Ul. Akademicka 19
20-033 Lublin
|
Program szukaj układ godzinowy układ tabelaryczny 15.00 - Uroczyste otwarcie
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA | 15:00-15:15 | UROCZYSTE OTWARCIE NOCY BIOLOGÓW 2023 Zapraszamy na uroczyste otwarcie XII Nocy Biologów na Wydziale Biologii i Biotechnologii UMCS. | Bez ograniczeń | Galeria "Pod palmą" - hol budynku WBiB | Bez ograniczeń | Nie |
Laboratoria/Pokazy
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA | 15:00-16:30 | Widzieć, słyszeć, czuć - o ludzkich narządach zmysłów Prowadzą: Katedra Fizjologii Zwierząt i Farmakologii; dr Aneta Unkiewicz-Winiarczyk Fizjologia zmysłów: wzroku – oznaczanie ostrości wzroku i pola widzenia, stwierdzenie plamki ślepej na siatkówce, badanie widzenia barw, złudzenia optyczne i powidoki, słuchu – badanie ostrości słuchu, porównanie przewodnictwa powietrznego i kostnego fal akustycznych, smaku – oznaczanie progu smaków. słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami dotyku – oznaczenie czucia dotyku i ucisku na skórze różnych części ciała, wyznaczanie punktów czucia zimna, paradoksalne czucie zimna równowagi – próba Romberga, próba na krześle obrotowym Praktyczne ćwiczenia pozwolą rozszerzyć i ugruntować wiedzę dotyczącą funkcjonowania narządów zmysłów. | od 6 lat | 0103A | brak miejsc | Tak | 15:00-15:45 | Tajna broń owadów Prowadzą: Katedra Immunobiologii dr Sylwia Stączek, dr hab. Agnieszka Zdybicka-Barabas, prof. UMCS, mgr Bartłomiej Iwański, mgr Michał Sułek, mgr Monika Koziej, mgr Wojciech Brzana, Nadia Al-Shawerdi, Aleksandra Modras, Wiktoria Jędrys, Izabela Wlizło Owady, podobnie jak wszystkie organizmy żywe, mogą ulegać zakażeniu przez mikroorganizmy. Pokonanie infekcji wymaga uruchomienia szeregu procesów odpornościowych. Uczestnicy zajęć będą mieli możliwość zapoznania się z metodyką pracy z gąsienicami mola woskowego Galleria mellonella, wykorzystywanego jako organizm modelowy do badania procesów odpornościowych u owadów. Prześledzą cykl życiowy tego gatunku oraz zapoznają się z budową wewnętrzną gąsienicy. Poznają metody immunizacji gąsienic. Pobiorą hemolimfę oraz przygotują i obejrzą preparaty mikroskopowe hemocytów. | od 7 lat | 0223B | brak miejsc | Tak | 15:00-17:00 | Wiem, co jem – warsztaty praktyczne dla dzieci i młodzieży Prowadzi: SKN BIOTECHNOLOGÓW MIKRON Chromatograficzny rozdział barwników obecnych w komercyjnie dostępnych słodyczach Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych Izolacja kwasów nukleinowych z owoców | 9-12 lat | 254B | brak miejsc | Tak | 15:00-15:45 | Wprowadzenie do entomologii Prowadzą: Katedra Zoologii i Ochrony Przyrody i Koło Naukowe Biologów; dr hab. Rafał Gosik, Maria Skóra Podstawowe informacje o różnorodności owadów, Prezentacja o wybranych aspektach biologii i znaczenia owadów, Sekcja chrabąszcza majowego Przygotowanie preparatów mikroskopowych z wybranych elementów ciała owada. | od 10 lat | 55B | brak miejsc | Tak | 15:00-16:00 | Droga do poznania mózgu Prowadzą: dr hab. Dorota Nieoczym, Studenckie Koło Naukowe Neurobiologów Gra terenowa na terenie wydziału BiB, która rozpocznie się od krótkiego wprowadzenia w tematykę neurobiologii. Uczestnicy odbędą krótkie warsztaty w sali ćwiczeniowej, a następnie swoją wiedzę będą mogli sprawdzić w krótkiej grze terenowej na Wydziale BiB. | od 10 lat | 26B | 3 z 10 | Tak | 15:00-15:45 | Kolorowy świat fitochemii Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Fitochemików, Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki WBiB, dr hab. A. Hanaka, prof. UMCS, dr hab. S. Dresler, prof. UMCS M. Sawic, W. Grzywacz, P. Kuźma, D. Świstak, W. Rząd, A. Goławska, K. Hołub, N. Piętka, A. Matuła, M. Lewkowicz, M. Wilkołek, D. Markowska Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli zanurzyć się w świecie chemii roślin, odkryć jej barwy i odcienie. Zaproponujemy doświadczenia laboratoryjne, które odsłonią przed odbiorcami m.in. barwy antocyjanów i proces fluorescencji | od 12 lat | 0153B | brak miejsc | Tak | 15:00-16:30 | Escape Room: „Na tropie przestępstwa” Prowadzi: Katedra Biochemii i Biotechnologii / Studenckie Koło Naukowe Biochemików Wczuj się w rolę detektywa i rozwiąż zagadkę tajemniczego morderstwa! Odkryj kto pozostawił po sobie ślady zbrodni. Z pomocą biochemii zbadaj odciski palców, krew na fartuchu czy ukryty napis. Włam się do komputera w celu zebrania informacji. Zbieraj dowody i rozszyfruj kod do kłódki. Podejrzany jest wśród nas | od 12 lat | 255B | brak miejsc | Tak | 15:00-15:45 | Zrób FitoSPA Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Fitochemików, Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki WBiB, dr hab. A. Hanaka, prof. UMCS, dr hab. S. Dresler, prof. UMCS M. Sawic, W. Grzywacz, P. Kuźma, D. Świstak, W. Rząd, A. Goławska, K. Hołub, N. Piętka, A. Matuła, M. Lewkowicz, M. Wilkołek, D. Markowska W fitochemicznym SPA zaproponujemy wykonanie naturalnych kosmetyków, tj. kuli do kąpieli, soli z olejkami eterycznymi oraz pasty do zębów. Doświadczenie pracy w laboratorium wzbogaci samodzielne wykonanie glicerynowego mydełka i pomadki do ust czy świeczki sojowej. Wizyta u nas będzie okazją do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania proponowanych przez nas produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki. | od 12 lat | 0149B | brak miejsc | Tak | 15:00-16:00 | Z nowotworem i wirusem za pan brat, czyli do czego stosowane są hodowle komórkowe
Prowadzą: Katedra Wirusologii i Immunologii Kopycińska Magdalena, Mizerska-Kowalska Magdalena, Obara Renata, Pac-Sosińska Małgorzata, Paduch Roman, Pieniądz Paulina, Pięt Mateusz, Sławińska-Brych Adrianna, Sztandera-Tymoczek Monika Podczas warsztatów przedstawione zostaną podstawowe procedury związane z hodowlą ludzkich komórek prawidłowych i nowotworowych in vitro. Uczestnikom wyjaśnione zostaną także podstawy badań dotyczących biologii nowotworów oraz badań nad potencjalnymi substancjami terapeutycznymi. Kolejnym aspektem warsztatów będzie prezentacja eksperymentów biologicznych wykonywanych w dziedzinach wirusologii i immunologii. Uczestnicy dowiedzą się także o ważnym aspekcie współczesnej medycyny, jakim jest profilaktyka zakażeń. Przedstawiona zostanie krótka historia szczepień ochronnych oraz przykłady najważniejszych osiągnięć w dziedzinie wakcynologii.
