Noc Biologów
NOC BIOLOGÓW
w Piątek, 11 stycznia 2019

Wydział Biologii i Ochrony Środowiska

Uniwersytet Łódzki

Ul. Banacha 12/26

90-237 Łódź

Program    układ kategoriami    układ tabelaryczny

16:00


Kategoria: Warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-17:00

Czy wiesz, co jesz? Sprawdzanie właściwości antyoksydacyjnych owoców i warzyw.

Prowadzą: Varvara Vialichka, Oskar Ciesielski, mgr inż. Marta Biesiekierska, mgr Arkadiusz Dąbek, mgr Martyna Wojtala, dr hab. Aneta Balcerczyk

Podczas warsztatu uczestnicy będą mieli możliwość: zapoznać się z biochemią równowagi oksydacyjno-antyoksydacyjnej, oznaczyć zawartość antyoksydantów
w wybranych ekstraktach z owoców i warzyw metodą ABTS•+, przeprowadzić reakcję oscylacyjną Briggsa-Rauchsera.

8 klasa Szkoły Podstawowej

Sala Bfi-4, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

brak miejsc

Tak

16:00-17:30

Wykorzystanie technik molekularnych do badania polimorfizmów i mutacji DNA.

Prowadzą: Katarzyna Horodecka, mgr Maciej Sobczak, mgr Julita Pietrzak, dr Agnieszka Robaszkiewicz

Mutacje są stosunkowo częstymi zmianami sekwencji nukleotydów wywołanymi przez różne czynniki mające kontakt z DNA. Rzadko występują w obrębie genów, ale ich obecność może powodować pojawienie się nowych cech dziedzicznych czyli polimorfizmów. Polimorfizm jest to częsta zmienność wywołana przez mutacje, co przejawia się różnicami w fenotypie osobników posiadających różne polimorfizmy tego samego genu. Różnice pomiędzy polimorfizmem a mutacją pięknie obrazuje cytat dr Aleksandry Sałagackiej:
„Przyczyną każdego polimorfizmu jest mutacja, ale…
…nie każda mutacja jest polimorfizmem”.
Zgodnie z tym założeniem oba rodzaje zmian mogą dostarczać informacji o różnorodności pewnych grup etnicznych (jak w przypadku polimorfizmu dla rasy azjatyckiej, objawiającej się podatnością na działanie alkoholu etylowego, czy w przypadku mutacji zdefiniowanie wielu jednostek chorobowych).
Rozwój technik molekularnych pozwala na wykrywanie takich zmian, co ułatwia diagnostykę jednostek chorobowych. Obecnie, istnieje wiele odmian reakcji PCR (polimerazowa reakcja łańcuchowa), pozwalających na namnażanie odpowiednio przygotowanych próbek DNA, i obrazowania ich przy pomocy elektroforezy.
Celem warsztatu jest zapoznanie uczestników z pracą laboratoryjną uwzgledniającą wyżej wymienione techniki poprzez przedstawienie sposobu przygotowywania prób, wykonaniu elektroforezy w żelu agarozowym, a także jego wizualizacji. Podczas warsztatu, każdy z uczestników będzie miał możliwość spróbowania własnych sił podczas nakładania prób na żel.

od 12 lat

Sala Bfi-3, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

2 z 10

Tak

Kategoria: Zabawa edukacyjna

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-17:10

Dlaczego smog jest groźny jak smok?

Prowadzą: dr Karolina Matczak, Anna Chmurska, Anna Gabryańczyk, Serafin Zawadzki, nauczyciele i dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 52 w Łodzi

Zabawa edukacyjna dla dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych przybliżająca wiedzę na temat zagrożeń związanych ze smogiem.

3-8 lat

Aula D, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

34 z 120

Tak

17:00


Kategoria: pokaz

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-20:30

Kiełki – zdrowy start.

Prowadzą: mgr Patrycja Kopa, mgr Aleksandra Witusińska, (Sekcja Fizjologii i Ekobiotechnologii Roślin SKN Biologów działającego przy Wydziale BiOŚ UŁ), dr hab. Ewa Gajewska, prof. UŁ

Ostatnio coraz większą popularność jako naturalne suplementy diety zyskują tzw. „kiełki” czyli skiełkowane nasiona roślin. Skumulowane są w nich wielkocząsteczkowe związki, będące substancjami zapasowymi wykorzystywanymi przez rośliny na wczesnym etapie ich rozwoju. Jednocześnie mogą one stanowić bogate źródło ważnych składników diety człowieka: białek, węglowodanów i tłuszczów. W porównaniu z dojrzałymi roślinami, kiełkujące nasiona charakteryzują się dużo większą zawartością cennych dla zdrowia substancji takich jak przeciwutleniacze, witaminy, mikro- oraz makroelementy. Poza aspektami zdrowotnymi, posiadają walory estetyczne, wykorzystywane m.in. przy dekoracji potraw.
Podczas pokazu uczestnicy będą mogli obejrzeć kiełki wielu gatunków roślin, również te mało znane oraz poznać ich specyficzne walory odżywcze. Nauczą się także sprawdzonych technik samodzielnej produkcji kiełków w warunkach domowych. Ponadto, dowiedzą się o znaczeniu substancji zapasowych zgromadzonych w nasionach dla rozwijających się z nich młodych roślin.

bez ograniczeń

Sala 238/8, II piętro, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

Bez ograniczeń

Nie

17:00-21:30

Czerwona kapusta jako domowy wskaźnik pH.

Prowadzą: mgr Małgorzata Żyźniewska, mgr Mateusz Wala

Barwa roztworów zawierających różne związki pochodzenia naturalnego zależy od odczynu (pH). Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, mechanizmy zmiany barwy roztworu w zależności od pH są nierozerwalnie związane z życiem codziennym. Przykładem jest między innymi utrzymanie pożądanej barwy dań zawierających czerwoną kapustę, czy buraki ćwikłowe przez zakwaszenie ich octem lub sokiem z cytryny. W trakcie niniejszego pokazu zaprezentujemy jak odczyn wpływa na barwę wybranych produktów pochodzenia roślinnego oraz odpowiemy na pytanie, czy ma to wpływ na zdrowie ludzi.

od 5 lat

Sala 238/9, II piętro, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

Bez ograniczeń

Nie

17:00-21:30

Powszechnie stosowane barwniki, ich wpływ na rośliny oraz zdrowie człowieka.

