Ul. Akademicka 19
20-033 Lublin
|
Program szukaj układ godzinowy układ tabelaryczny GODZINA 15.00 - UROCZYSTE OTWARCIE NOCY BIOLOGÓW 2022
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA | 06:00-06:00 | UROCZYSTE OTWARCIE NOCY BIOLOGÓW WBiB 2022
GODZINA 15.00
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Chociaż z racji pandemii nasze zajęcia w tym roku trwają od rana (w wersji online) z radością zapraszamy na oficjalne otwarcie XI Nocy Biologów na Wydziale Biologii i Biotechnologii UMCS do "Galerii pod palmą". Cieszymy się, że po rocznej przerwie możemy znów (choć w ograniczonym pandemią zakresie) przywitać naszych Gości w murach Wydziału i Uniwersytetu.
LINK do spotkania: link | bez ograniczeń | Galeria "Pod palmą" - hol główny Wydziału BiB | Bez ograniczeń | Nie |
Laboratoria i pokazy stacjonarne
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA | 14:30-15:15 | Dlaczego pszczoły są ważne? Prowadzą: dr hab. Aneta Ptaszyńska, prof. UMCS, mgr Magdalena Kunat, studenci licencjaci: Sobczyńska Julia, Kula Katarzyna, Kusch Viacheslav; studenci magistranci: Karolina Maryńczak, Kuźma Patrycja - Katedra Immunobiologii Rój pszczeli składa się z królowej-matki, robotnic oraz trutni. Każda rodzina pszczela buduje gniazdo złożone nawet z 50 tysięcy osobników. Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu. Pszczoły miodne to owady doskonałe, bez nich nie moglibyśmy cieszyć się smakiem owoców ani miodu. Jednak ostatnio obserwuje się gwałtowne i masowe ubytki pszczół poza ulem, a w konsekwencji ginięciem większości rodzin. Za ten stan rzeczy odpowiadają pestycydy oraz choroby, które gwałtownie atakują osłabione pszczoły. Jedną z takim chorób jest nosemoza, wywoływana przez pasożytnicze grzyby z typu mikrosporydia.
Uczestnicy będą mieli okazję spróbować różnych produktów pszczelich (miód, pyłek, pierzga, propolis) oraz będą obserwować pszczoły w powiększeniu pod binokularem. Uczestnicy poznają warsztat pracy naukowca oraz będą mogli w bezpieczny sposób oglądać pszczoły miodne oraz inne błonkówki | bez ograniczeń | 0219B | brak miejsc | Tak | 15:00-15:45 | Owady jako źródło cząsteczek o aktywności biologicznej Prowadzą: dr Sylwia Stączek, mgr Bartłomiej Iwański, dr hab. Agnieszka Zdybicka-Barabas, prof. UMCS, mgr Monika Koziej, mgr Wojciech Brzana Katedra Immunobiologii Owady stanowią bogate źródło cząsteczek o dużej aktywności rzeciwdrobnoustrojowej oraz przeciwnowotworowej. Uczestnicy zajęć poznają metodę immunizacji gąsienic Galleria mellonella oraz pobierania różnych tkanek owada (hemolimfy, hemocytów, ciała tłuszczowego). Poznają także metody oznaczania aktywności przeciwdrobnoustrojowej hemolimfy. | bez ograniczeń | 0227B | brak miejsc | Tak | 15:00-15:45 | Świat zwierząt w Muzeum Zoologicznym Prowadzą: dr Jacek Chobotow, dr Barbara Chudzik - Pracownia Edukacji Biologicznej i Środowiskowej z Muzeum Zoologicznym Muzeum prezentuje ponad 2 tysiące okazów zwierząt z całego świata. Uwagę zwiedzających przykuwają okazy dużych europejskich ssaków m.in.: żubra, niedźwiedzia brunatnego i wilka. Część ekspozycji poświęcona ptakom prezentuje wiele krajowych chronionych, ginących i zagrożonych gatunków. W holu przed Muzeum znajduje się ekspozycja osteologiczna - zbiór ok. 260 szkieletów i elementów kostnych należących do 190 gatunków kręgowców. | bez ograniczeń | 0130B | 18 z 20 | Tak | 15:00-15:45 | Pachnący i kolorowy świat cząsteczek biologicznych Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS W ramach doświadczeń, które każdy będzie mógł przeprowadzić samodzielnie, będzie można otrzymać olejki eteryczne z materiału roślinnego, wykonać pachnące mydełko oraz zobaczyć magiczne ogrody oraz szaloną pianę. | od 10 lat | 254B | brak miejsc | Tak | 15:00-15:45 | I ty możesz zostać detektywem Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Katedry Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS W czasie doświadczeń będziesz mógł wcielić się w rolę detektywa i dowiedzieć się między innymi w jaki sposób przeprowadzić analizę DNA, wykryć ślady krwi, sprawdzić czy ktoś dotykał tej kartki a także sprawdzić obecność białka w próbce. | od 10 lat | 255B | brak miejsc | Tak | 15:00-15:45 | Twoja apteka - lecznicza moc ziół Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli samodzielnie wykonać m.in. syrop, maść, olejek eteryczny z surowców roślinnych. Będzie to okazja do poznania procedury wytwarzania produktów, jak również właściwości biologicznych surowców, o których chętnie opowiedzą studenci. | od 12 lat | 0153B | brak miejsc | Tak | 15:00-15:45 | Domowe SPA - zrób sobie kosmetyk! Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików W domowym SPA zaproponujemy wykonanie pudru do kąpieli, naturalnej pasty do zębów oraz glicerynowego mydełka z zapachowym olejkiem. Będzie to okazja do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania tych produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki. | od 12 lat | 0149B | brak miejsc | Tak | 15:15-16:00 | Dlaczego pszczoły są ważne? Prowadzą: dr hab. Aneta Ptaszyńska, prof. UMCS, mgr Magdalena Kunat, studenci licencjaci: Sobczyńska Julia, Kula Katarzyna, Kusch Viacheslav; studenci magistranci: Karolina Maryńczak, Kuźma Patrycja - Katedra Immunobiologii Rój pszczeli składa się z królowej-matki, robotnic oraz trutni. Każda rodzina pszczela buduje gniazdo złożone nawet z 50 tysięcy osobników. Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu. Pszczoły miodne to owady doskonałe, bez nich nie moglibyśmy cieszyć się smakiem owoców ani miodu. Jednak ostatnio obserwuje się gwałtowne i masowe ubytki pszczół poza ulem, a w konsekwencji ginięciem większości rodzin. Za ten stan rzeczy odpowiadają pestycydy oraz choroby, które gwałtownie atakują osłabione pszczoły. Jedną z takim chorób jest nosemoza, wywoływana przez pasożytnicze grzyby z typu mikrosporydia.
