Noc Biologów
NOC BIOLOGÓW
w Piątek, 11 stycznia 2019

Wydział Biotechnologii i Nauk o Środowisku

Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

Ul. Konstantynów 1

20-708 Lublin

Program   szukaj    układ godzinowy    układ tabelaryczny

 pokaz


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-16:45

Czy gleba oddycha?

Prowadzą: dr Anna Szafranek-Nakonieczna, dr Weronika Goraj, dr Anna Pytlak, dr hab. Agnieszka Wolińska, dr Artur Banach, mgr Anna Sochaczewska, mgr inż. Andrzej Górski

Oddychanie jest nam niezbędne do życia, bez tlenu jesteśmy w stanie przetrwać tylko kilka minut. Powietrze wpływa na nasze samopoczucie, kiedy jest zanieczyszczone podrażnia błony śluzowe nosa i gardła, gdy zawiera zbyt mało tlenu możemy odczuwać zmęczenie, ból głowy. Nie tylko my potrzebujemy powietrza żeby żyć ale również mikroorganizmy zamieszkujące glebę. Na naszych zajęciach, z użyciem chromatografu gazowego, sprawdzimy co się „kryje” w powietrzu. Ile produkujemy ditlenku węgla? Czy „gleba oddycha”, a jeśli tak to czy każda równie intensywnie?

liceum

1.09 Instytut Biotechnologii

8 z 8

Tak

 pokaz i warsztaty


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

15:00-16:00

Sprawdź sam! - czy bakterie można zobaczyć gołym okiem?

Prowadzą: dr Weronika Goraj, dr Anna Szafranek-Nakonieczna, mgr Kinga Włodarczyk, dr Artur Banach, mgr inż. Andrzej Górski, Józef Ostrowski, Mateusz Kwaśnik, Paulina Nowak, Aleksandra Ziętek

Jeśli zastanawiasz się:
- czy bakterie można zobaczyć gołym okiem?
- jak rosną bakterie?
- jak wykonać posiew bakterii?
- jak wyglądają bakterie znajdujące się na naszej skórze, w ślinie, w glebie, czy w jogurcie?
Zapraszamy na nasze warsztaty. Celem zajęć będzie przybliżenie uczestnikom tajemnic świata mikroorganizmów oraz możliwość obserwacji różnych kolonii bakteryjnych.

0.07 Instytut Biotechnologii

brak miejsc

Tak

16:00-17:00

Jak wykonać ogólne badanie moczu zwierząt laboratoryjnych testem paskowym ?

Prowadzi: dr hab. Agnieszka Ścibior

W ramach pokazu uczestnikom zostanie zaprezentowana Pracownia Stresu Oksydacyjnego i tematyka badawcza Pracowni, w której badania prowadzone są w dwóch modelach doświadczalnych (in vivo oraz in vitro). Uczestnicy zapoznają się także ze sposobem pobierania wybranych płynów ustrojowych od zwierząt laboratoryjnych do analiz biochemicznych i z zasadami prawidłowego przeprowadzenia badania ogólnego moczu testem paskowym.

gimnazjum, liceum, osoby dorosłe

3.04, 3.09 (budynek ICBN, III piętro)

5 z 10

Tak

 pokaz/wykład/warsztaty


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-17:00

Czy glony da się zjeść?

Prowadzi: dr Małgorzata Poniewozik

Glony to zwykle mikroskopijne organizmy żyjące w różnych środowiskach - przede wszystkim w wodach, ale licznie reprezentowane są również glony glebowe, naskalne czy żyjące na korze drzew. Dużą grupę stanowią również glony wytwarzające duże, dorastające do kilku bądź nawet kilkunastu metrów długości plechy, które bogate są w aminokwasy, wapń i żelazo oraz witaminy, głównie A i z grupy B. W komórkach glonów występują również barwniki - w największych ilościach: chlorofil-a i beta-karoten mające bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze. Glony są doskonałym źródłem zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika.
Czy zatem nadają się do jedzenia? I jeśli tak, to w jakiej postaci?

10-15 lat

0.13 Instytut Biotechnologii

brak miejsc

Tak

 WARSZTATY/LABORATORIA


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

15:00-16:00

Czym walczymy z bakteriami?

