Noc Biologów
NOC BIOLOGÓW
w Piątek, 14 stycznia 2022

Wydział Biologii i Biotechnologii

Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej

Ul. Akademicka 19

20-033 Lublin

Program   szukaj    układ godzinowy    układ tabelaryczny

 GODZINA 15.00 - UROCZYSTE OTWARCIE NOCY BIOLOGÓW 2022


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

06:00-06:00

UROCZYSTE OTWARCIE NOCY BIOLOGÓW WBiB 2022 GODZINA 15.00


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Chociaż z racji pandemii nasze zajęcia w tym roku trwają od rana (w wersji online) z radością zapraszamy na oficjalne otwarcie XI Nocy Biologów na Wydziale Biologii i Biotechnologii UMCS do "Galerii pod palmą". Cieszymy się, że po rocznej przerwie możemy znów (choć w ograniczonym pandemią zakresie) przywitać naszych Gości w murach Wydziału i Uniwersytetu.

LINK do spotkania:
link

bez ograniczeń

Galeria "Pod palmą" - hol główny Wydziału BiB

Bez ograniczeń

Nie

 Laboratoria i pokazy stacjonarne


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

14:30-15:15

Dlaczego pszczoły są ważne?

Prowadzą: dr hab. Aneta Ptaszyńska, prof. UMCS, mgr Magdalena Kunat, studenci licencjaci: Sobczyńska Julia, Kula Katarzyna, Kusch Viacheslav; studenci magistranci: Karolina Maryńczak, Kuźma Patrycja - Katedra Immunobiologii

Rój pszczeli składa się z królowej-matki, robotnic oraz trutni. Każda rodzina pszczela buduje gniazdo złożone nawet z 50 tysięcy osobników. Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu.

Pszczoły miodne to owady doskonałe, bez nich nie moglibyśmy cieszyć się smakiem owoców ani miodu. Jednak ostatnio obserwuje się gwałtowne i masowe ubytki pszczół poza ulem, a w konsekwencji ginięciem większości rodzin. Za ten stan rzeczy odpowiadają pestycydy oraz choroby, które gwałtownie atakują osłabione pszczoły. Jedną z takim chorób jest nosemoza, wywoływana przez pasożytnicze grzyby z typu mikrosporydia.

Uczestnicy będą mieli okazję spróbować różnych produktów pszczelich (miód, pyłek, pierzga, propolis) oraz będą obserwować pszczoły w powiększeniu pod binokularem. Uczestnicy poznają warsztat pracy naukowca oraz będą mogli w bezpieczny sposób oglądać pszczoły miodne oraz inne błonkówki

bez ograniczeń

0219B

brak miejsc

Tak

15:00-15:45

Owady jako źródło cząsteczek o aktywności biologicznej

Prowadzą: dr Sylwia Stączek, mgr Bartłomiej Iwański, dr hab. Agnieszka Zdybicka-Barabas, prof. UMCS, mgr Monika Koziej, mgr Wojciech Brzana Katedra Immunobiologii

Owady stanowią bogate źródło cząsteczek o dużej aktywności rzeciwdrobnoustrojowej oraz przeciwnowotworowej. Uczestnicy zajęć poznają metodę immunizacji gąsienic Galleria mellonella oraz pobierania różnych tkanek owada (hemolimfy, hemocytów, ciała tłuszczowego). Poznają także metody oznaczania aktywności przeciwdrobnoustrojowej hemolimfy.

bez ograniczeń

0227B

brak miejsc

Tak

15:00-15:45

Świat zwierząt w Muzeum Zoologicznym

Prowadzą: dr Jacek Chobotow, dr Barbara Chudzik - Pracownia Edukacji Biologicznej i Środowiskowej z Muzeum Zoologicznym

Muzeum prezentuje ponad 2 tysiące okazów zwierząt z całego świata. Uwagę zwiedzających
przykuwają okazy dużych europejskich ssaków m.in.: żubra, niedźwiedzia brunatnego i wilka. Część
ekspozycji poświęcona ptakom prezentuje wiele krajowych chronionych, ginących i zagrożonych
gatunków.
W holu przed Muzeum znajduje się ekspozycja osteologiczna - zbiór ok. 260 szkieletów i elementów
kostnych należących do 190 gatunków kręgowców.

bez ograniczeń

0130B

18 z 20

Tak

15:00-15:45

Pachnący i kolorowy świat cząsteczek biologicznych

Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS

W ramach doświadczeń, które każdy będzie mógł przeprowadzić samodzielnie, będzie można otrzymać olejki eteryczne z materiału roślinnego, wykonać pachnące mydełko oraz zobaczyć magiczne ogrody oraz szaloną pianę.

od 10 lat

254B

brak miejsc

Tak

15:00-15:45

I ty możesz zostać detektywem

Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Katedry Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS

W czasie doświadczeń będziesz mógł wcielić się w rolę detektywa i dowiedzieć się między innymi w jaki sposób przeprowadzić analizę DNA, wykryć ślady krwi, sprawdzić czy ktoś dotykał tej kartki a także sprawdzić obecność białka w próbce.

od 10 lat

255B

brak miejsc

Tak

15:00-15:45

Twoja apteka - lecznicza moc ziół

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików

Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli samodzielnie wykonać m.in. syrop, maść, olejek
eteryczny z surowców roślinnych. Będzie to okazja do poznania procedury wytwarzania produktów,
jak również właściwości biologicznych surowców, o których chętnie opowiedzą studenci.

od 12 lat

0153B

brak miejsc

Tak

15:00-15:45

Domowe SPA - zrób sobie kosmetyk!

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików

W domowym SPA zaproponujemy wykonanie pudru do kąpieli, naturalnej pasty do zębów oraz glicerynowego mydełka z zapachowym olejkiem. Będzie to okazja do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania tych produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki.

od 12 lat

0149B

brak miejsc

Tak

15:15-16:00

Dlaczego pszczoły są ważne?

Prowadzą: dr hab. Aneta Ptaszyńska, prof. UMCS, mgr Magdalena Kunat, studenci licencjaci: Sobczyńska Julia, Kula Katarzyna, Kusch Viacheslav; studenci magistranci: Karolina Maryńczak, Kuźma Patrycja - Katedra Immunobiologii

Rój pszczeli składa się z królowej-matki, robotnic oraz trutni. Każda rodzina pszczela buduje gniazdo złożone nawet z 50 tysięcy osobników. Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu.

Pszczoły miodne to owady doskonałe, bez nich nie moglibyśmy cieszyć się smakiem owoców ani miodu. Jednak ostatnio obserwuje się gwałtowne i masowe ubytki pszczół poza ulem, a w konsekwencji ginięciem większości rodzin. Za ten stan rzeczy odpowiadają pestycydy oraz choroby, które gwałtownie atakują osłabione pszczoły. Jedną z takim chorób jest nosemoza, wywoływana przez pasożytnicze grzyby z typu mikrosporydia.

Uczestnicy będą mieli okazję spróbować różnych produktów pszczelich (miód, pyłek, pierzga, propolis) oraz będą obserwować pszczoły w powiększeniu pod binokularem. Uczestnicy poznają warsztat pracy naukowca oraz będą mogli w bezpieczny sposób oglądać pszczoły miodne oraz inne błonkówki

bez ograniczeń

0219B

brak miejsc

Tak

15:30-16:15

Jak z kwiatu powstaje owoc?

Prowadzą: dr Anna Rysiak Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

Zajęcia praktyczne, na których:
- przeanalizujesz budowę kwiatu i jego funkcje;
- poznasz rolę zapylaczy w życiu roślin;
- dowiesz się jak ułatwiać życie zapylaczom i je chronić.

bez ograniczeń

0123B

8 z 10

Tak

15:30-17:00

Widzieć, słyszeć, czuć - o ludzkich narządach zmysłów

Prowadzą: dr Aneta Unkiewicz- Winiarczyk, mgr inż. Nina Kowalczyk - Katedra Fizjologii Zwierząt i Farmakologii

Fizjologia zmysłów.
wzroku – oznaczanie ostrości wzroku i pola widzenia, stwierdzenie plamki ślepej na siatkówce,
badanie widzenia barw, złudzenia optyczne i powidoki,
słuchu – badanie ostrości słuchu, porównanie przewodnictwa powietrznego i kostnego fal akustycznych,
smaku – oznaczanie progu smaków. słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami
dotyku – oznaczenie czucia dotyku i ucisku na skórze różnych części ciała, wyznaczanie punktów czucia zimna, paradoksalne czucie zimna
równowagi – próba Romberga, próba na krześle obrotowym

Praktyczne ćwiczenia pozwolą rozszerzyć i ugruntować wiedzę dotyczącą funkcjonowania narządów zmysłów.

