jednostka========= Noc Biologów
NOC BIOLOGÓW
w Piątek, 10 stycznia 2025

Instytut Biologii

Uniwersytet Szczeciński

Ul. Wąska 13

71-415 Szczecin

Program    układ kategoriami    układ tabelaryczny

15:00


Kategoria: pokazy

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

15:00-15:40

Zima w kolbie

Prowadzą: studenci z KN Chemików „Dzicy Chemicy”: Wiktoria Witańska, Katarzyna Stoilovska, Jgor Kraska, Martyna Lipniacka, Marta Gołębiowska, Weronika Tuziemska (opiekun KN: Anna Bucior-Kwaczyńska)

Pokaz prostych doświadczeń z wykorzystaniem suchego lodu (czas pokazu ok. 40 min)
REZERWACJA TAK
rezerwacja przez sms pod nr tel. 692530904
i tylko po otrzymaniu potwierdzającej informacji zwrotnej

6-10 lat

sala 05 ul. Wąska 13

20

Tak

15:00-16:00

W Pracowni Metagenomiki i Proteomiki IB US

Prowadzą: Dr Alicja Trzeciak-Ryczek, Dr Agata Wszołek

Zapoznanie ze specyfiką pracy biologa/mikrobiologa/biotechnologa w „Laboratorium Biologii Infekcyjnej i Molekularnej oraz Immunologii” oraz Pracowni Metagenomiki i Proteomiki-
pokaz zaplecza badawczego, stosowanych technik badawczych i sposobów rozpowszechniania wyników badań naukowych.
REZERWACJA: TAK

agata.wszolek@usz.edu.pl

liceum

sala 317 ul. Wąska 13

8

Tak

15:00-15:30

Pożyteczne czy szkodliwe – cała prawda o grzybach jadalnych i trujących

Prowadzą: Dr hab. Małgorzata Stasińska, prof. US; Członkowie koła naukowego Systematyki roślin i grzybów „Głazowisko”

Prezentacja wybranych gatunków grzybów jadalnych i trujących; suche i ‘świeże’ okazy grzybów; preparaty trwałe, plakaty, plansze.
Omówienie roli i znaczenia wybranych grzybów jadalnych i trujących dla życia człowieka.
REZERWACJA: malgorzata.stasinska@usz.edu.pl

bez ograniczeń

sala nr 17 ul. Felczaka 3c

12

Tak

15:30-16:00

Pożyteczne czy szkodliwe – cała prawda o grzybach jadalnych i trujących

Prowadzą: Dr hab. Małgorzata Stasińska, prof. US; Członkowie koła naukowego Systematyki roślin i grzybów „Głazowisko”

Prezentacja wybranych gatunków grzybów jadalnych i trujących; suche i ‘świeże’ okazy grzybów; preparaty trwałe, plakaty, plansze.
Omówienie roli i znaczenia wybranych grzybów jadalnych i trujących dla życia człowieka.
REZERWACJA: malgorzata.stasinska@usz.edu.pl

bez ograniczeń

sala nr 17 ul. Felczaka 3c

12

Tak

15:30-16:30

Zdrowie naszych kości-warsztaty z naturalnym ludzkim materiałem kostnym

Prowadzą: dr hab. Ewa Rębacz-Maron, prof.US

Przekazane treści dotyczą zdrowia naszych kości, zmian w rozwoju osobniczym, wpływie zdrowego stylu życia (aktywność fizyczna, odżywianie), zmian w osteoporozie, roli kośćca w organizmie. Pokaz ludzkich kości, będzie można zobaczyć i dotknąć. Zajęcia trwają godzinę zegarową.
REZERWACJA: TAK

Tel. 91 444 1655
p. mgr inż.Beata Kiriaka

od 12 lat

sala 103 ul. Wąska 13

24

Tak

15:50-16:30

Zima w kolbie

Prowadzą: studenci z KN Chemików „Dzicy Chemicy”: Wiktoria Witańska, Katarzyna Stoilovska, Jgor Kraska, Martyna Lipniacka, Marta Gołębiowska, Weronika Tuziemska (opiekun KN: Anna Bucior-Kwaczyńska)

Pokaz prostych doświadczeń z wykorzystaniem suchego lodu (czas pokazu ok. 40 min)
REZERWACJA TAK
rezerwacja przez sms pod nr tel. 692530904
i tylko po otrzymaniu potwierdzającej informacji zwrotnej

11-14 lat

sala 05 ul. Wąska 13

20

Tak

Kategoria: warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

15:00-18:00

Warsztaty entomologiczne: motyle i chrząszcze

Prowadzi: dr Rafał Popko dr Tomasz Krepski

Warsztaty związane z biologią i preparatyką motyli oraz chrząszczy. Pokaz spreparowanych owadów z Europy, Afryki, Azji Australii i Ameryki Południowej.

bez ograniczeń

011 ul. Wąska 13

Bez ograniczeń

Nie

15:00-16:00

W świecie wodnych pajęczaków

Prowadzą: Dr Aleksandra Bańkowska oraz Studenckie Koło Naukowe „Robal”

Mało znani mieszkańcy naszych wód czyli wodopójki: podczas warsztatów poznasz nietuzinkową urodę tych stworzeń oraz mroczną stronę ich natury 😊
Zapraszamy na warsztaty z preparowania i oznaczania Hydrachnidia.
REZERWACJA: TAK