Prowadzą: mgr Małgorzata Żyźniewska, mgr Mateusz Wala

Kwiaty cięte o nietypowym zabarwieniu (np. błękitne róże i storczyki) silnie przyciągają uwagę. Ich uzyskanie możliwe jest dzięki zastosowaniu preparatów zawierających barwniki, w tym również barwniki spożywcze (syntetyczne lub pochodzenia naturalnego). Związki chemiczne stosowane w celu zabarwienia niekoniecznie są obojętne dla organizmów. Podczas pokazu zaprezentujemy jak barwniki mogą być transportowane w roślinach mając wpływ na ich wygląd. Opowiemy, jakie rodzaje barwników są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym i jaki mogą mieć wpływ na zdrowie człowieka.

od 5 lat

Sala 238/9, II piętro, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

Bez ograniczeń

Nie

17:00-21:30

Pięćdziesiąt twarzy drobnoustrojów.

Prowadzą: Kinga Muraszko, Olga Sęczkowska - członkowie SKN Mikrobiologiczno - Immunologicznego

Członkowie Studenckiego Koła Naukowego Mikrobiologiczno - Immunologicznego chcieliby serdecznie zaprosić wszystkich ciekawych poznania różnych aspektów dotyczących otaczających nas drobnoustrojów. W ramach pokazu zobaczą Państwo bogaty i kolorowy świat bakterii - zarówno tych środowiskowych, jak i tych związanych z organizmem człowieka. Przedstawione zostaną podłoża do hodowli i wstępnej diagnostyki bakterii oraz rozmaite drobnoustroje na nich wyhodowane czyli zobaczą Państwo to, co niewidzialne. Będą Państwo wtajemniczeni w sekrety identyfikowania bakterii, tak aby poczuć się niczym prawdziwi mikrobiolodzy.

bez ograniczeń

Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

17:00-21:30

Światełko w mroku.

Prowadzą: Zofia Juszczyk, Anna Kawa - członkowie SKN Mikrobiologiczno – Immunologicznego

Zapraszamy Was na spacer w głąb oceanów, gdzie poznamy tajemnice niezwykłych, świecących mikroorganizmów. Przyjrzymy się bakteriom bioluminescencyjnym czyli posiadającym zdolność wytwarzania światła – opowiemy o drodze, którą pokonały, aby Was spotkać, przybliżymy Wam ich życie laboratoryjne, a w zamian będziemy mogli obserwować emitowane przez nie niezwykłe światło. Specjalnie przygotowana ciemnia zapewni nam idealne warunki do tego spotkania.

bez ograniczeń

Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

17:00-21:30

Naturalna mikroapteka podstawą piramidy zdrowego trybu życia.

Prowadzą: Mateusz Wróblewski - Członek Koła Naukowego Biologów, Sekcji Biologii Komórki „HOMUNCULUS” przy Katedrze Cytofizjologii UŁ; mgr Marta Gabryelczyk; opiekunowie Koła - dr Aneta Żabka; dr Konrad Winnicki; dr hab. Justyna Polit, prof. UŁ.

Zarówno te niepozorne, wątłe i małe jak i monumentalne, silne i ogromne rośliny skrywają bogate wnętrza swojej natury. Jedynie podróż w głąb ich komórek i tkanek odsłoni zalety, wady i tajemnicze właściwości. Zaprezentujemy pełne spichlerze zasobów pokarmowych, szeroką paletę witalnych barw, dotkliwe formy ochronnego uzbrojenia oraz krystaliczne postacie trujących substancji. Zobaczymy również jak wielka moc drzemie w małych komórkach drożdży.

od 6 lat

Sala Cyt-1, Katedra Cytofizjologii, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

17:00-21:30

Zdrowy ogród pod lupą.

Prowadzą: mgr Dorota Kasprzak; dr Agnieszka Wojtczak; dr hab. Katarzyna Popłońska, prof. UŁ; dr hab. Dariusz Stępiński, prof. UŁ.

Warzywa i owoce to samo zdrowie - co mamy w jabłku i jak powstało, historię krótką opowiemy całą. Odwiedź z nami ogród życia, od nasiona do spożycia. Chcesz zgłębić swą wiedzę weź lupę do ręki a znikną pytania niosące udręki - czy wiemy co jemy? Od tej pory zamiast jabłka będziesz jadał części kwiatka.

od 6 lat

Sala Cyt-21, Katedra Cytofizjologii, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

17:00-21:30

Rozwiązujemy hydrozagadkę czyli ekohydrologia dla każdego.

Prowadzą: Sekcja Ekohydrologii, Instytut Ekologii i Ochrony Środowiska, Katedra Ekologii Stosowanej (koordynator: mgr inż. Elżbieta Mierzejewska)

Na pewno każdy z Was uwielbia spędzać czas wolny nad wodą. Ale czy zastanawialiście się jak działalność człowieka może obniżyć jakość wody wprowadzając do niej zanieczyszczenia Z nami poznacie strategię działania zanieczyszczenia oraz sprawdzicie w jaki sposób Świat Nauki może aktywnie wspierać środowisko w działaniach obronnych. Przekonacie się również, że rośliny i bakterie mogą sobie nawzajem pomagać w walce z toksynami oraz że współpraca jest od zawsze obecna w przyrodzie. Nasz pokaz odkryje przed wami zagadkowy świat wody oraz pokaże jak w codziennym życiu możemy pomagać w utrzymaniu czystego środowiska.

bez ograniczeń

Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

17:00-21:30

Pszczoły i ich niesamowity wpływ na nasze zdrowie.

Prowadzą: dr Anna Jażdżewska, dr Piotr Jóźwiak (Katedra Zoologii Bezkręgowców i Hydrobiologii)

Spotykasz je na co dzień, ale czy wiesz jak wielki wpływ mają na nasze zdrowie i świat, w którym żyjemy? Poznaj niesamowity świat pszczół! Dzięki nam dowiesz się jak medycyna, przez stosowanie apiterapii, korzysta z pomocy tych niewielkich istot. Przedstawimy co łączy jad pszczeli i reumatyzm, miód i ludzkie serce oraz DNA pszczoły z lekarstwami najnowszej generacji. Zobaczysz jak wyglądają larwy i poczwarki tych owadów, a także pszczele żądło w powiększeniu. Przyjrzysz się plastrowi miodu i dowiesz się czym jest pierzga, propolis i mleczko pszczele. Zobaczysz jak powstają woskowe świece, a może uda Ci się nawet samodzielnie ją przygotować! Zapraszamy też na wykład, który zabierze Cię w podróż do wnętrza ich królestwa.