od 6 lat

26B

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Owady jako źródło cząsteczek o aktywności biologicznej

Prowadzą: dr Sylwia Stączek, mgr Bartłomiej Iwański, dr hab. Agnieszka Zdybicka-Barabas, prof. UMCS, mgr Monika Koziej, mgr Wojciech Brzana Katedra Immunobiologii

Owady stanowią bogate źródło cząsteczek o dużej aktywności rzeciwdrobnoustrojowej oraz przeciwnowotworowej. Uczestnicy zajęć poznają metodę immunizacji gąsienic Galleria mellonella oraz pobierania różnych tkanek owada (hemolimfy, hemocytów, ciała tłuszczowego). Poznają także metody oznaczania aktywności przeciwdrobnoustrojowej hemolimfy.

bez ograniczeń

0227B

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Nasiona podróżnicy, czyli jak rośliny zdobywają świat

Prowadzą: dr Magdalena Franczak - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

Wędrówki roślin są możliwe dzięki nasionom i owocom oraz ich cechom, pozwalającym na zasiedlanie nowych obszarów. Przygotowany pokaz prezentuje bogatą kolekcję nasion z różnorodnymi przystosowaniami do rozsiewania się, które możesz zobaczyć „gołym” i „uzbrojonym” okiem. Z nami dowiesz się także: co to jest bank nasion, jak nasiona są przenoszone i w jakich miejscach mogą poczekać na lepsze czasy.

bez ograniczeń

150B

10 z 10

Tak

16:00-16:45

Dlaczego pszczoły są ważne?

Prowadzą: dr hab. Aneta Ptaszyńska, prof. UMCS, mgr Magdalena Kunat, studenci licencjaci: Sobczyńska Julia, Kula Katarzyna, Kusch Viacheslav; studenci magistranci: Karolina Maryńczak, Kuźma Patrycja - Katedra Immunobiologii

Rój pszczeli składa się z królowej-matki, robotnic oraz trutni. Każda rodzina pszczela buduje gniazdo złożone nawet z 50 tysięcy osobników. Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu.

Pszczoły miodne to owady doskonałe, bez nich nie moglibyśmy cieszyć się smakiem owoców ani miodu. Jednak ostatnio obserwuje się gwałtowne i masowe ubytki pszczół poza ulem, a w konsekwencji ginięciem większości rodzin. Za ten stan rzeczy odpowiadają pestycydy oraz choroby, które gwałtownie atakują osłabione pszczoły. Jedną z takim chorób jest nosemoza, wywoływana przez pasożytnicze grzyby z typu mikrosporydia.

Uczestnicy będą mieli okazję spróbować różnych produktów pszczelich (miód, pyłek, pierzga, propolis) oraz będą obserwować pszczoły w powiększeniu pod binokularem. Uczestnicy poznają warsztat pracy naukowca oraz będą mogli w bezpieczny sposób oglądać pszczoły miodne oraz inne błonkówki

bez ograniczeń

0219B

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Świat zwierząt w Muzeum Zoologicznym

Prowadzą: dr Jacek Chobotow, dr Barbara Chudzik - Pracownia Edukacji Biologicznej i Środowiskowej z Muzeum Zoologicznym

Muzeum prezentuje ponad 2 tysiące okazów zwierząt z całego świata. Uwagę zwiedzających
przykuwają okazy dużych europejskich ssaków m.in.: żubra, niedźwiedzia brunatnego i wilka. Część
ekspozycji poświęcona ptakom prezentuje wiele krajowych chronionych, ginących i zagrożonych
gatunków.
W holu przed Muzeum znajduje się ekspozycja osteologiczna - zbiór ok. 260 szkieletów i elementów
kostnych należących do 190 gatunków kręgowców.

bez ograniczeń

0130B

brak miejsc

Tak

16:00-16:30

Opowieści z krypty

Prowadzą: Justyna Kapral-Piotrowska, Joanna Sumorek-Wiadro, Aleksandra Maciejczyk, Adrian Zając, Mariusz Niedźwiedź - Katedra Anatomii Funkcjonalnej i Cytobiologii

Warsztaty anatomiczne i pokazy preparatów i modeli narząd

bez ograniczeń

127B

brak miejsc

Tak

16:00-16:25

Owady jak na dłoni

Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów

Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych.
Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem.

od 6 lat

55B

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Grzyby użyteczne w biotechnologii

Prowadzą: dr Artur Nowak, mgr Mateusz Kutyła, dr Kamila Wlizło, mgr Katarzyna Próchniak, dr Anna Gromada, mgr Anna Słomka, mgr Marta Kozieł, dr Ewa Ozimek, dr hab. Małgorzata Majewska, dr hab. Adrian Wiater, prof. UMCS, dr hab. Mariusz Trytek, prof. UMCS, dr hab. Jolanta Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. Monika Janczarek

Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów.

od 6 lat

106A

2 z 5

Tak

16:00-16:45

Od kwiatka do miodu

Prowadzą: dr hab. Małgorzata Wrzesień, mgr inż. Karolina Tymoszuk Sitarz Kamila, Koza Wiktoria, Łukasik Wiktoria, Mazurkiewicz Małgorzata (i inni studenci) - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

Ludzie od dawna zajmują się hodowlą pszczół i pozyskiwaniem od nich cennych produktów
pszczelich. W toku ewolucji również kwiaty przystosowały swoją morfologię oraz nagrodę
kwiatową, aby zwabić tzw. efektywnego owada zapylającego. Uczestnicy warsztatów poznają
zależności rządzące się światem kwiatów i owadów, poznają zapachy wydzielane przez rośliny,
które wabią owady, organoleptycznie sprawdzą różnice między różnymi gatunkami miodów oraz
zaobserwują różne kształty ziaren pyłku.

od 7 lat

0124B

brak miejsc

Tak

16:00-17:00

I te duże i te małe wszystkie grzyby są wspaniałe

Prowadzą: dr Monika Kozłowska (kierownik projektu), dr Urszula Świderska-Burek Sitarz Kamila, Koza Wiktoria, Łukasik Wiktoria, Mazurkiewicz Małgorzata (i inni studenci) - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

W czasie warsztatów postaramy się przybliżyć i pokazać grzyby mniej znane lub na co dzień niedostrzegane. Każdy z uczestników będzie mógł wybrać obiekty do obserwacji oraz samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe. Wspólnie sprawdzimy czy rośliny rdzewieją, co grzyb nosi w worku, czy mąkulki mają kulki, co rośliny poraża a nie przeraża, oraz wiele innych zagadnień ...

od 7 lat

265B

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Pachnący i kolorowy świat cząsteczek biologicznych

Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS

W ramach doświadczeń, które każdy będzie mógł przeprowadzić samodzielnie, będzie można otrzymać olejki eteryczne z materiału roślinnego, wykonać pachnące mydełko oraz zobaczyć magiczne ogrody oraz szaloną pianę.

od 10 lat

254B

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

I ty możesz zostać detektywem

Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Katedry Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS

W czasie doświadczeń będziesz mógł wcielić się w rolę detektywa i dowiedzieć się między innymi w jaki sposób przeprowadzić analizę DNA, wykryć ślady krwi, sprawdzić czy ktoś dotykał tej kartki a także sprawdzić obecność białka w próbce.

od 10 lat

255B

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Twoja apteka - lecznicza moc ziół

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików

Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli samodzielnie wykonać m.in. syrop, maść, olejek
eteryczny z surowców roślinnych. Będzie to okazja do poznania procedury wytwarzania produktów,
jak również właściwości biologicznych surowców, o których chętnie opowiedzą studenci.

od 12 lat

0153B

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Domowe SPA - zrób sobie kosmetyk!