Tel. 91 444 1622
w godz. 8.00-15.00

liceum

sala 403 ul. Wąska 13

10

Tak

15:00-16:00

ZOO bakteryjne - wady i zalety

Prowadzą: dr hab. Beata Tokarz-Deptuła, prof. US, Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów i Immunologów „Antygen”

Świat drobnoustrojów jest niewyobrażalny. Mikroorganizmy, które bytują na nas i w nas są dla oka niewidoczne. Nie zdajemy sobie sprawy jak bakterie pomagają nam każdego dnia. W czasie warsztatów chcemy pokazać pożyteczną stronę działalności mikrobów i jakie ma to znaczenie w życiu codziennym. Warsztaty będą zawierały elementy mikrobiologii i biotechnologii. Pokażemy, jak się izoluje bakterie i jak wyglądają, kiedy zostają pobrane ze środowiska naturalnego. Odpowiemy na pytanie jak możemy je wykorzystać. REZERWACJA: TAK

k.widoniak@samorzad.usz.edu.pl

liceum

sala 109 ul. Felczaka 3c

15

Tak

15:00-16:00

Strumień daru życia i jego składowe

Prowadzą: dr hab. Beata Tokarz-Deptuła, prof. US, Karolina Widoniak, Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów i Immunologów „Antygen”

Krew to jedyna tkanka płynna naszego organizmu, nie mająca zamiennika sztucznie skonstruowanego, stąd taka cenna i dzięki której można uratować życie człowiekowi. To dar jedyny taki, w którym strumieniu możemy podglądać komórki wchodzące w skład układu odpornościowego który to pełni rolę tzw.: "anioła stróża" naszego organizmu. W czasie warsztatów każdy chętny uczestnik będzie mógł samodzielnie wykonać rozmaz krwi, poznać techniki diagnostyczne wykorzystywane w laboratoriach oraz pooglądać komórki pod mikroskopem.
REZERWACJA: TAK

k.widoniak@samorzad.usz.edu.pl

liceum

sala 120 ul. Felczaka 3c

15

Tak

15:00-16:00

Wpływ zmiennych temperatur na tkanki zwierzęce

Prowadzi: dr Lucyna Kirczuk

Prezentacja multimedialna + warsztaty z samodzielnym mikroskopowaniem preparatów histologicznych
Warsztaty w ramach programu: Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej i Monitoringu Środowiska "PotamON"
REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 16 22
w godz. 8.00-15.00

12-18 lat

sala 202 ul. Felczaka 3c

12

Tak

15:00-17:00

,,Flora in vitro’’

Prowadzi: dr Anna Kujawska dr Paulina Król dr Piotr Karczyński mgr Emilia Jesionowska

Mikrozmnażanie zagrożonych gatunków roślin pomorza zachodniego.
WARSZTATY w ramach programu: ,,Flora in vitro’’
REZERWACJA: TAK
emilia.jesionowska@usz.edu.pl
Tel: 91 444 15 27



REZERWACJA

szkoła średnia

sala 211 ul. Wąska 13

10

Tak

15:00-16:00

Oznaczanie grup krwi w układzie AB0

Prowadzą: dr inż. Ewa Skotnicka, magistranci kierunku biotechnologia: Jowita Szal, Maksymilian Andrzejak

samodzielne wykonanie oznaczania grupy krwi w układzie ABO we krwi włośniczkowej, z wykorzystaniem przeciwciał monoklonalnych
REZERWACJA: TAK

ewa.skotnicka@usz.edu.pl

szkoła średnia, szkoła podstawowa (kl. 7-8)

sale 401 i 402 ul. Felczaka 3c

14

Tak

15:00-16:00

Oznaczanie grup krwi w układzie AB0

Prowadzą: dr inż. Ewa Skotnicka, magistranci kierunku biotechnologia: Jowita Szal, Maksymilian Andrzejak

samodzielne wykonanie oznaczania grupy krwi w układzie ABO we krwi włośniczkowej, z wykorzystaniem przeciwciał monoklonalnych
REZERWACJA: TAK

ewa.skotnicka@usz.edu.pl

szkoła średnia, szkoła podstawowa (kl. 7-8)

sale 401 i 402 ul. Felczaka 3c

14

Tak

15:00-16:00

Jak zrobić preparat histologiczny

Prowadzą: dr hab. Katarzyna Dziewulska, prof. US

Celem zajęć jest poznanie procedury wykonania trwałego preparatu mikroskopowego połączone z samodzielnym wykonaniem niektórych etapów.
REZERWACJA: TAK

Tel. 91 444 1622
w godz. 8.00-15.00

od 12 lat

sala 016 ul. Wąska 13

12

Tak

15:00-16:00

Złapane na podziale

Prowadzą: dr hab. Magdalena Achrem, prof. US dr Anna Kalinka

Każdy uczestnik samodzielnie wykona preparat mitotyczny i przeanalizuje wszystkie fazy tego procesu pod mikroskopem