Prowadzą: dr A. Pytlak, dr A. Kuźniar, dr hab. A. Wolińska, mgr A. Sochaczewska, Oliwia Piwócka, Klaudia Gorzelnicka, Mateusz Kwaśnik, Katarzyna Kagan

Choroby wywołane przez mikroorganizmy, to ogromny problem. Dzięki osiągnięciom współczesnej medycyny, w szczególności odkryciu antybiotyków, możemy dziś skutecznie leczyć wiele z nich. Zastosowanie antybiotyków niesie jednak szereg zagrożeń wynikających np. z możliwości wystąpienia reakcji alergicznych, niepożądanych skutków ubocznych czy rozwojem szczepów opornych. Bezpieczną alternatywą dla antybiotyków są występujące w wielu artykułach spożywczych substancje bakteriostatyczne. Celem pokazu jest zaprezentowanie roli jaką odgrywa równowaga mikrobiologiczna w zachowaniu zdrowia oraz przybliżenie produktów, które wspierają reakcje obronne organizmu. Cześć doświadczalna obejmować będzie obserwacje mikroskopowe przeżywalności bakterii (barwienie fluorescencyjne) po dodaniu antybiotyków oraz ekstraktów z roślin (np. cebuli, czosnku, chilli).

przedszkole, szkoła podstawowa

014 Instytut Biotechnologii

brak miejsc

Tak

15:00-16:30

Sinice – bakterie, rośliny czy zwierzęta? – warsztaty mikroskopii świetlnej.

Prowadzi: Tomasz Lenard

Podczas zajęć uczestnicy zapoznają się z budową mikroskopów świetlnych, które będą wykorzystywać do oglądania samodzielnie przygotowanych preparatów mikroskopowych. W trakcie zajęć omówione zostaną budowa, znaczenie, rola oraz zagrożenia dla środowiska płynące z obecności tych mikroorganizmów w środowisku wodnym.

od 12 lat

2.08 Instytut Biotechnologii

10 z 10

Tak

16:00-17:30

Enzymy – molekularne maszyny

Prowadzą: Robert Świder, Ewelina Brodowicz, Dominika Kulikowska

Czym są enzymy, jak działają oraz czy można sterować ich aktywnością? Czy enzymy mogą usuwać brud? Doświadczenia przeprowadzane w czasie trwania warsztatów pomogą znaleźć odpowiedzi na te pytania. Dodatkowo będziecie mogli zbadać aktywność enzymu wykorzystywanego w usuwaniu zanieczyszczeń – amylazę, a także porównać aktywność enzymatyczną różnych środków piorących dostępnych na rynku.

gimnazjum liceum

4.07 Instytut Biotechnologii

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Kolorowy świat roślin

Prowadzą: dr Paweł Patrzylas, Paulina Widła, Kinga Różyła

Świat roślin to wiele ciekawych związków chemicznych. Najbardziej widowiskowymi są barwniki. Wśród nich są chlorofile, o których można śmiało powiedzieć, że warunkują życie na naszej planecie. W zielonych częściach roślin towarzyszą im karotenoidy, dość powszechnie występujące również w owocach i warzywach. Najbardziej znany wśród karotenoidów β-karoten jest prekursorem witaminy A. Antocyjany to barwniki warunkujące czerwone, niebieskie i fioletowe zabarwienie kwiatów, owoców, a czasem nawet liści i łodyg. Występują w owocach czarnego bzu, borówki czernicy, porzeczki czarnej, czy czerwonych winogron. Są wykorzystywane przez człowieka zarówno jako barwniki jak i leki.
Podczas naszych zajęć uczestnicy będą mogli poznać roślinne barwniki i ich właściwości przeprowadzając min. ich rozdział metodą chromatografii cienkowarstwowej.

13-17 lat

2.14 Instytut Biotechnologii

brak miejsc

Tak

17:00-18:00

Laboratorium maturzysty

Prowadzi: Radosław Mencfel

Matura z biologii to dzisiaj nie tylko sprawdzanie teoretycznej wiedzy, ale przede wszystkim sprawdzian rozumienia podstawowych procesów biologicznych, dlatego w testach coraz więcej pytań dotyczy doświadczeń. Każde z takich doświadczeń składa się z podstawowych określonych przez metodologię nauk etapów. Dla udzielenie prawidłowej odpowiedzi na tego typu pytania ważne są umiejętności obserwacji i wyciągania właściwych wniosków i co równie istotne umiejętnego ich formułowania. Dlatego zapraszamy tegorocznych maturzystów do naszego laboratorium, gdzie będą mogli samodzielnie wykonać kilka wybranych doświadczeń typowych dla testu maturalnego od etapu problemu badawczego (a może hipotezy – rozumiecie różnicę) do końcowego wniosku (a może tezy? :) ).

szkoła średnia, dorośli

2.08 Instytut Biotechnologii

3 z 10

Tak

17:00-17:50

Świat roślin zamknięty w probówce.