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików

W domowym SPA zaproponujemy wykonanie pudru do kąpieli, naturalnej pasty do zębów oraz glicerynowego mydełka z zapachowym olejkiem. Będzie to okazja do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania tych produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki.

od 12 lat

0149B

brak miejsc

Tak

16:00-17:45

Pracownia młodego laboranta

Prowadzą: SKN Mikrobiologów ”Bakcyl”

Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “ Bakcyl” zaprasza na warsztaty poświęcone pracom w
laboratorium. W programie warsztatów. nauka pipetowania; wykrywanie białek, cukrów, DNA;
preparatyka mikroskopowa; nauka mierzenia pH.

od 13 lat

240B

brak miejsc

Tak

16:00-18:00

Zobaczyć niewidzialne - w laboratorium biologii molekularnej

Prowadzą: Aleksandra Boguszewska, Eliza Molestak, Leszek Wawiórka, Krystian Łopucki Katedra Biologii Molekularnej

Pobieranie próbek DNA jest obecnie rutynowo wykorzystywane do rozwiązywania przestępstw,
również sprzed wielu lat. Uczestnicy zajęć przeanalizują sześć różnych próbek DNA. Jedną próbkę
pobraną z hipotetycznego „miejsca zbrodni” i pięć próbek uzyskanych od „podejrzanych” . Próbki
będą trawić dwoma enzymami restrykcyjnymi. Powstałe fragmenty DNA rozdzielą i zabarwią w żelu
agarozowym. Na podstawie wzoru fragmentów DNA uczestnicy porównują dowody i dopasowują
DNA jednego z „podejrzanych” do próbki pobranej z hipotetycznego „miejsca zbrodni”.

od 15 lat

19A

brak miejsc

Tak

16:00-18:00

Zobaczyć niewidzialne - w laboratorium biologii molekularnej

Prowadzą: Aleksandra Boguszewska, Eliza Molestak, Leszek Wawiórka, Krystian Łopucki Katedra Biologii Molekularnej

Pobieranie próbek DNA jest obecnie rutynowo wykorzystywane do rozwiązywania przestępstw, również sprzed wielu lat. Uczestnicy zajęć przeanalizują sześć różnych próbek DNA. Jedną próbkę pobraną z hipotetycznego „miejsca zbrodni” i pięć próbek uzyskanych od „podejrzanych” . Próbki będą trawić dwoma enzymami restrykcyjnymi. Powstałe fragmenty DNA rozdzielą i zabarwią w żelu
agarozowym. Na podstawie wzoru fragmentów DNA uczestnicy porównują dowody i dopasowują DNA jednego z „podejrzanych” do próbki pobranej z hipotetycznego „miejsca zbrodni”.

od 15 lat

13A

brak miejsc

Tak

16:15-17:00

Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce?

Prowadzą: dr Marcin Domaciuk, Julia Kanatek, Hubert Jędrocha, Wiktoria Grzywacz Katedra Biologii Komórki

W ramach pokazu Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? odbywającego się w Pracowni Kultur In-Vitro, Katedry Biologii Komórki uczestnicy zapoznają się z podstawowymi wiadomościami na temat hodowli kultur tkankowych In-Vitro. Uczestniczyć będą również w obserwacjach mikroskopowych fragmentów roślin wyhodowanych w probówkach. Uczestnicy będą mogli samodzielnie założyć hodowlę ogórka, dyni, słonecznika lub sałaty w warunkach sterylnych.

od 12 lat

120B

4 z 8

Tak

16:30-17:15

Jak z kwiatu powstaje owoc?

Prowadzą: dr Anna Rysiak Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

Zajęcia praktyczne, na których:
 przeanalizujesz budowę kwiatu i jego funkcje;
 poznasz rolę zapylaczy w życiu roślin;
 dowiesz się jak ułatwiać życie zapylaczom i je chronić.

bez ograniczeń

0123B

brak miejsc

Tak

16:30-17:00

Opowieści z krypty

Prowadzą: Justyna Kapral-Piotrowska, Joanna Sumorek-Wiadro, Aleksandra Maciejczyk, Adrian Zając, Mariusz Niedźwiedź - Katedra Anatomii Funkcjonalnej i Cytobiologii

Warsztaty anatomiczne i pokazy preparatów i modeli narząd

bez ograniczeń

127B

brak miejsc

Tak

16:30-16:55

Owady jak na dłoni

Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów

Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych.
Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem.

od 6 lat

55B

brak miejsc

Tak

17:00-17:45

Owady jako źródło cząsteczek o aktywności biologicznej

Prowadzą: ylwia Stączek, mgr Bartłomiej Iwański, dr hab. Agnieszka Zdybicka-Barabas, prof. UMCS, mgr Monika Koziej, mgr Wojciech Brzana Katedra Immunobiologii

Owady stanowią bogate źródło cząsteczek o dużej aktywności rzeciwdrobnoustrojowej oraz przeciwnowotworowej. Uczestnicy zajęć poznają metodę immunizacji gąsienic Galleria mellonella oraz pobierania różnych tkanek owada (hemolimfy, hemocytów, ciała tłuszczowego). Poznają także metody oznaczania aktywności przeciwdrobnoustrojowej hemolimfy.

bez ograniczeń

0227B

8 z 10

Tak

17:00-17:45

Nasiona podróżnicy, czyli jak rośliny zdobywają świat

Prowadzą: dr Magdalena Franczak - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

Wędrówki roślin są możliwe dzięki nasionom i owocom oraz ich cechom, pozwalającym na zasiedlanie nowych obszarów. Przygotowany pokaz prezentuje bogatą kolekcję nasion z różnorodnymi przystosowaniami do rozsiewania się, które możesz zobaczyć „gołym” i „uzbrojonym” okiem. Z nami dowiesz się także: co to jest bank nasion, jak nasiona są przenoszone i w jakich miejscach mogą poczekać na lepsze czasy.

bez ograniczeń

150B

2 z 10

Tak

17:00-17:45

Świat zwierząt w Muzeum Zoologicznym

Prowadzą: dr Jacek Chobotow, dr Barbara Chudzik - Pracownia Edukacji Biologicznej i Środowiskowej z Muzeum Zoologicznym

Muzeum prezentuje ponad 2 tysiące okazów zwierząt z całego świata. Uwagę zwiedzających
przykuwają okazy dużych europejskich ssaków m.in.: żubra, niedźwiedzia brunatnego i wilka. Część
ekspozycji poświęcona ptakom prezentuje wiele krajowych chronionych, ginących i zagrożonych
gatunków.
W holu przed Muzeum znajduje się ekspozycja osteologiczna - zbiór ok. 260 szkieletów i elementów
kostnych należących do 190 gatunków kręgowców.

bez ograniczeń

0130B

10 z 20

Tak

17:00-18:00

Elektryczne rośliny

Prowadzą: Kamila Kupisz, Mateusz Koselski, Piotr Waśko, Dariusz Kluczyk - Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki

Pokaz przedstawia różne aspekty powstawania i wykorzystywania napięcia elektrycznego w organizmach roślinnych. U roślin owadożernych, efekt rozchodzenia się chwilowych zmian elektrycznych jest widoczny "gołym okiem", ale czy u innych roślin także takie zmiany występują? Czy z roślin można uzyskać energię elektryczną? Czy rośliny zastąpią węgiel i staną się ekologicznym źródłem prądu? Odpowiedzi na te i inne pytania poznają uczestnicy pokazu pt. „Elektryczne
rośliny”.

bez ograniczeń

0137B

10 z 10

Tak

17:00-17:30

Opowieści z krypty

Prowadzą: Justyna Kapral-Piotrowska, Joanna Sumorek-Wiadro, Aleksandra Maciejczyk, Adrian Zając, Mariusz Niedźwiedź - Katedra Anatomii Funkcjonalnej i Cytobiologii

Warsztaty anatomiczne i pokazy preparatów i modeli narząd

bez ograniczeń

127B

brak miejsc

Tak

17:00-17:25

Owady jak na dłoni

Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów

Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych.
Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem.

od 6 lat

55B

2 z 10

Tak

17:00-17:45

Grzyby użyteczne w biotechnologii

Prowadzą: dr Artur Nowak, mgr Mateusz Kutyła, dr Kamila Wlizło, mgr Katarzyna Próchniak, dr Anna Gromada, mgr Anna Słomka, mgr Marta Kozieł, dr Ewa Ozimek, dr hab. Małgorzata Majewska, dr hab. Adrian Wiater, prof. UMCS, dr hab. Mariusz Trytek, prof. UMCS, dr hab. Jolanta Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. Monika Janczarek

Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów.

od 6 lat

106A

5 z 5

Tak

17:00-18:30

Widzieć, słyszeć, czuć - o ludzkich narządach zmysłów

Prowadzą: dr Aneta Unkiewicz- Winiarczyk, mgr inż. Nina Kowalczyk - Katedra Fizjologii Zwierząt i Farmakologii

Fizjologia zmysłów.
wzroku – oznaczanie ostrości wzroku i pola widzenia, stwierdzenie plamki ślepej na siatkówce,
badanie widzenia barw, złudzenia optyczne i powidoki,
słuchu – badanie ostrości słuchu, porównanie przewodnictwa powietrznego i kostnego fal akustycznych,
smaku – oznaczanie progu smaków. słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami
dotyku – oznaczenie czucia dotyku i ucisku na skórze różnych części ciała, wyznaczanie punktów czucia zimna, paradoksalne czucie zimna
równowagi – próba Romberga, próba na krześle obrotowym

Praktyczne ćwiczenia pozwolą rozszerzyć i ugruntować wiedzę dotyczącą funkcjonowania narządów zmysłów.