REZERWACJA: TAK

Tel. 91 444 16 41

od lat 14

sala 23 ul. Wąska 13

12

Tak

15:00-16:00

DNA pod lupą biologa

Prowadzi: dr Ewa Filip dr Izabela Szućko-Kociuba

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda Twoje DNA? Ten tajemniczy nośnik informacji genetycznej, który czyni Cię wyjątkowym, wcale nie musi pozostać niewidzialny! Podczas tych fascynujących zajęć staniesz się prawdziwym biologiem molekularnym i własnymi rękami wyizolujesz własne DNA. W prosty, ale niezwykle efektowny sposób, wykorzystując składniki, które można znaleźć w każdym laboratorium (a nawet w domu!), przeprowadzisz prawdziwą ekstrakcję DNA. Zobaczysz, jak zwykła sól kuchenna, delikatny detergent i zimny alkohol pomagają wydobyć tę cenną molekułę z Twoich własnych komórek.
Co najbardziej fascynujące - na własne oczy zobaczysz DNA w formie delikatnej, białawej chmurki unoszącej się w probówce. Tak właśnie wygląda Twój osobisty kod genetyczny! To nie science fiction, to prawdziwa nauka w zasięgu Twojej ręki.
REZERWACJA: TAK

Tel. 91 444 16 41

od lat 14

sala 24 ul. Wąska 13

15

Tak

Kategoria: wykład

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

15:00-16:00

Wpływ zmian klimatu na pasożyty człowieka i zwierząt

Prowadzą: Dr hab. Izabella Rząd, prof. US

Wpływ zmian klimatu na biologię pasożytów człowieka i zwierząt udomowionych oraz dziko żyjących. Zmiany zasięgów geograficznych pasożytów pod wpływem zmian klimatu. Profilaktyka zarażeń.

liceum

sala 107 ul. Wąska 13

20

Nie

15:00-16:00

Śladami DNA: Jak barkoding pomaga zrozumieć zmiany klimatyczne

Prowadzą: dr hab. Lidia Skuza, prof. US

Barkoding DNA jest metodą identyfikacji gatunków różnych organizmów na podstawie analiz DNA. Jest to narzędzie, które pozwala na rozwiązywanie zagadek związanych z bioróżnorodnością i zmianami klimatycznymi. Barkoding DNA działa jak detektyw, pomagając w wykrywaniu zmian w ekosystemach, identyfikowaniu zagrożonych gatunków czy monitorowaniu wpływu zmian klimatycznych na różnorodność biologiczną. Uczestnicy poznają fascynujące przypadki, w których ta technologia pozwala odkrywać, jakie organizmy znikają lub migracje zwierząt zmieniają się w odpowiedzi na zmieniający się klimat.
REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 16 41

od lat 14

sala 104 ul. Wąska 13

60

Tak

15:00-15:45

Seks w świecie owadów

Prowadzi: dr Tomasz Krepski

Wykład ma na celu przybliżenie strategii rozrodczych owadów oraz znaczenie tego zagadnienia dla ich ewolucji i ekologii.





od 16 lat

sala 203 ul. Wąska 13

60

Nie

15:00-16:15

Historia poznania ludzkiego genomu, HGP

Prowadzą: dr hab. Marianna Soroka, prof. US

Wykład dotyczy poznania genomu mitochondrialnego i wyścigu naukowców przy określeniu sekwencji genomu jądrowego oraz aktualnej liczby genów u człowieka.

REZERWACJA
TAK

Tel. 91 444 1622
w godz. 8.00-15.00

14-19 lat

sala 102 ul. Wąska 13

60

Tak

15:00-16:00

Gatunki obce – korzyści i zagrożenia

Prowadzi: dr hab. Monika Myśliwy

Przedstawienie najważniejszych korzyści i zagrożeń wynikających ze sprowadzania/zawlekania gatunków obcych geograficznie. Problem inwazji biologicznych (także w kontekście zmian klimatycznych), wpływ gatunków inwazyjnych na przyrodę i gospodarkę człowieka. Prezentacja multimedialna.
REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 1672

szkoła średnia

sala 302 ul. Wąska 13

20

Tak

Kategoria: wykład z pokazem

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

15:00-15:45

Śmiech to zdrowie czyli jak pokonać stres

Prowadzą: dr hab. Małgorzata Puc, prof. US

Skąd bierze się śmiech? Skoro żyje nam się tak dobrze, dlaczego czujemy się tak źle?
Śmiech a młodość i odchudzanie oraz sposób na zdobywanie przyjaciół; Śmiech kontra stres, którego źródłem jest rosnące tempo życia i natłok informacji. Pokaz kilku technik śmiechoterapeutycznych - jak mięśnie policzkowe mogą oszukać mózg? Joga śmiechu.
REZERWACJA
TAK
malgorzata.puc@usz.edu.pl
(ze względu na ograniczoną liczbę miejsc - proszę o informację – w razie rezygnacji)

od 12 lat

sala 005 ul. Felczaka 3c

30

Tak

Kategoria: wystawa

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

15:00-15:45

Od retorty po bagietkę – wystawa szkła i plastiku laboratoryjnego

Prowadzi: dr Agnieszka Maruszewska

Szklane naczynia są podstawowym wyposażeniem każdego laboratorium, a ich historia sięga czasów starożytnych. W obecnych czasach w coraz większym zakresie stosuje się ich plastikowe odpowiedniki. Wystawa ukazuje historię oraz różnorodność kształtów i zastosowań szklanych i plastikowych narzędzi laboratoryjnych. REZERWACJA: TAK

