Noc Biologów
NOC BIOLOGÓW
w Piątek, 11 stycznia 2019

Instytut Zdrowia i Gospodarki

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanislawa Pigonia w Krośnie

Ul. Dmochowskiego 12

38-400 Krosno

Program   szukaj    układ godzinowy    układ tabelaryczny

 Quizy i konkursy


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

11:00-16:15

Czyje to jajo? (10 stycznia)

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności

Rozpoznaj jaja różnych niosek po wielkości i barwie. Czy znasz budowę jaja ptaków.

bez ograniczeń

hall, budynek A

Bez ograniczeń

Nie

11:00-16:15

Po ciemku - dotknij i zgadnij? (10 stycznia)

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Towaroznawców

Gra dydaktyczna mająca na celu rozpoznawanie różnych przedmiotów po dotyku ich struktury. Gra wspomaga zmysł dotyku, obecnie mało docenianym, a wszechstronnie wykorzystywanym w życiu codziennym.

bez ograniczeń

hall, budynek A

Bez ograniczeń

Nie

 Warsztaty


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

12:15-12:45

Tajemnicze życie motyli (10 stycznia)

Prowadzi: dr inż. Marta Pisarek

Warsztaty pozwalające poznać cudowny świat motyli od jaja do imago w różnych siedliskach i ich wrogów naturalnych regulujących populacje motyli w naturalnych i antropologicznych biotopach.

VII i VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

16 A

brak miejsc

Tak

12:15-12:45

Bakterie wokół nas (10 stycznia)

Prowadzi: mgr Joanna Półchłopek

Wykonanie preparatów mikroskopowych bakterii z płytek środowiskowych - barwienie mikroorganizmów. Obserwacja preparatów utrwalonych pod mikroskopem.

VII i VIII klasy szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

12 B

brak miejsc

Tak

12:15-12:45

Z czego robi się szkło? Surowce szklarskie pod mikroskopem. „Jak rozpoznać szkło wysokiej jakości?” (10 stycznia)

Prowadzą: dr inż. Damian Dubis, dr inż. Małgorzata Górka

Warsztaty polegające na rozpoznawaniu wad wyrobów szklanych oraz na poznawaniu pod mikroskopem i opisywaniu surowców służących do produkcji szkła.

Szkoła średnia

15 A

11 z 15

Tak

12:15-12:45

Zadbaj o siebie dziś - poznaj skład swojego ciała (10 stycznia)

Prowadzi: mgr Stanisława Olszyk

Skład organizmu, rola poszczególnych składników odżywczych (woda, tłuszcze, węglowodany). Wskaźnik BMI- definicja, zakres norm. Będzie możliwość skorzystania ze specjalistycznej wagi, która służy do określenia wskaźnika BMI, klasyfikacji tkanki tłuszczowej, trzewiowej tkanki tłuszczowej oraz wskazania pełnego pomiaru całego składu ciała.

bez ograniczeń

2A

brak miejsc

Tak

12:15-12:45

Najciekawsze rezerwaty przyrody woj. Podkarpackiego (10 stycznia)

Prowadzi: dr Wojciech Krukar

Warsztat ma na celu popularyzację walorów przyrodniczych w wybranych rezerwatach przyrody Beskidu Niskiego, Bieszczadów i Pogórza.

Szkoła średnia

27A

brak miejsc

Tak

12:15-12:45

Budowa ciała ludzkiego bez tajemnic (10 stycznia)

Prowadzi: dr Łukasz Wojtyczek

Warsztat ma pokazać jak "obchodzić się" z własnym ciałem, aby zachować zdrowie.

szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum, technikum

14A

brak miejsc

Tak

13:00-13:30

Świat barwników spożywczych - zrób własną tęczę, lawową lampę i fajerwerki na talerzu !!! (10 stycznia)

Prowadzi: dr Szymon Polaszczyk

Warsztaty będą polegały na poznaniu potrzeb stosowania barwników, zabawy różnymi barwnikami i poznania ich właściwości. Wykonamy własną tęczę, lawową lampę i fajerwerki na talerzu !!!

szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum, technikum

11 A

2 z 15

Tak

13:00-13:30

Wybierz się w podróż do przyszłości - symulator odczuć starczych (10 stycznia)

Prowadzi: mgr Lucyna Krzysztyniak

Poznanie zmian zachodzących w ludzkim organizmie w procesie starzenia się. Po założeniu symulatora odczuć starczych, uczestnicy będą mieli możliwość przekonać się, co zmieni się w funkcjonowaniu ich organizmu, oraz poczuć dysfunkcje sprawności związane z wiekiem t.j. siła mięśniowa, ostrość narządów zmysłu, zakres ruchu itp. Będą również udzielane porady, jak należy postępować, aby spowolnić to co nieuniknione i jak najdłużej zachować sprawność.