Jak co roku pokażemy też naszą pokaźną hodowlę egzotycznych bezkręgowców. Zapraszamy!

bez ograniczeń

Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

17:00-21:30

„Drobni i wielcy” czyli glony, porosty i grzyby na drodze ku zdrowiu człowieka

Prowadzą: dr hab. Joanna Żelazna-Wieczorek, prof. nadzw. UŁ (opiekun Sekcji Mykologiczno-Algologicznej SKNB UŁ), mgr. Piotr Knysak, mgr. Izabela Skrobek (doktoranci Pracowni Algologii i Mykologii UŁ), studenci Sekcji Mykologiczno-Algologicznej SKNB UŁ

Katar, ból gardła i częste kichanie to już przeżytek! Drobne i wielkie organizmy pozwolą Ci zapomnieć o przeziębieniach. Poznanie glonów, porostów i grzybów to nie lada gratka, ale wszystkie te grupy łączy niesamowita cecha - syntezowanie substancji, które mogą pomóc naszemu zdrowiu. Warto zgłębiać tajemnice małych i dużych istot, które żyją wśród nas, by lepiej chronić swoje zdrowie. Na wystawie zostaną zaprezentowane glony,porosty i grzyby, które znajdziemy w suplementach diety i lekach. Poznajmy je i nauczmy się korzystać z bogactw ich świata.

bez ograniczeń

Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

17:00-21:00

„Kości zostały rzucone”- różne oblicza antropologii.

Prowadzą: dr Beata Borowska-Strugińska, Karolina Lewandowska, Karina Woźniak, Sekcja Antropologiczna „ANTROPOŁOWCY”

Przedstawimy czym zajmuje się antropologia fizyczna, ile człowiek ma kości i jak są one zbudowane. Wyjaśnimy jak nasz szkielet zmienia się z wiekiem i dlaczego przestajemy rosnąć w wieku około 20. Opowiemy, które kości i dlaczego chronią najważniejsze organy naszego ciała i dlaczego jesteśmy asymetryczni. Dla wszystkich chętnych zorganizowany będzie quiz dotyczący budowy ciała ludzkiego.

bez ograniczeń

Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

Kategoria: pokaz i warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-21:00

Ryzyk biofizyk!

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Młodych Biofizyków

Co łączy biologię i fizykę? Jak lepiej zrozumieć otaczający nas świat?
Serdecznie zapraszamy, abyś z nami odnalazł odpowiedzi na te pytania. Ciekawe i zabawne doświadczenia pozwolą poznać podstawowe zagadnienia optyki oraz fizyki płynów.
W programie wiele kolorowych eksperymentów oraz lekcja optyki u myszki Mickey!

bez ograniczeń

Sala Bfi-2, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

Kategoria: Quizy i konkursy

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-20:30

Zdrowy Quiz, czyli z czego to wyrosło?

Prowadzą: mgr Aleksandra Witusińska, mgr Patrycja Kopa (Sekcja Fizjologii i Ekobiotechnologii Roślin SKN Biologów działającego przy Wydziale BiOŚ UŁ)

Warzywa i owoce to ważne elementy zdrowej, zrównoważonej diety, które należy spożywać codziennie. Stanowią one główne źródło błonnika, witamin oraz mikroelementów, niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Ale czy na pewno jesteśmy świadomi tego jak wyglądają te rośliny zanim trafią na nasz talerz? Nasi uczestnicy będą mieli szansę przekonać się o tym się o tym podczas „Zdrowego Quizu”, w którym spróbują rozpoznać rośliny jadalne, zarówno krajowe jak i egzotyczne, na poszczególnych etapach ich rozwoju, co nie zawsze okazuje się być oczywiste.

bez ograniczeń

Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

17:00-21:00

Poznaj z nami Genetykę!

Prowadzi: Studenci Sekcji Genetycznej Studenckiego Koła Naukowego Biologów UŁ

Chcesz dowiedzieć się dlaczego wszyscy ludzie tak bardzo się od siebie różnią? Co kryje w sobie nasz kod genetyczny? W jaki sposób genetyka pomaga w odnalezieniu sprawcy zbrodni? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź przy naszym stoisku! Pokażemy Ci z czego możesz wyizolować DNA, zamieniając w placówkę naukową swoją domową kuchnie! Dodatkowo zapoznamy Cię z tajnikami pracy laboratoryjnej oraz dowiesz się, co wspólnego ma genetyka z profilaktyką zdrowotną.

5-15 lat

Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

17:30-18:30

CSI – kryminalne zagadki Hollywood - „Złap mnie jeśli potrafisz”

Prowadzą: Sekcja Biochemiczna Koła Naukowego UŁ (SKNB) w składzie: Angela Dziedzic, Rafał Szelenberger, Bartosz Skalski, Bernadetta Lis, Weronika Adach, Paulina Wigner, Agata Rolnik, Kamila Czubak, Rostyslav Pietukhov, Natalia Świderek, Aleksandra Nowak, Weronika Szczypior, Karolina Ulanowska, Klaudia Lechowska, Paulina Marczuk

„Los Angeles, California - Hollywood, grudzień, rok 2018, w domu znanego piłkarza Davida Beckhama zaginął bardzo drogi medalion, przekazywany z pokolenia na pokolenie. W domu oprócz piłkarza obecni byli również Justin Bieber, Ariana Grande, Rihanna i Beyonce. O godzinie 17:30 policja przyjechała na miejsce zdarzenia….”
Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych, na grę typu „Escape Room”, w której uczestnicy wcielą się w rolę Policjanta, którzy za pomocą podstawowych technik laboratoryjnych stosowanych w kryminalistyce pomogą odnaleźć złodzieja zaginionego medalionu. Zapraszamy !

od 12 lat

Sala Bch43/Bch44 , Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

brak miejsc

Tak

Kategoria: Warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-17:45

Poznaj swoich mikrosuperbohaterów.

Prowadzi: Katarzyna Karolewska - członek SKN Mikrobiologiczno - Immunologicznego.

Wyobrażaliście sobie świat, w którym superbohaterowie istnieją naprawdę? A co, jeśli powiemy Wam, że spotykamy ich każdego dnia? Jeśli, jak my uważacie, że nas otaczają lub jeśli chcecie się o tym przekonać, serdecznie zapraszamy Was do udziału w tych warsztatach. Postaramy się rozgrzać waszą ciekawość do czerwoności. Pokażemy Wam jak szukać i gdzie możecie znaleźć mikrosuperbohaterów, a także z jakimi „czarnymi charakterami” nieustannie walczy nasz organizm. Czekać będą na Was również powiększające okulary (mikroskopy), dzięki którym ujrzycie o jakich dokładnie bohaterach mowa. Patrzcie uważne! A na koniec pokażecie nam, jak Waszym oczom ukazali się mikroskopowi superbohaterowie.

7-11 lat

Sala 4.3, IV piętro, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

17:00-17:45

Olejek eteryczny „z pierwszej ręki”.