Tel. 533734337

uczniowie od klasy 4 szkoły podstawowej wzwyż

sala 23 ul. Felczaka 3c

12

Tak

15:00-18:00

AKWARIUM

Prowadzi: STUDENCI SKN Hydrobiologów Urszula Mordacz Oliwier Urbanek Amelia Chudzik-Pawlik

Biotop Malawi - kontrast surowego krajobrazu pod powierzchnią wody oraz kolorowych i dynamicznych pielęgnic zwanych pyszczakami.
Wystawa w ramach programu: Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej i Monitoringu Środowiska "PotamON"

bez ograniczeń

hol na parterze ul. Felczaka 3c

Bez ograniczeń

Nie

16:00


Kategoria: pokazy

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

16:00-17:00

W Pracowni Metagenomiki i Proteomiki IB US

Prowadzą: Dr Alicja Trzeciak-Ryczek, Dr Agata Wszołek

Zapoznanie ze specyfiką pracy biologa/mikrobiologa/biotechnologa w „Laboratorium Biologii Infekcyjnej i Molekularnej oraz Immunologii” oraz Pracowni Metagenomiki i Proteomiki-
pokaz zaplecza badawczego, stosowanych technik badawczych i sposobów rozpowszechniania wyników badań naukowych.
REZERWACJA: TAK

agata.wszolek@usz.edu.pl

liceum

sala 317 ul. Wąska 13

8

Tak

16:00-16:30

Pożyteczne czy szkodliwe – cała prawda o grzybach jadalnych i trujących

Prowadzą: Dr hab. Małgorzata Stasińska, prof. US; Członkowie koła naukowego Systematyki roślin i grzybów „Głazowisko”

Prezentacja wybranych gatunków grzybów jadalnych i trujących; suche i ‘świeże’ okazy grzybów; preparaty trwałe, plakaty, plansze.
Omówienie roli i znaczenia wybranych grzybów jadalnych i trujących dla życia człowieka.
REZERWACJA: malgorzata.stasinska@usz.edu.pl

bez ograniczeń

sala nr 17 ul. Felczaka 3c

12

Tak

16:25-17:00

Pożyteczne czy szkodliwe – cała prawda o grzybach jadalnych i trujących

Prowadzą: Dr hab. Małgorzata Stasińska, prof. US; Członkowie koła naukowego Systematyki roślin i grzybów „Głazowisko”

Prezentacja wybranych gatunków grzybów jadalnych i trujących; suche i ‘świeże’ okazy grzybów; preparaty trwałe, plakaty, plansze.
Omówienie roli i znaczenia wybranych grzybów jadalnych i trujących dla życia człowieka.
REZERWACJA: malgorzata.stasinska@usz.edu.pl

bez ograniczeń

sala nr 17 ul. Felczaka 3c

12

Tak

16:40-17:20

Zima w kolbie

Prowadzą: studenci z KN Chemików „Dzicy Chemicy”: Wiktoria Witańska, Katarzyna Stoilovska, Jgor Kraska, Martyna Lipniacka, Marta Gołębiowska, Weronika Tuziemska (opiekun KN: Anna Bucior-Kwaczyńska)

Pokaz prostych doświadczeń z wykorzystaniem suchego lodu (czas pokazu ok. 40 min)
REZERWACJA TAK
rezerwacja przez sms pod nr tel. 692530904
i tylko po otrzymaniu potwierdzającej informacji zwrotnej

15-16 lat

sala 05 ul. Wąska 13

20

Tak

Kategoria: warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

16:00-17:00

ZOO bakteryjne - wady i zalety

Prowadzą: dr hab. Beata Tokarz-Deptuła, prof. US, Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów i Immunologów „Antygen”

Świat drobnoustrojów jest niewyobrażalny. Mikroorganizmy, które bytują na nas i w nas są dla oka niewidoczne. Nie zdajemy sobie sprawy jak bakterie pomagają nam każdego dnia. W czasie warsztatów chcemy pokazać pożyteczną stronę działalności mikrobów i jakie ma to znaczenie w życiu codziennym. Warsztaty będą zawierały elementy mikrobiologii i biotechnologii. Pokażemy, jak się izoluje bakterie i jak wyglądają, kiedy zostają pobrane ze środowiska naturalnego. Odpowiemy na pytanie jak możemy je wykorzystać. REZERWACJA: TAK

k.widoniak@samorzad.usz.edu.pl

liceum

sala 109 ul. Felczaka 3c

15

Tak

16:00-17:00

Strumień daru życia i jego składowe

Prowadzą: dr hab. Beata Tokarz-Deptuła, prof. US, Karolina Widoniak, Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów i Immunologów „Antygen”