Szkoła średnia

14A

15 z 15

Tak

13:00-13:30

Podróż po zmysłach (10 stycznia)

Prowadzi: dr inż. Jolanta Baran

Warsztat obejmuje sprawdzanie wrażliwości smaku, węchu, dotyku i wzroku.

VII i VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

12 B

3 z 15

Tak

13:00-13:30

Doświadczanie zmysłów - organiczne masy sensoryczne (10 stycznia)

Prowadzi: Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności

Uczestnicy będą wykonywać organiczne masy kinetyczne, a po ich uformowaniu ozdobią roślinnymi dodatkami. Poprzez zabawę dzieci pobudzą swoje zmysły zapachu, dotyku, smaku i wzroku.
UWAGA: obowiązuje strój umożliwiający uczestnikom chodzić boso!!!

6-12 lat

16 A

11 z 15

Tak

13:00-13:30

Kwasy kontra zasady (10 stycznia)

Prowadzą: dr inż. Bernadetta Bienia, dr inż. Magdalena Dykiel

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest równowaga pomiędzy kwasami i zasadami, zapewniająca optymalne pH krwi. Na warsztatach zostaną pogrupowane produkty żywnościowe ze względu na ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową.

VII i VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

3 A

15 z 15

Tak

13:00-13:30

Walory przyrodniczo-krajobrazowe Madery – wulkanicznej wyspy na Atlantyku, gdzie przez cały rok panuje wiosna

Prowadzi: dr Piotr Łopatkiewicz

Warsztat połączony będzie z obszerną prezentacją fotograficzną unikatowych walorów przyrodniczych, krajobrazowych i kulturowych portugalskiej wyspy Madery. Podczas warsztatu, na podstawie autopsji autora, zaprezentowane zostanie środowisko przyrodnicze wyspy, jej unikatowe krajobrazy, jak również omówione zostaną specyficzne walory klimatyczne. Unikatowy klimat Madery posiada niebagatelne znaczenie dla turystyki, która na Maderze funkcjonuje przez cały rok.

VII i VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

27A

brak miejsc

Tak

13:45-14:15

Włącz myślenie – szybkość i precyzja czyli logistyka w produkcji (10 stycznia)

Prowadzą: dr inż. Małgorzata Źródło-Loda, dr inż. Małgorzata Górka, SKN Towaroznawców

Warsztaty polegając na udziale w grze symulującej proces produkcji

Szkoła średnia

15 A

15 z 18

Tak

13:45-14:15

Bakterie wokół nas (10 stycznia)

Prowadzi: mgr Joanna Półchłopek

Wykonanie preparatów mikroskopowych bakterii z płytek środowiskowych - barwienie mikroorganizmów. Obserwacja preparatów utrwalonych pod mikroskopem.

VII i VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

12 B

3 z 15

Tak

13:45-14:15

Zadbaj o siebie dziś - poznaj skład swojego ciała (10 stycznia)

Prowadzi: mgr Stanisława Olszyk

Skład organizmu, rola poszczególnych składników odżywczych (woda, tłuszcze, węglowodany). Wskaźnik BMI- definicja, zakres norm. Będzie możliwość skorzystania ze specjalistycznej wagi, która służy do określenia wskaźnika BMI, klasyfikacji tkanki tłuszczowej, trzewiowej tkanki tłuszczowej oraz wskazania pełnego pomiaru całego składu ciała.

bez ograniczeń

2A

brak miejsc

Tak

13:45-14:15

Budowa ciała ludzkiego bez tajemnic (10 stycznia)

Prowadzi: dr Łukasz Wojtyczek

Warsztat ma pokazać jak "obchodzić się" z własnym ciałem, aby zachować zdrowie.

szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum, technikum

14A

brak miejsc

Tak

13:45-14:15

Doświadczanie zmysłów - organiczne masy sensoryczne (10 stycznia)

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności

Uczestnicy będą wykonywać organiczne masy kinetyczne, a po ich uformowaniu ozdobią roślinnymi dodatkami. Poprzez zabawę dzieci pobudzą swoje zmysły zapachu, dotyku, smaku i wzroku.
UWAGA: obowiązuje strój umożliwiający uczestnikom chodzić boso!!!

