Ul. Arciszewskiego 22b
76-200 Słupsk
|
Program szukaj układ godzinowy układ tabelaryczny Laboratorium
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 10:00-12:00 | Gleby – skład i właściwości Prowadzi: dr Joanna Gadziszewska Ćwiczenia laboratoryjne. Zaprezentowanie podstawowych metod analizy laboratoryjnej gleb m.in. oznaczanie odczynu, gęstość właściwą gleby, oznaczanie składu granulometrycznego gleby metodą laserową. rezerwacja - e-mail: joanna.gadziszewska@apsl.edu.pl | Szkoła ponadpodstawowa | 4, Partyzantów 27 | 12 | Tak |
warsztaty
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 11:30-13:00 | Woda jako siedlisko życia drobnoustrojów, czyli co warto wiedzieć o mikrobiologii wody
Prowadzą: dr Marta Zdanowicz, dr Piotr Perliński Warsztaty przybliżą zagadnienia związane z mikrobiologią wody. Uczestnicy poznają metody badania wody, rodzaje posiewów oraz mikrobiologiczne kryteria oceny sanitarnej wody. rezerwacja - e-mail: marta.zdanowicz@apsl.edu.pl | klasa 7-8 szkoły podstawowej, liceum, dorośli | 203 | 10 | Tak | 13:45-15:15 | Woda jako siedlisko życia drobnoustrojów, czyli co warto wiedzieć o mikrobiologii wody
Prowadzą: dr Marta Zdanowicz, dr Piotr Perliński Warsztaty przybliżą zagadnienia związane z mikrobiologią wody. Uczestnicy poznają metody badania wody, rodzaje posiewów oraz mikrobiologiczne kryteria oceny sanitarnej wody.
rezerwacja - e-mail: marta.zdanowicz@apsl.edu.pl | klasa 7-8 szkoły podstawowej, liceum, dorośli | 203 | 10 | Tak | 14:00-15:30 | Rośliny wodne moim okiem – warsztaty plastyczne
Prowadzą: dr Mariola Truchan, dr hab. Zbigniew Sobisz prof. AP Podczas warsztatów uczestnicy na podstawie arkuszy zielnikowych będą wykonywać rysunki roślin wodnych i bagiennych ze zbiorów Herbarium Slupensis. rezerwacja - e-mail: mariola.truchan@apsl.edu.pl | Uczniowie klas I-III | 7 w Herbarium Slupensis | 10 | Tak | 16:00-17:30 | Przystosowanie roślin wodnych i bagiennych do środowiska – warsztaty Prowadzą: dr hab. Zbigniew Sobisz prof. AP, dr Mariola Truchan Podczas warsztatów uczestnicy zapoznają się z przystosowaniami roślin wodnych i bagiennych do warunków życia w budowie morfologicznej i anatomicznej. W trakcie zajęć uczestnicy samodzielnie wykonają preparaty mikroskopowe ogonka liściowego grążela żółtego. rezerwacja - e-mail: zbigniew.sobisz@apsl.edu.pl
| Słuchacze Uniwersytetu III Wieku | 7 w Herbarium Slupensis | 10 | Tak |
Wykład
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 11:00-12:00 | Co dolega skorupiakom ? Prowadzą: dr hab. Mykola Ovcharenko, prof. AP Dlaczego badamy skorupiaki? Skorupiaki wodne a inwazje biologiczne. Pasożyty i symbionty skorupiaków Pomorza. rezerwacja - e-mail: mykola.ovcharenko@apsl.edu.pl | Bez ograniczeń | 224 | 20 | Tak | 14:00-15:00 | Woda na Ziemi Prowadzą: dr hab. inż. Józef Antonowicz, prof. AP Wykład popularnonaukowy. Omówione zostanie występowanie wód powierzchniowych na Ziemi, specyficzne właściwości wody niezbędne dla życia organizmów i funkcjonowania ekosystemów wodnych. rezerwacja - e-mail: jozef.antonowicz@apsl.edu.pl | szkoły ponadpodstawowe | 105 | 50 | Tak |
wykład + warsztaty
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 10:00-11:30 | Układ pokarmowy – z czego się składa i jakie ma funkcje? Prowadzą: dr hab. Natalia Kurhaluk, prof. AP., dr hab. Halina Tkachenko, prof. AP. we współpracy z członkami Studenckiego Koła Naukowego Fizjologów Zwierząt „Oxygen” Warsztaty edukacyjne dotyczą wyjaśnienia budowy i funkcji układu pokarmowego, procesów pobierania, trawienia i wchłaniania pokarmu oraz usuwania niestrawionych resztek, enzymatycznych przemian składników pokarmowych w tym układzie. Uczestnicy będą mieli możliwość poznania szczegółowej budowy anatomicznej oraz funkcji układu pokarmowego z wyszczególnieniem reakcji biochemicznych zachodzących na każdym z jego odcinków. Zajęcia są podzielone na część teoretyczną i praktyczną, po których będą prezentowane eksperymenty, w których będą mogli wziąć udział również uczestnicy warsztatów.