Prowadzą: mgr Marta Olszewska, Adrianna Chudzik, studenci Sekcji Fizjologii i Ekobiotechnologii Roślin, SKN Biologów działającego przy Wydziale BiOŚ UŁ

Pragniemy odprężenia w chmurze relaksującego zapachu czy oczyszczenia powietrza w otoczeniu? Zabezpieczenia przed zimowym katarem, czy wypełnienia kuchni aromatem pysznych potraw? Olejki eteryczne oferują szeroką paletę możliwości i środków działania na nasze zdrowie i nastrój. Uczestnicy warsztatów nauczą się jak z surowców roślinnych uzyskać olejek eteryczny na drodze destylacji z parą wodną. Zapoznają się również z metodą wykrywania zanieczyszczeń w olejkach eterycznych dostępnych w handlu. Będą mieli możliwość własnoręcznego przygotowania olejku do masażu.

bez ograniczeń

Sala 237, II piętro, Katedra Fizjologii i Biochemii Roślin, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

17:00-17:45

Bez wkładki z konserwantów – kosmetyki w zgodzie z naturą.

Prowadzą: dr Marzena Wielanek, dr Anna Wyrwicka, studenci Sekcji Fizjologii i Ekobiotechnologii Roślin, SKN Biologów działającego przy Wydziale BiOŚ

Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość własnoręcznego przygotowania prostych kosmetyków na bazie naturalnych surowców.” Sole i pralinki do kąpieli, maści i kremy, odżywki, lotiony, mleczka i maseczki – wchodzące w ich skład „kwiaty” i „chwasty” mogą oczarować dobroczynnym działaniem na nasze ciała i dusze.

bez ograniczeń

Sala 238/9, II piętro, Katedra Fizjologii i Biochemii Roślin, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

17:00-18:00

”Klimatyczny kogel-mogel”, czyli wszystko o zmianach klimatu o co chcielibyście zapytać.

Prowadzą: Sekcja Ekohydrologii, Instytut Ekologii i Ochrony Środowiska, Katedra Ekologii Stosowanej (koordynator: mgr inż. Elżbieta Mierzejewska)

Czeka nas katastrofa czy wręcz przeciwnie? W ostatnich latach globalne ocieplenie nie tylko podniosło średnią temperaturę powietrza, ale również ciśnienie wielu aktywistom, dziennikarzom, politykom oraz naukowcom. Wśród ogromu informacji o tym jakie są przyczyny i skutki zachodzących zmian klimatu często napotykamy na fałszywe teorie, które nie pozwalają nam dobrze zrozumieć zachodzących zjawisk. Chcemy wytłumaczyć wam na czym polegają zmiany klimatu oraz jakie są ich skutki poprzez dobrą zabawę dlatego zapraszamy na nasz klimatyczny kogel-mogel. Być może razem uda nam się opracować strategię walki ze zmianami klimatu?

11-16 lat

Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

15

Nie

17:00-18:00

Witamina C. Fakty, mity, tajemnice, obliczenia.

Prowadzą: mgr Joanna Boissé, dr Joanna Rywaniak (Pracownia Biologii Zakażeń), mgr Marzena Pacholska (Katedra Biofizyki Medycznej), mgr Monika Kicińska (Katedra Genetyki Molekularnej)

Podczas warsztatów uczniowie zajmą się wykrywaniem witaminy C w soku różnych owoców cytrusowych. Będą mogli także ilościowo określić jej zawartość w owocach, stosując metodę jodometryczną. Warsztaty pomogą potwierdzić fakty dotyczące tej witaminy, ale także obalić mity.

13-18 lat

Sala Bch-3, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

brak miejsc

Tak

17:00-18:00

Wspólnie odkrywajmy tajemnice przemysłu spożywczego!

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Bio-Mik

Uczestnicy warsztatów przekonają się czy drożdże są żywe, a nawet czy potrafią jeść i oddychać. Uczestnicy będą mieli okazję obejrzeć drożdże pod mikroskopem oraz zaobserwować różnice morfologiczne pomiędzy żywymi i martwymi komórkami. Dodatkowo, młodzi naukowcy poznają czym są bakterie fermentacji mlekowej
i samodzielnie będą mogli wykonać preparaty mikroskopowe barwione metodą Grama, a także dokonać ich obserwacji pod mikroskopem. Co więcej, uczestnicy warsztatów dowiedzą się, że niektóre substancje pod wpływem kwasów oraz zasad zmieniają swój kolor. Jedną z nich jest właśnie wywar z czerwonej kapusty, który działa jak wykrywacz substancji kwaśnych i zasadowych. Podczas wydarzenia prowadzący przybliżą również podstawowe pojęcia związane z biotechnologią i mikrobiologią żywności oraz pokażą niezbędne narzędzia pracy każdego naukowca.

7-12 lat

Sala 242, II piętro, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

17:15-18:15

Człowiek i jego drobnoustroje - poznaj swoich mikrobiologicznych sąsiadów.

Prowadzą: Mateusz M. Urbaniak, Aleksandra Nowosad, członkowie Studenckiego Koła Naukowego Mikrobiologiczno - Immunologicznego

Spotkanie ma na celu przybliżyć wiedzę o mikrobiocie człowieka, zarówno tej prawidłowej, jak i patogennej. W ramach krótkiej prelekcji uczestnicy dowiedzą się jakie drobnoustroje zasiedlają określone nisze w ciele człowieka, czym jest naturalna mikrobiota, jak wpływa ona na życie ludzi oraz jak należy prawidłowo o nią zadbać. Uczestnicy będą mieli okazję poznać sposoby pozyskiwania materiału do badań mikrobiologicznych i metody obserwacji drobnoustrojów. Każdy uczestnik w sposób przystępny i bezpieczny będzie mógł dokonać wymazu np. z nosa, jamy ustnej, skóry lub wykonać odcisk palca. Wymaz zostanie następnie posiany na odpowiednie podłoże mikrobiologiczne, tak aby po odpowiednim czasie hodowli można było zaobserwować wzrost pobranych drobnoustrojów. Uczestnicy będą mieli również możliwość wykonania preparatu mikroskopowego z wymazu z jamy ustnej, zabarwienia go metodą Grama i obejrzenia własnych bakterii w mikroskopie.

Zajęcia oparte są na samodzielnej pracy uczestników pod opieką studentów prowadzących warsztaty.

od 12 lat

Sala 4.4, IV piętro, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

17:15-18:30

Zdrowa woda siły doda! barwne zabawy z wodą.

Prowadzą: dr Katarzyna Mokra, mgr Monika Jarosiewicz, mgr Anna Włuka

Kolorowe połączenie zabawy z nauką o prawach fizyki dla Milusińskich – dlaczego olej pływa po wodzie, gasnąca świeczka zasysa wodę do szklanki, a pieprz ucieka na talerzu z wodą? zabawa ze skaczącymi barwnymi kuleczkami i wiele innych atrakcyjnych eksperymentów!

4-6 lat

Sala Bfi-6, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

brak miejsc

Tak

17:15-17:55

ZDRÓW JAK RYBA!

