazowisko” Prezentacja wybranych gatunków grzybów jadalnych i trujących; suche i ‘świeże’ okazy grzybów; preparaty trwałe, plakaty, plansze. Omówienie roli i znaczenia wybranych grzybów jadalnych i trujących dla życia człowieka. REZERWACJA: malgorzata.stasinska@usz.edu.pl | bez ograniczeń | sala nr 17 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak |
Kategoria: warsztaty CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 18:00-19:00 | Co otrzymujemy od pszczół? Właściwości i zastosowanie produktów pszczelich
Prowadzi: Dr Agata Poniewierska-Baran Warsztaty, na których uczestnicy będą mieli okazję poznać smak, zapach i konsystencję produktów pszczelich (miód, wosk pszczeli, propolis, pierzga, pyłek kwiatowy). Uczestnicy dowiedzą się również w jaki sposób one powstają oraz jakie jest ich zastosowanie i znaczenie dla zdrowia. REZERWACJA: TAK
agata.poniewierska-baran@usz.edu.pl
| bez ograniczeń | sala 102 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak |
19:00
Kategoria: pokazy CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 19:00-19:30 | Efektowne doświadczenia
Prowadzi: dr inż. Anna Bucior-Kwaczyńska Pokaz efektownych reakcji chemicznych (czas pokazu ok. 30 min). REZERWACJA: TAK rezerwacja przez sms pod nr tel. 507526861 i tylko po otrzymaniu potwierdzającej informacji zwrotnej
| 6-14 lat | sala 05 ul. Wąska 13 | 20 | Tak |
Kategoria: warsztaty CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 19:00-20:00 | Co otrzymujemy od pszczół? Właściwości i zastosowanie produktów pszczelich
Prowadzi: Dr Agata Poniewierska-Baran Warsztaty, na których uczestnicy będą mieli okazję poznać smak, zapach i konsystencję produktów pszczelich (miód, wosk pszczeli, propolis, pierzga, pyłek kwiatowy). Uczestnicy dowiedzą się również w jaki sposób one powstają oraz jakie jest ich zastosowanie i znaczenie dla zdrowia. REZERWACJA: TAK
agata.poniewierska-baran@usz.edu.pl
| bez ograniczeń | sala 102 ul. Felczaka 3c | 12 | Tak |
20:00
Kategoria: spotkanie CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 20:00-22:00 | "After Party Nocy Biologów" Co planujemy? 1. Krótkie prezentacje naukowców 2. Czas na rozmowy i dyskusje.
szczegóły znajdziesz w linku | od 18 lat | Klub Hormon Szczecin, Monte Cassino 6, Szczecin | Bez ograniczeń | Nie |
|