Uczestnicy będą mieli okazję spróbować różnych produktów pszczelich (miód, pyłek, pierzga, propolis) oraz będą obserwować pszczoły w powiększeniu pod binokularem. Uczestnicy poznają warsztat pracy naukowca oraz będą mogli w bezpieczny sposób oglądać pszczoły miodne oraz inne błonkówki | bez ograniczeń | 0219B | brak miejsc | Tak | 15:30-16:15 | Jak z kwiatu powstaje owoc? Prowadzą: dr Anna Rysiak Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii Zajęcia praktyczne, na których: - przeanalizujesz budowę kwiatu i jego funkcje; - poznasz rolę zapylaczy w życiu roślin; - dowiesz się jak ułatwiać życie zapylaczom i je chronić. | bez ograniczeń | 0123B | 8 z 10 | Tak | 15:30-17:00 | Widzieć, słyszeć, czuć - o ludzkich narządach zmysłów Prowadzą: dr Aneta Unkiewicz- Winiarczyk, mgr inż. Nina Kowalczyk - Katedra Fizjologii Zwierząt i Farmakologii Fizjologia zmysłów. wzroku – oznaczanie ostrości wzroku i pola widzenia, stwierdzenie plamki ślepej na siatkówce, badanie widzenia barw, złudzenia optyczne i powidoki, słuchu – badanie ostrości słuchu, porównanie przewodnictwa powietrznego i kostnego fal akustycznych, smaku – oznaczanie progu smaków. słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami dotyku – oznaczenie czucia dotyku i ucisku na skórze różnych części ciała, wyznaczanie punktów czucia zimna, paradoksalne czucie zimna równowagi – próba Romberga, próba na krześle obrotowym
Praktyczne ćwiczenia pozwolą rozszerzyć i ugruntować wiedzę dotyczącą funkcjonowania narządów zmysłów. | od 6 lat | 26B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:45 | Owady jako źródło cząsteczek o aktywności biologicznej Prowadzą: dr Sylwia Stączek, mgr Bartłomiej Iwański, dr hab. Agnieszka Zdybicka-Barabas, prof. UMCS, mgr Monika Koziej, mgr Wojciech Brzana Katedra Immunobiologii Owady stanowią bogate źródło cząsteczek o dużej aktywności rzeciwdrobnoustrojowej oraz przeciwnowotworowej. Uczestnicy zajęć poznają metodę immunizacji gąsienic Galleria mellonella oraz pobierania różnych tkanek owada (hemolimfy, hemocytów, ciała tłuszczowego). Poznają także metody oznaczania aktywności przeciwdrobnoustrojowej hemolimfy. | bez ograniczeń | 0227B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:45 | Nasiona podróżnicy, czyli jak rośliny zdobywają świat Prowadzą: dr Magdalena Franczak - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii Wędrówki roślin są możliwe dzięki nasionom i owocom oraz ich cechom, pozwalającym na zasiedlanie nowych obszarów. Przygotowany pokaz prezentuje bogatą kolekcję nasion z różnorodnymi przystosowaniami do rozsiewania się, które możesz zobaczyć „gołym” i „uzbrojonym” okiem. Z nami dowiesz się także: co to jest bank nasion, jak nasiona są przenoszone i w jakich miejscach mogą poczekać na lepsze czasy. | bez ograniczeń | 150B | 10 z 10 | Tak | 16:00-16:45 | Dlaczego pszczoły są ważne? Prowadzą: dr hab. Aneta Ptaszyńska, prof. UMCS, mgr Magdalena Kunat, studenci licencjaci: Sobczyńska Julia, Kula Katarzyna, Kusch Viacheslav; studenci magistranci: Karolina Maryńczak, Kuźma Patrycja - Katedra Immunobiologii Rój pszczeli składa się z królowej-matki, robotnic oraz trutni. Każda rodzina pszczela buduje gniazdo złożone nawet z 50 tysięcy osobników. Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu. Pszczoły miodne to owady doskonałe, bez nich nie moglibyśmy cieszyć się smakiem owoców ani miodu. Jednak ostatnio obserwuje się gwałtowne i masowe ubytki pszczół poza ulem, a w konsekwencji ginięciem większości rodzin. Za ten stan rzeczy odpowiadają pestycydy oraz choroby, które gwałtownie atakują osłabione pszczoły. Jedną z takim chorób jest nosemoza, wywoływana przez pasożytnicze grzyby z typu mikrosporydia.
Uczestnicy będą mieli okazję spróbować różnych produktów pszczelich (miód, pyłek, pierzga, propolis) oraz będą obserwować pszczoły w powiększeniu pod binokularem. Uczestnicy poznają warsztat pracy naukowca oraz będą mogli w bezpieczny sposób oglądać pszczoły miodne oraz inne błonkówki | bez ograniczeń | 0219B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:45 | Świat zwierząt w Muzeum Zoologicznym Prowadzą: dr Jacek Chobotow, dr Barbara Chudzik - Pracownia Edukacji Biologicznej i Środowiskowej z Muzeum Zoologicznym Muzeum prezentuje ponad 2 tysiące okazów zwierząt z całego świata. Uwagę zwiedzających przykuwają okazy dużych europejskich ssaków m.in.: żubra, niedźwiedzia brunatnego i wilka. Część ekspozycji poświęcona ptakom prezentuje wiele krajowych chronionych, ginących i zagrożonych gatunków. W holu przed Muzeum znajduje się ekspozycja osteologiczna - zbiór ok. 260 szkieletów i elementów kostnych należących do 190 gatunków kręgowców. | bez ograniczeń | 0130B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:30 | Opowieści z krypty Prowadzą: Justyna Kapral-Piotrowska, Joanna Sumorek-Wiadro, Aleksandra Maciejczyk, Adrian Zając, Mariusz Niedźwiedź - Katedra Anatomii Funkcjonalnej i Cytobiologii Warsztaty anatomiczne i pokazy preparatów i modeli narząd | bez ograniczeń | 127B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:25 | Owady jak na dłoni Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych. Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem. | od 6 lat | 55B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:45 | Grzyby użyteczne w biotechnologii Prowadzą: dr Artur Nowak, mgr Mateusz Kutyła, dr Kamila Wlizło, mgr Katarzyna Próchniak, dr Anna Gromada, mgr Anna Słomka, mgr Marta Kozieł, dr Ewa Ozimek, dr hab. Małgorzata Majewska, dr hab. Adrian Wiater, prof. UMCS, dr hab. Mariusz Trytek, prof. UMCS, dr hab. Jolanta Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. Monika Janczarek Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów. | od 6 lat | 106A | 2 z 5 | Tak | 16:00-16:45 | Od kwiatka do miodu Prowadzą: dr hab. Małgorzata Wrzesień, mgr inż. Karolina Tymoszuk Sitarz Kamila, Koza Wiktoria, Łukasik Wiktoria, Mazurkiewicz Małgorzata (i inni studenci) - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii Ludzie od dawna zajmują się hodowlą pszczół i pozyskiwaniem od nich cennych produktów pszczelich. W toku ewolucji również kwiaty przystosowały swoją morfologię oraz nagrodę kwiatową, aby zwabić tzw. efektywnego owada zapylającego. Uczestnicy warsztatów poznają zależności rządzące się światem kwiatów i owadów, poznają zapachy wydzielane przez rośliny, które wabią owady, organoleptycznie sprawdzą różnice między różnymi gatunkami miodów oraz zaobserwują różne kształty ziaren pyłku. | od 7 lat | 0124B | brak miejsc | Tak | 16:00-17:00 | I te duże i te małe wszystkie grzyby są wspaniałe Prowadzą: dr Monika Kozłowska (kierownik projektu), dr Urszula Świderska-Burek Sitarz Kamila, Koza Wiktoria, Łukasik Wiktoria, Mazurkiewicz Małgorzata (i inni studenci) - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii W czasie warsztatów postaramy się przybliżyć i pokazać grzyby mniej znane lub na co dzień niedostrzegane. Każdy z uczestników będzie mógł wybrać obiekty do obserwacji oraz samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe. Wspólnie sprawdzimy czy rośliny rdzewieją, co grzyb nosi w worku, czy mąkulki mają kulki, co rośliny poraża a nie przeraża, oraz wiele innych zagadnień ... | od 7 lat | 265B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:45 | Pachnący i kolorowy świat cząsteczek biologicznych Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS W ramach doświadczeń, które każdy będzie mógł przeprowadzić samodzielnie, będzie można otrzymać olejki eteryczne z materiału roślinnego, wykonać pachnące mydełko oraz zobaczyć magiczne ogrody oraz szaloną pianę. | od 10 lat | 254B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:45 | I ty możesz zostać detektywem Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Katedry Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS W czasie doświadczeń będziesz mógł wcielić się w rolę detektywa i dowiedzieć się między innymi w jaki sposób przeprowadzić analizę DNA, wykryć ślady krwi, sprawdzić czy ktoś dotykał tej kartki a także sprawdzić obecność białka w próbce. | od 10 lat | 255B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:45 | Twoja apteka - lecznicza moc ziół Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli samodzielnie wykonać m.in. syrop, maść, olejek eteryczny z surowców roślinnych. Będzie to okazja do poznania procedury wytwarzania produktów, jak również właściwości biologicznych surowców, o których chętnie opowiedzą studenci. | od 12 lat | 0153B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:45 | Domowe SPA - zrób sobie kosmetyk! Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików W domowym SPA zaproponujemy wykonanie pudru do kąpieli, naturalnej pasty do zębów oraz glicerynowego mydełka z zapachowym olejkiem. Będzie to okazja do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania tych produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki. | od 12 lat | 0149B | brak miejsc | Tak | 16:00-17:45 | Pracownia młodego laboranta Prowadzą: SKN Mikrobiologów ”Bakcyl” Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “ Bakcyl” zaprasza na warsztaty poświęcone pracom w laboratorium. W programie warsztatów. nauka pipetowania; wykrywanie białek, cukrów, DNA; preparatyka mikroskopowa; nauka mierzenia pH. | od 13 lat | 240B | brak miejsc | Tak | 16:00-18:00 | Zobaczyć niewidzialne - w laboratorium biologii molekularnej Prowadzą: Aleksandra Boguszewska, Eliza Molestak, Leszek Wawiórka, Krystian Łopucki Katedra Biologii Molekularnej Pobieranie próbek DNA jest obecnie rutynowo wykorzystywane do rozwiązywania przestępstw, również sprzed wielu lat. Uczestnicy zajęć przeanalizują sześć różnych próbek DNA. Jedną próbkę pobraną z hipotetycznego „miejsca zbrodni” i pięć próbek uzyskanych od „podejrzanych” . Próbki będą trawić dwoma enzymami restrykcyjnymi. Powstałe fragmenty DNA rozdzielą i zabarwią w żelu agarozowym. Na podstawie wzoru fragmentów DNA uczestnicy porównują dowody i dopasowują DNA jednego z „podejrzanych” do próbki pobranej z hipotetycznego „miejsca zbrodni”. | od 15 lat | 19A | brak miejsc | Tak | 16:00-18:00 | Zobaczyć niewidzialne - w laboratorium biologii molekularnej Prowadzą: Aleksandra Boguszewska, Eliza Molestak, Leszek Wawiórka, Krystian Łopucki Katedra Biologii Molekularnej Pobieranie próbek DNA jest obecnie rutynowo wykorzystywane do rozwiązywania przestępstw, również sprzed wielu lat. Uczestnicy zajęć przeanalizują sześć różnych próbek DNA. Jedną próbkę pobraną z hipotetycznego „miejsca zbrodni” i pięć próbek uzyskanych od „podejrzanych” . Próbki będą trawić dwoma enzymami restrykcyjnymi. Powstałe fragmenty DNA rozdzielą i zabarwią w żelu agarozowym. Na podstawie wzoru fragmentów DNA uczestnicy porównują dowody i dopasowują DNA jednego z „podejrzanych” do próbki pobranej z hipotetycznego „miejsca zbrodni”. | od 15 lat | 13A | brak miejsc | Tak | 16:15-17:00 | Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? Prowadzą: dr Marcin Domaciuk, Julia Kanatek, Hubert Jędrocha, Wiktoria Grzywacz Katedra Biologii Komórki W ramach pokazu Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? odbywającego się w Pracowni Kultur In-Vitro, Katedry Biologii Komórki uczestnicy zapoznają się z podstawowymi wiadomościami na temat hodowli kultur tkankowych In-Vitro. Uczestniczyć będą również w obserwacjach mikroskopowych fragmentów roślin wyhodowanych w probówkach. Uczestnicy będą mogli samodzielnie założyć hodowlę ogórka, dyni, słonecznika lub sałaty w warunkach sterylnych. | od 12 lat | 120B | 4 z 8 | Tak | 16:30-17:15 | Jak z kwiatu powstaje owoc? Prowadzą: dr Anna Rysiak Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii Zajęcia praktyczne, na których: przeanalizujesz budowę kwiatu i jego funkcje; poznasz rolę zapylaczy w życiu roślin; dowiesz się jak ułatwiać życie zapylaczom i je chronić. | bez ograniczeń | 0123B | brak miejsc | Tak | 16:30-17:00 | Opowieści z krypty Prowadzą: Justyna Kapral-Piotrowska, Joanna Sumorek-Wiadro, Aleksandra Maciejczyk, Adrian Zając, Mariusz Niedźwiedź - Katedra Anatomii Funkcjonalnej i Cytobiologii Warsztaty anatomiczne i pokazy preparatów i modeli narząd | bez ograniczeń | 127B | brak miejsc | Tak | 16:30-16:55 | Owady jak na dłoni Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych. Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem. | od 6 lat | 55B | brak miejsc | Tak | 17:00-17:45 | Owady jako źródło cząsteczek o aktywności biologicznej Prowadzą: ylwia Stączek, mgr Bartłomiej Iwański, dr hab. Agnieszka Zdybicka-Barabas, prof. UMCS, mgr Monika Koziej, mgr Wojciech Brzana Katedra Immunobiologii Owady stanowią bogate źródło cząsteczek o dużej aktywności rzeciwdrobnoustrojowej oraz przeciwnowotworowej. Uczestnicy zajęć poznają metodę immunizacji gąsienic Galleria mellonella oraz pobierania różnych tkanek owada (hemolimfy, hemocytów, ciała tłuszczowego). Poznają także metody oznaczania aktywności przeciwdrobnoustrojowej hemolimfy. | bez ograniczeń | 0227B | 8 z 10 | Tak | 17:00-17:45 | Nasiona podróżnicy, czyli jak rośliny zdobywają świat Prowadzą: dr Magdalena Franczak - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii Wędrówki roślin są możliwe dzięki nasionom i owocom oraz ich cechom, pozwalającym na zasiedlanie nowych obszarów. Przygotowany pokaz prezentuje bogatą kolekcję nasion z różnorodnymi przystosowaniami do rozsiewania się, które możesz zobaczyć „gołym” i „uzbrojonym” okiem. Z nami dowiesz się także: co to jest bank nasion, jak nasiona są przenoszone i w jakich miejscach mogą poczekać na lepsze czasy. | bez ograniczeń | 150B | 2 z 10 | Tak | 17:00-17:45 | Świat zwierząt w Muzeum Zoologicznym Prowadzą: dr Jacek Chobotow, dr Barbara Chudzik - Pracownia Edukacji Biologicznej i Środowiskowej z Muzeum Zoologicznym Muzeum prezentuje ponad 2 tysiące okazów zwierząt z całego świata. Uwagę zwiedzających przykuwają okazy dużych europejskich ssaków m.in.: żubra, niedźwiedzia brunatnego i wilka. Część ekspozycji poświęcona ptakom prezentuje wiele krajowych chronionych, ginących i zagrożonych gatunków. W holu przed Muzeum znajduje się ekspozycja osteologiczna - zbiór ok. 260 szkieletów i elementów kostnych należących do 190 gatunków kręgowców. | bez ograniczeń | 0130B | 10 z 20 | Tak | 17:00-18:00 | Elektryczne rośliny Prowadzą: Kamila Kupisz, Mateusz Koselski, Piotr Waśko, Dariusz Kluczyk - Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Pokaz przedstawia różne aspekty powstawania i wykorzystywania napięcia elektrycznego w organizmach roślinnych. U roślin owadożernych, efekt rozchodzenia się chwilowych zmian elektrycznych jest widoczny "gołym okiem", ale czy u innych roślin także takie zmiany występują? Czy z roślin można uzyskać energię elektryczną? Czy rośliny zastąpią węgiel i staną się ekologicznym źródłem prądu? Odpowiedzi na te i inne pytania poznają uczestnicy pokazu pt. „Elektryczne rośliny”. | bez ograniczeń | 0137B | 10 z 10 | Tak | 17:00-17:30 | Opowieści z krypty Prowadzą: Justyna Kapral-Piotrowska, Joanna Sumorek-Wiadro, Aleksandra Maciejczyk, Adrian Zając, Mariusz Niedźwiedź - Katedra Anatomii Funkcjonalnej i Cytobiologii Warsztaty anatomiczne i pokazy preparatów i modeli narząd | bez ograniczeń | 127B | brak miejsc | Tak | 17:00-17:25 | Owady jak na dłoni Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych. Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem. | od 6 lat | 55B | 2 z 10 | Tak | 17:00-17:45 | Grzyby użyteczne w biotechnologii Prowadzą: dr Artur Nowak, mgr Mateusz Kutyła, dr Kamila Wlizło, mgr Katarzyna Próchniak, dr Anna Gromada, mgr Anna Słomka, mgr Marta Kozieł, dr Ewa Ozimek, dr hab. Małgorzata Majewska, dr hab. Adrian Wiater, prof. UMCS, dr hab. Mariusz Trytek, prof. UMCS, dr hab. Jolanta Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. Monika Janczarek Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów. | od 6 lat | 106A | 5 z 5 | Tak | 17:00-18:30 | Widzieć, słyszeć, czuć - o ludzkich narządach zmysłów Prowadzą: dr Aneta Unkiewicz- Winiarczyk, mgr inż. Nina Kowalczyk - Katedra Fizjologii Zwierząt i Farmakologii Fizjologia zmysłów. wzroku – oznaczanie ostrości wzroku i pola widzenia, stwierdzenie plamki ślepej na siatkówce, badanie widzenia barw, złudzenia optyczne i powidoki, słuchu – badanie ostrości słuchu, porównanie przewodnictwa powietrznego i kostnego fal akustycznych, smaku – oznaczanie progu smaków. słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami dotyku – oznaczenie czucia dotyku i ucisku na skórze różnych części ciała, wyznaczanie punktów czucia zimna, paradoksalne czucie zimna równowagi – próba Romberga, próba na krześle obrotowym
Praktyczne ćwiczenia pozwolą rozszerzyć i ugruntować wiedzę dotyczącą funkcjonowania narządów zmysłów. | od 6 lat | 26B | 1 z 10 | Tak | 17:00-17:45 | Od kwiatka do miodu Prowadzą: dr hab. Małgorzata Wrzesień, mgr inż. Karolina Tymoszuk Sitarz Kamila, Koza Wiktoria, Łukasik Wiktoria, Mazurkiewicz Małgorzata (i inni studenci) - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii Ludzie od dawna zajmują się hodowlą pszczół i pozyskiwaniem od nich cennych produktów pszczelich. W toku ewolucji również kwiaty przystosowały swoją morfologię oraz nagrodę kwiatową, aby zwabić tzw. efektywnego owada zapylającego. Uczestnicy warsztatów poznają zależności rządzące się światem kwiatów i owadów, poznają zapachy wydzielane przez rośliny, które wabią owady, organoleptycznie sprawdzą różnice między różnymi gatunkami miodów oraz zaobserwują różne kształty ziaren pyłku. | od 7 lat | 0124B | brak miejsc | Tak | 17:00-17:45 | Pachnący i kolorowy świat cząsteczek biologicznych Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS W ramach doświadczeń, które każdy będzie mógł przeprowadzić samodzielnie, będzie można otrzymać olejki eteryczne z materiału roślinnego, wykonać pachnące mydełko oraz zobaczyć magiczne ogrody oraz szaloną pianę. | od 10 lat | 254B | brak miejsc | Tak | 17:00-17:45 | I ty możesz zostać detektywem Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Katedry Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS W czasie doświadczeń będziesz mógł wcielić się w rolę detektywa i dowiedzieć się między innymi w jaki sposób przeprowadzić analizę DNA, wykryć ślady krwi, sprawdzić czy ktoś dotykał tej kartki a także sprawdzić obecność białka w próbce. | od 10 lat | 255B | 4 z 10 | Tak | 17:15-18:00 | Twoja apteka - lecznicza moc ziół Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli samodzielnie wykonać m.in. syrop, maść, olejek eteryczny z surowców roślinnych. Będzie to okazja do poznania procedury wytwarzania produktów, jak również właściwości biologicznych surowców, o których chętnie opowiedzą studenci. | od 12 lat | 0153B | brak miejsc | Tak | 17:15-18:00 | Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? Prowadzą: dr Marcin Domaciuk, Julia Kanatek, Hubert Jędrocha, Wiktoria Grzywacz Katedra Biologii Komórki W ramach pokazu Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? odbywającego się w Pracowni Kultur In-Vitro, Katedry Biologii Komórki uczestnicy zapoznają się z podstawowymi wiadomościami na temat hodowli kultur tkankowych In-Vitro. Uczestniczyć będą również w obserwacjach mikroskopowych fragmentów roślin wyhodowanych w probówkach. Uczestnicy będą mogli samodzielnie założyć hodowlę ogórka, dyni, słonecznika lub sałaty w warunkach sterylnych. | od 12 lat | 120B | brak miejsc | Tak | 17:15-18:00 | Domowe SPA - zrób sobie kosmetyk! Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików W domowym SPA zaproponujemy wykonanie pudru do kąpieli, naturalnej pasty do zębów oraz glicerynowego mydełka z zapachowym olejkiem. Będzie to okazja do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania tych produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki. | od 12 lat | 0149B | brak miejsc | Tak | 17:30-18:15 | Jak z kwiatu powstaje owoc? Prowadzą: dr Anna Rysiak Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii Zajęcia praktyczne, na których: przeanalizujesz budowę kwiatu i jego funkcje; poznasz rolę zapylaczy w życiu roślin; dowiesz się jak ułatwiać życie zapylaczom i je chronić. | bez ograniczeń | 0123B | brak miejsc | Tak | 17:30-18:00 | Opowieści z krypty Prowadzą: Justyna Kapral-Piotrowska, Joanna Sumorek-Wiadro, Aleksandra Maciejczyk, Adrian Zając, Mariusz Niedźwiedź - Katedra Anatomii Funkcjonalnej i Cytobiologii Warsztaty anatomiczne i pokazy preparatów i modeli narządów anatomicznych człowieka | bez ograniczeń | 127B | brak miejsc | Tak | 17:30-17:55 | Owady jak na dłoni Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz - Studenckie Koło Naukowe Biologów Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych. Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem. | od 6 lat | 55B | 8 z 10 | Tak | 17:30-18:30 | I te duże i te małe wszystkie grzyby są wspaniałe Prowadzą: dr Monika Kozłowska (kierownik projektu), dr Urszula Świderska-Burek Sitarz Kamila, Koza Wiktoria, Łukasik Wiktoria, Mazurkiewicz Małgorzata (i inni studenci) - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii W czasie warsztatów postaramy się przybliżyć i pokazać grzyby mniej znane lub na co dzień niedostrzegane. Każdy z uczestników będzie mógł wybrać obiekty do obserwacji oraz samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe. Wspólnie sprawdzimy czy rośliny rdzewieją, co grzyb nosi w worku, czy mąkulki mają kulki, co rośliny poraża a nie przeraża, oraz wiele innych zagadnień ... | od 7 lat | 265B | 4 z 10 | Tak | 18:00-18:45 | Nasiona podróżnicy, czyli jak rośliny zdobywają świat Prowadzą: dr Magdalena Franczak - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii Wędrówki roślin są możliwe dzięki nasionom i owocom oraz ich cechom, pozwalającym na zasiedlanie nowych obszarów. Przygotowany pokaz prezentuje bogatą kolekcję nasion z różnorodnymi przystosowaniami do rozsiewania się, które możesz zobaczyć „gołym” i „uzbrojonym” okiem. Z nami dowiesz się także: co to jest bank nasion, jak nasiona są przenoszone i w jakich miejscach mogą poczekać na lepsze czasy. | bez ograniczeń | 150B | brak miejsc | Tak | 18:00-18:30 | Skarby Przyrody Prowadzi: Agnieszka Tańczuk doktorantka - Katedra Zoologii i Ochrony Środowiska Pokaz eksponatów z dziedziny zoologii umożliwi uczestnikom kontakt z ciekawymi eksponatami takimi jak ważki, motyle, ptasie pióra I bardziej tajemniczymi jak wypluwki, wylinki, poczwarki itp. Będzie można za pomocą klucza odkryć gatunki sów, posłuchać ich głosów i zobaczyć zdjęcia. Najmłodsi otrzymają kolorowanki z sowami i ważkami i „sowie” zadania | bez ograniczeń | 146B | brak miejsc | Tak | 18:00-18:45 | Świat zwierząt w Muzeum Zoologicznym Prowadzą: dr Jacek Chobotow, dr Barbara Chudzik - Pracownia Edukacji Biologicznej i Środowiskowej z Muzeum Zoologicznym Muzeum prezentuje ponad 2 tysiące okazów zwierząt z całego świata. Uwagę zwiedzających przykuwają okazy dużych europejskich ssaków m.in.: żubra, niedźwiedzia brunatnego i wilka. Część ekspozycji poświęcona ptakom prezentuje wiele krajowych chronionych, ginących i zagrożonych gatunków.