Krew to jedyna tkanka płynna naszego organizmu, nie mająca zamiennika sztucznie skonstruowanego, stąd taka cenna i dzięki której można uratować życie człowiekowi. To dar jedyny taki, w którym strumieniu możemy podglądać komórki wchodzące w skład układu odpornościowego który to pełni rolę tzw.: "anioła stróża" naszego organizmu. W czasie warsztatów każdy chętny uczestnik będzie mógł samodzielnie wykonać rozmaz krwi, poznać techniki diagnostyczne wykorzystywane w laboratoriach oraz pooglądać komórki pod mikroskopem.
REZERWACJA: TAK

k.widoniak@samorzad.usz.edu.pl

liceum

sala 120 ul. Felczaka 3c

15

Tak

16:00-17:00

Wpływ zmiennych temperatur na tkanki zwierzęce

Prowadzi: dr Lucyna Kirczuk

Prezentacja multimedialna + warsztaty z samodzielnym mikroskopowaniem preparatów histologicznych
Warsztaty w ramach programu: Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej i Monitoringu Środowiska "PotamON"
REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 16 22
w godz. 8.00-15.00

12-18 lat

sala 202 ul. Felczaka 3c

12

Tak

16:00-17:00

Denne życie bezkręgowców – warsztaty bentologiczne

Prowadzi: Dr Tomasz Krepski Mgr Katarzyna Kuczyńska

W trakcie tych warsztatów uczestnicy dowiedzą się co żyje na dnie rzek i jezior, poznają przystosowania tych organizmów do życia w tak trudnym środowisku, oraz nauczą się rozpoznawać najczęściej spotykane bezkręgowce wodne. Warsztaty odbywają się przy użyciu mikroskopów stereoskopowych. Warsztaty w ramach programu: Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej i Monitoringu Środowiska "PotamON"
REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 16 22
w godz. 8.00-15.00

REZERWACJA: TAK

Tel. 91 444 1622
w godz. 8.00-15.00

bez ograniczeń

sala 016 ul. Wąska 13

12

Tak

16:00-17:00

Złapane na podziale

Prowadzą: dr hab. Magdalena Achrem, prof. US dr Anna Kalinka

Każdy uczestnik samodzielnie wykona preparat mitotyczny i przeanalizuje wszystkie fazy tego procesu pod mikroskopem

REZERWACJA: TAK

Tel. 91 444 16 41

od lat 14

sala 23 ul. Wąska 13

12

Tak

16:00-17:00

DNA pod lupą biologa

Prowadzi: dr Ewa Filip dr Izabela Szućko-Kociuba

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda Twoje DNA? Ten tajemniczy nośnik informacji genetycznej, który czyni Cię wyjątkowym, wcale nie musi pozostać niewidzialny! Podczas tych fascynujących zajęć staniesz się prawdziwym biologiem molekularnym i własnymi rękami wyizolujesz własne DNA. W prosty, ale niezwykle efektowny sposób, wykorzystując składniki, które można znaleźć w każdym laboratorium (a nawet w domu!), przeprowadzisz prawdziwą ekstrakcję DNA. Zobaczysz, jak zwykła sól kuchenna, delikatny detergent i zimny alkohol pomagają wydobyć tę cenną molekułę z Twoich własnych komórek.
Co najbardziej fascynujące - na własne oczy zobaczysz DNA w formie delikatnej, białawej chmurki unoszącej się w probówce. Tak właśnie wygląda Twój osobisty kod genetyczny! To nie science fiction, to prawdziwa nauka w zasięgu Twojej ręki.
REZERWACJA: TAK

Tel. 91 444 16 41

od lat 14

sala 24 ul. Wąska 13

15

Tak

16:15-17:15

W świecie wodnych pajęczaków

Prowadzą: Dr Aleksandra Bańkowska oraz Studenckie Koło Naukowe „Robal”

Mało znani mieszkańcy naszych wód czyli wodopójki: podczas warsztatów poznasz nietuzinkową urodę tych stworzeń oraz mroczną stronę ich natury 😊
Zapraszamy na warsztaty z preparowania i oznaczania Hydrachnidia.
REZERWACJA: TAK

Tel. 91 444 1622
w godz. 8.00-15.00

liceum

sala 403 ul. Wąska 13

10

Tak

16:30-18:00

Muszka owocowa jako organizm modelowy w badaniach genetycznych

Prowadzą: dr hab. Marianna Soroka, prof. US

Zapoznanie uczestników z cyklem życiowym i dymorfizmem płciowym muszki owocowej. Oglądanie mutantów, sposób zapisywania krzyżówek i osiągnięcia genetyczne.

REZERWACJA: TAK

Tel. 914441622
w godz. 8.00-15.00

od lat 14

sala 407 ul. Felczaka 3c

15

Tak

Kategoria: wykład

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

16:00-17:00

Czy geny grają w uprzedzenia? Pojęcie ras ludzkich w świetle danych genetycznych

Prowadzi: dr Barbara Wąsowicz

W trakcie wykładu podjęta zostanie tematyka relacji między genetyką a koncepcjami rasowymi, które ukształtowały nasze postrzeganie różnorodności ludzkiej na przestrzeni wieków. Poruszone zostaną zagadnienia związane z genetycznymi podstawami różnic międzyludzkich, obalając mity o "rasach" jako kategoriach genetycznych. Ponadto omówione zostanie, jak współczesna genetyka wyjaśnia zmienność populacyjną i dlaczego koncepcja ras ludzkich jest bardziej konstruktem kulturowym niż biologicznym.
REZERWACJA