od 6 lat

26B

1 z 10

Tak

17:00-17:45

Od kwiatka do miodu

Prowadzą: dr hab. Małgorzata Wrzesień, mgr inż. Karolina Tymoszuk Sitarz Kamila, Koza Wiktoria, Łukasik Wiktoria, Mazurkiewicz Małgorzata (i inni studenci) - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

Ludzie od dawna zajmują się hodowlą pszczół i pozyskiwaniem od nich cennych produktów
pszczelich. W toku ewolucji również kwiaty przystosowały swoją morfologię oraz nagrodę
kwiatową, aby zwabić tzw. efektywnego owada zapylającego. Uczestnicy warsztatów poznają
zależności rządzące się światem kwiatów i owadów, poznają zapachy wydzielane przez rośliny,
które wabią owady, organoleptycznie sprawdzą różnice między różnymi gatunkami miodów oraz
zaobserwują różne kształty ziaren pyłku.

od 7 lat

0124B

brak miejsc

Tak

17:00-17:45

Pachnący i kolorowy świat cząsteczek biologicznych

Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS

W ramach doświadczeń, które każdy będzie mógł przeprowadzić samodzielnie, będzie można otrzymać olejki eteryczne z materiału roślinnego, wykonać pachnące mydełko oraz zobaczyć magiczne ogrody oraz szaloną pianę.

od 10 lat

254B

brak miejsc

Tak

17:00-17:45

I ty możesz zostać detektywem

Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Katedry Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS

W czasie doświadczeń będziesz mógł wcielić się w rolę detektywa i dowiedzieć się między innymi w jaki sposób przeprowadzić analizę DNA, wykryć ślady krwi, sprawdzić czy ktoś dotykał tej kartki a także sprawdzić obecność białka w próbce.

od 10 lat

255B

4 z 10

Tak

17:15-18:00

Twoja apteka - lecznicza moc ziół

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików

Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli samodzielnie wykonać m.in. syrop, maść, olejek
eteryczny z surowców roślinnych. Będzie to okazja do poznania procedury wytwarzania produktów,
jak również właściwości biologicznych surowców, o których chętnie opowiedzą studenci.

od 12 lat

0153B

brak miejsc

Tak

17:15-18:00

Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce?

Prowadzą: dr Marcin Domaciuk, Julia Kanatek, Hubert Jędrocha, Wiktoria Grzywacz Katedra Biologii Komórki

W ramach pokazu Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? odbywającego się w Pracowni Kultur In-Vitro, Katedry Biologii Komórki uczestnicy zapoznają się z podstawowymi wiadomościami na temat hodowli kultur tkankowych In-Vitro. Uczestniczyć będą również w obserwacjach mikroskopowych fragmentów roślin wyhodowanych w probówkach. Uczestnicy będą mogli samodzielnie założyć hodowlę ogórka, dyni, słonecznika lub sałaty w warunkach sterylnych.

od 12 lat

120B

brak miejsc

Tak

17:15-18:00

Domowe SPA - zrób sobie kosmetyk!

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików

W domowym SPA zaproponujemy wykonanie pudru do kąpieli, naturalnej pasty do zębów oraz glicerynowego mydełka z zapachowym olejkiem. Będzie to okazja do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania tych produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki.

od 12 lat

0149B

brak miejsc

Tak

17:30-18:15

Jak z kwiatu powstaje owoc?

Prowadzą: dr Anna Rysiak Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

Zajęcia praktyczne, na których:
 przeanalizujesz budowę kwiatu i jego funkcje;
 poznasz rolę zapylaczy w życiu roślin;
 dowiesz się jak ułatwiać życie zapylaczom i je chronić.

bez ograniczeń

0123B

brak miejsc

Tak

17:30-18:00

Opowieści z krypty

Prowadzą: Justyna Kapral-Piotrowska, Joanna Sumorek-Wiadro, Aleksandra Maciejczyk, Adrian Zając, Mariusz Niedźwiedź - Katedra Anatomii Funkcjonalnej i Cytobiologii

Warsztaty anatomiczne i pokazy preparatów i modeli narządów anatomicznych człowieka

bez ograniczeń

127B

brak miejsc

Tak

17:30-17:55

Owady jak na dłoni

Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz - Studenckie Koło Naukowe Biologów

Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych.
Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem.

od 6 lat

55B

8 z 10

Tak

17:30-18:30

I te duże i te małe wszystkie grzyby są wspaniałe

Prowadzą: dr Monika Kozłowska (kierownik projektu), dr Urszula Świderska-Burek Sitarz Kamila, Koza Wiktoria, Łukasik Wiktoria, Mazurkiewicz Małgorzata (i inni studenci) - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

W czasie warsztatów postaramy się przybliżyć i pokazać grzyby mniej znane lub na co dzień niedostrzegane. Każdy z uczestników będzie mógł wybrać obiekty do obserwacji oraz samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe. Wspólnie sprawdzimy czy rośliny rdzewieją, co grzyb nosi w worku, czy mąkulki mają kulki, co rośliny poraża a nie przeraża, oraz wiele innych zagadnień ...

od 7 lat

265B

4 z 10

Tak

18:00-18:45

Nasiona podróżnicy, czyli jak rośliny zdobywają świat

Prowadzą: dr Magdalena Franczak - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

Wędrówki roślin są możliwe dzięki nasionom i owocom oraz ich cechom, pozwalającym na zasiedlanie nowych obszarów. Przygotowany pokaz prezentuje bogatą kolekcję nasion z różnorodnymi przystosowaniami do rozsiewania się, które możesz zobaczyć „gołym” i „uzbrojonym” okiem. Z nami dowiesz się także: co to jest bank nasion, jak nasiona są przenoszone i w jakich miejscach mogą poczekać na lepsze czasy.

bez ograniczeń

150B

brak miejsc

Tak

18:00-18:30

Skarby Przyrody

Prowadzi: Agnieszka Tańczuk doktorantka - Katedra Zoologii i Ochrony Środowiska

Pokaz eksponatów z dziedziny zoologii umożliwi uczestnikom kontakt z ciekawymi eksponatami takimi jak ważki, motyle, ptasie pióra I bardziej tajemniczymi jak wypluwki, wylinki, poczwarki itp.
Będzie można za pomocą klucza odkryć gatunki sów, posłuchać ich głosów i zobaczyć zdjęcia. Najmłodsi otrzymają kolorowanki z sowami i ważkami i „sowie” zadania

bez ograniczeń

146B

brak miejsc

Tak

18:00-18:45

Świat zwierząt w Muzeum Zoologicznym

Prowadzą: dr Jacek Chobotow, dr Barbara Chudzik - Pracownia Edukacji Biologicznej i Środowiskowej z Muzeum Zoologicznym

Muzeum prezentuje ponad 2 tysiące okazów zwierząt z całego świata. Uwagę zwiedzających przykuwają okazy dużych europejskich ssaków m.in.: żubra, niedźwiedzia brunatnego i wilka. Część ekspozycji poświęcona ptakom prezentuje wiele krajowych chronionych, ginących i zagrożonych gatunków.

W holu przed Muzeum znajduje się ekspozycja osteologiczna - zbiór ok. 260 szkieletów i elementów kostnych należących do 190 gatunków kręgowców.

bez ograniczeń

0130B

12 z 20

Tak

18:00-19:00

Elektryczne rośliny

Prowadzą: Kamila Kupisz, Mateusz Koselski, Piotr Waśko, Dariusz Kluczyk - Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki

Pokaz przedstawia różne aspekty powstawania i wykorzystywania napięcia elektrycznego w organizmach roślinnych. U roślin owadożernych, efekt rozchodzenia się chwilowych zmian elektrycznych jest widoczny "gołym okiem", ale czy u innych roślin także takie zmiany występują? Czy z roślin można uzyskać energię elektryczną? Czy rośliny zastąpią węgiel i staną się ekologicznym źródłem prądu? Odpowiedzi na te i inne pytania poznają uczestnicy pokazu pt. „Elektryczne rośliny”.

bez ograniczeń

0137B

2 z 10

Tak

18:00-18:25

Owady jak na dłoni

Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz - Studenckie Koło Naukowe Biologów

Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych.
Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem.

od 6 lat

55B

brak miejsc

Tak

18:00-18:45

Grzyby użyteczne w biotechnologii

Prowadzą: dr Artur Nowak, mgr Mateusz Kutyła, dr Kamila Wlizło, mgr Katarzyna Próchniak, dr Anna Gromada, mgr Anna Słomka, mgr Marta Kozieł, dr Ewa Ozimek, dr hab. Małgorzata Majewska, dr hab. Adrian Wiater, prof. UMCS, dr hab. Mariusz Trytek, prof. UMCS, dr hab. Jolanta Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. Monika Janczarek

Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów.

od 6 lat

106A

3 z 5

Tak

18:00-18:45

Od kwiatka do miodu

Prowadzą: dr hab. Małgorzata Wrzesień, mgr inż. Karolina Tymoszuk Sitarz Kamila, Koza Wiktoria, Łukasik Wiktoria, Mazurkiewicz Małgorzata (i inni studenci) - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

Ludzie od dawna zajmują się hodowlą pszczół i pozyskiwaniem od nich cennych produktów
pszczelich. W toku ewolucji również kwiaty przystosowały swoją morfologię oraz nagrodę
kwiatową, aby zwabić tzw. efektywnego owada zapylającego. Uczestnicy warsztatów poznają
zależności rządzące się światem kwiatów i owadów, poznają zapachy wydzielane przez rośliny,
które wabią owady, organoleptycznie sprawdzą różnice między różnymi gatunkami miodów oraz
zaobserwują różne kształty ziaren pyłku.

od 7 lat

0124B

6 z 10

Tak

18:00-18:45

Pachnący i kolorowy świat cząsteczek biologicznych

Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS

W ramach doświadczeń, które każdy będzie mógł przeprowadzić samodzielnie, będzie można otrzymać olejki eteryczne z materiału roślinnego, wykonać pachnące mydełko oraz zobaczyć magiczne ogrody oraz szaloną pianę.

bez ograniczeń

254B

brak miejsc

Tak

18:00-18:45

I ty możesz zostać detektywem

Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Katedry Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS

W czasie doświadczeń będziesz mógł wcielić się w rolę detektywa i dowiedzieć się między innymi w jaki sposób przeprowadzić analizę DNA, wykryć ślady krwi, sprawdzić czy ktoś dotykał tej kartki a także sprawdzić obecność białka w próbce.

od 10 lat

255B

brak miejsc

Tak

18:00-19:45

Pracownia młodego laboranta

Prowadzą: SKN Mikrobiologów ”Bakcyl”

Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “ Bakcyl” zaprasza na warsztaty poświęcone pracom w
laboratorium. W programie warsztatów. nauka pipetowania; wykrywanie białek, cukrów, DNA;
preparatyka mikroskopowa; nauka mierzenia pH.

od 13 lat

240B

brak miejsc

Tak

18:00-20:00

Zobaczyć niewidzialne - w laboratorium biologii molekularnej

Prowadzą: Aleksandra Boguszewska, Eliza Molestak, Leszek Wawiórka, Krystian Łopucki Katedra Biologii Molekularnej

Pobieranie próbek DNA jest obecnie rutynowo wykorzystywane do rozwiązywania przestępstw,
również sprzed wielu lat. Uczestnicy zajęć przeanalizują sześć różnych próbek DNA. Jedną próbkę
pobraną z hipotetycznego „miejsca zbrodni” i pięć próbek uzyskanych od „podejrzanych” . Próbki
będą trawić dwoma enzymami restrykcyjnymi. Powstałe fragmenty DNA rozdzielą i zabarwią w żelu
agarozowym. Na podstawie wzoru fragmentów DNA uczestnicy porównują dowody i dopasowują
DNA jednego z „podejrzanych” do próbki pobranej z hipotetycznego „miejsca zbrodni”.

od 15 lat

19A

brak miejsc

Tak

18:00-20:00

Zobaczyć niewidzialne - w laboratorium biologii molekularnej

Prowadzą: Aleksandra Boguszewska, Eliza Molestak, Leszek Wawiórka, Krystian Łopucki Katedra Biologii Molekularnej

Pobieranie próbek DNA jest obecnie rutynowo wykorzystywane do rozwiązywania przestępstw, również sprzed wielu lat. Uczestnicy zajęć przeanalizują sześć różnych próbek DNA. Jedną próbkę pobraną z hipotetycznego „miejsca zbrodni” i pięć próbek uzyskanych od „podejrzanych” . Próbki będą trawić dwoma enzymami restrykcyjnymi. Powstałe fragmenty DNA rozdzielą i zabarwią w żelu
agarozowym. Na podstawie wzoru fragmentów DNA uczestnicy porównują dowody i dopasowują DNA jednego z „podejrzanych” do próbki pobranej z hipotetycznego „miejsca zbrodni”.

od 15 lat

13A

brak miejsc

Tak

18:15-19:00

Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce?

Prowadzą: dr Marcin Domaciuk, Julia Kanatek, Hubert Jędrocha, Wiktoria Grzywacz Katedra Biologii Komórki

W ramach pokazu Kultury in vitro, czyli jak wyhodować rośliny w probówce? odbywającego się w Pracowni Kultur In-Vitro, Katedry Biologii Komórki uczestnicy zapoznają się z podstawowymi wiadomościami na temat hodowli kultur tkankowych In-Vitro. Uczestniczyć będą również w obserwacjach mikroskopowych fragmentów roślin wyhodowanych w probówkach. Uczestnicy będą mogli samodzielnie założyć hodowlę ogórka, dyni, słonecznika lub sałaty w warunkach sterylnych.

od 12 lat

120B

brak miejsc

Tak

18:30-19:15

Jak z kwiatu powstaje owoc?

Prowadzą: dr Anna Rysiak - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

Zajęcia praktyczne, na których:
 przeanalizujesz budowę kwiatu i jego funkcje;
 poznasz rolę zapylaczy w życiu roślin;
 dowiesz się jak ułatwiać życie zapylaczom i je chronić.

bez ograniczeń

0123B

8 z 10

Tak

18:30-18:55

Owady jak na dłoni

Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz - Studenckie Koło Naukowe Biologów

Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych.
Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem.

od 6 lat

55B

5 z 10

Tak

18:45-19:30

Twoja apteka - lecznicza moc ziół

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików

Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli samodzielnie wykonać m.in. syrop, maść, olejek eteryczny z surowców roślinnych. Będzie to okazja do poznania procedury wytwarzania produktów, jak również właściwości biologicznych surowców, o których chętnie opowiedzą studenci.

od 12 lat

0153B

brak miejsc

Tak

18:45-19:30

Domowe SPA - zrób sobie kosmetyk!

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików

W domowym SPA zaproponujemy wykonanie pudru do kąpieli, naturalnej pasty do zębów oraz glicerynowego mydełka z zapachowym olejkiem. Będzie to okazja do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania tych produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki.

od 12 lat

0149B

brak miejsc

Tak

19:00-20:00

Elektryczne rośliny

Prowadzą: Kamila Kupisz, Mateusz Koselski, Piotr Waśko, Dariusz Kluczyk - Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki

Pokaz przedstawia różne aspekty powstawania i wykorzystywania napięcia elektrycznego w organizmach roślinnych. U roślin owadożernych, efekt rozchodzenia się chwilowych zmian elektrycznych jest widoczny "gołym okiem", ale czy u innych roślin także takie zmiany występują? Czy z roślin można uzyskać energię elektryczną? Czy rośliny zastąpią węgiel i staną się ekologicznym źródłem prądu? Odpowiedzi na te i inne pytania poznają uczestnicy pokazu pt. „Elektryczne
rośliny”.

bez ograniczeń

0137B

8 z 10

Tak

19:00-19:25

Owady jak na dłoni

Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów

Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych.
Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem.

od 6 lat

55B

brak miejsc

Tak

19:00-19:45

Grzyby użyteczne w biotechnologii

Prowadzą: dr Artur Nowak, mgr Mateusz Kutyła, dr Kamila Wlizło, mgr Katarzyna Próchniak, dr Anna Gromada, mgr Anna Słomka, mgr Marta Kozieł, dr Ewa Ozimek, dr hab. Małgorzata Majewska, dr hab. Adrian Wiater, prof. UMCS, dr hab. Mariusz Trytek, prof. UMCS, dr hab. Jolanta Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. Monika Janczarek - Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej

Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów.

od 6 lat

106A

brak miejsc

Tak

19:00-20:00

I te duże i te małe wszystkie grzyby są wspaniałe

Prowadzą: dr Monika Kozłowska (kierownik projektu), dr Urszula Świderska-Burek Sitarz Kamila, Koza Wiktoria, Łukasik Wiktoria, Mazurkiewicz Małgorzata (i inni studenci) - Katedra Botaniki, Mykologii i Ekologii

W czasie warsztatów postaramy się przybliżyć i pokazać grzyby mniej znane lub na co dzień niedostrzegane. Każdy z uczestników będzie mógł wybrać obiekty do obserwacji oraz samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe. Wspólnie sprawdzimy czy rośliny rdzewieją, co grzyb nosi w worku, czy mąkulki mają kulki, co rośliny poraża a nie przeraża, oraz wiele innych zagadnień ...