| od 15 lat | 311A | brak miejsc | Tak | 15:00-15:45 | Pyłek roślinny i zapylanie Prowadzą: Katedra Biologii Komórki; Ewa Szczuka W ramach projektu zatytułowanego: „Pyłek roślinny i zapylanie” przeprowadzone będą zajęcia laboratoryjne. W trakcie zajęć laboratoryjnych z wykorzystaniem mikroskopów przeprowadzone będą obserwacje pyłku roślin zbieranego przez pszczoły. Ponadto, omówiony zostanie proces zapylenia. Szczególna uwaga będzie poświęcona podkreśleniu znaczenia pyłku oraz procesów zapylania w przyrodzie i działalności człowieka. | od 15 lat | 56B | brak miejsc | Tak | 15:30-16:15 | Co pszczoła do ula niesie? Prowadzą: Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii; dr hab. Małgorzata Wrzesień, mgr inż. Karolina Tymoszuk, mgr inż. Jacek Jachuła Zajęcia laboratoryjne, które zapoznają uczestników z wyglądem i wyposażeniem pracowni laboratoryjnej, stosowanymi w niej metodami pracy. Podczas warsztatów poznają oni hierarchię w rodzinie pszczelej, działanie oraz zastosowanie w kuchni, medycynie, kosmetologii produktów pochodzących z ula. Zajęcia pozwolą zapoznać uczestników z problemem zmniejszania się liczebności owadów zapylających w krajobrazie rolniczym i miejskim (monokultury, pestycydy, fragmentacja siedlisk, wzrost temperatur rocznych), oraz sposobem tworzenia tzw. taśmy pokarmowej dla owadów zapylających w naszych ogrodach. Uczestnicy sami wykonają proste doświadczenia laboratoryjne, które pozwolą na określenie jakości produktów pszczelich, zapoznają się z analizą pyłkową jako narzędziem do identyfikacji miodów odmianowych i importowanych oraz wpływem temperatury na system reprodukcyjny roślin. | od 7 lat | 146B | brak miejsc | Tak | 15:45-16:30 | Wprowadzenie do entomologii Prowadzą: Katedra Zoologii i Ochrony Przyrody i Koło Naukowe Biologów; dr hab. Rafał Gosik, Maria Skóra Podstawowe informacje o różnorodności owadów, Prezentacja o wybranych aspektach biologii i znaczenia owadów, Sekcja chrabąszcza majowego Przygotowanie preparatów mikroskopowych z wybranych elementów ciała owada. | od 10 lat | 55B | brak miejsc | Tak | 16:00-17:00 | Elektryczne rośliny Prowadzą: Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki; Kamila Kupisz, Mateusz Koselski, Piotr Waśko, Dariusz Kluczyk, Maria Stolarz Pokaz przedstawia różne aspekty powstawania i wykorzystywania napięcia elektrycznego w organizmach roślinnych. U roślin owadożernych, efekt rozchodzenia się chwilowych zmian elektrycznych jest widoczny "gołym okiem", ale czy u innych roślin także takie zmiany występują? Czy z roślin można uzyskać energię elektryczną? Czy rośliny zastąpią węgiel i staną się ekologicznym źródłem prądu? Odpowiedzi na te i inne pytania poznają uczestnicy pokazu pt. „Elektryczne rośliny”. | Bez ograniczeń | 0137 | brak miejsc | Tak | 16:00-17:00 | Kwiaty, pszczoły i owoce.
Współdziałanie dla bioróżnorodności.
Prowadzą: Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii; Katedra Immunobiologii; Anna Rysiak, Aneta Ptaszyńska Interdyscyplinarne, praktyczne zajęcia łączące wiedzę o roślinach (botanika) i ich związkach z owadami (zoologia). Będziemy poznawać budowę kwiatów, ziaren pyłku i pszczoły miodnej w skali makro - i mikroskopowej. „Współpraca” zapylaczy i roślin ma kluczowe znaczenie w tworzeniu nasion i owoców, zapewnia dobrostan pszczole miodnej i dzikim zapylaczom, utrzymuje bioróżnorodność w skali lokalnej i globalnej. Nasze zajęcia uświadamiają rolę zapylaczy w biosferze i zagrożenia jakie stwarza dla nich współczesny świat, podając jednocześnie prosty „przepis” na ich ochronę | Bez ograniczeń | 150B | 8 z 15 | Tak | 16:00-16:30 | Opowieści z krypty Prowadzą: Katedra Anatomii Funkcjonalnej i Cytobiologii; J. Jakubowicz-Gil, B. Pawlikowska-Pawlęga, M. Hułas-Stasiak, J. Kapral-Piotrowska, P. Dobrowolski, A. Zając, M. Niedźwiedź (koordynator) Prezentacja wybranych narządów anatomicznych człowieka. Ciekawostki dotyczące ich budowy i funkcjonowania | Bez ograniczeń | 136B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:45 | Grzyby użyteczne w biotechnologii Prowadzą: Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej; dr A. Nowak, mgr M. Kutyła, dr K. Wlizło, mgr K. Próchniak, dr A. Gromada, dr K. Buczek, dr hab. M. Majewska, dr hab. A. Wiater, prof. UMCS, dr hab. M. Trytek, prof. UMCS, dr hab. J. Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. M. Janczarek Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów | od 6 lat | 106A | brak miejsc | Tak | 16:00-17:00 | MikroGrzyby Prowadzą: Katedra Botaniki, Mykologii i EkologiI dr Urszula Świderska, dr Monika Kozłowska, Studenci W czasie warsztatów chcemy pokazać grzyby na co dzień niezauważalne nieuzbrojonym okiem. Chociaż po przybliżeniu informacji o objawach porażenia roślin przez grzyby uświadamiamy sobie, że jednak już kiedyś je widzieliśmy, to jednak, żeby dokładnie zobaczyć ich mikrostruktury, potrzebujemy mikroskopu. Dlatego w trakcie spotkania każdy Uczestnik będzie mógł wybrać obiekty do obserwacji oraz samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe. Wspólnie sprawdzimy co udało się zatopić w małej, błękitnej kropli odczynnika | od 7 lat | 265B | brak miejsc | Tak | 16:00-17:45 | Pracownia młodego laboranta Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “Bakcyl” Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “ Bakcyl” zaprasza na warsztaty poświęcone pracom w laboratorium. W programie warsztatów: prezentacja sprzętu laboratoryjnego, nauka pipetowania, wykonanie własnego preparatu mikroskopowego i wiele innych doświadczeń laboratoryjnych. | od 10 lat | 0109A | brak miejsc | Tak | 16:00-16:45 | Kolorowy świat fitochemii Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Fitochemików, Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki WBiB, dr hab. A. Hanaka, prof. UMCS, dr hab. S. Dresler, prof. UMCS M. Sawic, W. Grzywacz, P. Kuźma, D. Świstak, W. Rząd, A. Goławska, K. Hołub, N. Piętka, A. Matuła, M. Lewkowicz, M. Wilkołek, D. Markowska Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli zanurzyć się w świecie chemii roślin, odkryć jej barwy i odcienie. Zaproponujemy doświadczenia laboratoryjne, które odsłonią przed odbiorcami m.in. barwy antocyjanów i proces fluorescencji | od 12 lat | 0153B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:45 | Zrób FitoSPA Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Fitochemików, Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki WBiB, dr hab. A. Hanaka, prof. UMCS, dr hab. S. Dresler, prof. UMCS M. Sawic, W. Grzywacz, P. Kuźma, D. Świstak, W. Rząd, A. Goławska, K. Hołub, N. Piętka, A. Matuła, M. Lewkowicz, M. Wilkołek, D. Markowska W fitochemicznym SPA zaproponujemy wykonanie naturalnych kosmetyków, tj. kuli do kąpieli, soli z olejkami eterycznymi oraz pasty do zębów. Doświadczenie pracy w laboratorium wzbogaci samodzielne wykonanie glicerynowego mydełka i pomadki do ust czy świeczki sojowej. Wizyta u nas będzie okazją do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania proponowanych przez nas produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki. | od 12 lat | 0149B | brak miejsc | Tak | 16:00-16:45 | Pyłek roślinny i zapylanie Prowadzą: Katedra Biologii Komórki; Ewa Szczuka W ramach projektu zatytułowanego: „Pyłek roślinny i zapylanie” przeprowadzone będą zajęcia laboratoryjne. W trakcie zajęć laboratoryjnych z wykorzystaniem mikroskopów przeprowadzone będą obserwacje pyłku roślin zbieranego przez pszczoły. Ponadto, omówiony zostanie proces zapylenia. Szczególna uwaga będzie poświęcona podkreśleniu znaczenia pyłku oraz procesów zapylania w przyrodzie i działalności człowieka. | od 15 lat | 56B | brak miejsc | Tak | 16:15-17:15 | Droga do poznania mózgu Prowadzą: dr hab. Dorota Nieoczym, Studenckie Koło Naukowe Neurobiologów Gra terenowa na terenie wydziału BiB, która rozpocznie się od krótkiego wprowadzenia w tematykę neurobiologii. Uczestnicy odbędą krótkie warsztaty w sali ćwiczeniowej, a następnie swoją wiedzę będą mogli sprawdzić w krótkiej grze terenowej na Wydziale BiB. | od 10 lat | 26B | 10 z 10 | Tak | 16:15-17:00 | Tajna broń owadów Prowadzą: Katedra Immunobiologii dr Sylwia Stączek, dr hab. Agnieszka Zdybicka-Barabas, prof. UMCS, mgr Bartłomiej Iwański, mgr Michał Sułek, mgr Monika Koziej, mgr Wojciech Brzana, Nadia Al-Shawerdi, Aleksandra Modras, Wiktoria Jędrys, Izabela Wlizło Owady, podobnie jak wszystkie organizmy żywe, mogą ulegać zakażeniu przez mikroorganizmy. Pokonanie infekcji wymaga uruchomienia szeregu procesów odpornościowych. Uczestnicy zajęć będą mieli możliwość zapoznania się z metodyką pracy z gąsienicami mola woskowego Galleria mellonella, wykorzystywanego jako organizm modelowy do badania procesów odpornościowych u owadów. Prześledzą cykl życiowy tego gatunku oraz zapoznają się z budową wewnętrzną gąsienicy. Poznają metody immunizacji gąsienic. Pobiorą hemolimfę oraz przygotują i obejrzą preparaty mikroskopowe hemocytów. | od 7 lat | 0223B | brak miejsc | Tak | 16:15-17:15 | Z nowotworem i wirusem za pan brat, czyli do czego stosowane są hodowle komórkowe
Prowadzą: Katedra Wirusologii i Immunologii Kopycińska Magdalena, Mizerska-Kowalska Magdalena, Obara Renata, Pac-Sosińska Małgorzata, Paduch Roman, Pieniądz Paulina, Pięt Mateusz, Sławińska-Brych Adrianna, Sztandera-Tymoczek Monika Podczas warsztatów przedstawione zostaną podstawowe procedury związane z hodowlą ludzkich komórek prawidłowych i nowotworowych in vitro. Uczestnikom wyjaśnione zostaną także podstawy badań dotyczących biologii nowotworów oraz badań nad potencjalnymi substancjami terapeutycznymi. Kolejnym aspektem warsztatów będzie prezentacja eksperymentów biologicznych wykonywanych w dziedzinach wirusologii i immunologii. Uczestnicy dowiedzą się także o ważnym aspekcie współczesnej medycyny, jakim jest profilaktyka zakażeń. Przedstawiona zostanie krótka historia szczepień ochronnych oraz przykłady najważniejszych osiągnięć w dziedzinie wakcynologii.