TAK

barbara.wasowicz@usz.edu.pl

6-8 klasa/ liceum

sala 203 ul. Wąska 13

30

Tak

16:15-17:00

Życie jezior od noworodka do staruszka

Prowadzi: prof. dr hab. Robert Czerniawski

Jezioro, jak człowiek, kiedyś się rodzi i kiedyś umiera. Wykład przedstawia jak wygląda proces życia jezior i jakie zmiany w nim zachodzą wraz z jego wiekiem.
Wykład w ramach programu: Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej i Monitoringu Środowiska "PotamON"
REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 16 22
w godz. 8.00-15.00

od 15 lat

sala 104 ul. Wąska 13

60

Tak

16:30-17:30

Rośliny drzewiaste: rekordy i znaczenie przyrodnicze

Prowadzą: Dr hab. Beata Bosiacka, prof. US

Definicje i historia roślin drzewiastych. Najstarsze, najwyższe, najgrubsze drzewa. Udział drzew w biomach kuli ziemskiej. Formacje leśne. Zagrożenia i znaczenie lasów dla bioróżnorodności, klimatu, obiegu wody i materii.
REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 1672

od 12 lat

sala 302 ul. Wąska 13

15

Tak

16:30-17:30

Dobieranie się ludzi w pary

Prowadzą: dr hab. Dariusz Wysocki, prof. US

Wykład dotyczący dobierania się ludzi w pary. Różnice preferencji między mężczyzną i kobietą, pochodzenie tych różnic.
REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 1622; w godz. 8.00-15.00

od 15 lat

sala 102 ul. Wąska 13

60

Tak

Kategoria: wykład z pokazem

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

16:00-16:45

Śmiech to zdrowie czyli jak pokonać stres

Prowadzą: dr hab. Małgorzata Puc, prof. US

Skąd bierze się śmiech? Skoro żyje nam się tak dobrze, dlaczego czujemy się tak źle?
Śmiech a młodość i odchudzanie oraz sposób na zdobywanie przyjaciół; Śmiech kontra stres, którego źródłem jest rosnące tempo życia i natłok informacji. Pokaz kilku technik śmiechoterapeutycznych - jak mięśnie policzkowe mogą oszukać mózg? Joga śmiechu.
REZERWACJA
TAK
malgorzata.puc@usz.edu.pl
(ze względu na ograniczoną liczbę miejsc - proszę o informację – w razie rezygnacji)

od 12 lat

sala 005 ul. Felczaka 3c

30

Tak

Kategoria: wystawa

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

16:00-16:45

Od retorty po bagietkę – wystawa szkła i plastiku laboratoryjnego

Prowadzi: dr Agnieszka Maruszewska

Szklane naczynia są podstawowym wyposażeniem każdego laboratorium, a ich historia sięga czasów starożytnych. W obecnych czasach w coraz większym zakresie stosuje się ich plastikowe odpowiedniki. Wystawa ukazuje historię oraz różnorodność kształtów i zastosowań szklanych i plastikowych narzędzi laboratoryjnych. REZERWACJA: TAK

Tel. 533734337

uczniowie od klasy 4 szkoły podstawowej wzwyż

sala 23 ul. Felczaka 3c

12

Tak

17:00


Kategoria: pokazy

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

17:00-18:00

W Pracowni Metagenomiki i Proteomiki IB US

Prowadzą: Dr Alicja Trzeciak-Ryczek, Dr Agata Wszołek

Zapoznanie ze specyfiką pracy biologa/mikrobiologa/biotechnologa w „Laboratorium Biologii Infekcyjnej i Molekularnej oraz Immunologii” oraz Pracowni Metagenomiki i Proteomiki-
pokaz zaplecza badawczego, stosowanych technik badawczych i sposobów rozpowszechniania wyników badań naukowych.
REZERWACJA: TAK

agata.wszolek@usz.edu.pl

liceum

sala 317 ul. Wąska 13

8

Tak

17:30-18:00

Pożyteczne czy szkodliwe – cała prawda o grzybach jadalnych i trujących

Prowadzą: Dr hab. Małgorzata Stasińska, prof. US; Członkowie koła naukowego Systematyki roślin i grzybów „Głazowisko”

Prezentacja wybranych gatunków grzybów jadalnych i trujących; suche i ‘świeże’ okazy grzybów; preparaty trwałe, plakaty, plansze.
Omówienie roli i znaczenia wybranych grzybów jadalnych i trujących dla życia człowieka.
REZERWACJA: malgorzata.stasinska@usz.edu.pl

bez ograniczeń

sala nr 17 ul. Felczaka 3c

12

Tak

Kategoria: warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

17:00-18:00

Co otrzymujemy od pszczół? Właściwości i zastosowanie produktów pszczelich

Prowadzi: Dr Agata Poniewierska-Baran

Warsztaty, na których uczestnicy będą mieli okazję poznać smak, zapach i konsystencję produktów pszczelich (miód, wosk pszczeli, propolis, pierzga, pyłek kwiatowy). Uczestnicy dowiedzą się również w jaki sposób one powstają oraz jakie jest ich zastosowanie i znaczenie dla zdrowia.
REZERWACJA: TAK

agata.poniewierska-baran@usz.edu.pl

bez ograniczeń

sala 102 ul. Felczaka 3c

12

Tak

17:00-18:00

Ewolucyjne przystosowania skorupiaków planktonowych

Prowadzą: dr hab. Łukasz Sługocki SKN Hydrobiologów: Urszula Mordacz, Oliwier Urbanek, Amelia Chudzik-Pawlik