Prowadzą: mgr Marta Kędzierska, mgr Kamila Białkowska, mgr Jakub Kajdanek, dr hab. Katarzyna Milowska, prof. nadzw. UŁ

Na warsztatach zostaną przeprowadzone doświadczenia dotyczące składników żywieniowych takich jak BIAŁKA i CUKRY.

1. Co było pierwsze? Jajko czy kura? Podobno sam Arystoteles szukał odpowiedzi na to pytanie. Niestety raczej nie znalazł, skoro uczeni nadal się nad tym głowią. My sami skupiliśmy się na innych równie trudnych pytaniach dotyczących samego jajka. Jak zachowuje się jajko włożone do octu, kawy czy coli? W przeciwieństwie do Arystotelesa, my na swoje pytania znaleźliśmy odpowiedzi! Zapraszamy Was zatem na przegląd eksperymentów pełnych jaj!
• Wyścig jajek
• Jajko w coli, herbacie i kawie
• Czy jajko potrafi pływać ?
• Prześwietlenie jajka
2. Jakiś słodki ten… cukier!
Podczas zajęć dowiemy się co pijemy i sprawdzimy zawartość cukru w popularnych napojach i sokach. Dowiemy się również jaki wpływ ma cukier na nasze zdrowie i czy należy z niego całkowicie zrezygnować.
3. Mikroskopijna piekarenka
Dlaczego w chlebie i innych wypiekach jest tyle malutkich dziurek? Skąd one się biorą i jak powstają? Wszystkiemu winne są mikroskopijne grzyby – drożdże!
W trakcie pokazu uczestnicy dowiedzą się, w jaki sposób drożdże wykorzystuje się w między innymi produkcji wypieków oraz w jaki sposób przetwarzają paliwo (cukier) w dwutlenek węgla.

6-12 lat

Sala Bfi-4, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

brak miejsc

Tak

17:45-19:15

Wykorzystanie technik molekularnych do badania polimorfizmów i mutacji DNA.

Prowadzą: Katarzyna Horodecka, mgr Maciej Sobczak, mgr Julita Pietrzak, dr Agnieszka Robaszkiewicz

Mutacje są stosunkowo częstymi zmianami sekwencji nukleotydów wywołanymi przez różne czynniki mające kontakt z DNA. Rzadko występują w obrębie genów, ale ich obecność może powodować pojawienie się nowych cech dziedzicznych czyli polimorfizmów. Polimorfizm jest to częsta zmienność wywołana przez mutacje, co przejawia się różnicami w fenotypie osobników posiadających różne polimorfizmy tego samego genu. Różnice pomiędzy polimorfizmem a mutacją pięknie obrazuje cytat dr Aleksandry Sałagackiej:
„Przyczyną każdego polimorfizmu jest mutacja, ale…
…nie każda mutacja jest polimorfizmem”.
Zgodnie z tym założeniem oba rodzaje zmian mogą dostarczać informacji o różnorodności pewnych grup etnicznych (jak w przypadku polimorfizmu dla rasy azjatyckiej, objawiającej się podatnością na działanie alkoholu etylowego, czy w przypadku mutacji zdefiniowanie wielu jednostek chorobowych).
Rozwój technik molekularnych pozwala na wykrywanie takich zmian, co ułatwia diagnostykę jednostek chorobowych. Obecnie, istnieje wiele odmian reakcji PCR (polimerazowa reakcja łańcuchowa), pozwalających na namnażanie odpowiednio przygotowanych próbek DNA, i obrazowania ich przy pomocy elektroforezy.
Celem warsztatu jest zapoznanie uczestników z pracą laboratoryjną uwzgledniającą wyżej wymienione techniki poprzez przedstawienie sposobu przygotowywania prób, wykonaniu elektroforezy w żelu agarozowym, a także jego wizualizacji. Podczas warsztatu, każdy z uczestników będzie miał możliwość spróbowania własnych sił podczas nakładania prób na żel.

od 12 lat

Sala Bfi-3, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

brak miejsc

Tak

Kategoria: wykład

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:15-18:00

Zastosowanie produktów pszczelich w medycynie.

Prowadzą: dr Piotr Jóźwiak, KZBiH

Wykład poświęcony jest wpływowi produktów pszczelich na zdrowie człowieka. W jego ramach uczestnicy dowiedzą się czym jest, jak powstaje i jak jest pozyskiwany przez człowieka: wosk, propolis, pyłek, pszczele mleczko oraz miód? Omówione zostanie również wykorzystanie tych produktów w profilaktyce zdrowotnej i zabiegach kosmetycznych oraz ewentualne ograniczenia w ich stosowaniu.

od 12 lat

Aula D, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

17 z 120

Tak

18:00


Kategoria: Prelekcja

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:15-19:00

Dwa oblicza toksyn bakteryjnych – rola w patogenezie chorób zakaźnych i potencjalne wykorzystanie.

Prowadzą: Mateusz M. Urbaniak, dr hab. Beata Sadowska, prof. nadzw. UŁ - Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologiczno -Immunologiczne

Na ogół słowo „toksyna” budzi negatywne skojarzenia. Czy zawsze powinniśmy się ich bać? Czy jesteśmy w stanie je „okiełznać”? Toksyny bakteryjne to biologicznie aktywne związki działające w sposób szkodliwy i niekorzystny na inne organizmy, które prowadzą do uszkodzenia komórek lub zahamowania ważnych procesów metabolicznych i aktywności fizjologicznej. Substancje te produkowane są przez bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, zarówno te żyjące w warunkach tlenowych, jak i beztlenowych. Bakterie wytwarzające toksyny znaleźć można w środowisku naturalnym, w żywności, a nawet w mikrobiomie człowieka! Podczas wykładu dowiedzą się Państwo o znaczeniu toksyn w życiu bakterii oraz ich wpływie na właściwości patogenne tych drobnoustrojów. Opisana zostanie historia odkrycia wybranych toksyn bakteryjnych. Scharakteryzowane zostaną najbardziej powszechnie występujące wokół nas bakterie produkujące toksyny. Przybliżone zostaną aspekty związane z niebezpieczeństwem występowania toksyn w żywności i produktach codziennego użytku. Poruszony zostanie również temat wykorzystania toksyn bakteryjnych w medycynie estetycznej, produkcji szczepionek i terapii przeciwnowotworowej.