| od 15 lat | 311A | 13 z 25 | Tak | 16:30-17:00 | Opowieści z krypty Prowadzą: Katedra Anatomii Funkcjonalnej i Cytobiologii; J. Jakubowicz-Gil, B. Pawlikowska-Pawlęga, M. Hułas-Stasiak, J. Kapral-Piotrowska, P. Dobrowolski, A. Zając, M. Niedźwiedź (koordynator) Prezentacja wybranych narządów anatomicznych człowieka. Ciekawostki dotyczące ich budowy i funkcjonowania | Bez ograniczeń | 136B | brak miejsc | Tak | 16:30-18:00 | Widzieć, słyszeć, czuć - o ludzkich narządach zmysłów Prowadzą: Katedra Fizjologii Zwierząt i Farmakologii; dr Aneta Unkiewicz-Winiarczyk Fizjologia zmysłów: wzroku – oznaczanie ostrości wzroku i pola widzenia, stwierdzenie plamki ślepej na siatkówce, badanie widzenia barw, złudzenia optyczne i powidoki, słuchu – badanie ostrości słuchu, porównanie przewodnictwa powietrznego i kostnego fal akustycznych, smaku – oznaczanie progu smaków. słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami dotyku – oznaczenie czucia dotyku i ucisku na skórze różnych części ciała, wyznaczanie punktów czucia zimna, paradoksalne czucie zimna równowagi – próba Romberga, próba na krześle obrotowym Praktyczne ćwiczenia pozwolą rozszerzyć i ugruntować wiedzę dotyczącą funkcjonowania narządów zmysłów. | od 6 lat | 0103A | 12 z 20 | Tak | 16:30-17:15 | Co pszczoła do ula niesie? Prowadzą: Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii; dr hab. Małgorzata Wrzesień, mgr inż. Karolina Tymoszuk, mgr inż. Jacek Jachuła Zajęcia laboratoryjne, które zapoznają uczestników z wyglądem i wyposażeniem pracowni laboratoryjnej, stosowanymi w niej metodami pracy. Podczas warsztatów poznają oni hierarchię w rodzinie pszczelej, działanie oraz zastosowanie w kuchni, medycynie, kosmetologii produktów pochodzących z ula. Zajęcia pozwolą zapoznać uczestników z problemem zmniejszania się liczebności owadów zapylających w krajobrazie rolniczym i miejskim (monokultury, pestycydy, fragmentacja siedlisk, wzrost temperatur rocznych), oraz sposobem tworzenia tzw. taśmy pokarmowej dla owadów zapylających w naszych ogrodach. Uczestnicy sami wykonają proste doświadczenia laboratoryjne, które pozwolą na określenie jakości produktów pszczelich, zapoznają się z analizą pyłkową jako narzędziem do identyfikacji miodów odmianowych i importowanych oraz wpływem temperatury na system reprodukcyjny roślin. | od 7 lat | 146B | brak miejsc | Tak | 16:30-17:00 | Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? Prowadzą: Katedra Biologii Komórki dr Marcin Domaciuk, Julia Kanatek, Hubert Jędrocha, Kacper Bednarski, Zuzanna Gazda W ramach pokazu Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? odbywającego się w Pracowni kultur in-vitro, Katedry Biologii Komórki uczestnicy zapoznają się z podstawowymi wiadomościami na temat hodowli kultur tkankowych In-vitro. Uczestniczyć będą uczestniczyć w obserwacjach mikroskopowych fragmentów roślin wyhodowanych w probówkach, a także będą mogli samodzielnie założyć hodowlę ogórka, dyni, słonecznika lub sałaty w warunkach sterylnych. | od 10 lat | 120B | brak miejsc | Tak | 16:40-18:10 | Escape Room: „Na tropie przestępstwa” Prowadzi: Katedra Biochemii i Biotechnologii / Studenckie Koło Naukowe Biochemików Wczuj się w rolę detektywa i rozwiąż zagadkę tajemniczego morderstwa! Odkryj kto pozostawił po sobie ślady zbrodni. Z pomocą biochemii zbadaj odciski palców, krew na fartuchu czy ukryty napis. Włam się do komputera w celu zebrania informacji. Zbieraj dowody i rozszyfruj kod do kłódki. Podejrzany jest wśród nas | od 12 lat | 255B | brak miejsc | Tak | 16:45-17:30 | Bezkręgowce na wyciągnięcie ręki Prowadzą: Katedra Zoologii i Ochrony Przyrody UMCS, Sekcja Entomologicznej SKNB: Grzegorz K. Wagner, Ewa Pietrykowska-Tudruj, Wojciech Czarniawski, Lucyna Kuzko, Natalia Misiura, Joanna Markowska Zapraszamy na podróż po świecie bezkręgowców, począwszy od najprostszych, jednokomórkowych przedstawicieli pierwotniaków, poprzez drobne wodne organizmy wielokomórkowe (parzydełkowce, wirki, wrotki, skorupiaki), aż po pokaźnych rozmiarów stawonogi lądowe. Podczas warsztatów, każdy uczestnik będzie mógł samodzielnie wykonać preparat mikroskopowy z żywym organizmem, a także poobserwować i „pogłaskać” żywe owady tropikalne (karaczany, modliszki, straszyki, mrówki żniwiarki i inne). Dla odważnych – spotkanie oko w oko z jadowitymi pająkami i skorpionami. | od 5 lat | 55B | brak miejsc | Tak | 16:50-17:35 | Grzyby użyteczne w biotechnologii Prowadzą: Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej; dr A. Nowak, mgr M. Kutyła, dr K. Wlizło, mgr K. Próchniak, dr A. Gromada, dr K. Buczek, dr hab. M. Majewska, dr hab. A. Wiater, prof. UMCS, dr hab. M. Trytek, prof. UMCS, dr hab. J. Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. M. Janczarek Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów | od 6 lat | 106A | brak miejsc | Tak | 17:00-18:00 | Elektryczne rośliny Prowadzą: Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki; Kamila Kupisz, Mateusz Koselski, Piotr Waśko, Dariusz Kluczyk, Maria Stolarz Pokaz przedstawia różne aspekty powstawania i wykorzystywania napięcia elektrycznego w organizmach roślinnych. U roślin owadożernych, efekt rozchodzenia się chwilowych zmian elektrycznych jest widoczny "gołym okiem", ale czy u innych roślin także takie zmiany występują? Czy z roślin można uzyskać energię elektryczną? Czy rośliny zastąpią węgiel i staną się ekologicznym źródłem prądu? Odpowiedzi na te i inne pytania poznają uczestnicy pokazu pt. „Elektryczne rośliny”. | Bez ograniczeń | 0137 | brak miejsc | Tak | 17:00-18:00 | Kwiaty, pszczoły i owoce.
Współdziałanie dla bioróżnorodności.