W holu przed Muzeum znajduje się ekspozycja osteologiczna - zbiór ok. 260 szkieletów i elementów kostnych należących do 190 gatunków kręgowców. | bez ograniczeń | 0130B | 12 z 20 | Tak | 18:00-19:00 | Elektryczne rośliny Prowadzą: Kamila Kupisz, Mateusz Koselski, Piotr Waśko, Dariusz Kluczyk - Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Pokaz przedstawia różne aspekty powstawania i wykorzystywania napięcia elektrycznego w organizmach roślinnych. U roślin owadożernych, efekt rozchodzenia się chwilowych zmian elektrycznych jest widoczny "gołym okiem", ale czy u innych roślin także takie zmiany występują? Czy z roślin można uzyskać energię elektryczną? Czy rośliny zastąpią węgiel i staną się ekologicznym źródłem prądu? Odpowiedzi na te i inne pytania poznają uczestnicy pokazu pt. „Elektryczne rośliny”. | bez ograniczeń | 0137B | 2 z 10 | Tak | 18:00-18:25 | Owady jak na dłoni Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz - Studenckie Koło Naukowe Biologów Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych. Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem. | od 6 lat | 55B | brak miejsc | Tak | 18:00-18:45 | Grzyby użyteczne w biotechnologii Prowadzą: dr Artur Nowak, mgr Mateusz Kutyła, dr Kamila Wlizło, mgr Katarzyna Próchniak, dr Anna Gromada, mgr Anna Słomka, mgr Marta Kozieł, dr Ewa Ozimek, dr hab. Małgorzata Majewska, dr hab. Adrian Wiater, prof. UMCS, dr hab. Mariusz Trytek, prof. UMCS, dr hab. Jolanta Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. Monika Janczarek Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów. | od 6 lat | 106A | 3 z 5 | Tak | 18:00-18:45 | Od kwiatka do miodu Prowadzą: dr hab. Małgorzata Wrzesień, mgr inż. Karolina Tymoszuk Sitarz Kamila, Koza Wiktoria, Łukasik Wiktoria, Mazurkiewicz Małgorzata (i inni studenci) - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii Ludzie od dawna zajmują się hodowlą pszczół i pozyskiwaniem od nich cennych produktów pszczelich. W toku ewolucji również kwiaty przystosowały swoją morfologię oraz nagrodę kwiatową, aby zwabić tzw. efektywnego owada zapylającego. Uczestnicy warsztatów poznają zależności rządzące się światem kwiatów i owadów, poznają zapachy wydzielane przez rośliny, które wabią owady, organoleptycznie sprawdzą różnice między różnymi gatunkami miodów oraz zaobserwują różne kształty ziaren pyłku. | od 7 lat | 0124B | 6 z 10 | Tak | 18:00-18:45 | Pachnący i kolorowy świat cząsteczek biologicznych Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS W ramach doświadczeń, które każdy będzie mógł przeprowadzić samodzielnie, będzie można otrzymać olejki eteryczne z materiału roślinnego, wykonać pachnące mydełko oraz zobaczyć magiczne ogrody oraz szaloną pianę. | bez ograniczeń | 254B | brak miejsc | Tak | 18:00-18:45 | I ty możesz zostać detektywem Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Katedry Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS W czasie doświadczeń będziesz mógł wcielić się w rolę detektywa i dowiedzieć się między innymi w jaki sposób przeprowadzić analizę DNA, wykryć ślady krwi, sprawdzić czy ktoś dotykał tej kartki a także sprawdzić obecność białka w próbce. | od 10 lat | 255B | brak miejsc | Tak | 18:00-19:45 | Pracownia młodego laboranta Prowadzą: SKN Mikrobiologów ”Bakcyl” Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “ Bakcyl” zaprasza na warsztaty poświęcone pracom w laboratorium. W programie warsztatów. nauka pipetowania; wykrywanie białek, cukrów, DNA; preparatyka mikroskopowa; nauka mierzenia pH. | od 13 lat | 240B | brak miejsc | Tak | 18:00-20:00 | Zobaczyć niewidzialne - w laboratorium biologii molekularnej Prowadzą: Aleksandra Boguszewska, Eliza Molestak, Leszek Wawiórka, Krystian Łopucki Katedra Biologii Molekularnej Pobieranie próbek DNA jest obecnie rutynowo wykorzystywane do rozwiązywania przestępstw, również sprzed wielu lat. Uczestnicy zajęć przeanalizują sześć różnych próbek DNA. Jedną próbkę pobraną z hipotetycznego „miejsca zbrodni” i pięć próbek uzyskanych od „podejrzanych” . Próbki będą trawić dwoma enzymami restrykcyjnymi. Powstałe fragmenty DNA rozdzielą i zabarwią w żelu agarozowym. Na podstawie wzoru fragmentów DNA uczestnicy porównują dowody i dopasowują DNA jednego z „podejrzanych” do próbki pobranej z hipotetycznego „miejsca zbrodni”. | od 15 lat | 19A | brak miejsc | Tak | 18:00-20:00 | Zobaczyć niewidzialne - w laboratorium biologii molekularnej Prowadzą: Aleksandra Boguszewska, Eliza Molestak, Leszek Wawiórka, Krystian Łopucki Katedra Biologii Molekularnej Pobieranie próbek DNA jest obecnie rutynowo wykorzystywane do rozwiązywania przestępstw, również sprzed wielu lat. Uczestnicy zajęć przeanalizują sześć różnych próbek DNA. Jedną próbkę pobraną z hipotetycznego „miejsca zbrodni” i pięć próbek uzyskanych od „podejrzanych” . Próbki będą trawić dwoma enzymami restrykcyjnymi. Powstałe fragmenty DNA rozdzielą i zabarwią w żelu agarozowym. Na podstawie wzoru fragmentów DNA uczestnicy porównują dowody i dopasowują DNA jednego z „podejrzanych” do próbki pobranej z hipotetycznego „miejsca zbrodni”. | od 15 lat | 13A | brak miejsc | Tak | 18:15-19:00 | Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? Prowadzą: dr Marcin Domaciuk, Julia Kanatek, Hubert Jędrocha, Wiktoria Grzywacz Katedra Biologii Komórki W ramach pokazu Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? odbywającego się w Pracowni Kultur In-Vitro, Katedry Biologii Komórki uczestnicy zapoznają się z podstawowymi wiadomościami na temat hodowli kultur tkankowych In-Vitro. Uczestniczyć będą również w obserwacjach mikroskopowych fragmentów roślin wyhodowanych w probówkach. Uczestnicy będą mogli samodzielnie założyć hodowlę ogórka, dyni, słonecznika lub sałaty w warunkach sterylnych. | od 12 lat | 120B | brak miejsc | Tak | 18:30-19:15 | Jak z kwiatu powstaje owoc? Prowadzą: dr Anna Rysiak - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii Zajęcia praktyczne, na których: przeanalizujesz budowę kwiatu i jego funkcje; poznasz rolę zapylaczy w życiu roślin; dowiesz się jak ułatwiać życie zapylaczom i je chronić. | bez ograniczeń | 0123B | 8 z 10 | Tak | 18:30-18:55 | Owady jak na dłoni Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz - Studenckie Koło Naukowe Biologów Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych. Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem. | od 6 lat | 55B | 5 z 10 | Tak | 18:45-19:30 | Twoja apteka - lecznicza moc ziół Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli samodzielnie wykonać m.in. syrop, maść, olejek eteryczny z surowców roślinnych. Będzie to okazja do poznania procedury wytwarzania produktów, jak również właściwości biologicznych surowców, o których chętnie opowiedzą studenci. | od 12 lat | 0153B | brak miejsc | Tak | 18:45-19:30 | Domowe SPA - zrób sobie kosmetyk! Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików W domowym SPA zaproponujemy wykonanie pudru do kąpieli, naturalnej pasty do zębów oraz glicerynowego mydełka z zapachowym olejkiem. Będzie to okazja do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania tych produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki. | od 12 lat | 0149B | brak miejsc | Tak | 19:00-20:00 | Elektryczne rośliny Prowadzą: Kamila Kupisz, Mateusz Koselski, Piotr Waśko, Dariusz Kluczyk - Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Pokaz przedstawia różne aspekty powstawania i wykorzystywania napięcia elektrycznego w organizmach roślinnych. U roślin owadożernych, efekt rozchodzenia się chwilowych zmian elektrycznych jest widoczny "gołym okiem", ale czy u innych roślin także takie zmiany występują? Czy z roślin można uzyskać energię elektryczną? Czy rośliny zastąpią węgiel i staną się ekologicznym źródłem prądu? Odpowiedzi na te i inne pytania poznają uczestnicy pokazu pt. „Elektryczne rośliny”. | bez ograniczeń | 0137B | 8 z 10 | Tak | 19:00-19:25 | Owady jak na dłoni Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych. Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem. | od 6 lat | 55B | brak miejsc | Tak | 19:00-19:45 | Grzyby użyteczne w biotechnologii Prowadzą: dr Artur Nowak, mgr Mateusz Kutyła, dr Kamila Wlizło, mgr Katarzyna Próchniak, dr Anna Gromada, mgr Anna Słomka, mgr Marta Kozieł, dr Ewa Ozimek, dr hab. Małgorzata Majewska, dr hab. Adrian Wiater, prof. UMCS, dr hab. Mariusz Trytek, prof. UMCS, dr hab. Jolanta Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. Monika Janczarek - Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów. | od 6 lat | 106A | brak miejsc | Tak | 19:00-20:00 | I te duże i te małe wszystkie grzyby są wspaniałe Prowadzą: dr Monika Kozłowska (kierownik projektu), dr Urszula Świderska-Burek Sitarz Kamila, Koza Wiktoria, Łukasik Wiktoria, Mazurkiewicz Małgorzata (i inni studenci) - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii W czasie warsztatów postaramy się przybliżyć i pokazać grzyby mniej znane lub na co dzień niedostrzegane. Każdy z uczestników będzie mógł wybrać obiekty do obserwacji oraz samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe. Wspólnie sprawdzimy czy rośliny rdzewieją, co grzyb nosi w worku, czy mąkulki mają kulki, co rośliny poraża a nie przeraża, oraz wiele innych zagadnień ... | od 7 lat | 265B | brak miejsc | Tak | 19:00-19:45 | Pachnący i kolorowy świat cząsteczek biologicznych Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS W ramach doświadczeń, które każdy będzie mógł przeprowadzić samodzielnie, będzie można otrzymać olejki eteryczne z materiału roślinnego, wykonać pachnące mydełko oraz zobaczyć magiczne ogrody oraz szaloną pianę. | bez ograniczeń | 254B | brak miejsc | Tak | 19:00-19:45 | I ty możesz zostać detektywem Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Katedry Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS W czasie doświadczeń będziesz mógł wcielić się w rolę detektywa i dowiedzieć się między innymi w jaki sposób przeprowadzić analizę DNA, wykryć ślady krwi, sprawdzić czy ktoś dotykał tej kartki a także sprawdzić obecność białka w próbce. | od 10 lat | 255B | 3 z 10 | Tak | 19:30-19:55 | Owady jak na dłoni Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych. Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem. | od 6 lat | 55B | 4 z 10 | Tak | 19:45-20:30 | Twoja apteka - lecznicza moc ziół Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli samodzielnie wykonać m.in. syrop, maść, olejek eteryczny z surowców roślinnych. Będzie to okazja do poznania procedury wytwarzania produktów, jak również właściwości biologicznych surowców, o których chętnie opowiedzą studenci. | od 12 lat | 0153B | brak miejsc | Tak | 19:45-20:30 | Domowe SPA - zrób sobie kosmetyk! Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików W domowym SPA zaproponujemy wykonanie pudru do kąpieli, naturalnej pasty do zębów oraz glicerynowego mydełka z zapachowym olejkiem. Będzie to okazja do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania tych produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki. | od 12 lat | 0149B | brak miejsc | Tak | 20:00-20:25 | Owady jak na dłoni Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych. Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem. | od 6 lat | 55B | 8 z 10 | Tak | 20:00-20:45 | Grzyby użyteczne w biotechnologii Prowadzą: dr Artur Nowak, mgr Mateusz Kutyła, dr Kamila Wlizło, mgr Katarzyna Próchniak, dr Anna Gromada, mgr Anna Słomka, mgr Marta Kozieł, dr Ewa Ozimek, dr hab. Małgorzata Majewska, dr hab. Adrian Wiater, prof. UMCS, dr hab. Mariusz Trytek, prof. UMCS, dr hab. Jolanta Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. Monika Janczarek - Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów. | od 6 lat | 106A | 5 z 5 | Tak | 20:00-20:45 | Pachnący i kolorowy świat cząsteczek biologicznych Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS W ramach doświadczeń, które każdy będzie mógł przeprowadzić samodzielnie, będzie można otrzymać olejki eteryczne z materiału roślinnego, wykonać pachnące mydełko oraz zobaczyć magiczne ogrody oraz szaloną pianę. | bez ograniczeń | 254B | 10 z 10 | Tak | 20:00-20:45 | I ty możesz zostać detektywem Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Katedry Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS W czasie doświadczeń będziesz mógł wcielić się w rolę detektywa i dowiedzieć się między innymi w jaki sposób przeprowadzić analizę DNA, wykryć ślady krwi, sprawdzić czy ktoś dotykał tej kartki a także sprawdzić obecność białka w próbce. | od 10 lat | 255B | 8 z 10 | Tak | 20:30-20:55 | Owady jak na dłoni Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych. Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem. | od 6 lat | 55B | 10 z 10 | Tak |
Wykłady i pokazy online
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA | 08:00-08:40 | Sowy w naturze i kulturze
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: Agnieszka Tańczuk - Szkoła Doktorska Nauk Ścisłych i Przyrodniczych UMCS, dr hab Paweł Buczyński, prof. UMCS - Katedra Zoologii i Ochrony Środowiska „Słówek kilka, słówek parę o biologii sów połączonych z czarem :-)” Sowy to ptaki wyjątkowe, różnią się od pozostałych grup zarówno budową zewnętrzną, zwyczajami, przystosowaniem do środowiska. W Polsce możemy zaobserwować 10 gatunków lęgowych od malutkiej jak szpak sóweczki po dużego niczym bielik puchacza. Odmienność sów, pobudziła wyobraźnię starożytnych ludów, ale i kulturę ludową w Polsce, skąd zabobony, różnego rodzaju przesądy i wierzenia. Sowy jako ptaki nocy o bezszelestnym locie musiały mieć kontakt z demonicznymi siłami, choć z drugiej strony pomagały leczyć różne choroby i przepowiadały pogodę. Zapraszam do świata biologii i magii.
Link do wykładu: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”
| bez ograniczeń | | Bez ograniczeń | Nie | 08:00-22:00 | Niezwykły świat
mikroorganizmów
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: SKN Mikrobiologów ”Bakcyl” Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “ Bakcyl” zaprasza do pogłębienia wiedzy o mikroorganizmach w wykładach oraz quizach stworzonych przez naszych członków koła.
LINK: link
Materiał, dostępny będzie za pośrednictwem przeglądarki internetowej za pośrednictwem dołączonego linku w godzinach 8.00-22.00 | bez ograniczeń | | Bez ograniczeń | Nie | 08:00-22:00 | Toksyny bakteryjne – sprzymierzeńcy czy wrogowie?
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: mgr Maria Kurzylewska, mgr Anna Pastuszka - Katedra Genetyki i Mikrobiologii Wykład przybliżający tematykę toksyn bakteryjnych jako potencjalnych czynników wirulencji mikroorganizmów. Zostaną w nim omówione : toksyna botulinowa, tężcowa, błonicza, krztuścowa, toksyna cholery, pneumolizyna, streptolizyna O pod kątem mechanizmów działania, roli w patogenezie oraz ewentualnych korzyści płynących z zastosowania trucizn bakteryjnych w medycynie i naukach pokrewnych.
LINK: link
Materiał, w formie nagrania, dostępny będzie za pośrednictwem przeglądarki internetowej za pośrednictwem dołączonego linku w godzinach 8.00-22.00 | od 15 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 08:00-22:00 | Owady na tropie przestępstw
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: Sandra Graba, Aleksandra Batyra - Studenckie Koło Naukowe Biologów Prezentacja przedstawiająca rolę owadów w entomologii sądowej, gdzie na podstawie obecności insektów w tkankach ludzkich można stwierdzić czas zgonu.
