Noc Biologów
NOC BIOLOGÓW
w Piątek, 13 stycznia 2017
lublin1

Wydział Biotechnologii i Nauk o Środowisku

Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

Ul. Konstantynów 1

20-708 Lublin

Program   szukaj    układ godzinowy    układ tabelaryczny

 laboratoria


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-17:45

Świat witamin – oznaczanie witaminy C w produktach spożywczych

Prowadzą: mgr Weronika Goraj, Paulina Onopiuk, Aleksandra Bujnik

Witaminy to substancje niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Powszechnie wiadomo, że należy dbać o to aby nasza dieta była bogata w produkty zawierające dużo witamin. W okresie jesienno-zimowym popularna jest witamina C mająca wpływ np. na naszą odporność. Witaminy w naturalnych produktach są korzystniejsze dla naszego organizmu, bardziej aktywne niż syntetyczne i lepiej się wchłaniają. Na zajęciach uczestnicy wykonując proste doświadczenia będą mogli przekonać się co zawiera najwięcej witaminy C, czy jest to cytryna?

klasy 4-6 szkoły podstawowej, gi

BT0.07

13 z 25

Tak

 pokaz multimedialny, doświadczenie laboratoryjne


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-16:45

Czy napoje które na co dzień pijemy są zdrowe? – czyli cała prawda o pH i równowadze kwasowo-zasadowej

Prowadzą: dr Agnieszka Wolińska, mgr Natalia Łopacka, Kornelia Kuc, dr Anna Szafranek-Nakonieczna

Odczyn roztworów (kwaśny, zasadowy, obojętny), czyli pH, to jeden z ważniejszych parametrów oznaczanych w laboratorium. Jednakże, mało kto wie że ten parametr jest nieustannie obecny w naszym codziennym życiu. Mało tego, jego znajomość może nam bardzo to życie ułatwić.
Wiadomo, że ciało człowieka składa się w 70-80% z wody. Tak (!) z wody, a nie z tłuszczu czy masy mięśniowej. To w wodzie rozpuszczone są wszystkie składniki odżywcze, niezbędne nam do życia. Ostatnio modny stał się temat tzw. równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka. Pojawia się coraz więcej reklam na ten temat, których zadaniem jest zwiększenie naszej świadomości w zakresie tej tematyki.
Najczęściej mamy do czynienia z problemem zakwaszenia organizmu (zakwaszenie – to zaburzenie wspomnianej równowagi na rzecz czynnika kwasowego). Organizm człowieka posiada doskonałe systemy obronne, które mogą skutecznie zabezpieczyć nas przed niekorzystnym wpływem kwasów. Wystarczy tylko o te systemy zadbać. Tymczasem systematycznie i z przyjemnością przeszkadzamy naszemu organizmowi. Jak?
Szkodzą nam przede wszystkim niewłaściwe nawyki żywieniowe. Białe pieczywo, produkty mączne, wszelkie słodycze, słodkie napoje (cola, pepsi, oranżada, sprite itp.) mimo że są słodkie to rozkładają się w naszym organizmie z odczynem kwaśnym (!!!). Zakwaszamy się więc codziennie.
Podczas zajęć będzie możliwość sprawdzenia jaki odczyn (pH) mają rzeczywiście napoje które codziennie pijemy (cola, soki, woda, herbata). Oznaczenie pH wykonamy z użyciem papierków wskaźnikowych (metoda najszybsza) oraz z użyciem zautomatyzowanego pH-metru (metoda najdokładniejsza).

liceum

BT0.07

18 z 20

Tak

17:00-17:45

Respiracja - podstawa życia

Prowadzą: dr Anna Szafranek-Nakonieczna, mgr Natalia Łopacka, dr Agnieszka Wolińska, lic. Kinga Proc, lic. Agnieszka Helon, lic. Agnieszka Wywłoka