Prowadzą: Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii; Katedra Immunobiologii; Anna Rysiak, Aneta Ptaszyńska Interdyscyplinarne, praktyczne zajęcia łączące wiedzę o roślinach (botanika) i ich związkach z owadami (zoologia). Będziemy poznawać budowę kwiatów, ziaren pyłku i pszczoły miodnej w skali makro - i mikroskopowej. „Współpraca” zapylaczy i roślin ma kluczowe znaczenie w tworzeniu nasion i owoców, zapewnia dobrostan pszczole miodnej i dzikim zapylaczom, utrzymuje bioróżnorodność w skali lokalnej i globalnej. Nasze zajęcia uświadamiają rolę zapylaczy w biosferze i zagrożenia jakie stwarza dla nich współczesny świat, podając jednocześnie prosty „przepis” na ich ochronę | Bez ograniczeń | 150B | brak miejsc | Tak | 17:00-17:30 | Opowieści z krypty Prowadzą: Katedra Anatomii Funkcjonalnej i Cytobiologii; J. Jakubowicz-Gil, B. Pawlikowska-Pawlęga, M. Hułas-Stasiak, J. Kapral-Piotrowska, P. Dobrowolski, A. Zając, M. Niedźwiedź (koordynator) Prezentacja wybranych narządów anatomicznych człowieka. Ciekawostki dotyczące ich budowy i funkcjonowania | Bez ograniczeń | 136B | brak miejsc | Tak | 17:00-17:45 | Skąd to świecenie? O świecących cząsteczkach słów kilka Prowadzą: Laboratorium Biospektroskopii/ KBK / KFRiB: dr hab. Ewa Janik, dr Piotr Waśko, Jagoda Hamera, Karolina Kukiełka, Arkadiusz Jastrzębski W przyrodzie istnieje wiele zjawisk, którym towarzyszy emisja światła. Szczególne znaczenie w Biologii i Biotechnologii ma zjawisko fluorescencji oraz fosforescencji (luminescencja). Zapraszamy na demonstrację często nieoczywistych substancji i organizmów zdolnych do emitowania światła. | Bez ograniczeń | 31B | brak miejsc | Tak | 17:00-17:30 | Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? Prowadzą: Katedra Biologii Komórki dr Marcin Domaciuk, Julia Kanatek, Hubert Jędrocha, Kacper Bednarski, Zuzanna Gazda W ramach pokazu Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? odbywającego się w Pracowni kultur in-vitro, Katedry Biologii Komórki uczestnicy zapoznają się z podstawowymi wiadomościami na temat hodowli kultur tkankowych In-vitro. Uczestniczyć będą uczestniczyć w obserwacjach mikroskopowych fragmentów roślin wyhodowanych w probówkach, a także będą mogli samodzielnie założyć hodowlę ogórka, dyni, słonecznika lub sałaty w warunkach sterylnych. | od 10 lat | 120B | brak miejsc | Tak | 17:15-18:00 | Kolorowy świat fitochemii Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Fitochemików, Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki WBiB, dr hab. A. Hanaka, prof. UMCS, dr hab. S. Dresler, prof. UMCS M. Sawic, W. Grzywacz, P. Kuźma, D. Świstak, W. Rząd, A. Goławska, K. Hołub, N. Piętka, A. Matuła, M. Lewkowicz, M. Wilkołek, D. Markowska Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli zanurzyć się w świecie chemii roślin, odkryć jej barwy i odcienie. Zaproponujemy doświadczenia laboratoryjne, które odsłonią przed odbiorcami m.in. barwy antocyjanów i proces fluorescencji | od 12 lat | 0153B | brak miejsc | Tak | 17:15-18:00 | Zrób FitoSPA Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Fitochemików, Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki WBiB, dr hab. A. Hanaka, prof. UMCS, dr hab. S. Dresler, prof. UMCS M. Sawic, W. Grzywacz, P. Kuźma, D. Świstak, W. Rząd, A. Goławska, K. Hołub, N. Piętka, A. Matuła, M. Lewkowicz, M. Wilkołek, D. Markowska W fitochemicznym SPA zaproponujemy wykonanie naturalnych kosmetyków, tj. kuli do kąpieli, soli z olejkami eterycznymi oraz pasty do zębów. Doświadczenie pracy w laboratorium wzbogaci samodzielne wykonanie glicerynowego mydełka i pomadki do ust czy świeczki sojowej. Wizyta u nas będzie okazją do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania proponowanych przez nas produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki. | od 12 lat | 0149B | brak miejsc | Tak | 17:30-18:00 | Opowieści z krypty Prowadzą: Katedra Anatomii Funkcjonalnej i Cytobiologii; J. Jakubowicz-Gil, B. Pawlikowska-Pawlęga, M. Hułas-Stasiak, J. Kapral-Piotrowska, P. Dobrowolski, A. Zając, M. Niedźwiedź (koordynator) Prezentacja wybranych narządów anatomicznych człowieka. Ciekawostki dotyczące ich budowy i funkcjonowania | Bez ograniczeń | 136B | brak miejsc | Tak | 17:30-18:30 | MikroGrzyby Prowadzą: Katedra Botaniki, Mykologii i EkologiI dr Urszula Świderska, dr Monika Kozłowska, Studenci W czasie warsztatów chcemy pokazać grzyby na co dzień niezauważalne nieuzbrojonym okiem. Chociaż po przybliżeniu informacji o objawach porażenia roślin przez grzyby uświadamiamy sobie, że jednak już kiedyś je widzieliśmy, to jednak, żeby dokładnie zobaczyć ich mikrostruktury, potrzebujemy mikroskopu. Dlatego w trakcie spotkania każdy Uczestnik będzie mógł wybrać obiekty do obserwacji oraz samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe. Wspólnie sprawdzimy co udało się zatopić w małej, błękitnej kropli odczynnika | od 7 lat | 265B | 3 z 12 | Tak | 17:30-18:15 | Co pszczoła do ula niesie? Prowadzą: Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii; dr hab. Małgorzata Wrzesień, mgr inż. Karolina Tymoszuk, mgr inż. Jacek Jachuła Zajęcia laboratoryjne, które zapoznają uczestników z wyglądem i wyposażeniem pracowni laboratoryjnej, stosowanymi w niej metodami pracy. Podczas warsztatów poznają oni hierarchię w rodzinie pszczelej, działanie oraz zastosowanie w kuchni, medycynie, kosmetologii produktów pochodzących z ula. Zajęcia pozwolą zapoznać uczestników z problemem zmniejszania się liczebności owadów zapylających w krajobrazie rolniczym i miejskim (monokultury, pestycydy, fragmentacja siedlisk, wzrost temperatur rocznych), oraz sposobem tworzenia tzw. taśmy pokarmowej dla owadów zapylających w naszych ogrodach. Uczestnicy sami wykonają proste doświadczenia laboratoryjne, które pozwolą na określenie jakości produktów pszczelich, zapoznają się z analizą pyłkową jako narzędziem do identyfikacji miodów odmianowych i importowanych oraz wpływem temperatury na system reprodukcyjny roślin. | od 7 lat | 146B | brak miejsc | Tak | 17:30-18:00 | Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? Prowadzą: Katedra Biologii Komórki dr Marcin Domaciuk, Julia Kanatek, Hubert Jędrocha, Kacper Bednarski, Zuzanna Gazda W ramach pokazu Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? odbywającego się w Pracowni kultur in-vitro, Katedry Biologii Komórki uczestnicy zapoznają się z podstawowymi wiadomościami na temat hodowli kultur tkankowych In-vitro. Uczestniczyć będą uczestniczyć w obserwacjach mikroskopowych fragmentów roślin wyhodowanych w probówkach, a także będą mogli samodzielnie założyć hodowlę ogórka, dyni, słonecznika lub sałaty w warunkach sterylnych. | od 10 lat | 120B | 1 z 15 | Tak | 17:30-18:30 | Z nowotworem i wirusem za pan brat, czyli do czego stosowane są hodowle komórkowe
Prowadzą: Katedra Wirusologii i Immunologii Kopycińska Magdalena, Mizerska-Kowalska Magdalena, Obara Renata, Pac-Sosińska Małgorzata, Paduch Roman, Pieniądz Paulina, Pięt Mateusz, Sławińska-Brych Adrianna, Sztandera-Tymoczek Monika Podczas warsztatów przedstawione zostaną podstawowe procedury związane z hodowlą ludzkich komórek prawidłowych i nowotworowych in vitro. Uczestnikom wyjaśnione zostaną także podstawy badań dotyczących biologii nowotworów oraz badań nad potencjalnymi substancjami terapeutycznymi. Kolejnym aspektem warsztatów będzie prezentacja eksperymentów biologicznych wykonywanych w dziedzinach wirusologii i immunologii. Uczestnicy dowiedzą się także o ważnym aspekcie współczesnej medycyny, jakim jest profilaktyka zakażeń. Przedstawiona zostanie krótka historia szczepień ochronnych oraz przykłady najważniejszych osiągnięć w dziedzinie wakcynologii.