Ekologia i cechy skorupiaków planktonowych. Doświadczenia na przykładzie rozwielitki. Obserwacje mikroskopowe. Wykład w ramach programu: Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej i Monitoringu Środowiska "PotamON"
REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 16 22
w godz. 8.00-15.00

od 12 lat

sala 016 ul. Wąska 13

10

Tak

17:00-18:00

DNA pod lupą biologa

Prowadzi: dr Ewa Filip dr Izabela Szućko-Kociuba

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda Twoje DNA? Ten tajemniczy nośnik informacji genetycznej, który czyni Cię wyjątkowym, wcale nie musi pozostać niewidzialny! Podczas tych fascynujących zajęć staniesz się prawdziwym biologiem molekularnym i własnymi rękami wyizolujesz własne DNA. W prosty, ale niezwykle efektowny sposób, wykorzystując składniki, które można znaleźć w każdym laboratorium (a nawet w domu!), przeprowadzisz prawdziwą ekstrakcję DNA. Zobaczysz, jak zwykła sól kuchenna, delikatny detergent i zimny alkohol pomagają wydobyć tę cenną molekułę z Twoich własnych komórek.
Co najbardziej fascynujące - na własne oczy zobaczysz DNA w formie delikatnej, białawej chmurki unoszącej się w probówce. Tak właśnie wygląda Twój osobisty kod genetyczny! To nie science fiction, to prawdziwa nauka w zasięgu Twojej ręki. REZERWACJA : TAK
Tel. 91 444 16 41

od 14 lat

sala 24, ul. Wąska 13

15

Tak

17:15-18:30

Analiza mikrobiologiczna próbek wody. Warsztaty laboratoryjne

Prowadzi: mgr Joanna Ziętara-Wysocka

Na warsztatach połączonych z prezentacją multimedialną, zostaną zaprezentowane metody wykorzystywane w badaniach laboratoryjnych do analizy mikrobiologicznej wody.

REZERWACJA: TAK

joanna.zietara-wysocka@phd.usz.edu.pl

tel. 506-062-396

uczniowie SP od klasy 7 uczniowie liceum

sala 109 ul. Felczaka 3c

15

Tak

17:30-18:30

Kolorowa chemia

Prowadzi: dr inż. Anna Bucior-Kwaczyńska

Warsztaty, podczas których uczestnicy warsztatów będą mogli przeprowadzić samodzielnie z pomocą prowadzącego proste doświadczenia z wykorzystaniem chemii gospodarstwa domowego i tej zawartej w środkach farmaceutycznych i spożywczych.
REZERWACJA:TAK: rezerwacja przez sms pod nr tel. 507526861
i tylko po otrzymaniu potwierdzającej informacji zwrotnej
(tylko osoby indywidualne, nie grupy zorganizowane)

6-10 lat

sala 05 ul. Wąska 13

12

Tak

Kategoria: wykład

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

17:00-17:30

Bagno wciąga – torfowiska bałtyckie w w dobie zmian klimatycznych i przekształceń antropogenicznych

Prowadzą: dr hab. Zofia Sotek, prof. US

Charakterystyka i rozmieszczenie torfowisk typu bałtyckiego, warunki siedliskowe, rośliny występujące na torfowiskach wysokich, w tym mięsożerne. Pokaz alegatów zielnikowych wybranych gatunków roślin torfowiskowych.
REZERWACJA: TAK

Zainteresowane osoby udziałem w wykładzie przesyłają zgłoszenie na adres mailowy:

zofia.sotek@usz.edu.pl

od 12 lat

sala 5 ul. Felczaka 3c

20

Tak

17:15-18:00

„Nad brzegiem rzeki Koko” – ekspedycja naukowa do Rwandy

Prowadzą: Dr Tomasz Krepski, Mgr Katarzyna Kuczyńska

Uczestnicy wykładu poznają szczegóły i trudy badań terenowych prowadzonych przez Katedrę Hydrobiologii na temat bezkręgowców wodnych rzeki Koko w Rwandzie oraz dowiedzą się, jak wygląda życie codzienne naukowca w trakcie wyprawy do Afryki. Całość wzbogacą zdjęcia oraz interesujące historie „zza kulis” podróży

bez ograniczeń

Bez ograniczeń

Nie

17:15-18:00

Epigenetyka i zmiany klimatyczne

Prowadzą: dr hab. Magdalena Achrem, prof. US ; dr Anna Kalinka

Do zmian klimatycznych organizmy muszą się albo przystosować, albo stawić czoła potencjalnemu wyginięciu. Adaptacje do zmian, mogą wystąpić nie tylko poprzez zmiany genetyczne, ale także poprzez mechanizmy epigenetyczne, które wpływają na zmianę ekspresji genów bez zmiany sekwencji DNA. Mechanizmy epigenetyczne reagują na liczne zmiany środowiskowe, a epimutacje rozprzestrzeniają się szybciej w populacjach niż mutacje genetyczne.
REZERWACJA: TAK Tel. 91 444 16 41

od lat 14

sala 104 ul. Wąska 13

60

Tak

17:30-18:30

Pochodzenie roślin uprawnych

Prowadzą: dr hab. Helena Więcław, prof. US

Skąd przybył pomidor, ziemniak, ananas itp.? Rośliny z ośrodka południowo-amerykańskiego: morfologia, biologia, czas przybycia do Europy, znaczenia dla człowieka. Pokaz multimedialny.
REZERWACJA: TAK