Oddychanie jest nam niezbędne do życia, bez tlenu jesteśmy w stanie przetrwać tylko kilka minut. To czym oddychamy to powietrze, chociaż nie wszystkie jego składniki mają wyłącznie pozytywy wpływ na nas i nasze środowisko. Kiedy jest zanieczyszczone podrażnia błony śluzowe nosa i gardła, powoduje że jesteśmy bardziej podatni na choroby, gdy zawiera zbyt mało tlenu możemy odczuwać zmęczenie, cierpieć na bóle głowy.
Jak „zobaczyć” składniki powietrza i precyzyjnie określić ich ilość? Jedną z możliwości jest zastosowanie chromatografii gazowej. Na naszych zajęciach sprawdzimy co się „kryje” w powietrzu. Ile produkujemy dwutlenku węgla? Czy gleba oddycha, a jeśli tak to czy każda równie intensywnie?

liceum

BT1.09

4 z 8

Tak

17:15-17:50

Świat roślin zamknięty w probówce

Prowadzą: dr Ewa Dziadczyk, mgr Anna Skrabucha-Stępniak, dr hab. Ewa Skórzyńska-Polit prof. KUL

Zapraszamy do odwiedzenia naszej Pracowni hodowli tkanek i komórek roślinnych in vitro, obejrzenia kolekcji roślin i poznania tajników pracy laboratoryjnej.
Metoda hodowli tkanek i komórek roślinnych umożliwia rozwój roślin i ich fragmentów w warunkach laboratoryjnych, na pożywkach zastępujących podłoża glebowe. Uprawa mikroroślinek odbywa się w specjalnych pomieszczeniach wegetacyjnych zapewniających odpowiednią dla wzrostu temperaturę i oświetlenie, co daje możliwość hodowli roślin a także izolowanych tkanek i organów roślinnych oraz obserwacji ich rozwoju niezależnie od pory roku i warunków pogodowych. W Pracowni prowadzone są badania z różnymi gatunkami roślin uprawnych (fasola, len, truskawka, poziomka), ozdobnych (aksamitka, petunia, rudbekia) oraz gatunkami rzadkimi- np. rosiczką (rośliną owadożerną).

młodzież szkolna, osoby dorosłe

BT2.13

10 z 15

Tak

 Wykład połączony z warsztatem


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-17:00

Wyścig zbrojeń w skali mikro – czyli co w mieszka w naszych brzuszkach?

Prowadzą: dr Anna Pytlak, Kinga Podstawka, Paulina Długosz

Choroby wywołane przez mikroorganizmy, to ogromny problem. Celem pokazu jest zaprezentowanie roli, jaką odgrywa równowaga mikrobiologiczna w zachowaniu zdrowia oraz przybliżenie produktów, które wspierają reakcje obronne organizmu. Cześć doświadczalna obejmować będzie posiewy z rąk, blatów roboczych, podłogi itp. w celu uświadomienia uczniom jak powszechne w naszym otoczeniu są bakterie.

przedszkole/szkoła podstawowa

BT1.12

brak miejsc

Tak

19:00-20:00

Czy tylko sport to zdrowie – wydolność organizmu perkusisty na przykładzie Clem Burke Drumming Project

Prowadzi: dr Radosław Mencfel

Otyłość to jeden z ważniejszych problemów zdrowia ludzi w UE, który dotyczy również Polaków. Szczególnie niebezpieczna jest otyłość u dzieci i nastolatków. Ostatnie raporty WHO i polskiego Instytutu Żywności i Żywienia, pokazują, że dotknęła ona już ponad 20% młodych Polaków a problem ten będzie w naszym kraju narastał. Podstawową przyczyną takiego stanu rzeczy są oczywiście złe nawyki żywieniowe, ale równie istotna jest zbyt niska aktywność fizyczna. Od pewnego czasu, z dobrym skutkiem, realizowane są różne projekty, mające zachęcić dzieci i młodzież do uprawiania sportu. Jednak, co z dziećmi, które sportem nie są zainteresowane lub chciałyby rozwijać również inne talenty? Dobrym wyjściem może być nauka gry na instrumentach, szczególnie takich, które wymagają i rozwijają sprawność fizyczną.
Clem Burke Drumming Projekt to wyjątkowa współpraca w trakcie, której perkusista Clem Burke z zespołu Blondie i naukowcy określali wpływ gry na perkusji na zdrowie i samopoczucie ludzi. Okazuje się, że w czasie dynamicznej gry zużywa się od 400 do 600 kcal na godzinę, czyli tyle ile pochłania jazda na rolkach i więcej niż jogging. Wysiłek włożony w zagranie półtorej godzinnego koncertu jest porównywalny z rozegraniem ligowego meczu piłkarskiego, jednak większość piłkarzy kończy karierę o wiele wcześniej niż 60- letni Clem.
W trakcie zajęć chcielibyśmy przybliżyć uczestnikom w/w brytyjski projekt, ale pokazać też, na czym polega granie na perkusji (zestaw będzie w sali do dyspozycji) i dlaczego po za sprawnością fizyczną rozwija ono też intelektualnie m.in. zwiększa podzielność uwagi i koncentrację.