| od 15 lat | 311A | 2 z 25 | Tak | 17:30-18:30 | Droga do poznania mózgu Prowadzą: dr hab. Dorota Nieoczym, Studenckie Koło Naukowe Neurobiologów Gra terenowa na terenie wydziału BiB, która rozpocznie się od krótkiego wprowadzenia w tematykę neurobiologii. Uczestnicy odbędą krótkie warsztaty w sali ćwiczeniowej, a następnie swoją wiedzę będą mogli sprawdzić w krótkiej grze terenowej na Wydziale BiB. | od 10 lat | 26B | 5 z 10 | Tak | 17:40-18:25 | Grzyby użyteczne w biotechnologii Prowadzą: Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej; dr A. Nowak, mgr M. Kutyła, dr K. Wlizło, mgr K. Próchniak, dr A. Gromada, dr K. Buczek, dr hab. M. Majewska, dr hab. A. Wiater, prof. UMCS, dr hab. M. Trytek, prof. UMCS, dr hab. J. Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. M. Janczarek Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów | od 6 lat | 106A | brak miejsc | Tak | 17:45-18:30 | Skąd to świecenie? O świecących cząsteczkach słów kilka Prowadzą: Laboratorium Biospektroskopii/ KBK / KFRiB: dr hab. Ewa Janik, dr Piotr Waśko, Jagoda Hamera, Karolina Kukiełka, Arkadiusz Jastrzębski W przyrodzie istnieje wiele zjawisk, którym towarzyszy emisja światła. Szczególne znaczenie w Biologii i Biotechnologii ma zjawisko fluorescencji oraz fosforescencji (luminescencja). Zapraszamy na demonstrację często nieoczywistych substancji i organizmów zdolnych do emitowania światła. | Bez ograniczeń | 31B | brak miejsc | Tak | 17:45-18:30 | Bezkręgowce na wyciągnięcie ręki Prowadzą: Katedra Zoologii i Ochrony Przyrody UMCS, Sekcja Entomologicznej SKNB: Grzegorz K. Wagner, Ewa Pietrykowska-Tudruj, Wojciech Czarniawski, Lucyna Kuzko, Natalia Misiura, Joanna Markowska Zapraszamy na podróż po świecie bezkręgowców, począwszy od najprostszych, jednokomórkowych przedstawicieli pierwotniaków, poprzez drobne wodne organizmy wielokomórkowe (parzydełkowce, wirki, wrotki, skorupiaki), aż po pokaźnych rozmiarów stawonogi lądowe. Podczas warsztatów, każdy uczestnik będzie mógł samodzielnie wykonać preparat mikroskopowy z żywym organizmem, a także poobserwować i „pogłaskać” żywe owady tropikalne (karaczany, modliszki, straszyki, mrówki żniwiarki i inne). Dla odważnych – spotkanie oko w oko z jadowitymi pająkami i skorpionami. | od 5 lat | 55B | brak miejsc | Tak | 18:00-19:00 | Tańczące rośliny Prowadzą: Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki; Maria Stolarz, Kazimierz Trębacz, Kamila Kupisz, Magdalena Depa, Mateusz Koselski, Dariusz Kluczyk, Piotr Waśko Podczas pokazu przedstawione zostaną wybrane gatunki rośliny wykazujące szybkie, łatwo dostrzegalne ruchy oraz rośliny z pozoru nieruchome wykazujące powolne ruchy zwane cirkumnutacjami link. Cechą ruchów roślin jest ich powtarzalność czyli rytm, który może być szybki albo wolny. Rośliny o zróżnicowanej rytmice wykazujące skomplikowane wzory trajektorii ruchu zostaną przedstawione na filmach wykonanych metodą poklatkową. | Bez ograniczeń | 0137B | brak miejsc | Tak | 18:00-19:00 | Kwiaty, pszczoły i owoce.
Współdziałanie dla bioróżnorodności.
Prowadzą: Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii; Katedra Immunobiologii; Anna Rysiak, Aneta Ptaszyńska Interdyscyplinarne, praktyczne zajęcia łączące wiedzę o roślinach (botanika) i ich związkach z owadami (zoologia). Będziemy poznawać budowę kwiatów, ziaren pyłku i pszczoły miodnej w skali makro - i mikroskopowej. „Współpraca” zapylaczy i roślin ma kluczowe znaczenie w tworzeniu nasion i owoców, zapewnia dobrostan pszczole miodnej i dzikim zapylaczom, utrzymuje bioróżnorodność w skali lokalnej i globalnej. Nasze zajęcia uświadamiają rolę zapylaczy w biosferze i zagrożenia jakie stwarza dla nich współczesny świat, podając jednocześnie prosty „przepis” na ich ochronę | Bez ograniczeń | 150B | brak miejsc | Tak | 18:00-20:00 | Wiem, co jem – warsztaty praktyczne dla dzieci i młodzieży Prowadzi: SKN BIOTECHNOLOGÓW MIKRON Krótki kurs pipetowania Wykrywanie bakterii kwasu mlekowego w jogurtach i produktach mlecznych Produkcja mleka bez laktozy Izolacja DNA z owoców
| 13-17 lat | 254B | 2 z 15 | Tak | 18:15-20:00 | Pracownia młodego laboranta Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “Bakcyl” Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “ Bakcyl” zaprasza na warsztaty poświęcone pracom w laboratorium. W programie warsztatów: prezentacja sprzętu laboratoryjnego, nauka pipetowania, wykonanie własnego preparatu mikroskopowego i wiele innych doświadczeń laboratoryjnych. | od 10 lat | 0109A | brak miejsc | Tak | 18:20-19:50 | Escape Room: „Na tropie przestępstwa” Prowadzi: Katedra Biochemii i Biotechnologii / Studenckie Koło Naukowe Biochemików Wczuj się w rolę detektywa i rozwiąż zagadkę tajemniczego morderstwa! Odkryj kto pozostawił po sobie ślady zbrodni. Z pomocą biochemii zbadaj odciski palców, krew na fartuchu czy ukryty napis. Włam się do komputera w celu zebrania informacji. Zbieraj dowody i rozszyfruj kod do kłódki. Podejrzany jest wśród nas | od 12 lat | 255B | brak miejsc | Tak | 18:30-19:15 | Skąd to świecenie? O świecących cząsteczkach słów kilka Prowadzą: Laboratorium Biospektroskopii/ KBK / KFRiB: dr hab. Ewa Janik, dr Piotr Waśko, Jagoda Hamera, Karolina Kukiełka, Arkadiusz Jastrzębski W przyrodzie istnieje wiele zjawisk, którym towarzyszy emisja światła. Szczególne znaczenie w Biologii i Biotechnologii ma zjawisko fluorescencji oraz fosforescencji (luminescencja). Zapraszamy na demonstrację często nieoczywistych substancji i organizmów zdolnych do emitowania światła. | Bez ograniczeń | 31B | brak miejsc | Tak | 18:30-19:15 | Grzyby użyteczne w biotechnologii Prowadzą: Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej; dr A. Nowak, mgr M. Kutyła, dr K. Wlizło, mgr K. Próchniak, dr A. Gromada, dr K. Buczek, dr hab. M. Majewska, dr hab. A. Wiater, prof. UMCS, dr hab. M. Trytek, prof. UMCS, dr hab. J. Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. M. Janczarek Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów | od 6 lat | 106A | brak miejsc | Tak | 18:30-19:15 | Co pszczoła do ula niesie? Prowadzą: Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii; dr hab. Małgorzata Wrzesień, mgr inż. Karolina Tymoszuk, mgr inż. Jacek Jachuła Zajęcia laboratoryjne, które zapoznają uczestników z wyglądem i wyposażeniem pracowni laboratoryjnej, stosowanymi w niej metodami pracy. Podczas warsztatów poznają oni hierarchię w rodzinie pszczelej, działanie oraz zastosowanie w kuchni, medycynie, kosmetologii produktów pochodzących z ula. Zajęcia pozwolą zapoznać uczestników z problemem zmniejszania się liczebności owadów zapylających w krajobrazie rolniczym i miejskim (monokultury, pestycydy, fragmentacja siedlisk, wzrost temperatur rocznych), oraz sposobem tworzenia tzw. taśmy pokarmowej dla owadów zapylających w naszych ogrodach. Uczestnicy sami wykonają proste doświadczenia laboratoryjne, które pozwolą na określenie jakości produktów pszczelich, zapoznają się z analizą pyłkową jako narzędziem do identyfikacji miodów odmianowych i importowanych oraz wpływem temperatury na system reprodukcyjny roślin. | od 7 lat | 146B | 2 z 20 | Tak | 18:45-19:30 | Bezkręgowce na wyciągnięcie ręki Prowadzą: Katedra Zoologii i Ochrony Przyrody UMCS, Sekcja Entomologicznej SKNB: Grzegorz K. Wagner, Ewa Pietrykowska-Tudruj, Wojciech Czarniawski, Lucyna Kuzko, Natalia Misiura, Joanna Markowska Zapraszamy na podróż po świecie bezkręgowców, począwszy od najprostszych, jednokomórkowych przedstawicieli pierwotniaków, poprzez drobne wodne organizmy wielokomórkowe (parzydełkowce, wirki, wrotki, skorupiaki), aż po pokaźnych rozmiarów stawonogi lądowe. Podczas warsztatów, każdy uczestnik będzie mógł samodzielnie wykonać preparat mikroskopowy z żywym organizmem, a także poobserwować i „pogłaskać” żywe owady tropikalne (karaczany, modliszki, straszyki, mrówki żniwiarki i inne). Dla odważnych – spotkanie oko w oko z jadowitymi pająkami i skorpionami. | od 5 lat | 55B | brak miejsc | Tak | 18:45-19:45 | Droga do poznania mózgu Prowadzą: dr hab. Dorota Nieoczym, Studenckie Koło Naukowe Neurobiologów Gra terenowa na terenie wydziału BiB, która rozpocznie się od krótkiego