od 7 lat

265B

brak miejsc

Tak

19:00-19:45

Pachnący i kolorowy świat cząsteczek biologicznych

Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS

W ramach doświadczeń, które każdy będzie mógł przeprowadzić samodzielnie, będzie można otrzymać olejki eteryczne z materiału roślinnego, wykonać pachnące mydełko oraz zobaczyć magiczne ogrody oraz szaloną pianę.

bez ograniczeń

254B

brak miejsc

Tak

19:00-19:45

I ty możesz zostać detektywem

Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Katedry Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS

W czasie doświadczeń będziesz mógł wcielić się w rolę detektywa i dowiedzieć się między innymi w jaki sposób przeprowadzić analizę DNA, wykryć ślady krwi, sprawdzić czy ktoś dotykał tej kartki a także sprawdzić obecność białka w próbce.

od 10 lat

255B

3 z 10

Tak

19:30-19:55

Owady jak na dłoni

Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów

Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych.
Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem.

od 6 lat

55B

4 z 10

Tak

19:45-20:30

Twoja apteka - lecznicza moc ziół

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików

Uczestnicy pod naszym czujnym okiem będą mogli samodzielnie wykonać m.in. syrop, maść, olejek eteryczny z surowców roślinnych. Będzie to okazja do poznania procedury wytwarzania produktów, jak również właściwości biologicznych surowców, o których chętnie opowiedzą studenci.

od 12 lat

0153B

brak miejsc

Tak

19:45-20:30

Domowe SPA - zrób sobie kosmetyk!

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Hanaka, dr Emilia Reszczyńska, dr hab. Sławomir Dresler Katedra Fizjologii Roślin i Biofizyki Katarzyna Stanisławek, Magdalena Sawic, Agata Zarzeczna, Dominika Wójcik, Aleksandra Pomarańska, Wiktoria Grzywacz, Aleksandra Jeżyńska, Michał Fliszkiewicz, Maria Lewkowicz, Patrycja Kuźma, Natalia Piętka, Klaudia Hołub, Anna Goławska, Dawid Świstak, Agata Matuła, Wiotetta Rząd, Izabela Zaprawa Studenckie Koło Naukowe Fitochemików

W domowym SPA zaproponujemy wykonanie pudru do kąpieli, naturalnej pasty do zębów oraz glicerynowego mydełka z zapachowym olejkiem. Będzie to okazja do poznania właściwości poszczególnych składników użytych do wykonania tych produktów, np. oleju kokosowego czy białej glinki.

od 12 lat

0149B

brak miejsc

Tak

20:00-20:25

Owady jak na dłoni

Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów

Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych.
Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem.

od 6 lat

55B

8 z 10

Tak

20:00-20:45

Grzyby użyteczne w biotechnologii

Prowadzą: dr Artur Nowak, mgr Mateusz Kutyła, dr Kamila Wlizło, mgr Katarzyna Próchniak, dr Anna Gromada, mgr Anna Słomka, mgr Marta Kozieł, dr Ewa Ozimek, dr hab. Małgorzata Majewska, dr hab. Adrian Wiater, prof. UMCS, dr hab. Mariusz Trytek, prof. UMCS, dr hab. Jolanta Jaroszuk-Ściseł, prof. UMCS, prof. Monika Janczarek - Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej

Zapoznanie uczestników z gatunkami grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych znanych z ich wysokiej użyteczności w różnych gałęziach przemysłu, jak między innymi przemysł chemiczny, spożywczy czy browarniczy. Przygotowanie i obserwacja preparatów grzybów mikroskopowych bytujących między innymi na żywności. Krótkie doświadczenia z produktami wytworzonymi przez poznane gatunki grzybów.

od 6 lat

106A

5 z 5

Tak

20:00-20:45

Pachnący i kolorowy świat cząsteczek biologicznych

Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS

W ramach doświadczeń, które każdy będzie mógł przeprowadzić samodzielnie, będzie można otrzymać olejki eteryczne z materiału roślinnego, wykonać pachnące mydełko oraz zobaczyć magiczne ogrody oraz szaloną pianę.

bez ograniczeń

254B

10 z 10

Tak

20:00-20:45

I ty możesz zostać detektywem

Prowadzą: dr hab. Magdalena Jaszek, prof. UMCS, dr hab. Anna Matuszewska, prof. UMCS, dr Dawid Stefaniuk, Ilona Skrabalak, Nataliia Kosheva oraz inni pracownicy Katedry Studenckie Koło Naukowe Biochemików UMCS, Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów „Mikron”, Katedra Biochemii i Biotechnologii UMCS

W czasie doświadczeń będziesz mógł wcielić się w rolę detektywa i dowiedzieć się między innymi w jaki sposób przeprowadzić analizę DNA, wykryć ślady krwi, sprawdzić czy ktoś dotykał tej kartki a także sprawdzić obecność białka w próbce.

od 10 lat

255B

8 z 10

Tak

20:30-20:55

Owady jak na dłoni

Prowadzą: Jakub Reichert, Agata Konieczna, Magdalena Depa, Krystian Gago, Jakub Wojnarowski, Aleksandra Kuśmierz Studenckie Koło Naukowe Biologów

Pokaz okazów entomologicznych krajowych i zagranicznych, zarówno żywych, jak i martwych.
Istnieje możliwość bezpośredniego kontaktu m.in. ze straszykiem nowogwinejskiem.

od 6 lat

55B

10 z 10

Tak

 Wykłady i pokazy online


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

08:00-08:40

Sowy w naturze i kulturze


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: Agnieszka Tańczuk - Szkoła Doktorska Nauk Ścisłych i Przyrodniczych UMCS, dr hab Paweł Buczyński, prof. UMCS - Katedra Zoologii i Ochrony Środowiska

„Słówek kilka, słówek parę o biologii sów połączonych z czarem :-)”
Sowy to ptaki wyjątkowe, różnią się od pozostałych grup zarówno budową zewnętrzną, zwyczajami, przystosowaniem do środowiska. W Polsce możemy zaobserwować 10 gatunków lęgowych od malutkiej jak szpak sóweczki po dużego niczym bielik puchacza. Odmienność sów, pobudziła wyobraźnię starożytnych ludów, ale i kulturę ludową w Polsce, skąd zabobony, różnego rodzaju przesądy i wierzenia. Sowy jako ptaki nocy o bezszelestnym locie musiały mieć kontakt z demonicznymi siłami, choć z drugiej strony pomagały leczyć różne choroby i przepowiadały
pogodę. Zapraszam do świata biologii i magii.

Link do wykładu:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

bez ograniczeń

Bez ograniczeń

Nie

08:00-22:00

Niezwykły świat mikroorganizmów


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: SKN Mikrobiologów ”Bakcyl”

Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “ Bakcyl” zaprasza do pogłębienia wiedzy o
mikroorganizmach w wykładach oraz quizach stworzonych przez naszych członków koła.

LINK:
link

Materiał, dostępny będzie za pośrednictwem przeglądarki internetowej za pośrednictwem dołączonego linku w godzinach 8.00-22.00

bez ograniczeń

Bez ograniczeń

Nie

08:00-22:00

Toksyny bakteryjne – sprzymierzeńcy czy wrogowie?


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: mgr Maria Kurzylewska, mgr Anna Pastuszka - Katedra Genetyki i Mikrobiologii

Wykład przybliżający tematykę toksyn bakteryjnych jako potencjalnych czynników wirulencji mikroorganizmów. Zostaną w nim omówione : toksyna botulinowa, tężcowa, błonicza, krztuścowa, toksyna cholery, pneumolizyna, streptolizyna O pod kątem mechanizmów działania, roli w patogenezie oraz ewentualnych korzyści płynących z zastosowania trucizn bakteryjnych w medycynie i naukach pokrewnych.

LINK:
link

Materiał, w formie nagrania, dostępny będzie za pośrednictwem przeglądarki internetowej za pośrednictwem dołączonego linku w godzinach 8.00-22.00

od 15 lat

Bez ograniczeń

Nie

08:00-22:00

Owady na tropie przestępstw


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: Sandra Graba, Aleksandra Batyra - Studenckie Koło Naukowe Biologów

Prezentacja przedstawiająca rolę owadów w entomologii sądowej, gdzie na podstawie obecności insektów w tkankach ludzkich można stwierdzić czas zgonu.

LINK:
link

Materiał, w formie nagrania, dostępny będzie za pośrednictwem przeglądarki internetowej za pośrednictwem dołączonego linku w godzinach 8.00-22.00

od 15 lat

Bez ograniczeń

Nie

08:00-22:00

Kolorowy świat nauki


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: SKN Mikrobiologów ”Bakcyl”

Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów “ Bakcyl” zaprasza na pokaz niezwykłych doświadczeń przenoszących do kolorowego świata nauki.