6-12 lat

16 A

2 z 15

Tak

13:45-14:15

Najciekawsze rezerwaty przyrody woj. Podkarpackiego (10 stycznia)

Prowadzi: dr Wojciech Krukar

Warsztat ma na celu popularyzację walorów przyrodniczych w wybranych rezerwatach przyrody Beskidu Niskiego, Bieszczadów i Pogórza.

VII i VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

27A

4 z 15

Tak

15:00-15:30

Świat barwników spożywczych - zrób własną tęczę, lawową lampę i fajerwerki na talerzu !!! (10 stycznia)

Prowadzi: dr Szymon Polaszczyk

Warsztaty będą polegały na poznaniu potrzeb stosowania barwników, zabawy różnymi barwnikami i poznania ich właściwości. Wykonamy własną tęczę, lawową lampę i fajerwerki na talerzu !!!

VII i VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

brak miejsc

Tak

15:00-15:30

Tajemnicze życie motyli (10 stycznia)

Prowadzi: dr inż. Marta Pisarek

Warsztaty pozwalające poznać cudowny świat motyli od jaja do imago w różnych siedliskach i ich wrogów naturalnych regulujących populacje motyli w naturalnych i antropologicznych biotopach.

VII i VIII klasy szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

16 A

brak miejsc

Tak

15:00-15:30

Bakterie wokół nas (10 stycznia)

Prowadzi: mgr Joanna Półchłopek

Wykonanie preparatów mikroskopowych bakterii z płytek środowiskowych - barwienie mikroorganizmów. Obserwacja preparatów utrwalonych pod mikroskopem.

VII i VIII klasy szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

brak miejsc

Tak

15:00-15:30

Z czego robi się szkło? Surowce szklarskie pod mikroskopem. „Jak rozpoznać szkło wysokiej jakości?” (10 stycznia)

Prowadzą: dr inż. Damian Dubis, dr inż. Małgorzata Górka

Warsztaty polegające na rozpoznawaniu wad wyrobów szklanych oraz na poznawaniu pod mikroskopem i opisywaniu surowców służących do produkcji szkła.

Szkoła średnia

15 A

15 z 15

Tak

15:00-15:30

Walory przyrodniczo-krajobrazowe Madery – wulkanicznej wyspy na Atlantyku, gdzie przez cały rok panuje wiosna (10 stycznia)

Prowadzi: dr Piotr Łopatkiewicz

Warsztat połączony będzie z obszerną prezentacją fotograficzną unikatowych walorów przyrodniczych, krajobrazowych i kulturowych portugalskiej wyspy Madery. Podczas warsztatu, na podstawie autopsji autora, zaprezentowane zostanie środowisko przyrodnicze wyspy, jej unikatowe krajobrazy, jak również omówione zostaną specyficzne walory klimatyczne. Unikatowy klimat Madery posiada niebagatelne znaczenie dla turystyki, która na Maderze funkcjonuje przez cały rok.

VII i VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

27A

15 z 15

Tak

15:00-15:30

Kwasy kontra zasady (10 stycznia)

Prowadzą: dr inż. Bernadetta Bienia, dr inż. Magdalena Dykiel

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest równowaga pomiędzy kwasami i zasadami, zapewniająca optymalne pH krwi. Na warsztatach zostaną pogrupowane produkty żywnościowe ze względu na ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową.

szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum, technikum

3 A

3 z 15

Tak

15:45-16:15

Włącz myślenie – szybkość i precyzja czyli logistyka w produkcji (10 stycznia)

Prowadzą: dr inż. Małgorzata Źródło-Loda, dr inż. Małgorzata Górka, SKN Towaroznawców

Warsztaty polegając na udziale w grze symulującej proces produkcji

Szkoła średnia

15 A

18 z 18

Tak

15:45-16:15

Wybierz się w podróż do przyszłości - symulator odczuć starczych (10 stycznia)

Prowadzi: mgr Lucyna Krzysztyniak

Poznanie zmian zachodzących w ludzkim organiżmie w procesie starzenia się. Po założeniu symulatora odczuć starczych, uczestnicy będą mieli możliwość przekonać się, co zmieni się w funkcjonowaniu ich organizmu, oraz poczuć dysfunkcje sprawności związane z wiekiem t.j. siła mięśniowa, ostrość narządów zmysłu, zakres ruchu itp. Będą również udzielane porady, jak należy postępować, aby spowolnić to co nieuniknione i jak najdłużej zachować sprawność.