wprowadzenia w tematykę neurobiologii. Uczestnicy odbędą krótkie warsztaty w sali ćwiczeniowej, a następnie swoją wiedzę będą mogli sprawdzić w krótkiej grze terenowej na Wydziale BiB. | od 10 lat | 26B | 6 z 10 | Tak | 18:45-19:30 | Kolorowy świat fitochemii Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Fitochemików, Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki WBiB, dr hab. A. Hanaka, prof. UMCS, dr hab. S. Dresler, prof. UMCS M. Sawic, W. Grzywacz, P. Kuźma, D. Świstak, W. Rząd, A. Goławska, K. Hołub, N. Piętka, A. Matuła, M. Lewkowicz, M. Wilkołek, D. Markowska Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli zanurzyć się w świecie chemii roślin, odkryć jej barwy i odcienie. Zaproponujemy doświadczenia laboratoryjne, które odsłonią przed odbiorcami m.in. barwy antocyjanów i proces fluorescencji | od 12 lat | 0153B | brak miejsc | Tak | 18:45-19:30 | Zrób FitoSPA Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Fitochemików, Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki WBiB, dr hab. A. Hanaka, prof. UMCS, dr hab. S. Dresler, prof. UMCS M. Sawic, W. Grzywacz, P. Kuźma, D. Świstak, W. Rząd, A. Goławska, K. Hołub, N. Piętka, A. Matuła, M. Lewkowicz, M. Wilkołek W fitochemicznym SPA zaproponujemy wykonanie naturalnych kosmetyków, tj. kuli do kąpieli, soli z olejkami eterycznymi oraz pasty do zębów. Doświadczenie pracy w laboratorium wzbogaci samodzielne wykonanie glicerynowego mydełka i pomadki do ust czy świeczki sojowej. Wizyta u nas będzie okazją do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania proponowanych przez nas produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki. | od 12 lat | 0149B | brak miejsc | Tak | 19:00-20:00 | Tańczące rośliny Prowadzą: Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki; Maria Stolarz, Kazimierz Trębacz, Kamila Kupisz, Magdalena Depa, Mateusz Koselski, Dariusz Kluczyk, Piotr Waśko Podczas pokazu przedstawione zostaną wybrane gatunki rośliny wykazujące szybkie, łatwo dostrzegalne ruchy oraz rośliny z pozoru nieruchome wykazujące powolne ruchy zwane cirkumnutacjami link. Cechą ruchów roślin jest ich powtarzalność czyli rytm, który może być szybki albo wolny. Rośliny o zróżnicowanej rytmice wykazujące skomplikowane wzory trajektorii ruchu zostaną przedstawione na filmach wykonanych metodą poklatkową. | Bez ograniczeń | 0137B | 1 z 12 | Tak | 19:00-20:00 | MikroGrzyby Prowadzą: Katedra Botaniki, Mykologii i EkologiI dr Urszula Świderska, dr Monika Kozłowska, Studenci W czasie warsztatów chcemy pokazać grzyby na co dzień niezauważalne nieuzbrojonym okiem. Chociaż po przybliżeniu informacji o objawach porażenia roślin przez grzyby uświadamiamy sobie, że jednak już kiedyś je widzieliśmy, to jednak, żeby dokładnie zobaczyć ich mikrostruktury, potrzebujemy mikroskopu. Dlatego w trakcie spotkania każdy Uczestnik będzie mógł wybrać obiekty do obserwacji oraz samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe. Wspólnie sprawdzimy co udało się zatopić w małej, błękitnej kropli odczynnika | od 7 lat | 265B | brak miejsc | Tak | 19:15-20:00 | Skąd to świecenie? O świecących cząsteczkach słów kilka Prowadzą: Laboratorium Biospektroskopii/ KBK / KFRiB: dr hab. Ewa Janik, dr Piotr Waśko, Jagoda Hamera, Karolina Kukiełka, Arkadiusz Jastrzębski W przyrodzie istnieje wiele zjawisk, którym towarzyszy emisja światła. Szczególne znaczenie w Biologii i Biotechnologii ma zjawisko fluorescencji oraz fosforescencji (luminescencja). Zapraszamy na demonstrację często nieoczywistych substancji i organizmów zdolnych do emitowania światła. | Bez ograniczeń | 31B | brak miejsc | Tak | 19:20-20:05 | Grzyby użyteczne w biotechnologii Prowadzą: Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej; dr A. Nowak, mgr M. Kutyła, dr K. Wlizło, mgr K. Próchniak, dr A. Gromada, dr K. Buczek, dr hab. M. Majewska, dr hab. A. Wiater, prof. UMCS, dr hab. M. Trytek, prof. UMCS, dr hab. J. Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. M. Janczarek Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów | od 6 lat | 106A | brak miejsc | Tak | 19:45-20:30 | Kolorowy świat fitochemii Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Fitochemików, Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki WBiB, dr hab. A. Hanaka, prof. UMCS, dr hab. S. Dresler, prof. UMCS M. Sawic, W. Grzywacz, P. Kuźma, D. Świstak, W. Rząd, A. Goławska, K. Hołub, N. Piętka, A. Matuła, M. Lewkowicz, M. Wilkołek, D. Markowska Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli zanurzyć się w świecie chemii roślin, odkryć jej barwy i odcienie. Zaproponujemy doświadczenia laboratoryjne, które odsłonią przed odbiorcami m.in. barwy antocyjanów i proces fluorescencji | od 12 lat | 0153B | brak miejsc | Tak | 19:45-20:30 | Zrób FitoSPA Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Fitochemików, Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki WBiB, dr hab. A. Hanaka, prof. UMCS, dr hab. S. Dresler, prof. UMCS M. Sawic, W. Grzywacz, P. Kuźma, D. Świstak, W. Rząd, A. Goławska, K. Hołub, N. Piętka, A. Matuła, M. Lewkowicz, M. Wilkołek W fitochemicznym SPA zaproponujemy wykonanie naturalnych kosmetyków, tj. kuli do kąpieli, soli z olejkami eterycznymi oraz pasty do zębów. Doświadczenie pracy w laboratorium wzbogaci samodzielne wykonanie glicerynowego mydełka i pomadki do ust czy świeczki sojowej. Wizyta u nas będzie okazją do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania proponowanych przez nas produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki. | od 12 lat | 0149B | brak miejsc | Tak | 20:00-21:30 | Escape Room: „Na tropie przestępstwa” Prowadzi: Katedra Biochemii i Biotechnologii / Studenckie Koło Naukowe Biochemików Wczuj się w rolę detektywa i rozwiąż zagadkę tajemniczego morderstwa! Odkryj kto pozostawił po sobie ślady zbrodni. Z pomocą biochemii zbadaj odciski palców, krew na fartuchu czy ukryty napis. Włam się do komputera w celu zebrania informacji. Zbieraj dowody i rozszyfruj kod do kłódki. Podejrzany jest wśród nas. | od 12 lat | 255B | brak miejsc | Tak |
Pokazy filmowe/Wystawy
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA | 15:00-20:00 | Piękne i niezwykłe: obrazy z życia ważek Prowadzą: dr hab. Paweł Buczyński, prof. UMCS; mgr Agnieszka Tańczuk - UMCS: WBiB Katedra Zoologii i Ochrony Przyrody; dr hab. Edyta Buczyńska, prof. UP – UP, WBŚ, Katedra Zoologii i Ekologii Zwierząt Wystawa fotograficzna pokazująca piękno i życie owadów na przykładzie ważek, obejmująca ich: wygląd, zachowania, kluczowe elementy cyklu życiowego, znaczenie ekologiczne i dla człowieka | Bez ograniczeń | Galeria "Pod palmą" - hol budynku WBiB | Bez ograniczeń | Nie | 16:00-22:00 | Światło i dźwięk Prowadzą: dr hab. Marek Kucharczyk, prof. UMCS Pokaz diaporam (fotografie z podkładem muzycznym) prezentujących szeroko rozumiane środowisko przyrodnicze | Bez ograniczeń | Hol przy Galerii pod Palmą | Bez ograniczeń | Nie | 18:00-19:30 | Serce dębu - dokumentalny film przyrodniczy
Prowadzi: dr Ewa Janik-Zabrotowicz Na wielbicieli przyrody czeka ekscytująca podróż do mikro i makro świata natury. Zapraszamy na spektakularny film „Serce dębu” z obsadą jedyną w swoim rodzaju: zwinne myszy, skoczne wiewiórki, szybkie sójki, delikatne ryjkowce, czy mrówki. Wszystkimi zmysłami będziesz mógł dotknąć świata zwierząt, którym rządzi przyjaźń, czułość, ale także walka o przetrwanie, potrzeba schronienia, strach. Dzięki wszędobylskiej kamerze zajrzysz do mysiej nory, do wnętrza żołędzia, ujrzysz ryjkowca „przeglądającego się” w kropli wody będziesz mknął razem z sójką podczas ucieczki przed drapieżnikiem. Film w reżyserii Laurenta Charbonniera (operator kamer podczas powstawania filmu „Makrokosmos”) to widowisko, które porwie Cię na 80 minut do nieprzerwanego koła życia dzikich zwierząt bytujących dookoła 200-letniego dębu. Wspaniałe obrazy i dźwięki natury pozostaną z Toba na długo. Usłyszysz, jak bije serce lasu. UWAGA!!! Odbiór biletów przez osoby z rezerwacją możliwy będzie w holu budynku WBIB (Akademicka 19) w dniu 13.01.23 w godzinach 15.30-17.00. Bilety nieodebrane do 17.00 zostaną przekazane innym uczestnikom Nocy Biologów.