LINK:
link

Materiał, w formie nagrania, dostępny będzie za pośrednictwem przeglądarki internetowej za pośrednictwem dołączonego linku w godzinach 8.00-22.00

bez ograniczeń

Bez ograniczeń

Nie

08:00-22:00

Mikrobiota człowieka – o skomplikowanych relacjach między nami, a mikroorganizmami


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: dr. Monika Marek-Kozaczuk, dr hab., prof. uczelni Sylwia Wdowiak-Wróbel, dr hab. Magdalena Karaś, dr hab. Michał Kalita, dr Magdalena Wójcik, mgr Karolina Włodarczyk, mgr inż. Wojciech Sokołowski - Katedra Genetyki i Mikrobiologii

Mikrobiota człowieka jest złożonym zespołem drobnoustrojów, w który największą rolę pełnią bakterie i grzyby. Wywierają one korzystny wpływ na organizm człowieka, wspomagając metabolizm, odporność, chroniąc przed patogenami i dostarczając mu niektóre niezbędne do funkcjonowania substancje, np. witaminy. Właściwy skład tej populacji wpływa na utrzymanie zdrowotności człowieka, a zaburzenie jej struktury przyczynia się do rozwoju wielu ogólnoustrojowych chorób jak: depresja, miażdżyca, cukrzyca typu 2, nowotwory, alergie i choroby przewodu pokarmowego.
W prezentacji przedstawione zostaną drobnoustroje (bakterie i grzyby) na różnych podłożach mikrobiologicznych, preparaty mikroskopowe oraz omówione zostaną relacje mikroorganizmy-człowiek.

LINK:
link

Materiał, w formie nagrania, dostępny będzie za pośrednictwem przeglądarki internetowej za pośrednictwem dołączonego linku w godzinach 8.00-22.00

od 12 lat

Bez ograniczeń

Nie

08:45-09:25

Szelest małych skrzydeł czyli legendy o ważkach


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: Agnieszka Tańczuk - Szkoła Doktorska Nauk Ścisłych i Przyrodniczych UMCS, dr hab Paweł Buczyński, prof. UMCS - Katedra Zoologii i Ochrony Środowiska

Ważkie sprawy, sprawy ważne - ważki tajemnicze i poważne:
Ważki są przedstawiane w legendach niczym smoki i wróżki w jednym - stróże prawdy, opiekunowie świętych miejsc, pośrednicy między żywiołami i światami, ale też mistrzowie iluzji, słudzy żmiji zwiastujący deszcz. W niniejszej prezentacji, wzbogaconej zdjęciami mojego autorstwa, przedstawię najciekawsze opowieści, zaczynając od objaśnienia nazwy "ważka" w kilku językach, a skończywszy na bogatej symbolice tego owada. We wstępie powiem też o biologii i ekologii ważek, a także podrzucę kilka ciekawostek o tych pięknych i drapieżnych owadach.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

bez ograniczeń

Bez ograniczeń

Nie

10:00-11:00

Mikroskopijni partnerzy roślin


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzi: dr hab. Małgorzata Majewska - Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej

1. Ogólna charakterystyka mikroorganizmów zasiedlających tkanki roślin tzw. endofitów - najczęściej zasiedlane organy (korzenie, pędy, liście, kwiaty, owoce i nasiona ) i tkanki roślin (kora pierwotna, ksylem)
2. Korzyści wynikające z zasiedlenia rośliny przez mikroorganizmy: wiązanie azotu atmosferycznego, wspomaganie tworzenia symbiozy roślin z grzybami (mikoryzy), wspomaganie wzrostu roślin poprzez produkcję fitohormonów, związków ułatwiających pobieranie żelaza (sideroforów), enzymów (np. deaminaz), związków zwiększających rozpuszczalność mineralnych form fosforu
(np. kwasów organicznych, chelatorów), związków hamujących wzrost patogenów (np. antybiotyków), związków podnoszących odporność roślin na patogeny (np. fitoaleksyn)
3. Zastosowanie mikroorganizmów endofitytcznych w rolnictwie (bionawozy, biologiczna ochrona roślin przed chorobami) oraz w ochronie środowiska (fitoremediacja terenów zanieczyszczonych metalami ciężkimi i związkami ropopochodnymi.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

od 15 lat

Bez ograniczeń

Nie

13:00-14:45

Wirus nie taki straszny, jak go malują. Wykorzystanie wirusów w celach biomedycznych. Czy nowotwór to wyrok? Najnowsze trendy w badaniach nad komórkami nowotworowymi.


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: Mizerska-Kowalska Magdalena, Obara Renata, Pac-Sosińska Małgorzata, Pawińska Beata, Pięt Mateusz, Sławińska-Brych Adrianna, Sztandera- Tymoczek Monika

Podczas warsztatów zostaną poruszone dwa tematy: wykorzystania wirusów w biologii, biotechnologii i naukach biomedycznych, oraz najnowsze trendy w badaniach nad komórkami nowotworowymi. Mimo że wirusy są czynnikiem etiologicznym wielu chorób, mogą zostać także wykorzystane przez
człowieka w nauce i medycynie, m.in. jako nośniki materiału genetycznego, alternatywa dla antybiotykoterapii czy w niszczeniu komórek nowotworowych.
Drugie zagadnienie dotyczyć będzie badań nad komórkami nowotworowymi oraz ich aplikacyjności.
Choroby nowotworowe obecnie leczone są z coraz większym powodzeniem, a nowotwór nie zawsze jest wyrokiem. Wyjaśnione zostaną podstawowe pojęcia dotyczące biologii nowotworów oraz procedur prowadzenia badań na komórkach nowotworowych.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

od 14 lat

Bez ograniczeń

Nie

14:00-14:30

Mikroskopy elektronowe. Podróż w mikroświat form życia


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: mgr Jarosław Pawelec, mgr Barbara Zarzyka, dr hab. Bożena Pawlikowska- Pawlęga - Pracownia Mikroskopowa

Pokaz on-line w formie zdjęć z komentarzem. Przedstawia obrazy uzyskiwane za pomocą mikroskopów elektronowych typu SEM (skaningowy) i TEM (transmisyjny) w dziedzinie biologii.
Cechą szczególną mikroskopii elektronowej jest rozdzielczość wielokrotnie większa od uzyskiwanej w mikroskopach optycznych, co umożliwia obrazowanie struktur zbyt małych dla konwencjonalnych mikroskopów optycznych.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

od 15 lat

Bez ograniczeń

Nie

14:30-15:00

Nietoperze Europy. Badania naukowe dotyczące przedstawicieli Chiroptera


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzi: Illia Nekrutov

Na wykładzie uczestnicy będą mogli poznać bliżej fakty i mity dotyczące nietoperzy. Zgłębić ich sposób życia, zwyczaje, klasyfikację, gatunki żyjące w Polsce i Europie a także dowiedzieć się dlaczego ważne jest prowadzenie badań dotyczących tej grupy organizmów i ich ochrona.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

od 12 lat

Bez ograniczeń

Nie

15:00-16:45

Wirus nie taki straszny, jak go malują. Wykorzystanie wirusów w celach biomedycznych. Czy nowotwór to wyrok? Najnowsze trendy w badaniach nad komórkami nowotworowymi.


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: Mizerska-Kowalska Magdalena, Obara Renata, Pac-Sosińska Małgorzata, Pawińska Beata, Pięt Mateusz, Sławińska-Brych Adrianna, Sztandera- Tymoczek Monika

Podczas warsztatów zostaną poruszone dwa tematy: wykorzystania wirusów w biologii, biotechnologii i naukach biomedycznych, oraz najnowsze trendy w badaniach nad komórkami nowotworowymi. Mimo że wirusy są czynnikiem etiologicznym wielu chorób, mogą zostać także wykorzystane przez
człowieka w nauce i medycynie, m.in. jako nośniki materiału genetycznego, alternatywa dla antybiotykoterapii czy w niszczeniu komórek nowotworowych.
Drugie zagadnienie dotyczyć będzie badań nad komórkami nowotworowymi oraz ich aplikacyjności.
Choroby nowotworowe obecnie leczone są z coraz większym powodzeniem, a nowotwór nie zawsze jest wyrokiem. Wyjaśnione zostaną podstawowe pojęcia dotyczące biologii nowotworów oraz procedur prowadzenia badań na komórkach nowotworowych.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

od 14 lat

Bez ograniczeń

Nie

15:00-15:30

Mikroskopy elektronowe. Podróż w mikroświat form życia


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: mgr Jarosław Pawelec, mgr Barbara Zarzyka, dr hab. Bożena Pawlikowska- Pawlęga - Pracownia Mikroskopowa