szkoła podstawowa, gimnazjum, li

BT0.14

24 z 30

Tak

 WARSZTATY/LABORATORIA


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-16:45

Kolorowy świat roślin

Prowadzą: mgr Mariusz Spaczyński, mgr Paweł Patrzylas, lic. Ewelina Sobstyl, lic. Karolina Kucio, lic. Magdalena Ziązio, dr hab. Ewa Skórzyńska-Polit prof. KUL

Świat roślin to wiele ciekawych, syntetyzowanych przez nie, związków chemicznych. Najbardziej widowiskowymi są barwniki. Wśród nich są chlorofile, o których można śmiało powiedzieć, że warunkują życie na naszej planecie. W zielonych częściach roślin towarzyszą im karotenoidy, dość powszechnie występujące również w owocach i warzywach. Najbardziej znany wśród karotenoidów β-karoten jest prekursorem witaminy A. Antocyjany to barwniki warunkujące czerwone, niebieskie i fioletowe zabarwienie kwiatów, owoców a czasem nawet liści i łodyg. Występują w owocach czarnego bzu, borówki czernicy, porzeczki czarnej, czy czerwonych winogron. Są wykorzystywane przez człowieka zarówno jako barwniki jak i leki.
Podczas naszych zajęć uczestnicy będą mogli poznać roślinne barwniki i ich właściwości przeprowadzając min. ich rozdział metodą chromatografii cienkowarstwowej.

gimnazjum

BT2.14

4 z 10

Tak

16:00-16:45

Domowe laboratorium kosmetyczne

Prowadzą: mgr Paweł Patrzylas, mgr Mariusz Spaczyński, lic. Aleksandra Szymańska, lic. Monika Sierpień, lic. Justyna Hajtuch, dr hab. Ewa Skórzyńska-Polit prof. KUL

Kosmetyki dostępne w drogeriach bardzo często zawierają substancje konserwujące, syntetyczne barwniki i zapachy, które mogą powodować podrażnienia skóry lub alergie. Własnoręczne przygotowanie kremu, maści czy balsamu pozwala na pełną kontrolę składu kosmetyku i jakości surowców, a także umożliwia indywidualizację produktu do potrzeb użytkownika. Tworzenie własnych kosmetyków nie jest trudne, na początek wystarczy kilka składników z apteki lub sklepu zielarskiego oraz sprzęt dostępny w niemal każdej kuchni. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić krem, maść czy musujące kule do kąpieli, zapraszamy na nasze warsztaty. Robienie własnych naturalnych kosmetyków to pasjonujące hobby oraz dobry sposób na skuteczną pielęgnację skóry.

od 16 lat

BT2.33

brak miejsc

Tak

16:00-17:00

Laboratorium maturzysty

Prowadzi: dr Radosław Mencfel

Matura z biologii to dzisiaj nie tylko sprawdzanie teoretycznej wiedzy, ale przede wszystkim sprawdzian rozumienia podstawowych procesów biologicznych, dlatego w testach coraz więcej pytań dotyczy doświadczeń. Każde z takich doświadczeń składa się z podstawowych określonych przez metodologię nauk etapów. Dla udzielenie prawidłowej odpowiedzi na tego typu pytania ważne są umiejętności obserwacji i wyciągania właściwych wniosków i co równie istotne umiejętnego ich formułowania. Dlatego zapraszamy tegorocznych maturzystów do naszego laboratorium, gnie będą mogli samodzielnie wykonać kilka wybranych doświadczeń typowych dla testu maturalnego od etapu problemu badawczego (a może hipotezy – rozmiecie różnicę) do końcowego wniosku (a może tezy? :) ).