| od 8 lat | Kino Bajka (Radziszewskiego 8) | 6 z 39 | Tak | 20:00-21:00 | Piękne i niezwykłe: obrazy z życia ważek - spotkanie z autorami wystawy Prowadzą: dr hab. Paweł Buczyński, prof. UMCS; mgr Agnieszka Tańczuk - UMCS: WBiB Katedra Zoologii i Ochrony Przyrody; dr hab. Edyta Buczyńska, prof. UP – UP, WBŚ, Katedra Zoologii i Ekologii Zwierząt Spotkanie z autorami wystawy fotograficznej pokazującej piękno i życie owadów na przykładzie ważek Pogadanka obejmująca wygląd, zachowania, kluczowe elementy cyklu życiowego, znaczenie ekologiczne i znaczenie ważek w życiu człowieka. Autorzy chętnie odpowiedzą na pytania gości dotyczące zarówno ważek jak i warsztatu pracy. | Bez ograniczeń | Galeria "Pod palmą" - hol budynku WBiB | 16 z 30 | Tak |
Wykłady
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA | 15:45-16:30 | Lecznicze dżdżownice –czyli preparaty z dżdżownic do zastosowania w medycynie Prowadzą: dr hab Marta Fiołka, prof UMCS; Katedra Immunobiologii O leczniczej mocy dżdżownic znanej już starożytnym kulturom Chin, Indonezji, czy Japonii dowiecie się Państwo „z pierwszej ręki”. Współczesną wiedzą w tym zakresie oraz swoimi badaniami nad aktywnością przeciwbakteryjną, przeciwgrzybową, antyoksydacyjną przeciwzapalną i przeciwnowotworową ekstraktów z dżdżownic podzieli się z Państwem ekspert w tym zakresie i hodowca tych niezwykłych zwierząt w jednej osobie. Zapraszamy wszystkich do zapoznania się z nowoczesnym podejściem do medycyny tradycyjnej. | od 15 lat | 0129B | 58 z 80 | Tak | 16:00-17:00 | Mrok w cieniu świateł, czyli o oddziaływaniu antropogenicznej emisji światła na środowisko Prowadzą: dr Maciej Filipiuk, Katedra Zoologii i Ochrony Przyrody Ujarzmienie elektryczności, zapewniające powszechny dostęp do energii o niewyobrażalnej wcześniej skali, poskutkowało silnym przyspieszeniem ludzkiej ekspansji i zintensyfikowaniem naszego oddziaływania na środowisko. Znaczącą – bo widoczną wyraźnie nawet z kosmosu – formą tego oddziaływania jest postępujące rozświetlanie naturalnego mroku nocy. Zaburzenie ekspozycji na światło nie może pozostawać bez znaczenia dla przyrody, gdyż to właśnie energia światła słonecznego leży u podstaw życia na Ziemi, a odwieczne, roczne i dobowe cykle oświetlenia regulują rytm funkcjonowania pojedynczych organizmów i całych ekosystemów. W jaki więc sposób "zanieczyszczenie światłem" oddziałuje na organizmy, w tym na człowieka? Jaka jest jego skala i jakie są skutki? Czy dynamicznie rosnąca, antropogeniczna emisja światła stanowi realny problem, któremu należy poświęcić więcej uwagi | od 12 lat | 0131B | 80 z 80 | Tak | 16:30-17:30 | Bakteria – wróg, czy przyjaciel rośliny? Prowadzi: Małgorzata Majewska Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej 1. Opis zespołu bakterii glebowych i zasiedlających tkanki roślin. Ryzobakterie występujące w glebie przylegającej do korzeni oraz endofity zasiedlane korzenie, pędy, liście, kwiaty, owoce i nasiona. 2. Korzyści wynikające z zasiedlenia rośliny przez bakterie: wiązanie azotu atmosferycznego, wspomaganie tworzenia symbiozy roślin z grzybami (mikoryzy), wspomaganie wzrostu roślin poprzez produkcję fitohormonów, związków ułatwiających pobieranie żelaza (sideroforów), enzymów (np. deaminaz), związków zwiększających rozpuszczalność mineralnych form fosforu (np. kwasów organicznych, chelatorów), związków hamujących wzrost patogenów (np. antybiotyków), związków podnoszących odporność roślin na patogeny (np. fitoaleksyn) 3. Zastosowanie mikroorganizmów glebowych w rolnictwie (bionawozy, biologiczna ochrona roślin przed chorobami) oraz w ochronie środowiska (fitoremediacja terenów zanieczyszczonych metalami ciężkimi i związkami ropopochodnymi. | od 12 lat | 0129B | 42 z 80 | Tak | 17:00-18:00 | Nieznane życie nietoperzy Prowadzą: Illia Nekrutov; Studenckie Koło Naukowe Biologów Rząd Nietoperze (Chiroptera) jest jedną z najsłabiej poznanych grup w świecie zwierząt. Nietoperze to jedyny rząd ssaków zdolny do aktywnego lotu, orientujący się w przestrzeni za pomocą ultradźwięków. Wykład będzie zawierał ogólne wiadomości o nietoperzach, szczególne o hibernacji, echolokacji, badaniach nad nietoperzami i działalności Centrum Badań I Rehabilitacji Nietoperzy. W części praktycznej uczestnicy zapoznają się z podstawami analizy ultradźwięku, rozczytywania sonogramu za pomocą specjalnego programu i będą mieli możliwość nauczyć się korzystania z detektora ultradźwiękowego dla rozpoznania niektórych gatunków nietoperzy Polski. | od 15 lat | 0131B | 54 z 80 | Tak | 17:30-18:30 | Rośliny w wierzeniach i zwyczajach ludowych na podstawie „Słownika” Adama Fischera Prowadzą: Maria Skóra, Koło Naukowe Biologów Omówienie znaczenia wybranych roślin w wierzeniach ludowych. | od 10 lat | 0129B | 60 z 80 | Tak | 18:00-19:00 | Motyle - mitologia zaklęta w nazwach Prowadzą: Agnieszka Tańczuk, doktorantka II roku nauk biologicznych; Katedra Zoologii i Ochrony Przyrody Niegdyś wierzono, że motyl to uosobienie duszy, twierdził tak np. Arystoteles, który nazwał motyla Psyche co po grecku znaczy właśnie „dusza”. Ćma leci do światła niczym dusza człowieka przyciągana jest ku prawdzie. Motyle symbolizują kruchość i nietrwałość, gdyż większość gatunków żyje od kilku dni do kilku tygodni. Dawne kultury widzą w takim zachowaniu naukę dla ludzi, aby cenili każdą chwilę, żyli pełnią życia i byli aktywnymi uczestnikami historii świata, a nie jedynie biernymi obserwatorami. Naukowcy określając gatunki korzystają z łaciny i języka greckiego, Grecy z kolei uwielbiali sztukę i piękno, tak więc tutaj nauka łączy się ściśle ze sztuką, a wiele nazw motyli otrzymało nazwy zaczerpnięte z mitologii greckiej i o tym właśnie chciałabym opowiedzieć, gdyż przyroda istotnie potrafi czarować! | Bez ograniczeń | 0131B | 74 z 80 | Tak | 18:30-19:30 | Bakteria – wróg, czy przyjaciel rośliny? Prowadzi: Małgorzata Majewska Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej 1. Opis zespołu bakterii glebowych i zasiedlających tkanki roślin. Ryzobakterie występujące w glebie przylegającej do korzeni oraz endofity zasiedlane korzenie, pędy, liście, kwiaty, owoce i nasiona. 