Szkoła średnia

14A

brak miejsc

Tak

15:45-16:15

Podróż po zmysłach (10 stycznia)

Prowadzi: dr inż. Jolanta Baran

Warsztat obejmuje sprawdzanie wrażliwości smaku, węchu, dotyku i wzroku.

VII i VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

12 B

brak miejsc

Tak

 Wykłady


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

11:15-12:00

Pospolite rośliny jadalne i lecznicze południowego Podkarpacia (10 stycznia)

Prowadzą: dr Dominik Wróbel, dr Henryk Różański

Wykład wzbogacony zdjęciami roślin dziko rosnących, pospolicie występujących wokół nas, mających właściwości lecznicze i służących nam jako pokarm.

VII i VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

aula 1

60 z 120

Tak

12:15-12:45

Marnotrawstwo żywności problemem XXI wieku (10 stycznia)

Prowadzi: dr inż. Małgorzata Źródło-Loda

Wykład porusza zagadnienia marnotrawstwa żywności - skala zjawiska, przyczyny oraz skutki. Działania podejmowane na rzecz ograniczenia marnotrawstwa żywności. Banki żywności. Freeganizm.

VI-VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

aula 1

108 z 120

Tak

13:00-13:30

Zagrożenia dla zdrowia człowieka wynikające z nieprawidłowych nawyków żywieniowych (10 stycznia)

Prowadzi: mgr Patrycja Marszałek

Błędy żywieniowe i ich przyczyny. Najczęstsze konsekwencje nieprawidłowych nawyków żywieniowych, takich jak: nadwaga i otyłość, choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca typu 2, osteoporoza oraz schorzenia wynikające z niedoborów.

VII i VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

aula 1

brak miejsc

Tak

14:15-14:45

Rola pszczół w przyrodzie i w życiu człowieka (10 stycznia)

Prowadzi: dr inż. Marta Pisarek

Na wykładzie zostaną omówione owady z rodziny pszczołowatych jako wyspecjalizowane zapylacze roślin oraz gospodarcze znaczenie produktów wytwarzanych przez pszczołę miodną (miód, pierzga, wosk, kit).

szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum, technikum

aula 1

78 z 120

Tak

15:45-16:15

Rola pszczół w przyrodzie i w życiu człowieka (10 stycznia)

Prowadzi: dr inż. Marta Pisarek

Na wykładzie zostaną omówione owady z rodziny pszczołowatych jako wyspecjalizowane zapylacze roślin oraz gospodarcze znaczenie produktów wytwarzanych przez pszczołę miodną (miód, pierzga, wosk, kit).

szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum, technikum

16 A

4 z 30

Tak

15:45-16:15

Marnotrawstwo żywności problemem XXI wieku (10 stycznia)

Prowadzi: dr inż. Małgorzata Źródło-Loda

Wykład porusza zagadnienia marnotrawstwa żywności - skala zjawiska, przyczyny oraz skutki. Działania podejmowane na rzecz ograniczenia marnotrawstwa żywności. Banki żywności. Freeganizm.

VII i VIII klasy szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

27A

30 z 30

Tak

15:45-16:15

Zagrożenia dla zdrowia człowieka wynikające z nieprawidłowych nawyków żywieniowych (10 stycznia)

Prowadzi: mgr Patrycja Marszałek

Błędy żywieniowe i ich przyczyny. Najczęstsze konsekwencje nieprawidłowych nawyków żywieniowych, takich jak: nadwaga i otyłość, choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca typu 2, osteoporoza oraz schorzenia wynikające z niedoborów.

VII i VIII klasa szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoła średnia

Aula 1

24 z 30

Tak

 Wystawy


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

11:00-16:15

Przyroda wokół nas (10 stycznia)

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności

bez ograniczeń

hall budynek A

Bez ograniczeń

Nie

11:00-16:15

Tatry w obiektywie (10 stycznia)

bez ograniczeń

hall, budynek A

Bez ograniczeń

Nie

Odwiedzin: 2722277 | Ostatnia aktualizacja: 2018-12-11, 15:58  Copyright 2011 Wydział Biologii UAM w Poznaniu. Projekt i wykonanie: Rafał Bajaczyk brav

Pełną odpowiedzialność za organizację wydarzeń w ramach Nocy Biologów ponoszą lokalni organizatorzy akcji.