rezerwacja – e-mail: halyna.tkachenko@apsl.edu.pl | Uczniowie szkół podstawowych i ponadpodstawowych | 209 | 12 | Tak | 11:30-13:00 | Żywność bogactwem wody i składników pokarmowych Prowadzą: dr hab. Halina Tkachenko, prof. AP, dr hab. Natalia Kurhaluk, prof. AP we współpracy z członkami Studenckiego Koła Naukowego Fizjologów Zwierząt „Oxygen” Warsztaty edukacyjne dotyczą wyjaśnienia roli elementów w produktach spożywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, sole mineralne, woda). Uczestnicy będą mieli możliwość poznania jakie są źródła składników pokarmowych, znaczenie białek, cukrów, tłuszczów i wody dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlaczego błonnik jest niezbędny w naszej diecie. Zajęcia są podzielone na część teoretyczną i praktyczną, po której będą prezentowane ćwiczenia na temat wykrywania obecności wybranych składników pokarmowych w produktach spożywczych, w których będą mogli wziąć udział również uczestnicy warsztatów. rezerwacja – e-mail: halyna.tkachenko@apsl.edu.pl | Uczniowie szkół podstawowych i ponadpodstawowych | 226 | 12 | Tak | 12:00-13:30 | Chronione rośliny wodne i błotne w zbiorach Herbarium Slupensis – wykład i warsztaty Prowadzą: Dr Mariola Truchan, dr hab. Zbigniew Sobisz prof. AP Warsztaty połączone z rozpoznawaniem roślin chronionych i zasadami przygotowania kart zielnikowych. Uczestnicy warsztatów w oparciu o zbiory zielnikowe będą klasyfikować rośliny objęte całkowitą i częściową ochroną prawną
rezerwacja - e-mail: mariola.truchan@apsl.edu.pl | Uczniowie VI-VIII, licealiści | 7 w Herbarium Slupensis | 10 | Tak | 13:00-14:30 | Jaka jest rola enzymów trawiennych w układzie pokarmowym? Prowadzą: dr hab. Natalia Kurhaluk, AP, dr hab. Halina Tkachenko, prof. AP we współpracy z członkami Studenckiego Koła Naukowego Fizjologów Zwierząt „Oxygen” Uczestnikom warsztatów zostanie przedstawiona ogólna charakterystyka enzymów trawiennych układu pokarmowego i ich rola w prawidłowym przeprowadzaniu procesów trawienia oraz przyswajaniu przez organizm składników odżywczych. Uczestnicy będą mieli możliwość poznania szczegółowej budowy i mechanizmów funkcjonowania układu pokarmowego człowieka oraz roli wody w tych procesach. Zajęcia są podzielone na część teoretyczną i praktyczną, w której będą prezentowane eksperymenty biochemiczne ukazujące mechanizmy działania enzymów trawiennych układu pokarmowego.
rezerwacja – e-mail: halyna.tkachenko@apsl.edu.pl | Uczniowie szkół podstawowych i ponadpodstawowych | 209 | 12 | Tak | 14:30-16:00 | Rola składników odżywczych i wody w funkcjonowaniu organizmu Prowadzą: dr hab. Halina Tkachenko, prof. AP, dr hab. Natalia Kurhaluk, prof. AP, we współpracy z członkami Studenckiego Koła Naukowego Fizjologów Zwierząt „Oxygen” W czasie trwania warsztatów uczestnicy zapoznają się ze składnikami odżywczymi i ich znaczeniem w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Warsztaty będą podzielone na część teoretyczną, gdzie uczestnicy zapoznają się z strukturą i funkcją cukrów, białek i tłuszczy jako podstawowych jednostek budulcowych i energetycznych organizmu oraz jak picie wody wpływa na procesy trawienia. W trakcie części praktycznej każdy uczestnik będzie miał możliwość samodzielnego wykonania doświadczeń laboratoryjnych w celu oznaczeń składników pokarmowych w żywności.
rezerwacja – e-mail: halyna.tkachenko@apsl.edu.pl | Uczniowie szkół podstawowych i ponadpodstawowych | 226 | 12 | Tak |
Wykład, laboratorium
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | MIEJSC | REZERWACJA | 15:00-16:30 | Spektrofotometria absorpcji atomowej – analiza manganu w wodzie rzecznej Prowadzą: dr hab. inż. Józef Antonowicz, prof. AP Przedstawiony zostanie wykład popularnonaukowy opisujący najważniejsze cechy i zasadę działania spektrofotometru absorpcji atomowej. Następnie na zajęciach laboratoryjnych uczestnicy będą mieli możliwość przeprowadzenia analizy stężenia manganu metodą spektrofotometrii absorpcji atomowej w próbkach wody z rzeki Słupia.
rezerwacja - e-mail: jozef.antonowicz@apsl.edu.pl | szkoły ponadpodstawowe | 121/119 IBiNoZ | 10 | Tak |
|