Aula D, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

Kategoria: Quizy i konkursy

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:45-19:45

CSI – kryminalne zagadki Hollywood - „Złap mnie jeśli potrafisz”

Prowadzą: Sekcja Biochemiczna Koła Naukowego UŁ (SKNB) w składzie: Angela Dziedzic, Rafał Szelenberger, Bartosz Skalski, Bernadetta Lis, Weronika Adach, Paulina Wigner, Agata Rolnik, Kamila Czubak, Rostyslav Pietukhov, Natalia Świderek, Aleksandra Nowak, Weronika Szczypior, Karolina Ulanowska, Klaudia Lechowska, Paulina Marczuk

„Los Angeles, California - Hollywood, grudzień, rok 2018, w domu znanego piłkarza Davida Beckhama zaginął bardzo drogi medalion, przekazywany z pokolenia na pokolenie. W domu oprócz piłkarza obecni byli również Justin Bieber, Ariana Grande, Rihanna i Beyonce. O godzinie 17:30 policja przyjechała na miejsce zdarzenia….”
Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych, na grę typu „Escape Room”, w której uczestnicy wcielą się w rolę Policjanta, którzy za pomocą podstawowych technik laboratoryjnych stosowanych w kryminalistyce pomogą odnaleźć złodzieja zaginionego medalionu. Zapraszamy !

od 12 lat

Sala Bch43/Bch44 , Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

brak miejsc

Tak

Kategoria: Warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:00-18:45

Olejek eteryczny „z pierwszej ręki”.

Prowadzą: mgr Marta Olszewska, Adrianna Chudzik, studenci Sekcji Fizjologii i Ekobiotechnologii Roślin, SKN Biologów działającego przy Wydziale BiOŚ UŁ

Pragniemy odprężenia w chmurze relaksującego zapachu czy oczyszczenia powietrza w otoczeniu? Zabezpieczenia przed zimowym katarem, czy wypełnienia kuchni aromatem pysznych potraw? Olejki eteryczne oferują szeroką paletę możliwości i środków działania na nasze zdrowie i nastrój. Uczestnicy warsztatów nauczą się jak z surowców roślinnych uzyskać olejek eteryczny na drodze destylacji z parą wodną. Zapoznają się również z metodą wykrywania zanieczyszczeń w olejkach eterycznych dostępnych w handlu. Będą mieli możliwość własnoręcznego przygotowania olejku do masażu.

bez ograniczeń

Sala 237, II piętro, Katedra Fizjologii i Biochemii Roślin, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

18:00-18:45

Bez wkładki z konserwantów – kosmetyki w zgodzie z naturą.

Prowadzą: dr Marzena Wielanek, dr Anna Wyrwicka, studenci Sekcji Fizjologii i Ekobiotechnologii Roślin, SKN Biologów działającego przy Wydziale BiOŚ

Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość własnoręcznego przygotowania prostych kosmetyków na bazie naturalnych surowców.” Sole i pralinki do kąpieli, maści i kremy, odżywki, lotiony, mleczka i maseczki – wchodzące w ich skład „kwiaty” i „chwasty” mogą oczarować dobroczynnym działaniem na nasze ciała i dusze.

bez ograniczeń

Sala 238/9, II piętro, Katedra Fizjologii i Biochemii Roślin, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

18:00-18:40

ZDRÓW JAK RYBA!

Prowadzą: mgr Marta Kędzierska, mgr Kamila Białkowska, mgr Jakub Kajdanek, dr hab. Katarzyna Milowska, prof. nadzw. UŁ

Na warsztatach zostaną przeprowadzone doświadczenia dotyczące składników żywieniowych takich jak BIAŁKA i CUKRY.

1. Co było pierwsze? Jajko czy kura? Podobno sam Arystoteles szukał odpowiedzi na to pytanie. Niestety raczej nie znalazł, skoro uczeni nadal się nad tym głowią. My sami skupiliśmy się na innych równie trudnych pytaniach dotyczących samego jajka. Jak zachowuje się jajko włożone do octu, kawy czy coli? W przeciwieństwie do Arystotelesa, my na swoje pytania znaleźliśmy odpowiedzi! Zapraszamy Was zatem na przegląd eksperymentów pełnych jaj!
• Wyścig jajek
• Jajko w coli, herbacie i kawie
• Czy jajko potrafi pływać ?
• Prześwietlenie jajka
2. Jakiś słodki ten… cukier!
Podczas zajęć dowiemy się co pijemy i sprawdzimy zawartość cukru w popularnych napojach i sokach. Dowiemy się również jaki wpływ ma cukier na nasze zdrowie i czy należy z niego całkowicie zrezygnować.
3. Mikroskopijna piekarenka
Dlaczego w chlebie i innych wypiekach jest tyle malutkich dziurek? Skąd one się biorą i jak powstają? Wszystkiemu winne są mikroskopijne grzyby – drożdże!
W trakcie pokazu uczestnicy dowiedzą się, w jaki sposób drożdże wykorzystuje się w między innymi produkcji wypieków oraz w jaki sposób przetwarzają paliwo (cukier) w dwutlenek węgla.

6-12 lat

Sala Bfi-4, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

brak miejsc

Tak

18:00-19:00

Witamina C. Fakty, mity, tajemnice, obliczenia.

Prowadzą: mgr Joanna Boissé, dr Joanna Rywaniak (Pracownia Biologii Zakażeń), mgr Marzena Pacholska (Katedra Biofizyki Medycznej), mgr Monika Kicińska (Katedra Genetyki Molekularnej)

Podczas warsztatów uczniowie zajmą się wykrywaniem witaminy C w soku różnych owoców cytrusowych. Będą mogli także ilościowo określić jej zawartość w owocach, stosując metodę jodometryczną. Warsztaty pomogą potwierdzić fakty dotyczące tej witaminy, ale także obalić mity.

13-18 lat

Sala Bch-3, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

brak miejsc

Tak

18:15-19:00

Poznaj swoich mikrosuperbohaterów.

Prowadzi: Katarzyna Karolewska - członek SKN Mikrobiologiczno - Immunologicznego.

Wyobrażaliście sobie świat, w którym superbohaterowie istnieją naprawdę? A co, jeśli powiemy Wam, że spotykamy ich każdego dnia? Jeśli, jak my uważacie, że nas otaczają lub jeśli chcecie się o tym przekonać, serdecznie zapraszamy Was do udziału w tych warsztatach. Postaramy się rozgrzać waszą ciekawość do czerwoności. Pokażemy Wam jak szukać i gdzie możecie znaleźć mikrosuperbohaterów, a także z jakimi „czarnymi charakterami” nieustannie walczy nasz organizm. Czekać będą na Was również powiększające okulary (mikroskopy), dzięki którym ujrzycie o jakich dokładnie bohaterach mowa. Patrzcie uważne! A na koniec pokażecie nam, jak Waszym oczom ukazali się mikroskopowi superbohaterowie.

7-11 lat

Sala 4.3, IV piętro, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

18:15-19:15

Wspólnie odkrywajmy tajemnice przemysłu spożywczego!