2. Korzyści wynikające z zasiedlenia rośliny przez bakterie: wiązanie azotu atmosferycznego, wspomaganie tworzenia symbiozy roślin z grzybami (mikoryzy), wspomaganie wzrostu roślin poprzez produkcję fitohormonów, związków ułatwiających pobieranie żelaza (sideroforów), enzymów (np. deaminaz), związków zwiększających rozpuszczalność mineralnych form fosforu (np. kwasów organicznych, chelatorów), związków hamujących wzrost patogenów (np. antybiotyków), związków podnoszących odporność roślin na patogeny (np. fitoaleksyn) 3. Zastosowanie mikroorganizmów glebowych w rolnictwie (bionawozy, biologiczna ochrona roślin przed chorobami) oraz w ochronie środowiska (fitoremediacja terenów zanieczyszczonych metalami ciężkimi i związkami ropopochodnymi. | od 12 lat | 0129B | 30 z 80 | Tak | 19:00-20:00 | Antropocen, Insektagedon i inne plagi Prowadzi: Aneta Ptaszyńska. Katedra Immunobiologii Prelekcja i dyskusja o roli człowieka w przekształcaniu niszy ekologicznej jaką jest ziemia. | Bez ograniczeń | 0131B | 25 z 80 | Tak | 20:00-21:00 | Mrok w cieniu świateł, czyli o oddziaływaniu antropogenicznej emisji światła na środowisko Prowadzą: dr Maciej Filipiuk, Katedra Zoologii i Ochrony Przyrody Ujarzmienie elektryczności, zapewniające powszechny dostęp do energii o niewyobrażalnej wcześniej skali, poskutkowało silnym przyspieszeniem ludzkiej ekspansji i zintensyfikowaniem naszego oddziaływania na środowisko. Znaczącą – bo widoczną wyraźnie nawet z kosmosu – formą tego oddziaływania jest postępujące rozświetlanie naturalnego mroku nocy. Zaburzenie ekspozycji na światło nie może pozostawać bez znaczenia dla przyrody, gdyż to właśnie energia światła słonecznego leży u podstaw życia na Ziemi, a odwieczne, roczne i dobowe cykle oświetlenia regulują rytm funkcjonowania pojedynczych organizmów i całych ekosystemów. W jaki więc sposób "zanieczyszczenie światłem" oddziałuje na organizmy, w tym na człowieka? Jaka jest jego skala i jakie są skutki? Czy dynamicznie rosnąca, antropogeniczna emisja światła stanowi realny problem, któremu należy poświęcić więcej uwagi | od 12 lat | 0131B | 30 z 80 | Tak |
Wykłady i Pokazy online
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA | 06:00-22:00 | Pracownia młodego laboranta
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “Bakcyl” Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “ Bakcyl” zaprasza na serię wykładów i nagrań dotyczących ciekawego świata mikroorganizmów oraz niezwykłych doświadczeń
Link do pokazu: link | Bez ograniczeń | | Bez ograniczeń | Nie | 10:00-10:45 | Tajemnicze życie pszczół
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: Aneta Ptaszyńska; Katedra Immunobiologii Co dzieje się w ulu? Jak królowa wydaje rozkazy? Czy pszczoły produkują mleko? Jak się porozumiewają? I wreszcie co im grozi i co nam zagraża jeśli wyginą. Te i inne słodkie i gorzkie tajemnice pszczelego roju poznać będzie można na tym wykładzie.
Link do wydarzenia: link | Bez ograniczeń | | Bez ograniczeń | Nie | 11:00-11:45 | Mrok w cieniu świateł, czyli o oddziaływaniu antropogenicznej emisji światła na środowisko
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: dr Maciej Filipiuk, Katedra Zoologii i Ochrony Przyrody Ujarzmienie elektryczności, zapewniające powszechny dostęp do energii o niewyobrażalnej wcześniej skali, poskutkowało silnym przyspieszeniem ludzkiej ekspansji i zintensyfikowaniem naszego oddziaływania na środowisko. Znaczącą – bo widoczną wyraźnie nawet z kosmosu – formą tego oddziaływania jest postępujące rozświetlanie naturalnego mroku nocy. Zaburzenie ekspozycji na światło nie może pozostawać bez znaczenia dla przyrody, gdyż to właśnie energia światła słonecznego leży u podstaw życia na Ziemi, a odwieczne, roczne i dobowe cykle oświetlenia regulują rytm funkcjonowania pojedynczych organizmów i całych ekosystemów. W jaki więc sposób "zanieczyszczenie światłem" oddziałuje na organizmy, w tym na człowieka? Jaka jest jego skala i jakie są skutki? Czy dynamicznie rosnąca, antropogeniczna emisja światła stanowi realny problem, któremu należy poświęcić więcej uwagi?
Link do wydarzenia: link | od 12 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 12:00-12:45 | Bakteria – wróg, czy przyjaciel rośliny?
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: Małgorzata Majewska; Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej 1. Opis zespołu bakterii glebowych i zasiedlających tkanki roślin. Ryzobakterie występujące w glebie przylegającej do korzeni oraz endofity zasiedlane korzenie, pędy, liście, kwiaty, owoce i nasiona. 2. Korzyści wynikające z zasiedlenia rośliny przez bakterie: wiązanie azotu atmosferycznego, wspomaganie tworzenia symbiozy roślin z grzybami (mikoryzy), wspomaganie wzrostu roślin poprzez produkcję fitohormonów, związków ułatwiających pobieranie żelaza (sideroforów), enzymów (np. deaminaz), związków zwiększających rozpuszczalność mineralnych form fosforu (np. kwasów organicznych, chelatorów), związków hamujących wzrost patogenów (np. antybiotyków), związków podnoszących odporność roślin na patogeny (np. fitoaleksyn) 3. Zastosowanie mikroorganizmów glebowych w rolnictwie (bionawozy, biologiczna ochrona roślin przed chorobami) oraz w ochronie środowiska (fitoremediacja terenów zanieczyszczonych metalami ciężkimi i związkami ropopochodnymi.
Link do wydarzenie: link | od 12 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 13:00-13:45 | Nieznane życie nietoperzy
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: Illia Nekrutov; Studenckie Koło Naukowe Biologów Rząd Nietoperze (Chiroptera) jest jedną z najsłabiej poznanych grup w świecie zwierząt. Nietoperze to jedyny rząd ssaków zdolny do aktywnego lotu, orientujący się w przestrzeni za pomocą ultradźwięków. Wykład będzie zawierał ogólne wiadomości o nietoperzach, szczególne o hibernacji, echolokacji, badaniach nad nietoperzami i działalności Centrum Badań I Rehabilitacji Nietoperzy.
Link do wydarzenia: link | od 15 lat | | Bez ograniczeń | Nie | 14:00-14:45 | Lecznicze dżdżownice –czyli preparaty z dżdżownic do zastosowania w medycynie
Link do wydarzenia: KLIKNIJ
Prowadzą: dr hab Marta Fiołka, prof UMCS; Katedra Immunobiologii O leczniczej mocy dżdżownic znanej już starożytnym kulturom Chin, Indonezji, czy Japonii dowiecie się Państwo „z pierwszej ręki”. Współczesną wiedzą w tym zakresie oraz swoimi badaniami nad aktywnością przeciwbakteryjną, przeciwgrzybową, antyoksydacyjną przeciwzapalną i przeciwnowotworową ekstraktów z dżdżownic podzieli się z Państwem ekspert w tym zakresie i hodowca tych niezwykłych zwierząt w jednej osobie. Zapraszamy wszystkich do zapoznania się z nowoczesnym podejściem do medycyny tradycyjnej.
Link do wydarzenia: link | od 12 lat | | Bez ograniczeń | Nie |
|