Pokaz on-line w formie zdjęć z komentarzem. Przedstawia obrazy uzyskiwane za pomocą mikroskopów elektronowych typu SEM (skaningowy) i TEM (transmisyjny) w dziedzinie biologii.
Cechą szczególną mikroskopii elektronowej jest rozdzielczość wielokrotnie większa od uzyskiwanej w mikroskopach optycznych, co umożliwia obrazowanie struktur zbyt małych dla konwencjonalnych mikroskopów optycznych.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

od 15 lat

Bez ograniczeń

Nie

15:30-16:10

Sowy w naturze i kulturze


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: Agnieszka Tańczuk - Szkoła Doktorska Nauk Ścisłych i Przyrodniczych UMCS, dr hab Paweł Buczyński, prof. UMCS - Katedra Zoologii i Ochrony Środowiska

„Słówek kilka, słówek parę o biologii sów połączonych z czarem :-)”
Sowy to ptaki wyjątkowe, różnią się od pozostałych grup zarówno budową zewnętrzną, zwyczajami, przystosowaniem do środowiska. W Polsce możemy zaobserwować 10 gatunków lęgowych od malutkiej jak szpak sóweczki po dużego niczym bielik puchacza. Odmienność sów, pobudziła wyobraźnię starożytnych ludów, ale i kulturę ludową w Polsce, skąd zabobony, różnego rodzaju przesądy i wierzenia. Sowy jako ptaki nocy o bezszelestnym locie musiały mieć kontakt z demonicznymi siłami, choć z drugiej strony pomagały leczyć różne choroby i przepowiadały
pogodę. Zapraszam do świata biologii i magii.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

bez ograniczeń

Bez ograniczeń

Nie

16:00-16:20

Dżdżownice jako źródło związków przeciwdrobnoustrojowych i przeciwnowotworowych


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: dr hab. Marta Fiołka, prof UMCS; mgr Sylwia Wójcik-Mieszawska - Katedra Immunobiologii

Zastosowanie farmaceutyków otrzymywanych z dżdżownic jako zielonej medycyny jest wysoce rozwinięte w Chinach i innych krajach azjatyckich. Wyciągi przygotowane z tych bezkręgowców są stosowane w leczeniu wielu chorób. Wśród bezkręgowców organizmy dżdżownic są znanym źródłem związków przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybowych oraz przeciwnowotworowych. Płyn
celomatyczny jamy ciała dżdżownic wykazuje wiele rodzajów aktywności biologicznej, takich jak aktywność przeciwbakteryjna, proteolityczna, hemolityczna, hemaglutynacyjna, przeciwgrzybowa i przeciwnowotworowa.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

od 12 lat

Bez ograniczeń

Nie

16:00-16:30

Mikroskopy elektronowe. Podróż w mikroświat form życia


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: mgr Jarosław Pawelec, mgr Barbara Zarzyka, dr hab. Bożena Pawlikowska- Pawlęga - Pracownia Mikroskopowa

Pokaz on-line w formie zdjęć z komentarzem. Przedstawia obrazy uzyskiwane za pomocą mikroskopów elektronowych typu SEM (skaningowy) i TEM (transmisyjny) w dziedzinie biologii.
Cechą szczególną mikroskopii elektronowej jest rozdzielczość wielokrotnie większa od uzyskiwanej w mikroskopach optycznych, co umożliwia obrazowanie struktur zbyt małych dla konwencjonalnych mikroskopów optycznych.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

od 15 lat

Bez ograniczeń

Nie

16:20-17:00

Szelest małych skrzydeł czyli legendy o ważkach


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: Agnieszka Tańczuk - Szkoła Doktorska Nauk Ścisłych i Przyrodniczych UMCS, dr hab Paweł Buczyński, prof. UMCS - Katedra Zoologii i Ochrony Środowiska

Ważkie sprawy, sprawy ważne - ważki tajemnicze i poważne:
Ważki są przedstawiane w legendach niczym smoki i wróżki w jednym - stróże prawdy, opiekunowie świętych miejsc, pośrednicy między żywiołami i światami, ale też mistrzowie iluzji, słudzy żmiji zwiastujący deszcz. W niniejszej prezentacji, wzbogaconej zdjęciami mojego autorstwa, przedstawię najciekawsze opowieści, zaczynając od objaśnienia nazwy "ważka" w kilku językach, a skończywszy na bogatej symbolice tego owada. We wstępie powiem też o biologii i ekologii ważek,
a także podrzucę kilka ciekawostek o tych pięknych i drapieżnych owadach.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

bez ograniczeń

Bez ograniczeń

Nie

17:00-17:30

Nietoperze Europy. Badania naukowe dotyczące przedstawicieli Chiroptera


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzi: Illia Nekrutov

Na wykładzie uczestnicy będą mogli poznać bliżej fakty i mity dotyczące nietoperzy. Zgłębić ich sposób życia, zwyczaje, klasyfikację, gatunki żyjące w Polsce i Europie a także dowiedzieć się dlaczego ważne jest prowadzenie badań dotyczących tej grupy organizmów i ich ochrona.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

od 12 lat

Bez ograniczeń

Nie

17:00-18:00

Mikroskopijni partnerzy roślin


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzi: dr hab. Małgorzata Majewska - Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej

1. Ogólna charakterystyka mikroorganizmów zasiedlających tkanki roślin tzw. endofitów - najczęściej zasiedlane organy (korzenie, pędy, liście, kwiaty, owoce i nasiona ) i tkanki roślin (kora pierwotna, ksylem)
2. Korzyści wynikające z zasiedlenia rośliny przez mikroorganizmy: wiązanie azotu atmosferycznego, wspomaganie tworzenia symbiozy roślin z grzybami (mikoryzy), wspomaganie wzrostu roślin poprzez produkcję fitohormonów, związków ułatwiających pobieranie żelaza (sideroforów), enzymów (np. deaminaz), związków zwiększających rozpuszczalność mineralnych form fosforu
(np. kwasów organicznych, chelatorów), związków hamujących wzrost patogenów (np. antybiotyków), związków podnoszących odporność roślin na patogeny (np. fitoaleksyn)
3. Zastosowanie mikroorganizmów endofitytcznych w rolnictwie (bionawozy, biologiczna ochrona roślin przed chorobami) oraz w ochronie środowiska (fitoremediacja terenów zanieczyszczonych metalami ciężkimi i związkami ropopochodnymi.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

od 15 lat

Bez ograniczeń

Nie

17:00-18:45

Wirus nie taki straszny, jak go malują. Wykorzystanie wirusów w celach biomedycznych. Czy nowotwór to wyrok? Najnowsze trendy w badaniach nad komórkami nowotworowymi.


Link do wydarzenia: KLIKNIJ


Prowadzą: Mizerska-Kowalska Magdalena, Obara Renata, Pac-Sosińska Małgorzata, Pawińska Beata, Pięt Mateusz, Sławińska-Brych Adrianna, Sztandera- Tymoczek Monika

Podczas warsztatów zostaną poruszone dwa tematy: wykorzystania wirusów w biologii, biotechnologii i naukach biomedycznych, oraz najnowsze trendy w badaniach nad komórkami nowotworowymi. Mimo że wirusy są czynnikiem etiologicznym wielu chorób, mogą zostać także wykorzystane przez
człowieka w nauce i medycynie, m.in. jako nośniki materiału genetycznego, alternatywa dla antybiotykoterapii czy w niszczeniu komórek nowotworowych.
Drugie zagadnienie dotyczyć będzie badań nad komórkami nowotworowymi oraz ich aplikacyjności.
Choroby nowotworowe obecnie leczone są z coraz większym powodzeniem, a nowotwór nie zawsze jest wyrokiem. Wyjaśnione zostaną podstawowe pojęcia dotyczące biologii nowotworów oraz procedur prowadzenia badań na komórkach nowotworowych.

LINK do spotkania:
link

Zajęcia prowadzone będą w aplikacji MS TEAMS i dostępne dla wszystkich Gości za pośrednictwem aplikacji MS Teams, przeglądarki Microsoft Edge lub Google Chrome (bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania).
Jeśli masz wątpliwości jak dołączyć do spotkania skorzystaj z instrukcji znajdującej się w sekcji „Do pobrania”

od 14 lat

Bez ograniczeń

Nie

Odwiedzin: 3625228 | Ostatnia aktualizacja: 2022-01-16, 20:30  Copyright 2011 Wydział Biologii UAM w Poznaniu. Projekt i wykonanie: Rafał Bajaczyk brav

Pełną odpowiedzialność za organizację wydarzeń w ramach Nocy Biologów ponoszą lokalni organizatorzy akcji.