LINK: link
Materiał, w formie nagrania, dostępny będzie za pośrednictwem przeglądarki internetowej za pośrednictwem dołączonego linku w godzinach 8.00-22.00 | od 15 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 08:00-22:00 | Kolorowy świat nauki
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: SKN Mikrobiologów ”Bakcyl” Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “ Bakcyl” zaprasza na pokaz niezwykłych doświadczeń przenoszących do kolorowego świata nauki.
LINK: link
Materiał, w formie nagrania, dostępny będzie za pośrednictwem przeglądarki internetowej za pośrednictwem dołączonego linku w godzinach 8.00-22.00 | bez ograniczeń | | Bez ograniczeń | Nie | 08:00-22:00 | Mikrobiota człowieka – o skomplikowanych relacjach między nami, a mikroorganizmami
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: dr. Monika Marek-Kozaczuk, dr hab., prof. uczelni Sylwia Wdowiak-Wróbel, dr hab. Magdalena Karaś, dr hab. Michał Kalita, dr Magdalena Wójcik, mgr Karolina Włodarczyk, mgr inż. Wojciech Sokołowski - Katedra Genetyki i Mikrobiologii Mikrobiota człowieka jest złożonym zespołem drobnoustrojów, w który największą rolę pełnią bakterie i grzyby. Wywierają one korzystny wpływ na organizm człowieka, wspomagając metabolizm, odporność, chroniąc przed patogenami i dostarczając mu niektóre niezbędne do funkcjonowania substancje, np. witaminy. Właściwy skład tej populacji wpływa na utrzymanie zdrowotności człowieka, a zaburzenie jej struktury przyczynia się do rozwoju wielu ogólnoustrojowych chorób jak: depresja, miażdżyca, cukrzyca typu 2, nowotwory, alergie i choroby przewodu pokarmowego. W prezentacji przedstawione zostaną drobnoustroje (bakterie i grzyby) na różnych podłożach mikrobiologicznych, preparaty mikroskopowe oraz omówione zostaną relacje mikroorganizmy-człowiek.
LINK: link
Materiał, w formie nagrania, dostępny będzie za pośrednictwem przeglądarki internetowej za pośrednictwem dołączonego linku w godzinach 8.00-22.00 | od 12 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 08:45-09:25 | Szelest małych skrzydeł czyli
legendy o ważkach
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: Agnieszka Tańczuk - Szkoła Doktorska Nauk Ścisłych i Przyrodniczych UMCS, dr hab Paweł Buczyński, prof. UMCS - Katedra Zoologii i Ochrony Środowiska Ważkie sprawy, sprawy ważne - ważki tajemnicze i poważne: Ważki są przedstawiane w legendach niczym smoki i wróżki w jednym - stróże prawdy, opiekunowie świętych miejsc, pośrednicy między żywiołami i światami, ale też mistrzowie iluzji, słudzy żmiji zwiastujący deszcz. W niniejszej prezentacji, wzbogaconej zdjęciami mojego autorstwa, przedstawię najciekawsze opowieści, zaczynając od objaśnienia nazwy "ważka" w kilku językach, a skończywszy na bogatej symbolice tego owada. We wstępie powiem też o biologii i ekologii ważek, a także podrzucę kilka ciekawostek o tych pięknych i drapieżnych owadach.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania” | bez ograniczeń | | Bez ograniczeń | Nie | 10:00-11:00 | Mikroskopijni partnerzy roślin
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzi: dr hab. Małgorzata Majewska - Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej 1. Ogólna charakterystyka mikroorganizmów zasiedlających tkanki roślin tzw. endofitów - najczęściej zasiedlane organy (korzenie, pędy, liście, kwiaty, owoce i nasiona ) i tkanki roślin (kora pierwotna, ksylem) 2. Korzyści wynikające z zasiedlenia rośliny przez mikroorganizmy: wiązanie azotu atmosferycznego, wspomaganie tworzenia symbiozy roślin z grzybami (mikoryzy), wspomaganie wzrostu roślin poprzez produkcję fitohormonów, związków ułatwiających pobieranie żelaza (sideroforów), enzymów (np. deaminaz), związków zwiększających rozpuszczalność mineralnych form fosforu (np. kwasów organicznych, chelatorów), związków hamujących wzrost patogenów (np. antybiotyków), związków podnoszących odporność roślin na patogeny (np. fitoaleksyn) 3. Zastosowanie mikroorganizmów endofitytcznych w rolnictwie (bionawozy, biologiczna ochrona roślin przed chorobami) oraz w ochronie środowiska (fitoremediacja terenów zanieczyszczonych metalami ciężkimi i związkami ropopochodnymi.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania” | od 15 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 13:00-14:45 | Wirus nie taki straszny, jak go malują. Wykorzystanie wirusów w celach
biomedycznych.
Czy nowotwór to wyrok? Najnowsze trendy w badaniach nad komórkami
nowotworowymi.
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: Mizerska-Kowalska Magdalena, Obara Renata, Pac-Sosińska Małgorzata, Pawińska Beata, Pięt Mateusz, Sławińska-Brych Adrianna, Sztandera- Tymoczek Monika Podczas warsztatów zostaną poruszone dwa tematy: wykorzystania wirusów w biologii, biotechnologii i naukach biomedycznych, oraz najnowsze trendy w badaniach nad komórkami nowotworowymi. Mimo że wirusy są czynnikiem etiologicznym wielu chorób, mogą zostać także wykorzystane przez człowieka w nauce i medycynie, m.in. jako nośniki materiału genetycznego, alternatywa dla antybiotykoterapii czy w niszczeniu komórek nowotworowych. Drugie zagadnienie dotyczyć będzie badań nad komórkami nowotworowymi oraz ich aplikacyjności. Choroby nowotworowe obecnie leczone są z coraz większym powodzeniem, a nowotwór nie zawsze jest wyrokiem. Wyjaśnione zostaną podstawowe pojęcia dotyczące biologii nowotworów oraz procedur prowadzenia badań na komórkach nowotworowych.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania” | od 14 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 14:00-14:30 | Mikroskopy elektronowe. Podróż w mikroświat form życia
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: mgr Jarosław Pawelec, mgr Barbara Zarzyka, dr hab. Bożena Pawlikowska- Pawlęga - Pracownia Mikroskopowa Pokaz on-line w formie zdjęć z komentarzem. Przedstawia obrazy uzyskiwane za pomocą mikroskopów elektronowych typu SEM (skaningowy) i TEM (transmisyjny) w dziedzinie biologii. Cechą szczególną mikroskopii elektronowej jest rozdzielczość wielokrotnie większa od uzyskiwanej w mikroskopach optycznych, co umożliwia obrazowanie struktur zbyt małych dla konwencjonalnych mikroskopów optycznych.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”
| od 15 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 14:30-15:00 | Nietoperze Europy. Badania naukowe dotyczące przedstawicieli Chiroptera
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzi: Illia Nekrutov Na wykładzie uczestnicy będą mogli poznać bliżej fakty i mity dotyczące nietoperzy. Zgłębić ich sposób życia, zwyczaje, klasyfikację, gatunki żyjące w Polsce i Europie a także dowiedzieć się dlaczego ważne jest prowadzenie badań dotyczących tej grupy organizmów i ich ochrona.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania” | od 12 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 15:00-16:45 | Wirus nie taki straszny, jak go malują. Wykorzystanie wirusów w celach
biomedycznych.
Czy nowotwór to wyrok? Najnowsze trendy w badaniach nad komórkami
nowotworowymi.