liceum

Sala 606A Budynek Wydziału Matematyki, Informatyki i Architektury Krajobrazu

11 z 15

Tak

17:00-18:00

Laboratorium maturzysty

Prowadzi: dr Radosław Mencfel

Matura z biologii to dzisiaj nie tylko sprawdzanie teoretycznej wiedzy, ale przede wszystkim sprawdzian rozumienia podstawowych procesów biologicznych, dlatego w testach coraz więcej pytań dotyczy doświadczeń. Każde z takich doświadczeń składa się z podstawowych określonych przez metodologię nauk etapów. Dla udzielenie prawidłowej odpowiedzi na tego typu pytania ważne są umiejętności obserwacji i wyciągania właściwych wniosków i co równie istotne umiejętnego ich formułowania. Dlatego zapraszamy tegorocznych maturzystów do naszego laboratorium, gnie będą mogli samodzielnie wykonać kilka wybranych doświadczeń typowych dla testu maturalnego od etapu problemu badawczego (a może hipotezy – rozmiecie różnicę) do końcowego wniosku (a może tezy? :) ).

liceum

Sala 606A Budynek Wydziału Matematyki, Informatyki i Architektury Krajobrazu

13 z 15

Tak

17:00-18:00

Kolorowa chemia

Prowadzą: lic. Agata Biała , lic. Magda Hurkała

Na całym Świecie, w każdej chwili otaczają nas kolory. Tak samo jest w laboratorium chemicznym. Dzięki doświadczeniom zaobserwujemy, że motyw świateł drogowych nie istnieje tylko na drodze, jak również to, że przedmioty również mogą krwawić.

gimnazjum-liceum

BT4.07

brak miejsc

Tak

18:00-19:30

Enzymy-klucze naszego życia

Prowadzi: lic. Kamil Chudzik

Czym są enzymy i dlaczego są tak ważne, jak działają, co wpływa na ich skuteczność lub blokuje aktywność? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań uczestnicy warsztatów będą mogli uzyskać w trakcie przeprowadzania doświadczeń. Zdobyta wiedza może być przydatna w rozwiązaniu niektórych zadań maturalnych.

liceum

BT4.07

brak miejsc

Tak

 pokazy/prezentacje


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-16:45

Niewidzialny przyjaciel

Prowadzą: dr Anna Szafranek-Nakonieczna, mgr Natalia Łopacka, dr Agnieszka Wolińska, lic. Kinga Proc

Wszyscy wiemy, że powietrze jest wokół nas, że jest potrzebne do życia ludzi, zwierząt, roślin bo ma w sobie cenny składnik, bez którego nie jesteśmy w stanie się obejść – tlen. Zużywamy go codziennie i to nie tylko do oddychania. Jest potrzebny by jechać samochodem, ogrzewać domu, oglądać telewizję. Prócz tlenu mamy w powietrzu jeszcze inne składniki jak azot, para wodna oraz dwutlenek węgla, który „produkuje” każdy z nas. Powietrze towarzyszy nam w domu, na podwórku, w parku. Ale czy są jakieś sposoby żeby go zobaczyć i złapać? Skąd się bierze ten? Czy składniki powietrza w ogóle ważą? Jeśli tak, to który jest najcięższy? Odpowiedzi na te pytania będziemy szukać na naszych zajęciach przeprowadzając różne doświadczenia.

6-8 lat

BT0.14

17 z 20

Tak

 Pokazy/Warsztaty


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-16:45

Co fascynuje w roślinach owadożernych?