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Bio-Mik

Uczestnicy warsztatów przekonają się czy drożdże są żywe, a nawet czy potrafią jeść i oddychać. Uczestnicy będą mieli okazję obejrzeć drożdże pod mikroskopem oraz zaobserwować różnice morfologiczne pomiędzy żywymi i martwymi komórkami. Dodatkowo, młodzi naukowcy poznają czym są bakterie fermentacji mlekowej
i samodzielnie będą mogli wykonać preparaty mikroskopowe barwione metodą Grama, a także dokonać ich obserwacji pod mikroskopem. Co więcej, uczestnicy warsztatów dowiedzą się, że niektóre substancje pod wpływem kwasów oraz zasad zmieniają swój kolor. Jedną z nich jest właśnie wywar z czerwonej kapusty, który działa jak wykrywacz substancji kwaśnych i zasadowych. Podczas wydarzenia prowadzący przybliżą również podstawowe pojęcia związane z biotechnologią i mikrobiologią żywności oraz pokażą niezbędne narzędzia pracy każdego naukowca.

7-12 lat

Sala 242, II piętro, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

1 z 20

Tak

18:30-19:30

Człowiek i jego drobnoustroje - poznaj swoich mikrobiologicznych sąsiadów.

Prowadzą: Mateusz M. Urbaniak, Aleksandra Nowosad, członkowie Studenckiego Koła Naukowego Mikrobiologiczno - Immunologicznego

Spotkanie ma na celu przybliżyć wiedzę o mikrobiocie człowieka, zarówno tej prawidłowej, jak i patogennej. W ramach krótkiej prelekcji uczestnicy dowiedzą się jakie drobnoustroje zasiedlają określone nisze w ciele człowieka, czym jest naturalna mikrobiota, jak wpływa ona na życie ludzi oraz jak należy prawidłowo o nią zadbać. Uczestnicy będą mieli okazję poznać sposoby pozyskiwania materiału do badań mikrobiologicznych i metody obserwacji drobnoustrojów. Każdy uczestnik w sposób przystępny i bezpieczny będzie mógł dokonać wymazu np. z nosa, jamy ustnej, skóry lub wykonać odcisk palca. Wymaz zostanie następnie posiany na odpowiednie podłoże mikrobiologiczne, tak aby po odpowiednim czasie hodowli można było zaobserwować wzrost pobranych drobnoustrojów. Uczestnicy będą mieli również możliwość wykonania preparatu mikroskopowego z wymazu z jamy ustnej, zabarwienia go metodą Grama i obejrzenia własnych bakterii w mikroskopie.

Zajęcia oparte są na samodzielnej pracy uczestników pod opieką studentów prowadzących warsztaty.

od 12 lat

Sala 4.4, IV piętro, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

18:50-19:30

ZDRÓW JAK RYBA!

Prowadzą: mgr Marta Kędzierska, mgr Kamila Białkowska, mgr Jakub Kajdanek, dr hab. Katarzyna Milowska, prof. nadzw. UŁ

Na warsztatach zostaną przeprowadzone doświadczenia dotyczące składników żywieniowych takich jak BIAŁKA i CUKRY.

1. Co było pierwsze? Jajko czy kura? Podobno sam Arystoteles szukał odpowiedzi na to pytanie. Niestety raczej nie znalazł, skoro uczeni nadal się nad tym głowią. My sami skupiliśmy się na innych równie trudnych pytaniach dotyczących samego jajka. Jak zachowuje się jajko włożone do octu, kawy czy coli? W przeciwieństwie do Arystotelesa, my na swoje pytania znaleźliśmy odpowiedzi! Zapraszamy Was zatem na przegląd eksperymentów pełnych jaj!
• Wyścig jajek
• Jajko w coli, herbacie i kawie
• Czy jajko potrafi pływać ?
• Prześwietlenie jajka
2. Jakiś słodki ten… cukier!
Podczas zajęć dowiemy się co pijemy i sprawdzimy zawartość cukru w popularnych napojach i sokach. Dowiemy się również jaki wpływ ma cukier na nasze zdrowie i czy należy z niego całkowicie zrezygnować.
3. Mikroskopijna piekarenka
Dlaczego w chlebie i innych wypiekach jest tyle malutkich dziurek? Skąd one się biorą i jak powstają? Wszystkiemu winne są mikroskopijne grzyby – drożdże!
W trakcie pokazu uczestnicy dowiedzą się, w jaki sposób drożdże wykorzystuje się w między innymi produkcji wypieków oraz w jaki sposób przetwarzają paliwo (cukier) w dwutlenek węgla.

6-12 lat

Sala Bfi-4, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

brak miejsc

Tak

19:00


Kategoria: Prelekcja

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

19:15-20:00

Czy w neolicie ludzie byli fit?

Prowadzą: mgr Anastazja Krzyżanowska, Przemysław Tomczyk (Studenckie Koło Naukowe Ochrony Przyrody)

Na podstawie odkryć dokonanych w prahistorycznej kopalni krzemienia w rezerwacie Krzemionki Opatowskie, opowiemy o stylu życia w pradziejach. Słuchacze poznają co nasi przodkowie jedli, jakie mieli lekarstwa, jak mieszkali i czym zajmowali się na codzień; dowiedzą się również jak ich działania wpłyneły na współczesną przyrodę.

Aula D, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

Kategoria: Warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

19:00-19:45

Olejek eteryczny „z pierwszej ręki”.

Prowadzą: mgr Marta Olszewska, Adrianna Chudzik, studenci Sekcji Fizjologii i Ekobiotechnologii Roślin, SKN Biologów działającego przy Wydziale BiOŚ UŁ

Pragniemy odprężenia w chmurze relaksującego zapachu czy oczyszczenia powietrza w otoczeniu? Zabezpieczenia przed zimowym katarem, czy wypełnienia kuchni aromatem pysznych potraw? Olejki eteryczne oferują szeroką paletę możliwości i środków działania na nasze zdrowie i nastrój. Uczestnicy warsztatów nauczą się jak z surowców roślinnych uzyskać olejek eteryczny na drodze destylacji z parą wodną. Zapoznają się również z metodą wykrywania zanieczyszczeń w olejkach eterycznych dostępnych w handlu. Będą mieli możliwość własnoręcznego przygotowania olejku do masażu.

bez ograniczeń

Sala 237, II piętro, Katedra Fizjologii i Biochemii Roślin, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

19:00-19:45

Bez wkładki z konserwantów – kosmetyki w zgodzie z naturą.

Prowadzą: dr Marzena Wielanek, dr Anna Wyrwicka, studenci Sekcji Fizjologii i Ekobiotechnologii Roślin, SKN Biologów działającego przy Wydziale BiOŚ

Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość własnoręcznego przygotowania prostych kosmetyków na bazie naturalnych surowców.” Sole i pralinki do kąpieli, maści i kremy, odżywki, lotiony, mleczka i maseczki – wchodzące w ich skład „kwiaty” i „chwasty” mogą oczarować dobroczynnym działaniem na nasze ciała i dusze.

bez ograniczeń

Sala 238/9, II piętro, Katedra Fizjologii i Biochemii Roślin, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

19:00-20:00

Witamina C. Fakty, mity, tajemnice, obliczenia.