Tel. 91 444 1672

młodzież w wieku licealnym

sala 302 ul. Wąska 13

25

Tak

17:30-18:30

Jaka przyszłość czeka Park Narodowy w Dolinie Dolnej Odry? Jak zmiany klimatyczne mogą wpłynąć na ten obszar.

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Szlauer-Łukaszewska, prof. US

Członkini grupy Inicjatywnej Utworzenia PNDDO opowie o tym niezwykłym miejscu, zwanym polską Amazonią.
REZERWACJA: TAK
Tel. 91 444 1663

6-8 klasa/ liceum

sala 403 ul. Wąska 13

20

Tak

Kategoria: wystawa

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

17:00-17:45

Od retorty po bagietkę – wystawa szkła i plastiku laboratoryjnego

Prowadzi: dr Agnieszka Maruszewska

Szklane naczynia są podstawowym wyposażeniem każdego laboratorium, a ich historia sięga czasów starożytnych. W obecnych czasach w coraz większym zakresie stosuje się ich plastikowe odpowiedniki. Wystawa ukazuje historię oraz różnorodność kształtów i zastosowań szklanych i plastikowych narzędzi laboratoryjnych. REZERWACJA: TAK

Tel. 533734337

uczniowie od klasy 4 szkoły podstawowej wzwyż

sala 23 ul. Felczaka 3c

12

Tak

18:00


Kategoria: pokazy

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

18:00-18:30

Pożyteczne czy szkodliwe – cała prawda o grzybach jadalnych i trujących

Prowadzą: Dr hab. Małgorzata Stasińska, prof. US; Członkowie koła naukowego Systematyki roślin i grzybów „Głazowisko”

Prezentacja wybranych gatunków grzybów jadalnych i trujących; suche i ‘świeże’ okazy grzybów; preparaty trwałe, plakaty, plansze.
Omówienie roli i znaczenia wybranych grzybów jadalnych i trujących dla życia człowieka.
REZERWACJA: malgorzata.stasinska@usz.edu.pl

bez ograniczeń

sala nr 17 ul. Felczaka 3c

12

Tak

Kategoria: warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

18:00-19:00

Co otrzymujemy od pszczół? Właściwości i zastosowanie produktów pszczelich

Prowadzi: Dr Agata Poniewierska-Baran

Warsztaty, na których uczestnicy będą mieli okazję poznać smak, zapach i konsystencję produktów pszczelich (miód, wosk pszczeli, propolis, pierzga, pyłek kwiatowy). Uczestnicy dowiedzą się również w jaki sposób one powstają oraz jakie jest ich zastosowanie i znaczenie dla zdrowia.
REZERWACJA: TAK

agata.poniewierska-baran@usz.edu.pl

bez ograniczeń

sala 102 ul. Felczaka 3c

12

Tak

19:00


Kategoria: pokazy

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

19:00-19:30

Efektowne doświadczenia

Prowadzi: dr inż. Anna Bucior-Kwaczyńska

Pokaz efektownych reakcji chemicznych (czas pokazu ok. 30 min).
REZERWACJA: TAK
rezerwacja przez sms pod nr tel. 507526861
i tylko po otrzymaniu potwierdzającej informacji zwrotnej

6-14 lat

sala 05 ul. Wąska 13

20

Tak

Kategoria: warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

19:00-20:00

Co otrzymujemy od pszczół? Właściwości i zastosowanie produktów pszczelich

Prowadzi: Dr Agata Poniewierska-Baran

Warsztaty, na których uczestnicy będą mieli okazję poznać smak, zapach i konsystencję produktów pszczelich (miód, wosk pszczeli, propolis, pierzga, pyłek kwiatowy). Uczestnicy dowiedzą się również w jaki sposób one powstają oraz jakie jest ich zastosowanie i znaczenie dla zdrowia.
REZERWACJA: TAK

agata.poniewierska-baran@usz.edu.pl

bez ograniczeń

sala 102 ul. Felczaka 3c

12

Tak

20:00


Kategoria: spotkanie

CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

20:00-22:00

"After Party Nocy Biologów"

Co planujemy?
1. Krótkie prezentacje naukowców
2. Czas na rozmowy i dyskusje.

szczegóły znajdziesz w linku

od 18 lat

Klub Hormon Szczecin, Monte Cassino 6, Szczecin

Bez ograniczeń

Nie

Odwiedzin: 4697879 | Ostatnia aktualizacja: 2025-01-24, 11:30  Copyright 2011 Wydział Biologii UAM w Poznaniu. Projekt i wykonanie: Rafał Bajaczyk brav

Pełną odpowiedzialność za organizację wydarzeń w ramach Nocy Biologów ponoszą lokalni organizatorzy akcji.