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: Mizerska-Kowalska Magdalena, Obara Renata, Pac-Sosińska Małgorzata, Pawińska Beata, Pięt Mateusz, Sławińska-Brych Adrianna, Sztandera- Tymoczek Monika Podczas warsztatów zostaną poruszone dwa tematy: wykorzystania wirusów w biologii, biotechnologii i naukach biomedycznych, oraz najnowsze trendy w badaniach nad komórkami nowotworowymi. Mimo że wirusy są czynnikiem etiologicznym wielu chorób, mogą zostać także wykorzystane przez człowieka w nauce i medycynie, m.in. jako nośniki materiału genetycznego, alternatywa dla antybiotykoterapii czy w niszczeniu komórek nowotworowych. Drugie zagadnienie dotyczyć będzie badań nad komórkami nowotworowymi oraz ich aplikacyjności. Choroby nowotworowe obecnie leczone są z coraz większym powodzeniem, a nowotwór nie zawsze jest wyrokiem. Wyjaśnione zostaną podstawowe pojęcia dotyczące biologii nowotworów oraz procedur prowadzenia badań na komórkach nowotworowych.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania” | od 14 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 15:00-15:30 | Mikroskopy elektronowe. Podróż w mikroświat form życia
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: mgr Jarosław Pawelec, mgr Barbara Zarzyka, dr hab. Bożena Pawlikowska- Pawlęga - Pracownia Mikroskopowa Pokaz on-line w formie zdjęć z komentarzem. Przedstawia obrazy uzyskiwane za pomocą mikroskopów elektronowych typu SEM (skaningowy) i TEM (transmisyjny) w dziedzinie biologii. Cechą szczególną mikroskopii elektronowej jest rozdzielczość wielokrotnie większa od uzyskiwanej w mikroskopach optycznych, co umożliwia obrazowanie struktur zbyt małych dla konwencjonalnych mikroskopów optycznych.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”
| od 15 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 15:30-16:10 | Sowy w naturze i kulturze
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: Agnieszka Tańczuk - Szkoła Doktorska Nauk Ścisłych i Przyrodniczych UMCS, dr hab Paweł Buczyński, prof. UMCS - Katedra Zoologii i Ochrony Środowiska „Słówek kilka, słówek parę o biologii sów połączonych z czarem :-)” Sowy to ptaki wyjątkowe, różnią się od pozostałych grup zarówno budową zewnętrzną, zwyczajami, przystosowaniem do środowiska. W Polsce możemy zaobserwować 10 gatunków lęgowych od malutkiej jak szpak sóweczki po dużego niczym bielik puchacza. Odmienność sów, pobudziła wyobraźnię starożytnych ludów, ale i kulturę ludową w Polsce, skąd zabobony, różnego rodzaju przesądy i wierzenia. Sowy jako ptaki nocy o bezszelestnym locie musiały mieć kontakt z demonicznymi siłami, choć z drugiej strony pomagały leczyć różne choroby i przepowiadały pogodę. Zapraszam do świata biologii i magii.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania” | bez ograniczeń | | Bez ograniczeń | Nie | 16:00-16:20 | Dżdżownice jako źródło związków przeciwdrobnoustrojowych i przeciwnowotworowych
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: dr hab. Marta Fiołka, prof UMCS; mgr Sylwia Wójcik-Mieszawska - Katedra Immunobiologii Zastosowanie farmaceutyków otrzymywanych z dżdżownic jako zielonej medycyny jest wysoce rozwinięte w Chinach i innych krajach azjatyckich. Wyciągi przygotowane z tych bezkręgowców są stosowane w leczeniu wielu chorób. Wśród bezkręgowców organizmy dżdżownic są znanym źródłem związków przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybowych oraz przeciwnowotworowych. Płyn celomatyczny jamy ciała dżdżownic wykazuje wiele rodzajów aktywności biologicznej, takich jak aktywność przeciwbakteryjna, proteolityczna, hemolityczna, hemaglutynacyjna, przeciwgrzybowa i przeciwnowotworowa.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania” | od 12 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 16:00-16:30 | Mikroskopy elektronowe. Podróż w mikroświat form życia
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: mgr Jarosław Pawelec, mgr Barbara Zarzyka, dr hab. Bożena Pawlikowska- Pawlęga - Pracownia Mikroskopowa Pokaz on-line w formie zdjęć z komentarzem. Przedstawia obrazy uzyskiwane za pomocą mikroskopów elektronowych typu SEM (skaningowy) i TEM (transmisyjny) w dziedzinie biologii. Cechą szczególną mikroskopii elektronowej jest rozdzielczość wielokrotnie większa od uzyskiwanej w mikroskopach optycznych, co umożliwia obrazowanie struktur zbyt małych dla konwencjonalnych mikroskopów optycznych.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”
| od 15 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 16:20-17:00 | Szelest małych skrzydeł czyli
legendy o ważkach
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: Agnieszka Tańczuk - Szkoła Doktorska Nauk Ścisłych i Przyrodniczych UMCS, dr hab Paweł Buczyński, prof. UMCS - Katedra Zoologii i Ochrony Środowiska Ważkie sprawy, sprawy ważne - ważki tajemnicze i poważne: Ważki są przedstawiane w legendach niczym smoki i wróżki w jednym - stróże prawdy, opiekunowie świętych miejsc, pośrednicy między żywiołami i światami, ale też mistrzowie iluzji, słudzy żmiji zwiastujący deszcz. W niniejszej prezentacji, wzbogaconej zdjęciami mojego autorstwa, przedstawię najciekawsze opowieści, zaczynając od objaśnienia nazwy "ważka" w kilku językach, a skończywszy na bogatej symbolice tego owada. We wstępie powiem też o biologii i ekologii ważek, a także podrzucę kilka ciekawostek o tych pięknych i drapieżnych owadach.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania” | bez ograniczeń | | Bez ograniczeń | Nie | 17:00-17:30 | Nietoperze Europy. Badania naukowe dotyczące przedstawicieli Chiroptera
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzi: Illia Nekrutov Na wykładzie uczestnicy będą mogli poznać bliżej fakty i mity dotyczące nietoperzy. Zgłębić ich sposób życia, zwyczaje, klasyfikację, gatunki żyjące w Polsce i Europie a także dowiedzieć się dlaczego ważne jest prowadzenie badań dotyczących tej grupy organizmów i ich ochrona.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania” | od 12 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 17:00-18:00 | Mikroskopijni partnerzy roślin
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzi: dr hab. Małgorzata Majewska - Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej 1. Ogólna charakterystyka mikroorganizmów zasiedlających tkanki roślin tzw. endofitów - najczęściej zasiedlane organy (korzenie, pędy, liście, kwiaty, owoce i nasiona ) i tkanki roślin (kora pierwotna, ksylem) 2. Korzyści wynikające z zasiedlenia rośliny przez mikroorganizmy: wiązanie azotu atmosferycznego, wspomaganie tworzenia symbiozy roślin z grzybami (mikoryzy), wspomaganie wzrostu roślin poprzez produkcję fitohormonów, związków ułatwiających pobieranie żelaza (sideroforów), enzymów (np. deaminaz), związków zwiększających rozpuszczalność mineralnych form fosforu (np. kwasów organicznych, chelatorów), związków hamujących wzrost patogenów (np. antybiotyków), związków podnoszących odporność roślin na patogeny (np. fitoaleksyn) 3. Zastosowanie mikroorganizmów endofitytcznych w rolnictwie (bionawozy, biologiczna ochrona roślin przed chorobami) oraz w ochronie środowiska (fitoremediacja terenów zanieczyszczonych metalami ciężkimi i związkami ropopochodnymi.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania” | od 15 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 17:00-18:45 | Wirus nie taki straszny, jak go malują. Wykorzystanie wirusów w celach
biomedycznych.
Czy nowotwór to wyrok? Najnowsze trendy w badaniach nad komórkami
nowotworowymi.
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: Mizerska-Kowalska Magdalena, Obara Renata, Pac-Sosińska Małgorzata, Pawińska Beata, Pięt Mateusz, Sławińska-Brych Adrianna, Sztandera- Tymoczek Monika Podczas warsztatów zostaną poruszone dwa tematy: wykorzystania wirusów w biologii, biotechnologii i naukach biomedycznych, oraz najnowsze trendy w badaniach nad komórkami nowotworowymi. Mimo że wirusy są czynnikiem etiologicznym wielu chorób, mogą zostać także wykorzystane przez człowieka w nauce i medycynie, m.in. jako nośniki materiału genetycznego, alternatywa dla antybiotykoterapii czy w niszczeniu komórek nowotworowych. Drugie zagadnienie dotyczyć będzie badań nad komórkami nowotworowymi oraz ich aplikacyjności. Choroby nowotworowe obecnie leczone są z coraz większym powodzeniem, a nowotwór nie zawsze jest wyrokiem. Wyjaśnione zostaną podstawowe pojęcia dotyczące biologii nowotworów oraz procedur prowadzenia badań na komórkach nowotworowych.
LINK do spotkania: link
Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania). Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania” | od 14 lat | | Bez ograniczeń | Nie |
|