Prowadzą: mgr Joanna Boissé, dr Joanna Rywaniak (Pracownia Biologii Zakażeń), mgr Marzena Pacholska (Katedra Biofizyki Medycznej), mgr Monika Kicińska (Katedra Genetyki Molekularnej)

Podczas warsztatów uczniowie zajmą się wykrywaniem witaminy C w soku różnych owoców cytrusowych. Będą mogli także ilościowo określić jej zawartość w owocach, stosując metodę jodometryczną. Warsztaty pomogą potwierdzić fakty dotyczące tej witaminy, ale także obalić mity.

13-18 lat

Sala Bch-3, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

2 z 15

Tak

19:30-20:30

Wspólnie odkrywajmy tajemnice przemysłu spożywczego!

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Bio-Mik

Uczestnicy warsztatów przekonają się czy drożdże są żywe, a nawet czy potrafią jeść i oddychać. Uczestnicy będą mieli okazję obejrzeć drożdże pod mikroskopem oraz zaobserwować różnice morfologiczne pomiędzy żywymi i martwymi komórkami. Dodatkowo, młodzi naukowcy poznają czym są bakterie fermentacji mlekowej
i samodzielnie będą mogli wykonać preparaty mikroskopowe barwione metodą Grama, a także dokonać ich obserwacji pod mikroskopem. Co więcej, uczestnicy warsztatów dowiedzą się, że niektóre substancje pod wpływem kwasów oraz zasad zmieniają swój kolor. Jedną z nich jest właśnie wywar z czerwonej kapusty, który działa jak wykrywacz substancji kwaśnych i zasadowych. Podczas wydarzenia prowadzący przybliżą również podstawowe pojęcia związane z biotechnologią i mikrobiologią żywności oraz pokażą niezbędne narzędzia pracy każdego naukowca.

7-12 lat

Sala 242, II piętro, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

20:00


Kategoria: Prelekcja

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

20:15-21:00

Huby - nadrzewni sprzymierzeńcy ludzkiego zdrowia

Prowadzi: Sebastian Piskorski przewodniczący Sekcji Mykologiczno-Algologicznej SKNB UŁ

Na drzewach żyją niesamowite grzyby potocznie zwane „hubami”, których rola w przyrodzie wydaje się być dla człowieka nieprzychylna. Atakują zdrowe i osłabione drzewa, a niektóre z nich rozwijają się nawet po uśmierceniu swojego żywiciela. Kiedyś wierzono, że grzyby wywołujące choroby drzew mogą leczyć podobne choroby u ludzi, jak się okazało „wiara czyni cuda”. Wiele gatunków hub to sprzymierzeńcy naszego zdrowia. Przyjdź na
prelekcję i dowiedz się, jakie grzyby pomogą Ci w walce z wrzodami, które zbierać i przyrządzać, żeby nie chorować na przeziębienie, a które od lat pomagają człowiekowi w zmaganiach z chorobami nowotworowymi.

Aula D, Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

Bez ograniczeń

Nie

Kategoria: Quizy i konkursy

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

20:00-21:00

CSI – kryminalne zagadki Hollywood - „Złap mnie jeśli potrafisz”

Prowadzą: Sekcja Biochemiczna Koła Naukowego UŁ (SKNB) w składzie: Angela Dziedzic, Rafał Szelenberger, Bartosz Skalski, Bernadetta Lis, Weronika Adach, Paulina Wigner, Agata Rolnik, Kamila Czubak, Rostyslav Pietukhov, Natalia Świderek, Aleksandra Nowak, Weronika Szczypior, Karolina Ulanowska, Klaudia Lechowska, Paulina Marczuk

„Los Angeles, California - Hollywood, grudzień, rok 2018, w domu znanego piłkarza Davida Beckhama zaginął bardzo drogi medalion, przekazywany z pokolenia na pokolenie. W domu oprócz piłkarza obecni byli również Justin Bieber, Ariana Grande, Rihanna i Beyonce. O godzinie 17:30 policja przyjechała na miejsce zdarzenia….”
Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych, na grę typu „Escape Room”, w której uczestnicy wcielą się w rolę Policjanta, którzy za pomocą podstawowych technik laboratoryjnych stosowanych w kryminalistyce pomogą odnaleźć złodzieja zaginionego medalionu. Zapraszamy !

od 12 lat

Sala Bch43/Bch44 , Budynek D WBiOŚ, ul. Pomorska 141/143 (wejście główne od strony ul. Matejki)

brak miejsc

Tak

Kategoria: Warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

20:00-21:00

Człowiek i jego drobnoustroje - poznaj swoich mikrobiologicznych sąsiadów.

Prowadzą: Mateusz M. Urbaniak, Aleksandra Nowosad, członkowie Studenckiego Koła Naukowego Mikrobiologiczno - Immunologicznego

Spotkanie ma na celu przybliżyć wiedzę o mikrobiocie człowieka, zarówno tej prawidłowej, jak i patogennej. W ramach krótkiej prelekcji uczestnicy dowiedzą się jakie drobnoustroje zasiedlają określone nisze w ciele człowieka, czym jest naturalna mikrobiota, jak wpływa ona na życie ludzi oraz jak należy prawidłowo o nią zadbać. Uczestnicy będą mieli okazję poznać sposoby pozyskiwania materiału do badań mikrobiologicznych i metody obserwacji drobnoustrojów. Każdy uczestnik w sposób przystępny i bezpieczny będzie mógł dokonać wymazu np. z nosa, jamy ustnej, skóry lub wykonać odcisk palca. Wymaz zostanie następnie posiany na odpowiednie podłoże mikrobiologiczne, tak aby po odpowiednim czasie hodowli można było zaobserwować wzrost pobranych drobnoustrojów. Uczestnicy będą mieli również możliwość wykonania preparatu mikroskopowego z wymazu z jamy ustnej, zabarwienia go metodą Grama i obejrzenia własnych bakterii w mikroskopie.

Zajęcia oparte są na samodzielnej pracy uczestników pod opieką studentów prowadzących warsztaty.

od 12 lat

Sala 4.4, IV piętro, Budynek A WBiOŚ, ul. Banacha 12/16

1 z 25

Tak

Odwiedzin: 2602728 | Ostatnia aktualizacja: 2018-12-11, 13:52  Copyright 2011 Wydział Biologii UAM w Poznaniu. Projekt i wykonanie: Rafał Bajaczyk brav

Pełną odpowiedzialność za organizację wydarzeń w ramach Nocy Biologów ponoszą lokalni organizatorzy akcji.