Prowadzą: dr Katarzyna Karczmarz, Aleksandra Ciastek – Studenckie Koło Naukowe Florystów KUL

Prezentacja multimedialna - ma na celu:
a) krótkie przedstawienie historii odkrycia wybranych gatunków roślin owadożernych, ich rozmieszczenia geograficznego, wymagań siedliskowych, przyczyn mięsożerności roślin;
b) zwrócenie szczególnej uwagi na ukryte w roślinach owadożernych niezwykłe właściwości, wynikające z ich budowy (powabnie i aparaty chwytne) i przystosowań (specyficzne substancje wydzielane przez rośliny),
c) wprowadzenie odbiorcy w świat roślin, których nie spotyka się na co dzień, a które mogą stanowić bardzo oryginalną ozdobę mieszkań i ogrodów przydomowych.
d) Słuchaczom zostaną zaprezentowane żywe okazy wybranych gatunków roślin mięsożernych z możliwością bliższego zapoznania się ze specyficzną budową ich aparatów chwytnych (mechanizm działania). Uczestnicy warsztatów będą zachęcani do dotknięcia i wąchania a także do zaproponowania dekoracji wnętrz z przedstawionych roślin w celu wydobycia z nich cennych i ciekawych walorów dekoracyjnych, będą również zachęcani do rysowania tych roślin oraz rozwiązywania krzyżówek, rebusów i innych zabaw planszowych.

"zerówka" oraz klasy 1-3 SP

sala 201, ul. Konstantynów 1 H (Budynek Wydziału Matematyki, Informatyki i Architektury Krajobrazu)

8 z 20

Tak

17:00-17:45

Mało znane owoce tropikalne w dotyku i smaku

Prowadzą: dr Katarzyna Karczmarz, Aleksandra Ciastek - Studenckie Koło Naukowe Florystów KUL

Prezentacja multimedialna - ma na celu przedstawienie wybranych gatunków roślin egzotycznych, pochodzenie tychże roślin z omówieniem charakterystycznych elementów budowy z botanicznego punktu widzenia.
Warsztaty - mają na celu:
a) zwrócenie szczególnej uwagi na ukryte w roślinach egzotycznych niezwykłe właściwości, wynikające z ich budowy, przystosowań, składu chemicznego. Wprowadzenie odbiorcy w świat roślin, których nie spotyka i nie używa się na co dzień, a które mogą stanowic bardzo oryginalną ozdobę mieszkań i nietypowe potrawy na stole.
a) możliwość pełnego przetestowania właściwości roślin za pomocą zmysłów (smak, dotyk, barwa, zapach);przedstawione zostaną poszczególne gatunki roślin przypisane do konkretnych grup o zbliżonych właściwościach (rośliny ozdobne z kwiatów i liści, rośliny o jadalnych owocach).
b) uczestnicy warsztatów będą zachęcani do spróbowania, dotknięcia, wąchania i tworzenia różnych kompozycji smakowych (sałatki lub inne proste potrawy) a także do zaproponowania dekoracji wnętrz z przedstawionych roślin w celu wydobycia z nich cennych i ciekawych walorów smakowych oraz dekoracyjnych, będą również zachęcani do rysowania tych roślin. Przewidziany jest także quiz mający na celu rozpoznawanie wybranych gatunków roślin egzotycznych.

"zerówka" oraz klasy 1-3 SP

sala 201, ul. Konstantynów 1 H (Budynek Wydziału Matematyki, Informatyki i Architektury Krajobrazu)

brak miejsc

Tak

 wykłady


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:00-18:45

Biotechnology combines energy, food and health.

Prowadzi: Alexandros Vallianatos

I am Erasmus student from Greece, I want to explain you how biotechnology has changed my point of view of our world. I will show you my experience from my travels around the nature and how is related in producing biofuels. How businesses opportunities can appear during studies like finding a job or helping other businesses in Poland or abroad.
Language: English

gimnazjum-dorośli

0.14 Instytut Biotechnologii

30

Nie

Odwiedzin: 1907681 | Ostatnia aktualizacja: 2016-11-30, 14:55  Copyright 2011 Wydział Biologii UAM w Poznaniu. Projekt i wykonanie: brav

Pełną odpowiedzialność za organizację wydarzeń w ramach Nocy Biologów ponoszą lokalni organizatorzy akcji.