Prowadzą: dr Ewa Dziadczyk, mgr Anna Skrabucha-Stępniak, dr hab. Ewa Skórzyńska-Polit prof. KUL

Świat roślin zamknięty w probówce – tak można opisać najkrócej metody hodowli fragmentów roślin (tkanek, organów i komórek roślinnych) w warunkach laboratoryjnych, na pożywkach syntetycznych zastępujących podłoża glebowe. Metody te określane powszechnie terminem „ kultury tkankowe ” umożliwiają rozwój organów roślinnych, tkanek, a nawet komórek roślinnych, po ich oddzieleniu od rośliny macierzystej i przeniesieniu na pożywki syntetyczne zawierające składniki pokarmowe niezbędne do życia i wzrostu komórek roślinnych. Rozwój tkanek i organów roślinnych odbywa się w różnego rodzaju naczyniach laboratoryjnych (probówki, kolbki, szalki Petriego). Dzięki metodom kultur tkankowych możliwe jest uzyskiwanie mikroroślinek z fragmentów roślin różnych gatunków, np. ważnych ekonomicznie roślin uprawnych. Uprawa mikroroślinek odbywa się w specjalnych pomieszczeniach wegetacyjnych zapewniających optymalne warunki do wzrostu i rozwoju. Dzięki temu możliwe jest uzyskiwanie dużej liczby mikroroślinek niezależnie od pory roku i warunków pogodowych.
W Pracowni Roślinnych Kultur Tkankowych Katedry Fizjologii i Biotechnologii Roślin prowadzone są badania z różnymi gatunkami roślin uprawnych (truskawka, poziomka, len, pszenica) i ozdobnych (goździk, petunia, rudbekia).Zapraszamy do odwiedzenia naszej Pracowni , obejrzenia kolekcji kultur tkankowych oraz poznania tajników pracy laboratoryjnej.

od 12 lat

2.13 Instytut Biotechnologii

brak miejsc

Tak

18:00-19:00

Laboratorium maturzysty

Prowadzi: Radosław Mencfel

Matura z biologii to dzisiaj nie tylko sprawdzanie teoretycznej wiedzy, ale przede wszystkim sprawdzian rozumienia podstawowych procesów biologicznych, dlatego w testach coraz więcej pytań dotyczy doświadczeń. Każde z takich doświadczeń składa się z podstawowych określonych przez metodologię nauk etapów. Dla udzielenie prawidłowej odpowiedzi na tego typu pytania ważne są umiejętności obserwacji i wyciągania właściwych wniosków i co równie istotne umiejętnego ich formułowania. Dlatego zapraszamy tegorocznych maturzystów do naszego laboratorium, gdzie będą mogli samodzielnie wykonać kilka wybranych doświadczeń typowych dla testu maturalnego od etapu problemu badawczego (a może hipotezy – rozumiecie różnicę) do końcowego wniosku (a może tezy? :) ).

szkoła średnia, dorośli

2.08 Instytut Biotechnologii

9 z 10

Tak

18:00-19:00

Pożyteczne drobnoustroje - wykrywanie witamin produkowanych przez mikroorganizmy.

Prowadzą: dr Andrea Baier, mgr Ewa Gizińska, Siara Anna Walczuk, Wojciech Poniatowski, Jakub

Witaminy znajdują szerokie zastosowanie w produkcji żywności (w tym suplementów diety), produktów farmaceutycznych, pasz oraz jako składniki kosmetyków. Na skalę przemysłową większość witamin produkuje się metodami syntezy chemicznej lub za pomocą ekstrakcji z naturalnych substancji, ale w wielu przypadkach są to procesy wymagające dużego nakładu energii i generujące wysokie koszty składowania oraz utylizacji substancji odpadowych. Powyższe argumenty stanowiły impuls do poszukiwania możliwości zastępowania tych syntez procesami biotechnologicznymi, poczynając od wykorzystania mikroorganizmów w
wybranych biotransformacjach (witamina C) aż do całkowitej syntezy mikrobiologicznej z udziałem zrekombinowanych szczepów, jak w przypadku witaminy B12.

od 14 lat

3.07 Instytut Biotechnologii

brak miejsc

Tak

Odwiedzin: 2654151 | Ostatnia aktualizacja: 2018-12-11, 12:50  Copyright 2011 Wydział Biologii UAM w Poznaniu. Projekt i wykonanie: Rafał Bajaczyk brav

Pełną odpowiedzialność za organizację wydarzeń w ramach Nocy Biologów ponoszą lokalni organizatorzy akcji.